2 φιλέτα κοτόπουλου (χωρίς την πέτσα)
4 κουταλιές της σούπας ημίγλυκο κρασί.
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 κουταλιές της σούπας πετιμέζι ροδιού
αλάτι πιπέρι
1 αβοκάντο, κομμένο σε κυβάκια
1/2 ρόδι, τα σποράκια
Θα μπορούσα να είχα βάλει και μαϊντανό, μισή καυτερή πιπερίτσα και 2 φρέσκα κρεμμυδάκια όλα ψιλοκομμένα, αν το είχα σκεφτεί εγκαίρως.
Όσο για τις ποσότητες, είναι ενδεικτικές γιατί στην μαγειρική δεν μετράω κουταλιές, με το μάτι τα κάνω!
Πώς τα μαγείρεψα?
Άνοιξα τα φιλέτα και τα χτύπησα με το εργαλείο- σφυράκι για το κρέας, να γίνουν λεπτά. Τα μαρινάρισα για 1 ώρα με το λάδι, το λεμόνι, το πιπέρι και 3 κουταλιές Πετιμέζι ροδιού (η συνταγή για το πετιμέζι υπάρχει στο βιβλίο της Κικής Ξανθάκη "Λικεράκια και Σερμπέτια" εκδόσεις Έντυπο 2010, αλλά αν ψάξετε μπορείτε να το αγοράσετε και έτοιμο από ντελικατέσεν).
Όσο το κοτόπουλο αρωματιζόταν και μαλάκωνε στο ψυγείο, ετοίμασα την σαλάτα. Καθάρισα το ρόδι. Το έκοψα στη μέση, πήρα ένα μπολ και με μια ξύλινη κουτάλα το χτύπησα μαλακά στην φλούδα! Οι σπόροι ξεκόλλησαν και έπεσαν στο μπολ, όπως και ο χυμός του ροδιού από τα σποράκια που είχαν κοπεί. Αφαίρεσα προσεκτικά τις μεμβράνες και συνέχισα με το αβοκάντο. Το χώρισα στη μέση, αφαίρεσα το κουκούτσι και χάραξα την σάρκα του προσεκτικά με μαχαίρι με παράλληλες και κάθετες μαχαιριές ως το φλούδι. Έβγαλα τα κυβάκια του άβο, ξεκολλώντας τα από το φλούδι, σπρώχνοντας ένα κουτάλι της σούπας ανάμεσα στο φλούδι και την χαραγμένη σάρκα του.
Στο μπολ με τους σπόρους του ροδιού, έβαλα το άβο, σταγόνες λεμονιού (να μη μαυρίσει), το ξύσμα του λεμονιού, 1 κουταλιά πετιμέζι ροδιού και λίγο αλάτι και τα ανακάτεψα, όσο πιο απαλά μπορούσα, για να μη διαλυθεί το αβοκάντο. Θα του ταίριαζε και ψιλοκομμένος μαϊντανός, κάποια καυτερή πιπερίτσα και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, αλλά το σκέφτηκα... πολύ αργά!
Στράγγιξα το φιλέτο του κοτόπουλου και το έβαλα σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι. Το γύρισα να σωταριστεί ελαφρά και από τις δυο μεριές και έσβησα με το ημίγλυκο κρασί. Πρόσθεσα τον χυμό που το μαρινάρισα και το μαγείρεψα σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας το κρέας για 25-30 λεπτά περίπου, ώσπου να ψηθεί καλά ως μέσα (με το κοτόπουλο δεν παίζουμε!), χωρίς να καεί η σάλτσα. Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε κουταλιές νερό. Προς το τέλος το αλάτισα ελαφρά και συμπλήρωσα λίγο πιπέρι.
Το σέρβιρα αμέσως και έριξα επάνω την σαλάτα και τους χυμούς από το τηγάνι.
Ήταν πολύ νόστιμο, δροσερό και ελαφρύ! Για την εικόνα δεν σχολιάζω... την βλέπετε!
Δοκιμάστε το!
Η συνταγή αυτή αποτελεί την συμμετοχή μου στα παιχνίδια της κουζίνας, για τον Ιούνιο 2012 με τίτλο: Άνω κάτω ο Ιούνης αβοκάντο μας ζητά!
Όσο για την ερώτηση που κάνετε κορίτσια, για το πώς μας φαίνεται ο Ιούνης, ένα έχω να πω: Τα είδα όλα! Καύσωνα, υγρασία, λιακάδες, βρωμόκαιρο, ανέμους, βροχές, παγωνιά και ξαστεριές! Λες και σε ένα μήνα πέρασα όλες τις εποχές ενός χρόνου!
Και του χρόνου με υγεία!:))
Αγγελική καλημέρα,πολύ καλό φαίνεται το κοτόπουλο αν και δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.Να είσαι καλά καλό σ/κ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Ροδάνθη μου! Σ ευχαριστώ! Καλό Σ/Κ και σε σένα!
ΔιαγραφήΑγγελική παρ'ότι οι συνταγές που περιέχουν κρεατικό κάθε είδους δεν με αφορούν.. λόγω παραξενιάς παιδικής που ισχύει ακόμα.. ωστόσο μαγειρεύω για τα παιδιά και τα εγγόνια όταν έχουμε ..συνεστιάσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου φαίνεται πρωτότυπο και θα το έχω στα υπ'όψιν!
Μια Πειραιώτικη αγκαλιά!
Καλώς την Πειραιώτισσα! Καλά κάνεις! Μακάρι να το έκοβα και εγώ!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Εφαγα αβοκάντο σε ενα μεξικανικο λιγες μερες πριν....Ενω νομιζα πως θα ηταν αηδια, απεδειχθη απόλυτα δροσιστικό! Πολυ μου αρεσε..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ροδι τωρα το εχω συνδυασει με τα κολυβα...Κακώς αλλα δεν....
Κούλα μου το αβοκάντο είναι και δροσερό και φοβερή πηγή βιταμίνης Ε (από τα καλύτερα αντιοξειδωτικά) και καλίου (ότι πρέπει αν παθαίνεις κράμπες). Μόνο "κακό" του είναι ότι έχει πολύ λίπος γιαυτό θέλει μέτρο στην κατανάλωσή του!
ΔιαγραφήΌσο για τα ρόδια... Περί ορέξεως...
Μια ακόμη τέλεια και εμπνευσμένη συνταγή...Η εικόνα δε, με έστειλε!! Υπέροχη και ζουμερή γεμάτη χρώμα....Αχ τι εξωτικά μας τον περιέγραψες τον Ιούνη....Είχε από όλα λοιπόν! Ζηλεύω!!Τα φιλιά μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα χαίρομαι που σου άρεσε! Έγραψε καλά στο φακό το φαγάκι.
ΔιαγραφήΦιλάκια και από μένα!
Το πετιμέζι ροδιου το φτιάχνεις ή το βρίσκεις ετοιμο;.Πρώτη φορά ακούω να μιλάνε
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα κι εγω τον Ιουνιο τα πέρασα ολα,τωρα εχουμε καυσωνα....δε μου ελειψε τίποτα και χαλάζι!!!!
Καλημέεερες
Το πετιμέζι ρόδι το έχω φτιάξει με μια συνταγή από το βιβλίο της Κικής (Μικρή Κουζίνα). Αν ψάξεις μπορεί να βρεις και έτοιμο.
ΔιαγραφήΑ! ευτυχώς χαλάζι δεν είδα! Και δεν μου λείπει πίστεψέ με!
Φιλάκια
Τι ωραία συνταγή Αγγελική μου, και τι εμφανίσημη που είναι η όλη εικόνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια καλό Σκ!
Σε ευχαριστώ Έρη μου! Καλό Σ?Κ και σε σένα!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Φοβερη παρουσιαση και πολύ καλος ο συνδυασμος... το κοτοπουλο με το ροδι με ενθουσιζει ιδιαιτερα, οποτε το χω στα υποψη για το χειμωνα τωρα πια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη μου εδώ είναι τώρα χειμώνας!
ΔιαγραφήΣ ευχαριστώ!
Αγγελική μου αυτή η συνταγή μου αρέσει πολύ και πρέπει να περιμένω τα ρόδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα το βάλω στα υπόψιν.
Καλή Κυριακή.
Ξανθή μου χαίρομαι! Η αλλαγή στις εποχές που έχουμε δημιουργεί ένα πρόβλημα...
ΔιαγραφήΚαλή Κυριακή και σε σένα!
Αγγελική μου καταπληκτική συνταγή και υπέροχη παρούσιαση!!!Μου αρέσει ο συνδυασμός ρόδι-κοτόπουλο που έκανες και θέλω να δοκιμάσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Ελένη μου σε ευχαριστώ! Περιμένω εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Αγγελική μου , με μάγεψε η παρουσίαση της συνταγής!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ θα ήθελα να τη δοκιμάσω, θα δούμε! Το ρόδι το λατρεύω και το χρησιμοποιώ στις σαλάτες.
Καλό μήνα να έχουμε!
Φιλάκια πολλά!
Αχχχχχ Αγγελική μου θεϊκή η συνταγή σου, με λατρεμένα υλικά. Ελπίζω να βρω ρόδι και να τη φτιάξω!! Όσο για την παρουσίαση, δεν έχω λόγια ...είσαι καλλιτέχνης του είδους και πάντα κάθομαι και απολαμβάνω τις υπέροχες φωτό σου!! Να είσαι καλά... Φιλιά από Θεσσαλονίκη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε αυτή τη συνταγή, σαφώς και μας έκανες να νοιώσουμε την διαφορά εποχής των δύο ημισφαιρίων καλή μου Αγγελική :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική.
Πολλά-πολλά φιλιά.
Υπέροχες γεύσεις σε ολοζώντανες φωτογραφίες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσωπικά χαίρομαι πολύ με τη γευστική στροφή σου σε τέτοιες γεύσεις Αγγελικούλα, είμαι σίγουρη ότι θα ακολουθήσουν πολλά απίθανα πιάτα!
Φιλάκια πολλά, καλό μήνα και καλή εβδομάδα!
Κι εγώ προσπαθώ να τρώω όσο λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορώ. Η σαλάτα σου μου έρχεται κουτί!
ΑπάντησηΔιαγραφήWelcome back, Αγγελική! Σε πεθυμήσαμε :)
Δεν το πρόλαβα το παιγνίδι αυτή τη φορά! Έτρεξα πολύ τον Ιούνιο. Κι εμείς έχουμε καθιερώσει τον τρόπο διατροφής που λες και νοιώθουμε σίγουρα καλύτερα. Υπάρχουν βέβαια και οι παρασπονδίες αλλά για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα... Η συνταγή σου στο πνεύμα αυτής της διατροφής και σίγουρα τόσο νόστιμη όσο υπονοεί η εμφάνισή της! Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανέμορφος χρωματικός συνδιασμός!Υπέροχη έκπληξη ο συνδιασμός αβοκάντο με ρόδι! Μου έδωσες και ιδέα για το γαρνίρισμα του παγωτού μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα πω με "γειά" η νέα διατροφή; :))))))))))))))))))))))))
Η αλήθεια είναι πως τελευταία όλο και περισσότερο κόσμο γνωρίζω που έχει σταματήσει ν΄αγοράζει επεξεργασμένες τροφές και στρέφεται προς την απλότητα.
Ίσως ό,τι καλύτερο τόσο για μας όσο και για τον πλανήτη.
Και στο Ν.Ημισφαίριο τόσο άνω κάτω ο Ιούνιος;Τί να φταίει τελικά,αναρωτιέμαι...
πολλά φιλιά
Ω! Το πετιμέζι ροδιού βρήκε θέση! Τι ωραίο πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ!
Καταπληκτική & ασυνήθιστη πρόταση! Οι δε φωτό... μας ανοίξαν την όρεξη!! Good work - thanks!!
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΣΟΥ ΜΗΝΑ και... ΑΝΟΙΞΗ!
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές