Μου λείψατε! Έριχνα πότε πότε μια κλεφτή ματιά στα μπλογκ σας, αλλά μόνο για να βλέπω ότι είσαστε καλά!
Η απόσταση που κράτησα από την κουζίνα, από τους πειρασμούς που καθημερινά διαβάζω στα μπλογκ σας (και προφανώς δοκιμάζω σαν λαίμαργη που είμαι) και κυρίως, η συνέχιση της προσεκτικής διατροφής που κάνω μήνες τώρα, είχαν ευεργετική επίδραση στην σιλουέτα μου! Το γεγονός αυτό μου έχει φτιάξει πολύ το κέφι και με έχει κάνει να αλλάζω το τρόπο που σκέφτομαι και ετοιμάζω το φαΐ! Όλο και περισσότερο προτιμώ πιο φρέσκα και λιγότερο επεξεργασμένα υλικά!
Η σημερινή ανάρτηση είναι από παλιό... υλικό. Όμως είναι μια τάρτα από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου, που σταθερά άρεσε σε όσους την δοκίμασαν!!
Τάρτα με πράσο και καπνιστό μπέικον
Για την βάση (28 εκατοστά περίπου διάμετρος τάρτας)
250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
125γρ βούτυρο παγωμένο, σε κυβάκια
1 αυγό
2-3 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
1 ασπράδι, ελαφρά χτυπημένο
Για την γέμιση
2 αυγά ολόκληρα
1 κρόκος
100ml κρέμα γάλακτος
200γρ καπνιστό μπέικον κομμένο σε κυβάκια (0,5Χ0,5 εκατ.)
3-4 μέτρια πράσα σε ροδέλες
1/2 κούπα παρμεζάνα τριμμένη
125γρ τυρί γκούντα τριμμένη
125γρ τυρί πεκορίνο τριμμένο
Άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βάζουμε στον επεξεργαστή τροφίμων (ή μίξερ) το αλεύρι με το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό, ενώ λειτουργεί ο επεξεργαστής, μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη. Δεν χτυπάμε πολύ την ζύμη, σταματάμε το μηχάνημα μόλις σχηματιστεί.
Βγάζουμε την ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και με απλές κινήσεις φτιάχνουμε μια μπάλα, την πατάμε να γίνει δίσκος, την σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.
Σωτάρουμε το μπέικον σε τηγάνι αντικολλητικό για λίγα λεπτά, να πάρει χρώμα. Βγάζουμε το μπέικον από το τηγάνι. Αν είναι πολύ λιπαρό και έχει βγει πολύ λίπος στο τηγάνι, αφαιρούμε λίγο (το πετάμε). Βάζουμε στο τηγάνι το πράσο στο λίγο λίπος που απέμεινε από το μπέικον και το σωτάρουμε σε χαμηλή φωτιά, να μαραθεί, χωρίς να μαυρίσει.
Ανοίγουμε με την ζύμη φύλλο, ένα δίσκο διαμέτρου 30 περίπου εκατοστών, όχι πολύ λεπτό και την στρώνουμε σε φόρμα τάρτας. Βάζουμε την ταρτιέρα με την ζύμη στην κατάψυξη για 15 -30 λεπτά.
Οι μεταλλικές φόρμες τάρτας με την αποσπώμενη βάση, κατά την γνώμη μου, είναι οι καλύτερες για το ψήσιμο τάρτας. Χρησιμοποίησα την συγκεκριμένη φόρμα τάρτας πυρέξ, που είναι βολική επειδή είναι βαθιά, αλλά το ψήσιμο δεν ήταν αυτό που έπρεπε...
Τρυπάμε με πιρούνι την ζύμη για να μη φουσκώσει, στρώνουμε μέσα λαδόκολλα και την γεμίζουμε με μπίλιες για ψήσιμο τάρτας (ή φασόλια ή ρύζι). Ψήνουμε την βάση της τάρτας σε προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις πάνω κάτω, για 10 λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε την λαδόκολλα με τις μπίλιες και συνεχίζουμε το ψήσιμο της βάσης για άλλα 15 λεπτά. Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει και την αλείβουμε με το ασπράδι του αυγού. Με το τρόπο αυτό δημιουργείται μια ελαφριά μόνωση στην βάση της τάρτας, που διατηρείται πιο τραγανή, γιατί δεν μουσκεύει από τα υλικά της γέμισης.
Γεμίζουμε την βάση με το μπέικον, το πράσο και τα τυριά. Χτυπάμε τα αυγά, το αλατοπίπερο (προσοχή στο αλάτι, μη γίνει πολύ αλμυρό το αποτέλεσμα γιατί υπάρχουν τα τυριά) με την κρέμα να ενώσουν και ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα τυριά. Πασπαλίζουμε με το άνηθο.
Ψήνουμε την τάρτα για 45-50 λεπτά στους 180 βαθμούς να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί η γέμιση στο κέντρο.
Η τάρτα με το πράσο και το καπνιστό μπέικον μπορεί να είναι το πρώτο πιάτο σε ένα τραπέζι, αλλά μπορεί να σερβιριστεί και μόνη της με την συνοδεία μια πράσινης σαλάτας και μιας μπύρας!
Απολαύστε την!
Πολλά φιλιά από το χειμωνιάτικο Σάντον!
ΥΓ. Κάνει κρύοοοοο! Αυτό πολύ μου στοιχίζει γιατί είχα καλομάθει στη ζέστη της Ατλάντα και της Αθήνας και άρπαξα ένα κρυολόγημα... Άλλο να σας λέω!
Καλώς ήρθες!!Μας έλειψες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠράσα τώρα δεν έχει, θα κρατήσω την ιδέα σου για αργότερα.
Πολλά φιλιά.
Καλημέρα Ξανθή μου! Και σεις μου λείψατε!
ΔιαγραφήΜε την διαφορά του ημισφαιρίου άρα και της εποχής συμβαίνουν αυτά! Τα λαχανικά που είναι της εποχής εδώ τώρα δεν υπάρχουν σε σας....
Πολλά φιλάκια και από μένα!
Θα σου ευχηθώ "με γειά" για τη νέα αναβαθμισμένη σιλουέτα αφού σε κάνει και αισθάνεσαι όμορφα και με περισσότερη υγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Με γεια" για τον νέο τρόπο σκέψης και πράξης στην κουζίνα σου καλή μου Αγγελική, και με ΥΓΕΙΑ στον χειμώνα σας!
Πηνελόπη μου τα παραπάνω κιλά δεν έχουν να κάνουν μόνο με την σιλουέτα! Έχουν να κάνουν και με τα γόνατα και με την μέση και με δείκτες στις ιατρικές εξετάσεις... Όπως λες "περισσότερη υγεία!" (τουλάχιστον σε αυτό ελπίζουμε!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις ευχές!
Γύρισες!Με γεια τη σιλουέτα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιχα αρπαξει κ εγω ενα κρυολογημα ζεστη-κρυο-ζεστη στο ιδιο ομως μέρος....μας ερχεται και ο καυσωνας ειχα μια φωνη χαχαχ μόνο γυναικεία δεν ήταν :)))
Χαίρομαι που ότι ήταν πέρασε! Το δικό μου ακόμα κάνει τον κύκλο του...
ΔιαγραφήΣου στέλνω φιλάκια
Τι ωραία που έγινε η τάρτα σου! Ωραία συνταγή!!!! Θα την δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ ευχαριστώ Φοίβη μου! Περιμένω εντυπώσεις!
ΔιαγραφήΓειά σου Αγγελική μου !!! Διάβαζα τις προηγούμενες αναρτήσεις σου και είδα ότι είχες έρθει και Αθήνα !!! Τί ωραία...και γενικά..τί ωραία που ταξίδεψες σε τόσα διαφορετικά μέρη !!! Μπράβο σου...έκανες το διάλλειμα που χρειαζόσουν και απ'ότι βλέπω πέρασες υπέροχα!!!! Περαστικά σου καλή μου...εκεί είναι χειμώνας ε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆ και μήν ξεχάσω....αυτή η τάρτα σου φαίνεται πεντανόστιμη...μπορεί να την φτιάξω καμία μέρα...σε ευχαριστούμε για τις υπέροχες συνταγές σου !!!! Να είσαι καλά !!
Φιλάκια πολλάααα !!! :ο)
Καλά ήταν!!! Σ ευχαριστώ! Να είσαι καλά! περιμένω να μου πεις αν σου άρεσε!
ΔιαγραφήΠολλά φιλάκια και από μένα!
γειά σου Αγγελική!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλώς ήρθες!!!
σούπερ η τάρτα σου..πράσα, μπέικο , τυριά...!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Πέπη μου σε ευχαριστώ! Καλώς σας ξαναβρήκα!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Γειά σου Αγγελική! Καλώς όρισες ανανεωμένη και στο σώμα και στο μυαλό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκανες σπουδαία είσοδο με την τάρτα σου αυτή! Πραγματικά φαίνεται πολύ νόστιμη και ιδιαίτερη.
Περαστικά σου εύχομαι και να τα λέμε από εδώ και περα συχνότερα!!
Φιλιά!
Χρυσαυγή μου σε ευχαριστώ! Ναι ναι θα τα λέμε! Φιλάκια
ΔιαγραφήΑγγελική, είδα τάρτα και μπήκα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρελλαίνομαι για τάρτες !!!!!
Περαστικούλια σου.
ΦΙλιά
Κωνσταντίνα μου σε ευχαριστώ! Και εγώ έχω αδυναμία στις τάρτες, στις Κις, σε ανοικτές πίτες κλπ! Οπότε καταλαβαινόμαστε:))
ΔιαγραφήΠάρε λοιπον την ταρτούλα σου και πέρνα απο την σημερινή ανάρτησή μου ...για φωτογραφία ... χιιχιχι
ΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα Αγγελική κι ευχαριστούμε για την νόστιμη λιχουδιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ πολύ καλή!
Γεια σου Μάρθα μου! Εγώ σ ευχαριστώ!
ΔιαγραφήWelcome back Αγγελική! Μπράβο για τη σταθερότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξες, τα λίγα/σωστά κιλά οφελούν πάνω απ' όλα την υγεία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά και καμιά παρασπονδία που και που όπως ένα κομμάτι τάρτας όπως αυτή που έφτιαξες δεν πειράζει καθόλου! :)
Καλώς σε ξαναβρήκα Σκοτεινή Σεφ! Άλλο οι παρασπονδίες, άλλο οι κραιπάλες! Απ όλα πρέπει να τρώμε αλλά σε μικρές ποσότητες!
ΔιαγραφήΦιλάκια!
Χτες σε σκεφτόμουν Αγγελικούλα! Αναρωτιόμουν που να βρίσκεσαι και τι να κάνεις!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ χαίρομαι που επανήλθες! Και με τι συνταγή μάλιστα! Πώς να μην αρέσει σε όλο τον κόσμο αυτή η τάρτα με τόσο ωραία υλικά που έχει;;;
Μ' αρέσουν πολύ τα τυράκια που χρησιμοποίησες, θα δίνουν απίθανο αποτέλεσμα στη γεύση αλλά και στην υφή!
Φιλιά πολλά!
Γεια σου Ερμιόνη μου! Όταν με πιάνει η αποδημητική περίοδος κρατά τουλάχιστον ένα μήνα!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σου άρεσε η τάρτα!
Φιλάκια
Aγγελική! Έλειψες από τη γειτονιά! Η τάρτα σου και οι φωτογραφίες τέλειες! Φιλιά πολλά, καλώς γύρισες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλως όρισες Αγγελική μου!Περαστικά σου!!!Χαίρομαι που επανήλθες!Η συνταγή σου καταπληκτική, μου αρέσει πάρα πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!!!
Ευχαριστώ Ελένη μου! Και εγώ χαίρομαι που σας ξαναβρήκα!
ΔιαγραφήΚαλώς μας ήρθες Αγγελική. Χαίρομαι που πέρασες όμορφα όπου και αν πήγες. Η Τάρτα φαίνεται νοστιμότατη! Περαστικούλια:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χρειαζόμουν Μαράκι! Είχα επιθυμήσει τα μικρά μου! Σ ευχαριστώ!
ΔιαγραφήΜπαμ κάνει η ανανέωση Αγγελική μου!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό που βγάζω συμπέρασμα;Φυσικά από την θεσπέσια τάρτα με αγαπημένα μου υλικά όπως πράσο και μπέικον.....
Φιλιααααααααααα
Με την ίωση που με δέρνει, μόνο ανανεωμένη δεν νοιώθω!
ΔιαγραφήΧαίρομαι που σ άρεσε! Και χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω!:))
Το πράσο το λατρεύω! Γλυκίζει το φαγητό στο οποίο μπαίνει! Εμπρός στο δρόμο που χάραξες με τη διατροφή. Σαν να λέμε, φάτε μάτια ψάρια...
ΑπάντησηΔιαγραφή