Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αφρικάνικες Βιολέτες ή Saintpaulia

Υποφέρω στην Ν Αφρική από την τριτοκοσμική (ώρες ώρες) παροχή υπηρεσιών... Συνήθως υπάρχουν βλάβες στο τηλέφωνο ή στο ίντερνετ. Βλάβες που για να διορθωθούν, χρειάζονται άπειρα παράπονα στις σχετικές υπηρεσίες και μέρες απομόνωσης από τον έξω κόσμο. Αυτές τις μέρες έχουμε βλάβη το σπίτι μας στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και μένουμε μέρες στο σκοτάδι... Δεύτερος κύκλος βλαβών αυτός την βδομάδα που πέρασε και φοβάμαι ότι θα ακολουθήσει σύντομα και τρίτος, γιατί η λύση που δόθηκε προχθές το βράδυ ήταν εντελώς προσωρινή...

Είκοσι χρόνια μετά την πτώση του απαρτχάιντ, δυστυχώς δεν μπορούν να διαχειριστούν κάποια θέματα, γιατί μάλλον βυθίζονται σε διαφθορά. Αλλάζω θέμα δεν θέλω να υπάρχουν συνειρμοί, γιατί τις Δευτέρες θέλω να σας παρουσιάζω εικόνες λουλουδιών για να ξεκινά η βδομάδα όμορφα!


To πανέμορφο φυτό της σημερινής Δευτέρας είναι η Αφρικάνικη Βιολέτα ή Saintpaulia. Πήρε το όνομα Saintpaulia από τον άγνωστο σε μένα Βαρόνο Von Walter Saint Paul-Illaire (1860-1910), που ήταν επίτροπος στην επαρχία Tanga (την τωρινή Τανζανία) και ανακάλυψε το φυτό στην Τανγκανίκα στην Αφρική το 1892! Έστειλε σπόρους στον πατέρα του, που ήταν ένας ερασιτέχνης βοτανολόγος στο Γερμανία και από εκεί διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Λέγεται ότι οι αφρικανικές βιολέτες έχουν συνδεθεί από καιρό με τις μητέρες και τη μητρότητα. Για το λόγο αυτό αποτελούν ένα παραδοσιακό δώρο για τις μητέρες σε πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Αυτή την λεπτομέρεια δεν την ήξερα! Πίστευα ότι στα παιδιά άρεσε να χαρίζουν στην μαμά του Αφρικάνικη Βιολέτα γιατί είναι όμορφη, έχει μικρό χαριτωμένο μέγεθος που ταιριάζει στα χεράκια τους και χαμηλή τιμή που μπορούν να πληρώσουν με το χαρτζιλίκι τους!

Στην χώρα μας ευδοκιμεί σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Μπορείτε εύκολα να το διατηρήσετε, αρκεί να προσέξετε κάποια θέματα που αφορούν στις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο που θα το βάλετε να ζήσει. Με τα φυτά αυτό είναι κανόνας!


Οι Αφρικάνικες Βιολέτες θέλουν ήπιες θερμοκρασίες: 20-22 βαθμοί είναι ιδανικοί για την ανάπτυξή τους. Δεν αντέχουν στο κρύο, σε θερμοκρασίες κάτω από 15 βαθμούς υποφέρουν. Δεν αντέχουν σε έντονες μεταβολές θερμοκρασίας, ούτε τους αρέσει να υπάρχει ρεύμα αέρα γύρω τους.

Ευδοκιμούν σε φωτεινούς χώρους, αλλά όχι σε απευθείας ηλιακό φως! Το απαιτούν φιλτραρισμένο. Θέλουν να βρίσκονται κοντά σε παράθυρο (όχι μεσημβρινό), αλλά με κουρτίνα ή γρίλιες ή άλλα φυτά που να εμποδίζουν τις ακτίνες να φτάνουν απ ευθείας στα φύλλα τους. Θέλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα (όχι κοντά σε καλοριφέρ), αλλά όχι σταγόνες νερού στα φύλλα τους.

Ενώ χρειάζονται υγρασία στο περιβάλλον, η υγρασία στο χώμα δεν τις ωφελεί. Αναπτύσσουν εύκολα μύκητες στις ρίζες και σαπίζουν. Ο καλύτερος τρόπος για πότισμα είναι να βάζουμε νεράκι στο πιάτο τους και όχι να τις ποτίζουμε από πάνω. Το νερό να μην είναι παγωμένο, αφρικάνικο λουλούδι είναι, ήπια θερμοκρασία και σε αυτό! Σε μισή ώρα ελέγχουμε αν απορροφήθηκε το νερό. Αν υπάρχει περίσσευμα το χύνουμε. Η συχνότητα των ποτισμάτων εξαρτάται από τις γενικότερες συνθήκες του χώρου (εποχή, θερμοκρασία, υγρασία). Μια φορά την εβδομάδα νομίζω ότι αρκεί. Συνήθως βάζω το χέρι μου εκεί που φυτρώνουν τα φύλλα και αν είναι εντελώς ξηρό, τότε ποτίζω. Αν στάξει νερό στα χνουδωτά φύλλα τους πρέπει να το σκουπίσουμε απαλά για να απομακρυνθεί το νερό, διαφορετικά το φύλλο θα μαυρίσει και θα καταστραφεί.

Πρέπει να κόβουμε τακτικά με καθαρό ψαλίδι τα φύλλα που περιμετρικά μαραίνονται, όπως και τα λουλούδια για να αποφεύγουμε την ανάπτυξη μυκήτων επάνω στα υγιή φυτά.

Δεν χρειάζονται μεγάλη γλάστρα για να προκόψουν. Αν τις αλλάξετε γλάστρα, βάλτε τις στην αμέσως μεγαλύτερη από αυτή που τις είχατε. Διαφορετικά η άνθιση θα αργήσει πολύ. Χρειάζονται ελάχιστο λίπασμα για φυτά εσωτερικού χώρου κάθε 15 μέρες, διαλυμένο στο νερό που τις ποτίζουμε στο πιατάκι τους. Για να λέω την αλήθεια, σπάνια τις λιπαίνω και ποτέ δεν τους αλλάζω γλάστρα. Μόνο μια φορά μια βιολέτα κόντευε να μαραθεί, γιατί σάπισε η ρίζα της, την έβγαλα από την γλάστρα, τίναξα και ξέβγαλα τα απομεινάρια της ρίζας της, την έβαλα σε άλλη γλάστρα με χώμα και περλίτη και έγινε καλλίτερη από ότι ήταν όταν μου την χάρισαν!

Για έντονη ανθοφορία χρειάζεται να μένουν σε απόλυτο σκοτάδι 16 ώρες και να φωτίζονται με λαμπτήρες φθορισμού που τοποθετούνται 12 έως 15 εκατοστά πάνω από τα φύλλα τις υπόλοιπες ώρες. Θεωρώ ότι αυτά είναι υπερβολές που εξαντλούν τα φυτά. Τα κάνουν οι καλλιεργητές για να τα πουλήσουν. Τα λουλούδια που ανθίζουν στο σπίτι πάντα είναι λιγότερα, μην απογοητευτείτε! Αν η βιολέτα αποφασίσει να βγάλει λιγότερα λουλούδια θα είναι συνεχή και τόσο όμορφα, που θα μας αποζημιώσει! 


Εύχομαι να έχετε μια όμορφη βδομάδα!
Ευχηθείτε μου να έχω ρεύμα!!!

36 σχόλια:

  1. Τι όμορφο!!!
    Καλημέρα Αγγελική!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τόση ομορφιά, μας έφτιαξες όχι μόνο την ημέρα, αλλά και την εβδομάδα και το μήνα !!
    Να είσαι καλά !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ράνια μου σ ευχαριστώ πολύ! Την άλλη βδομάδα να είμαστε καλά θα έχουμε νέο λουλουδάκι να μας συντροφεύει!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Σου εύχομαι να έχεις ρεύμα, για να μας τροφοδοτείς με τις ωραίες αναρτήσεις σου! Ευχήσου μας να έχουμε ρεύμα για να μπορούμε να τις διαβάζουμε! Χαχα!! Γλυκά φιλιά! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dear Joan από που να αρχίσουμε τις ευχές... Πολλά πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Τι όμορφο λουλούδι Αγγελική μου! Σου'ρχεται να σκύψεις να το μυρίσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρθούλα έπιασες το λεπτό σημείο! Τόση ομορφιά και μυρουδιά καμιά! Τραβά τα έντομα με το χρώμα φαίνεται...
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Το είχα στο σπίτι πολλές φορές και δεν ήξερα να το φροντίσω... τώρα έμαθα!
    Καλή βδομάδα με πολλά ΑΦιλάκια και φυσικά με ρεύμα! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Στεφανία μου! Οι περισσότεροι μέχρι να μάθουμε να το φροντίζουμε το σαπίζουμε... Αν του βρεις την φωτεινή θέση του και δεν το ποτίζεις υπερβολικά, θα το χαρείς για χρόνια!
      Καλή βδομάδα! Αν έχουμε και ρεύμα ποιος μας πιάνει!
      Α Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. καλησπέρα απο ελλάδα και συγκεκριμένα κοζάνη!!! τι ωραίο και αυτό το λουλούδι! πρεπει να ειναι πολυ μαγευτική χώρα η αφρική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Έχω μεγάλη αγάπη στην πόλη σου και ιδιαίτερα στους κατοίκους της! Πραγματικά η Αφρική είναι μαγική!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Πολύ όμορφη η βιολέτα Αγγελική μου! Πράγματι είχαμε στο σπίτι μας στην Καβάλα μια τέτοια βιολέτα και ήταν πανέμορφη!! Υπέροχες και οι φωτογραφίες σου που πάντα με μαγεύουν!!! Μακάρι να έχει έρθει το ρεύμα μέχρι να φτάσει το σχόλιο!!!
    Σε φιλώ και καλά να περνάς (με ρεύμα και με ίντερνετ)!
    -:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Κική μου! Η ευχή σου έπιασε! Έχουμε ρεύμα!
      Σ ευχαριστώ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Τα λουλούδια έχουν τη δύναμη να σε μαγεύουν, άλλα με το χρώμα τους, άλλα με το άρωμα τους, καθένα μοναδικό με τον τρόπο του. Λίγη από τη μαγεία τους μας χαρίζουν και οι όμορφες φωτογραφίες σου. Φιλιά, Νανά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγγελική μου καλήμέρα!!!!!!!!!!!!!!!
    Ενθουσιάστηκα σήμερα!!

    Το φυτό το αγοράζω και το ξαναγοράζω συνεχώς για πολλά χρόνια.
    Παντα μου χαλούσε και δεν καταλάβαινα το γιατί. Πρόσφατα ανακάλυψα (μετά από πολλά φυτά που χάλασα) ότι δεν θέλει απευθείας φως και πολύ νερό. Εγώ συνήθως το έβαζα κοντά σε παράθυρο, αλλά έκανα λάθος. Επίσης το πότιζα πολύ. Πάλι λάθος. Τώρα έχω ένα που το έσωσα τελευταία στιγμή. Το είχα αγοράσει από το μάιο και κόντευε να μου πεθάνει και αυτό. Του άλλαξα όμως εδώ και μέρες χώρο και το έβαλα στη φωτεινή μου κουζίνα, αλλά μακρυά από το παράθυρο. Δείχνει ότι έχει συνέλθει και πάει καλύτερα, παρόλο που έχασε πολλά φυλλαράκια ήδη.

    Το λατρεύω αυτό το φυτό. Δεν ξερω γιατί... έχει κάτι όμως που με τραβάει..
    Οι πληροφορίες που έδωσες μου έκαναν πολύ εντύπωση. Δεν ήξερα ότι είναι αφρικάνικο.

    Πολύ όμορφες οι φωτογραφίες σου όπως πάντα!!
    Καλή εβδομάδα με ρεύμα σου εύχομαι!!!!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου και εμένα μου αρέσει πολύ! Μ αρέσει η κλίμακά του! Ελπίζω να σωθεί το φυτούλι σου! Χαλάνε μόνο αν σαπίσουν!

      Σ ευχαριστώ!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Από μικρή αγαπούσα πολύ τις αφρικάνικες βιολέτες και πάντα αγόραζα 2-3 αλλά δεν κατάφερνα να τις διατηρήσω για πολύ καιρό. Θ'ακολουθήσω τις οδηγίες σου και θα ξαναδοκιμάσω. Νά'σαι καλά!!!
    Καλή εβδομάδα και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Marie-Anne εύχομαι να πετύχει η "συνταγή"! Υπάρχουν φορές που τα φυτά είναι τόσο πουσαρισμένα από τα φυτώρια που δεν αντέχουν πολύ ότι και να κάνεις! Παίζει ρόλο από που αγοράζεις! Να τα λέμε για να μάθω εξελίξεις!
      Να είσαι καλά!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Εσύ υποφέρεις στην Αφρική???? Εμείς εδώ χρυσό μου τι νομίζεις οτι κάνουμε?????
    Ωραιότατη η Βιολέττα!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλα μου, άλλα τα μάτια του λαγού, άλλα της κουκουβάγιας! Μη συγκρίνεις τα ασύγκριτα... Πηγαινοέρχομαι στις δυο χώρες και ξέρω τι σου λέω...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Καλημέρα, Αγγελική μου!
    Όπως πάντα υπέροχες οι φωτογραφίες σου! Αυτές οι βιολέτες σε μωβ χρώμα ήταν το πρώτο φυτό που αγόρασα εδώ. Έζησαν αρκετά κοντά σε παράθυρο αλλά ρδώ με τον κλιματισμό δεν ευνοούνται.
    Καλή εβδομάδα.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου! Μα άδικο έχουν τα φυτά να μην αγαπούν τα κλιματιστικά?
      Έχω βρει σαν λύση όταν είναι ξηρό το περιβάλλον να δημιουργώ υγρασία. Βάζω ένα δίσκο διαμέτρου μεγαλύτερης από το φυτό σε πλήρη ανάπτυξη, από πάνω βρεγμένα βότσαλα και τέλος η γλαστρούλα με το πιατάκι της. Να μην ακουμπά η τρύπα της γλάστρας στα βότσαλα. Έτσι υπάρχει τοπικά λίγη υγρασία όταν ο αέρας είναι ξηρός.
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Τι όμορφο λουλούδι και μου αρέσει πολύ που έχει συνδεθεί με τη μητρότητα!
    Σταυρώνω τα δάχτυλα μου και εύχομαι ολόψυχα να έχεις ρεύμα και όχι άλλα προβλήματα.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ερμιόνη μου! Με το ρεύμα ακόμα τραβιέμαι και θα πάρει ακόμα μέρες! Έρχονται παλεύουν 3 ώρες (3 ώρες χωρίς ρεύμα το σπίτι) και φεύγουν χωρίς να έχουν βρει την λύση και με την υπόσχεση ότι θα ξαναέρθουν...
      Έχω αποσυντονιστεί πλήρως!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Αχ, τι υπέροχο λουλούδι!
    Πανέμορφες φωτογραφίες!
    Μια γλυκιά καλημέρα από τη Ζάκυνθο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Λένια μου! Σ ευχαριστώ! Να περνάς καλά στο πανέμορφο νησί!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  15. Πρώτον επιτέλους έμαθα το σωστό όνομα ,πάντα άκουγα τους φυτωριάδες να το λένε σαιπτώλια και δεύτερον έχω κλάψει τόσα που δεν νομίζω πως θα ξαναμπώ στον πειρασμό ;-)
    Αυτή τη φορά λέω να σου αντισταθώ παρά τις λαχταριστές φωτογραφίες !!!!
    Για να δούμε πόσο θ'αντέξω !!!
    Βλέπω οτι δεν χρειάστηκαν οι ευχές μου ,έχεις ρεύμα ,εύχομαι λοιπόν να κρατήσει για πολύ !!!!
    Καλή εβδομάδα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα ξωτικούλι! Χαχαχα σαιπτώλια εκ του σήπτομαι σήψη κλπ! Σου λέει που θα πάει θα σαπίσει...Χαχαχα! Πάντως αν ξαναβρεθεί στο σπίτι σου κάνε την προσπάθειά σου!:)

      Οι ευχές ακόμα μου χρειάζονται! Βοήθησαν να μην κόβεται το ρεύμα σε 24ωρη βάση! Συνεχίζουν καθημερινές ολιγόωρες διακοπές ηλεκτροδότησης...

      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  16. Πολύ όμορφες οι βιολέτες στις υπέροχες φωτογραφίες σου!
    Πολλά φιλιά στη Ν. Αφρική

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά mookies! Χαχαχα δεν θα παραλήψω!
      Η Ν Αφρική και εγώ σε φιλούμε!

      Διαγραφή
  17. Ας αφήσουμε τις βλάβες (που προσωπικά με αποδιοργανώνουν απίστευτα) και ας επικεντρωθούμε στις πανέμορφες βιολέτες σου! Μα τι χρώμα!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουταλάκι κάνω φόκους στις εικόνες για να μην αρπάξω τεχνικό από τον λαιμό και με γράψουν στις εφημερίδες...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  18. Ελπίζω να έχει έλθει πια το ρεύμα, Αγγελική μου!!! Καταπληκτικές οι βιολέτες, απίθανο το χρώμα τους! Πολλά φιλιά από τη βροχερή Αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου έρχεται και φεύγει...
      Σ ευχαριστώ πολύ! Να περνάς καλά στην φθινοπωρινή Αθήνα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή