Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Τούρτα Για Επέτειο

Σήμερα γιορτάζουμε κάποια επέτειο και το ρίξαμε στα γλυκά! Βλέπετε, χρειαζόμαστε πια κάποια πρόφαση για να κάνουμε κραιπάλες... Στη τούρτα αυτή δεν έκανα παντεσπάνι σαν βάση, αλλά δίσκους με μαρέγκα, για να γίνει πιο αφράτη.
Χρειάστηκα λοιπόν:
Για τις μαρέγκες
7 ασπράδια από μεγάλα αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα cream tartar
250 g ζάχαρη
125 g αλεσμένα αμύγδαλα
5 κουταλάκια του γλυκού cornflour
5 κουταλάκια του γλυκού αλεύρι
Για την κρέμα
250 g ζάχαρη
180 ml νερό
7 κρόκους αυγού
500 g βούτυρο μαλακό
60ml Amareto(ή άλλο ποτό της αρεσκείας σας, όπως Brandy )
3 κουταλιά σούπας στιγμιαίο καφέ
7 κουταλιές της σούπας κακάο μερικές σταγόνες νερό
Για την διακόσμηση
Τριμμένη σοκολάτα,
5 σοκολατάκια Ferrero Rocher,
Σπιτικά τριαντάφυλλα φρέσκα χωρίς χημικά, μαμουνάκια κλπ

Για να κάνω τους δίσκους της μαρέγκας ζωγράφισα 4 κύκλους διαμέτρου 23cm σε λαδόκολλα. Πέρασα τις λαδόκολλες με λάδι (από την ανάποδη μεριά από εκείνη που έκανα τον κύκλο), με το πινέλο της κουζίνας και πασπάλισα με ελάχιστο αλεύρι (με τον αχνορίχτη, όπως μου έβαλε την ιδέα η Κική).
Προθέρμανα τον φούρνο στους 150 βαθμούς.
Για τις μαρέγκες η Κική έχει κάνει "ντοκτορά" στο ποστ για τους μπεζέδες μελετήστε το!
Χτύπησα τα ασπράδια με το αλάτι σε μπολ γυάλινο, με το μίξερ μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται σταθερές κορυφές στην μαρέγκα. Πρόσθεσα την cream tartar και συνέχισα να χτυπώ άλλα 30 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσα μια-μια κουταλιά τα 3/4 της ζάχαρης, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί η ζάχαρη και να σφίξει καλά η μαρέγκα. Στην συνέχεια πρόσθεσα τα τριμμένα αμύγδαλα, το cornflour, το αλεύρι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Προσεκτικά ανακάτεψα με μεταλλικό κουτάλι αργά, κάνοντας κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, να ενσωματωθούν τα υλικά, χωρίς να ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Χώρισα την μαρέγκα σε 4 μέρη και την άπλωσα στους κύκλους, που είχα ετοιμάσει στις λαδόκολλες. Το άπλωμα μπορεί να γίνει και με κορνέ σχηματίζοντας σπείρα με την μαρέγκα (αλλά δεν έχω εδώ, οπότε έγινε απλά με το κουτάλι). Έψησα τις μαρέγκες για 40-45 λεπτά.
Όταν κρύωσαν, έβγαλα προσεκτικά τις λαδόκολλες από τους δίσκους της μαρέγκας. Στο σημείο αυτό οι δίσκοι μπορεί να σπάσουν. Γενικά δεν πειράζει θα τους ενώσετε στο μοντάρισμα της τούρτας. Αλλά για να βγουν ολόκληροι τοποθετήστε τον κάθε δίσκο στην άκρη του πάγκου ή του τραπεζιού που δουλεύετε, ώστε να προβάλει ο δίσκος λίγο στο κενό. Με το ένα χέρι σταθεροποιείστε τον δίσκο και με το άλλο τραβήξτε σιγά προς τα κάτω το χαρτί. Κινείστε τον δίσκο με μικρές κινήσεις κυκλικά και ξεκολλήστε λίγο-λίγο το χαρτί. Έτσι το ελέγχετε περισσότερο και δεν σπάει η μαρέγκα. Τώρα ήρθε η ώρα της κρέμας! Η κρέμα στην συνταγή μου είχε άψητους κρόκους. Τα φοβάμαι τα ωμά αυγά για την σαλμονέλα... Σιγά μην την έκανα έτσι... Ζέστανα λοιπόν τα αυγά, για να εξουδετερώσω την σαλμονέλα (αν τυχόν υπήρχε). Έκανα μετρήσεις με το θερμόμετρο, για να βεβαιωθώ ότι η θερμοκρασία στα αυγά θα φτάσει πάνω από 70 βαθμούς, που όπως έχω διαβάσει είναι ασφαλής! Μπορούσα να τα ψήσω σε μπεν μαρί, αλλά ακολούθησα άλλη πιο εύκολη λύση. Έφτιαξα ένα σιρόπι βράζοντας την ζάχαρη στο νερό για 10 λεπτά. Στο μεταξύ χτύπησα με το μίξερ τους κρόκους να φουσκώσουν. Έριξα αμέσως στα αυγά το ζεστό σιρόπι (όχι όμως όλο μαζί), συνεχίζοντας το χτύπημα για να μη γίνουν ομελέτα οι κρόκοι. Θερμομέτρησα το μείγμα και είχε θερμοκρασία 72 βαθμών. Οπότε εξουδετερώθηκε ότι ανεπιθύμητο μπορεί να υπήρχε!
Δεν χρειάζεται να σας πω να προσέχετε να μην ανακατεύετε τα σκεύη που είχατε χρησιμοποιήσει στα άψητα αυγά, με τα υπόλοιπα υλικά της τούρτας! Ξέρετε εσείς να προστατεύεστε, έστω και για προληπτικούς λόγους... Σε άλλο μπολ χτύπησα το βούτυρο, να γίνει κρέμα και έριξα το μείγμα των αυγών συνεχίζοντας το χτύπημα. Πρόσθεσα το ποτό να εξαφανιστεί η μυρουδιά των αυγών. Έφτιαξα μια πάστα διαλύοντας σε ελάχιστο νερό τον καφέ και το κακάο. Έριξα την πάστα του καφέ-κακάο στο μείγμα του βουτύρου. Με τον τρόπο αυτό η κρέμα έγινε σοκολατένια. Έβαλα την κρέμα του βουτύρου στο ψυγείο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί κάπως, αλλά να μπορεί να απλώνεται. Χώρισα την κρέμα σε 4 μέρη.
Σε πιατέλα έβαλα εναλλάξ τις μαρέγκες και την κρέμα και τις κάλυψα με την κρέμα.
Διακόσμησα με το τρίμμα σοκολάτας, τα σοκολατάκια και τα τριαντάφυλλα και να το αποτέλεσμα!

23 σχόλια:

  1. Αγγελική μου, τούρτα το λες εσύ αυτό;
    Εγώ το λέω έργο τέχνης!
    τι εκτέλεση αλλά και τι εμφάνιση...
    καλά κάνω εγώ και δεν ασχολούμαι με τα γλυκά! μετά από κάτι τέτοιο τι να παρουσιάσει κανείς...
    Τέλειο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουρτα για πασαρελα.Να ειστε καλα και παντα να γιορταζετε χαρουμενοι και ευτυχισμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγελική μου τι να πω για την τουρτα σου δεν έχω λόγια

    Σου στέλνω mail με την διεύθυνση μου Μπορώ να την έχω σε 10 λεπτά

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τις ευχές μου για την επαίτειο! η τούρτα πρέπει να είναι μια συννεφένια ντεκαντάνς! αχ και να 'πεφτε στα χέρια μου τι θα πάθαινε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγγελική η δική μου επέτειος γάμου πέρασε, αλλά μπορείς να μου στείλεις μια ίδια για την επέτειο του "ΟΧΙ" στις 28 Οκτωβρίου? Στο κάτω κάτω γιορτάζουν όλοι οι Έλληνες τότε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγγελική κι εγώ αύριο γιορτάζω κάποια επέτειο αλλά τούρτα δεν θα φτιάξω κεράστηκα τώρα από τη δική σου την οποία δεν διανοούμαι να φτιάξω, αυτά είναι έργα καλλιτεχνών σαν κι εσένα!!
    Χρόνια πολλά για ότι κι αν γιορτάζετε, γεμάτα ευτυχία κι αγάπη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλεεεεεεεεεεεεεεεέ! Εγώ με το ντοκτορά σας μιλάω! Υποφέρω λέμε που βλέπω αυτό!!! Τι ποίημα! Αχ να είχα τέσσερα κομμάτια! Ε ναι! Τέσσερα! Τι να μου κάνει ένα;;;

    Δε με λες...Σε πόσους βαθμούς έψησες τη μαρέγκα; Σκληραίνει μέσα μόνο σε 45 λεπτά; Εγω τα μπιζεδάκια τα ψήνω για ώρες!

    Να είσαστε καλά και να γιορτάζετε πάντα γεροί και ευτυχισμένοι, με ή χωρίς τούρτα. Στην ανάγκη, τη φτιάχνεις για το καλό και τη δίνεις σε μένα! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. looks delicious but not that light :-) I love lots of chocolate on the cake!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Teleia h tourta sou Aggeliki! Xronia sas polla kai eutixismena!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χρόνια σας πολλά για ότι και αν γιορτάζεται. Όσο για την τούρτα, τι να πω........ ΤΕΛΕΙΑ. Ευτυχώς που δεν παχαίνουμε από το ίντερνετ, γιατί θα είχαμε γίνει... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Betty μου, άσε τα αστεία! Εσύ ότι φτιάξεις είναι σαν ζωγραφιά! Εμένα μια στο τόσο με πιάνει η προκοπή… Μετά ασχολούμαι με φωτογραφίες!

    Δημιουργία μου, σε ευχαριστούμε για τις ευχές και τα γλυκά σου λόγια! Σου ανταποδίδω!

    Βίκυ, έγινε! Τώρα όμως… για τα 10 λεπτά υπάρχει θέμα… Να την βάλω στο αεροπλάνο από Γιοχάνεσμπουργκ σε 20 ώρες αν είσαι κοντά σε αεροδρόμιο θα την παραλάβεις!

    Καρδούλα μου, σε ευχαριστώ! Τα 26 χρόνια μάλλον σε συννεφιασμένη ντεκαντάνς μπορεί να προσομοιάζουν…. Η τούρτα είχε το συννεφένιο της…

    Λίλα μου στις επετείους γιορτάζουμε! Δεν έχει σημασία πότε είπαμε ναι και πότε όχι! (ας προσέχαμε))

    Ξανθή μου χρόνια σου πολλά! Να χαίρεσαι αυτούς που αγαπάς και να σε χαίρονται και αυτοί! Είδες τις φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες στο σοφτ μποξ? Με τον φωτισμό ακόμα ψάχνομαι… Πάντα οι πληροφορίες που μου δίνεις είναι πολύτιμες!

    Κικίτσα 4 είπες? Πιάσε μια λαδόκολλα και στα τύλιξα! Πώς πάει η δίαιτα? Εγώ την κατάστρεψα….
    Τις μαρέγκες τις έψησα στους 150 με αέρα, γιατί έβαλα δυο ταψιά ταυτόχρονα. Μη συγκρίνεις χρόνους ψησίματος με τους μπεζέδες, γιατί οι δίσκοι είναι πολύ πιο λεπτοί (και η θερμοκρασία 3πλάσια). Ευχαριστώ για τις ευχές! Είναι καλή η ιδέα σου αλλά έκλεισε η Ολυμπιακή και δεν υπάρχει ούτε καν απ ευθείας πτήση στην Αθήνα…

    Tobias you’re right! Never chocolate is not enough!

    Μαρία μου, σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου και τα καλά σου λόγια!

    Λίνα μου σε ευχαριστώ! Όσο για το ότι δεν παχαίνουμε από το ίντερνετ μια κουβέντα είναι... Εγώ όλο και δοκιμάζω κάποια από τα καλούδια που προτείνονται στα μπλογκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. WOW! The decor on top of the cake with the chocolate shavings is oustanding...bravo Angeliki!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. hahaha:))) όχι, δε το δέχομαι με τίποτα, τα 26χρόνια έχουν αίγλη!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγγελική μου, άμα ο άνθρωπος είναι καλλιτέχνης ότι και να κάνει είναι τέλειο! Έτσι και εσύ, είτε στις φωτογραφίες είτε σε αυτή την τούρτα, η τέχνη σου φαίνεται!
    Τις ευχές μου για την επέτειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Good to see you, Peter! Thanks!

    Και αίγλη και νοσταλγία και χιούμορ Καρδούλα μου!

    Σε ευχαριστώ Big mama! Με κάνεις και κοκκινίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγγελική και να είχα ένα κομματάκι!Τέλεια σε εμφάνιση και σε γεύση δε θα υπλείπεται.
    Χρόνια σας πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Eleni σε ευχαριστώ! Κόπιασε να σε κεράσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολυ ωραιο μπλογκ και θαυμασια η τουρτα σου.Σε διαβαζω καιρο και χαρηκα που επανηλθες.Καλη ανοιξη και με χαρα θα επανελθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γιάννα χάρηκα που σε βρήκα! Καλό φθινόπωρο σε σένα! Θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. σοκολατενιος πειρασμος
    φαινεται πεντανοστιμο,
    μια διπλη μεριδα παρακαλωωωωω!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ελευθερία μου, όπως το λες: πειρασμός, πειρασμός... Το ξεσκίσαμε!

    Θα σου κρατήσω από το επόμενο τριπλή μερίδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πραγματικά ένα πολυ-ταξιδευμένο blog...
    θα δοκιμάσω την τούρτα διότι δείχνει νοστιμότατη... αλλά και οι φωτογραφίες σου δεν πάνε πίσω...
    ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη μου! Να την δοκιμάσεις! Και θα σου έρθω για κέρασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή