Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Κέικ πορτοκάλι αμύγδαλο!

Έχετε διαβάσει το παραμύθι «Ο εγωιστής γίγαντας» του Όσκαρ Γουάιλντ?
 Ο κήπος του σπιτιού μας στην Αθήνα, από τότε που τα παιδιά μεγάλωσαν και έπαψαν να παίζουν εκεί, από τότε που φύγαμε μοιάζει με τον κήπο του εγωιστή γίγαντα! Έρχεται η άνοιξη σε όλη την περιοχή, όλα τα φυτά γεμίζουν μπουμπούκια και μικρά πουλιά και ο κήπος μας έχει ακόμα χειμώνα! Τα πουλιά δεν έχουν όρεξη να τραγουδήσουν εκεί μέσα, γιατί δεν υπάρχουν παιδιά και τα δέντρα ξεχνούν να βγάλουν μπουμπούκια.
Όμως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αρκετά καθυστερημένα σε σχέση με τα υπόλοιπα δέντρα της περιοχής, ανθίζει η αμυγδαλιά μας! Τα λουλούδια της είναι πανέμορφα, μα λίγα τα τελευταία χρόνια. Είναι όμως το σύνθημα για να ακολουθήσουν και τα άλλα φυτά, να έρθουν τα πουλιά και μαζί τους να έρθει κι η άνοιξη ….
Τους καρπούς της αμυγδαλιάς μας προφανώς τους περιμένω με την ίδια χαρά που περιμένω τα ανθάκια της! Τα αμύγδαλα είναι υπέροχος καρπός! Η νοστιμιά μοναδική, το σχήμα και το χρώμα τέλεια!
Αυτή τη φορά τα αξιοποίησα σε ένα κέικ:
Κέικ με πορτοκάλι και αμύγδαλα, που αρέσει πολύ στα παιδιά (μου)!
250γρ μαργαρίνη (ή σπορέλαιο) σε θερμοκρασία δωματίου
2 ½ κούπες ζάχαρη
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
500γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι
1 μεγάλο πορτοκάλι
200γρ αμύγδαλα ολόκληρα με το φλούδι.
Επιπλέον λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για την φόρμα.

Διαλέγουμε ένα πορτοκάλι μεγάλο, μη κερωμένο, καλύτερα λεπτόφλουδο, το πλένουμε εξωτερικά προσεκτικά. Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά 1 ώρα τουλάχιστον, μέχρι να μαλακώσει. Το τρυπάμε με το πιρούνι να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο. Το το βγάζουμε από το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά το κόβουμε και αφαιρούμε τα κουκούτσια και τις λευκές ίνες στο εσωτερικό του φρούτου. Πολτοποιούμε το πορτοκάλι στο μούλτι.
Ψήνουμε ελαφρά τα αμύγδαλα στο γκριλ και μόλις κρυώσουν, τα αλέθουμε στο μούλτι. Ετοιμάζουμε το κέικ με τον κλασσικό τρόπο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε την φόρμα του κέικ και την βάζουμε για 15 λεπτά στην κατάψυξη να παγώσει το βούτυρο. Στην συνέχεια την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, για να μη κολλήσει η ζύμη όταν θα ψήνεται, και την αφήνουμε στην άκρη..
Χτυπάμε την μαργαρίνη, με την ζάχαρη να γίνει αφράτη κρέμα.
Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα. Πρώτα να ενσωματώνεται το αυγό στην κρέμα και μετά να ρίχνουμε το επόμενο.
Μετά βάζουμε στο μείγμα το πολτοποιημένο πορτοκάλι.
Όταν ενώσει το μείγμα ενσωματώνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα αμύγδαλα. Δεν χτυπάμε την ζύμη με μίξερ! Ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενσωματωθεί το αλεύρι.  
Βάζουμε την ζύμη στην φόρμα και με σπάτουλα ισιώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε περίπου μια ώρα. Στο φούρνο μου χρειάστηκε 1 ώρα και 10 λεπτά. Λόγω του πολτού του πορτοκαλιού χρειάζεται προσοχή στο ψήσιμο, γιατί είναι πιο βαριά η ζύμη. Δοκιμάζουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα ή λεπίδα μαχαιριού να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε.
Το κέικ είναι πολύ νόστιμο κατάλληλο για όσους αγαπούν το πορτοκάλι, γιατί έχει έντονο άρωμα! Δεν πικρίζει καθόλου που βάζουμε ολόκληρο το φρούτο!
Την ιδέα για κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι πολτοποιημένο, αντί για χυμό, ή γάλα την είχε δώσει η Πηνελόπη, στο ΧΦΛ με τίτλο "Ραβανί ή σάμαλι γλυκό με πορτοκάλι"
update 19.3.09
Η Πηνελόπη προτείνει να φτιάξουμε το κέικ αυτό (ή όποιο σχετικό) βάζοντας, αντί για 1 πορτοκάλι, 2 λεμόνια! Τα υπόλοιπα τα κάνουμε με αντίστοιχο τρόπο: βράζουμε τα λεμόνια (για λιγότερη ώρα θα έλεγα) μέχρι να μαλακώσουν λίγο, τα κόβουμε στην μέση, βγάζουμε τα κουκούτσια και τα πολτοποιούμε ολόκληρα με την φλούδα τους!
Το άρωμα και σε αυτή την εκδοχή είναι υπέροχο! Μόνο που το λεμόνι ελαφρά πικρίζει.

11 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία ιδέα για κέικ!!
    Εμένα πιο πολύ μου άρεσε ο πρόλογος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι ζουμπουρλούδικο κέικ! Και τι μυρωδάτο που θα είναι! Θα δοκιμαστεί κάποια στιγμή!
    Ο πρόλογος...ακόμα πιο νόστιμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Xanthi και Κική δοκιμάστε το κέικ και θα τα ξαναπούμε! Δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο από άποψη υλικών, είναι όμως ιδιαίτερο σε γεύση και άρωμα!
    Το έφτιαξα πρώτη φορά για πρωτοχρονιάτικη πίτα και πήρα τα καλύτερα σχόλια από έναν φίλο μας, τον Φώτη, που οι κρίσεις του είναι πάντα ακριβοδίκαιες!
    Έχει λίγη παραπάνω ζάχαρη, από αυτή που βάζω στο κλασσικό κέικ, μα την θέλει! Το δοκίμασα και με μια κούπα λιγότερη, αλλά δεν άρεσε στην κριτική επιτροπή!
    Κική, το κόλπο για να φουσκώνει τόσο είναι να μη χτυπάς την ζύμη στο μίξερ αφού ρίξεις το αλεύρι! Απλό ανακάτωμα για να ενσωματωθεί στα υπόλοιπα υλικά!

    Για την εισαγωγή είναι… απλή μίμηση ύφους…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη 1η επαφή με ένα blog που το χαρακτηρίζει η καλαισθησία, η ευαισθησία, η τέχνη, η δημιουργία.
    Εστίασα περισσότερο στην κουζίνα σας (ήδη άρχισα τα copy/paste) αλλά και στις περιγραφές της χώρας που σας φιλοξενεί.
    Θα σας ... παρακολουθώ (δεν είναι απειλή) :)
    Καλή εβδομάδα και καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς ήρθες gvarvakis!
    Χαίρομαι που σου αρέσει το blog!
    Και παρακολούθηση δεχόμαστε! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το εν λόγω παραμύθι το λατρεύω και πάντα κλαίω στο τέλος:) χτες αντιστάθηκα στην επιθυμία μου να φτιάξω κέικ με μαρμελάδα bitter orange και σήμερα πέφτω πάνω σας, αχ τι με κάνετε, τι με κάνετε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι σε κάνουμε, Καρδιά μου?
    Ένα κεκάκι αραιά και που...
    Εκεί που δείχνω φωτογραφίες, να σας γλυκάνω ήθελα!
    Κέικ με μαρμελάδα bitter orange? Και κρατήθηκες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αχ καρδούλα μου! Τι κάνουμε για να διατηρήσουμε την αέρινη σιλουέτα μας...

    Όπως το είπες το "σιδηρά" θυμήθηκα κάποια, που δεν σου μοιάζει καθόλου,: την Θάτσερ...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό θα πει ταύτησης "πνευμάτων" Κι' εγώ έφτιαξα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε Πορτοκαλοκεκάκι με αμύγδαλο τριμμένο, με την συνταγή που σας είχα δώσει παλαιότερα! Την τίμησαν δεόντως φίλοι που μας ήρθαν για καφεδάκι...δεν έμεινε ψύχουλο και ήπιαν δύο καφετιέρες καφέ!! Που τον έβαλαν δεν ξέρω ομολογώ :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πηνελόπη μου, είσαι η δασκάλα μου σε αυτό το κέικ! (και όχι μόνο)
    Είναι τόσο νόστιμο, που δεν βρίσκω περίεργο ότι οι καλεσμένοι σου το τσάκισαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή