Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2013



Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όλοι ετοιμαζόμαστε για τις γιορτινές μέρες! Δουλειές που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν τα Χριστούγεννα, εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν, προετοιμασίες... Όπως όλοι έτσι και εγώ ετοιμάζομαι "πυρετωδώς" για να συναντήσω την οικογένειά μου και να περάσουμε τις γιορτινές μέρες ενωμένοι!

Στην Ν Αφρική τα Χριστούγεννα γιορτάζονται διαφορετικά απ ότι στην Ελλάδα! Είναι κατακαλόκαιρο (και ας βρέχει διαρκώς φέτος), όλοι έχουν άδειες, περιμένουν τον Αγ Βασίλη κοντά στις πισίνες ή στις παραλίες! Με δυο λόγια είναι Χριστούγεννα και Δεκαπενταύγουστος δύο σε ένα!


Για την Ν Αφρική όλο αυτό το διάστημα κυρίαρχο θέμα ήταν ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα. 
Σε όλο τον κόσμο τα ΜΜΕ αναμεταδίδουν εικόνες, πληροφορίες, ιστορικά στοιχεία, αναλύσεις για τον πρώην ηγέτη, την χώρα και τους ανθρώπους της. Μια προσωπικότητα που σφράγισε μια εποχή. Σύμβολο του αγώνα κατά του apartheid. Με την σοφία του κατάφερε, σε συνεργασία με τον τότε Πρόεδρο της Ν Αφρικής Φρέντερικ ντε Κλερκ, να διεξαχθούν δημοκρατικές εκλογές το 1994, με τη συμμετοχή όλων των εθνοτήτων, από τις οποίες εξελέγη το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο, χωρίς να γίνει αιματοχυσία με το ξέσπασμα ενός άγριου εμφυλίου πολέμου. 
Ο Μαντέλα ήξερε να αγωνίζεται, ήξερε να διαπραγματεύεται, αλλά ήξερε και να συγχωρεί!


Δυστυχώς στην Ν Αφρική διακρίσεις ακόμα γίνονται, δυστυχώς οι ανισότητες συνεχίζουν, δυστυχώς η χώρα δεν πάει καλά, παραπαίει ανάμεσα σε ένα σύγχρονο κράτος και το χάος. Όμως έχουν γίνει κάποια βήματα στην κατεύθυνση του οράματος του, για την βελτίωση της ζωής των μαύρων της Αφρικής, την επίτευξη της ειρήνης, της ανεκτικότητας και του σεβασμού των διαφορών μεταξύ των ανθρώπων.


Τα φαινόμενα της προσωπολατρείας που αναπτύχθηκαν, θύμιζαν την προσκόλληση του παιδιού στην πατρική φιγούρα.
Υπήρξαν όμως και κάποια δημοσιεύματα, κατά την γνώμη μου ακραία, που τον χαρακτήρισαν προδότη και πράκτορα των λευκών συμφερόντων. Ότι ουσιαστικά ξεπούλησε τις αρχές και τους αγώνες του και οι μαύροι συνεχίζουν να είναι το ίδιο φτωχοί, όπως και την εποχή του apartheid.
Εύκολο να κρίνεις, ο καθένας μπορεί να λέει τα δικά του...
Στα 19 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας, η ζωή των μαύρων έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, σταδιακά δημιουργείται μια μαύρη αστική τάξη, εντάσσονται στην οικονομική ζωή της χώρας, σπουδάζουν, έχουν αποκτήσει πλήρη ελευθερία και πολλά προνόμια με την εφαρμογή του προγράμματος Black Economic Empowerment (BEE). Παρόλα αυτά οι ανισότητες συνεχίζουν... Βέβαια, έχουν γίνει και πολλά λάθη. Άσε που βυθίζονται στην διαφθορά... Δεν ήταν τυχαίο που στην τελετή μνήμης για τον Μαντέλα, αποδοκιμάστηκε από το συγκεντρωμένο πλήθος τόσο έντονα ο τωρινός Πρόεδρος Zuma...Η αποδοκιμασία είχε σαν αφορμή το σκάνδαλο της ανακαίνισης της κατοικίας του νυν προέδρου, που κόστισε εκατομμύρια ευρώ, αλλά πιστεύω ότι η αιτία είναι η αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, ενάντια σε όσα είχαν υποσχεθεί. Δύσκολα πράγματα...



Παρακολούθησα από τα ΜΜΕ τα γεγονότα, για μια φορά ακόμα τόσο κοντά στα γεγονότα και ταυτόχρονα αποστασιοποιημένη, λαχταρώντας να έρθει η ώρα να δω την αγαπημένη μου οικογένεια, κατασκευάζοντας μικρά δωράκια, σαν το βραχιολάκι που βλέπετε στις φωτογραφίες φτιαγμένο από μωβ χάντρες Swarovski.
Σας στέλνω πολλά φιλιά και ζητώ συγνώμη που δεν προλαβαίνω να απαντήσω έγκαιρα στα σχόλια σας!

18 σχόλια:

  1. Καλές γιορτές εύχομαι να περάσετε όμορφα.
    Σε περιμένω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ Ξανθή μου! Καλές γιορτές και σε σας!
      Πολλά φιλιά και θα τα πούμε!

      Διαγραφή
  2. «Αν μιλάς σ’ έναν άνθρωπο σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει, μιλάς στο μυαλό του. Αν του μιλάς στη δική του γλώσσα, μιλάς στην καρδιά του». − Νέλσον Μαντέλα
    Εύχομαι Αγγελική μου να έχετε μια ενωμένη και γιορτινή οικογενειακή ατμόσφαιρα!!!!!
    Πολλά φιλιά από τα βροχερά Χανιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Silena μου σ ευχαριστώ πολύ! Δεν φαντάζεσαι πόση ανάγκη την έχω αυτή την ατμόσφαιρα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Σε ευχαριστούμε που μας μεταφέρεις γεγονότα , σκέψεις και "εικόνες" από εκεί που βρίσκεσαι...Η αδικία, η διαφθορά και η αδικία είναι δυστυχώς μικρόβια που επιβιώνουν παντού ακόμα και στις φαινομενικά ποιο ιδανικές συνθήκες.
    Σου εύχομαι ολόψυχα να περάσεις όμορφες γιορτές με τους ανθρώπους που αγαπάς γιατί οι στιγμές που μοιραζόμαστε μαζί τους είναι αυτό που αξίζει τελικά.
    Φιλιά Πολλά και τα λέμε σύντομα^^

    ΥΣ: Χριστούγεννα καλοκαίρι σε πισίνα ε αγαπητή μου αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να ζήσω χαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίλια όσο ακόμα είμαι στην Αφρική, έλα να το ζήσεις! Έχει πολύ πλάκα, μόνο που μπερδεύει λιγάκι!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
    2. Είναι λίγο δύσκολο να το κάνω αυτή την εποχή αλλά σε ευχαριστώ για την πρόσκληση! Θα ήταν πραγματικά όνειρο ^^ Φυσικά ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει, ώρα να πάω για ύπνο!

      Διαγραφή
  4. Αγγελική μου να είσαι καλά που μας μεταφέρεις ειδήσεις από την καρδιά των γεγονότων και μια σκοπιά μακριά από την τυπική των δημοσιογράφων! Οι φωτογραφίες σου για μια ακόμη φορά με ξετρέλλαναν και σου εύχομαι να περάσεις υπέροχα τις γιορτές με τους αγαπημένους σου και να είσαι καλά!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. τελείως διαφορετικός κόσμος!! μ αρέσει να σε διαβάζω για το πως ειναι η ζωή εκει, σε μαι χώρα που αλλιως την έχουμε στο μυαλό μας!! πολύ ωραίο το βραχιολάκι! και ειδικά αυτο χρωμα, αγαπημένο... καλές γιορτές να έχεις και με το καλό να σμίξετε με τις οικογένειες σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι και να γράψω, δεν μπορεί να φανταστείς πώς ακριβώς είναι η Ν Αφρική! Η εικόνα στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι σαν να είσαι στην Αμερική, αλλά αν δεις τα πρώην γκέτο, τις εργατικές περιοχές θα τρομάξεις!
      Πολλές ευχές και σε σένα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Kαλές γιορτές! Να περάσετε καλά ό,τι κι αν κάνετε!
    Φιλιά από το Βόλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγγελική μου, με το καλό να βρεθείς με την οικογένεια σου και να περάσετε όμορφα και ζεστά τις γιορτές.
    Διάβασα τον πρόλογο σου με μεγάλο ενδιαφέρον και μας έβαλες για τα καλά μέσα στο κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο.
    Τα κοσμήματα σου πολύ όμορφα, οι μοβ πέτρες δημιουργούν ένα πολύ εντυπωσιακό αποτέλεσμα!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ μου άρεσε που μας μετέφερες το κλίμα των γιορτών στην Αφρική! Σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό για εμάς τα Χριστούγεννα στην πισίνα! :-)
    Είμαι σίγουρη ότι οι αγαπημένοι σου θα ευχαριστηθούν τα όμορφα δωράκια που τους ετοιμάζεις! Με το καλό να τους δεις και να περάσετε υπέροχα!!!
    Πολλά φιλάκια και καλές γιορτές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 'Εχω μείνει εμβρόντητη... ναι αυτή είναι η σωστή λέξη, αυτές οι φωτογραφίες μεταδίδουν μια πολύ πολύ λεπτή και βαθιά αίσθηση τελειότητας, ίσως είναι η ψυχολογική μου κατάσταση τέτοια που με βρίσκει απροετοίμαστη και μαγεμένη απ' το μοβ χρώμα...
    Μου αρέσει που συνδύασες αυτές τις φωτογραφίες με τον θάνατο του Μαντέλα...
    Όταν άκουσα για τον θάνατο του, αμέσως πήγε ο νους μου σε σένα και σ΄αυτό που έζησες τότε.

    ΑΦιλάκια προς το παρόν... και αν δεν επιστρέψω, καλά Χριστούγεννα και να περάσετε όλη η οικογένεια πολύ όμορφα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μια γλυκιά, πολύ διαφορετική ανάρτηση.
    ΄Οπως διαφορετικές είναι οι δημιουργίες σου !!!!!
    Πολλές πολλές ευχές !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ενδιαφέροντα όλα όσα είπες, αλλά μαγεύστηκα από τις φωτο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή