Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

English Muffins στον αρτοπαρασκευστή και όχι μόνο.


Τα ehglish muffins τα έμαθα στην Ν Αφρική! Είναι αφράτα ψωμάκια-τηγανίτες, εξωτερικά πασπαλισμένα με καλαμποκάλευρο, που μας αρέσει να αγοράζουμε το Σαββατοκύριακο, για να συνοδεύσουμε ένα χαλαρό πρωινό με τον καφέ μας!

Αν κανείς πάει για πρωινό σε φούρνο ή μπιστρό στο Σάντον προσφέρουν συνήθως τα ehglish muffins με αυγά Benedict (αυγά ποσέ, με μπέικον και sauce Hollandaise)! Εμείς τα προτιμούμε με τυράκι ή μαρμελάδα!

Διαβάζοντας την συσκευασία τους τελευταία (τόσα χρόνια τα τρώμε, τώρα το θυμήθηκα...) κυριολεκτικά πάγωσα διαβάζοντας πόσα συντηρητικά περιέχουν...

Τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις? Πρώτα πρώτα ορκιζόμαστε ότι άλλη φορά θα διαβάζουμε τις ετικέτες, πριν αγοράσουμε οτιδήποτε... Όχι μόνο πότε λήγουν... Μετά, ανοίγουμε τον υπολογιστή μας και ψάχνουμε συνταγή, για να τα φτιάχνουμε με τα χεράκια μας! Να ξέρουμε λιγάκι τι μας γίνεται...



Ο Αlton Βrown είχε μια συνταγή με καλές κριτικές στο food network. Την μελέτησα, της άλλαξα τα φώτα και την έκανα για αρτοπαρασκευστή. Βέβαια η συνταγή γίνεται και σε μίξερ ή στο χέρι! Δεν χρειάζεται πολλά εξαρτήματα ή δύσκολα ταλέντα! Όρεξη για ένα διαφορετικό πρωινό χρειάζεται!


Μας χρειάζονται:
  1.  1/2 κούπα χλιαρό γάλα
  2.  1/2 κούπα χλιαρό νερό
  3.  55γρ λιωμένο βούτυρο
  4.  3 κούπες αλεύρι για ψωμί (σκληρό) (και λίγο περισσότερο για την επιφάνεια εργασίας)
  5.  1 &1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  6.  2 κουταλάκια ζάχαρη
  7.  1&1/2 κουταλάκι ξηρή μαγιά
  8.  πολέντα
  9.  ίχνη λάδι για το τηγάνι 

Έβαλα τα 7 πρώτα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή με την σειρά που τα έγραψα. Φρόντισα η μαγιά να μην ακουμπά στο αλάτι. Ρύθμισα την συσκευή στο πρόγραμμα για τις ζύμες και περίμενα 1 ώρα να ετοιμαστεί.

Αν το κάνετε με το μίξερ ή στο χέρι βάζετε τα 7 υλικά μαζί και τα ζυμώνετε, μέχρι η ζύμη να γίνει ελαστική. Θα κολλά στα χέρια! Μη προσθέσετε αλεύρι. Λαδώστε τα χέρια σας και συνεχίστε τυλίγοντας την ζύμη και πιέζοντας την, όπως κάνετε με το ψωμί ή το τσουρέκι. Όταν ετοιμαστεί και είναι μαλακιά και ελαστική αφήστε την σε λαδωμένο μπολ σκεπασμένη σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Θέλει περίπου 1 ώρα.


Όταν φουσκώσει η ζύμη, (αφού την βγάλουμε από τον αρτοπαρασκευαστή, χωρίς να την διαλύσουμε) την βγάζουμε πάνω σε επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι. Την ξεφουσκώνουμε πατώντας την. Την χωρίζουμε σε 8-10 ίσα κομμάτια με το μαχαίρι. Με κάθε μπαλάκι ζύμης διαμορφώνουμε ένα πιτάκι. Το ακουμπάμε σε πολέντα να πασπαλιστεί και στις δυο πλευρές του. Συνεχίζουμε μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα.

Τα αφήνουμε σκεπασμένα να φουσκώσουν για 2η φορά για 20 λεπτά-μισή ώρα.

Ζεσταίνουμε καλά το τηγάνι μας, που το έχουμε αλείψει με πινελάκι με ελάχιστο λάδι (για να μη κολλήσουν τα muffins, όχι να τηγανιστούν) και ακουμπάμε τα ζυμαρένια πιτάκια μας να ψηθούν και από τις δυο πλευρές. Μετά από 2 λεπτά χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της φωτιάς για να ψηθούν ως μέσα, χωρίς να καούν. Τα γυρίζουμε κάθε τόσο. Είναι έτοιμα μετά από συνολικά 8 περίπου λεπτά ψήσιμο κάθε πλευράς. Το εξωτερικό χρώμα πρέπει να είναι καστανόχρωμο και αν τα χτυπήσουμε, να κάνουν ξερό κούφιο ήχο, όπως το ψημένο ψωμί.


Το ψήσιμο είναι το μόνο σημείο που θέλει λίγο προσοχή, να μη μείνουν εσωτερικά άψητα!

Η ζύμη μπορεί να ετοιμαστεί την προηγούμενη μέρα, να πλαστούν τα πιτάκια και να μπουν σε πλαστική σακούλα με λαδόκολλα ανάμεσα μη κολλήσουν. Το πρωί, απλά τα βγάζουμε από το ψυγείο, τα αφήνουμε να πάρουν θερμοκρασία δωματίου να ξαναφουσκώσουν και τα ψήνουμε.

Μπορούμε βέβαια να τα ετοιμάσουμε από την προηγουμένη μέρα εντελώς και το πρωί απλά να τα ζεστάνουμε στον φούρνο! Αν περισσέψουν διατηρούνται σε τάπερ, που κλείνει αεροστεγώς. Δεν ξέρω πόσες μέρες διατηρούνται. Πάντα φτιάχνω μικρές ποσότητες που καταναλώνονται σε δυο μέρες το πολύ.


Καλή επιτυχία!




37 σχόλια:

  1. Po po Aggeliki!!! Fainetai apo ti fotografia oti eginan teleia!!!!
    Sandton kai eggs benedict pano se english muffins!!!
    Apaixto!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ τί έκανες??? Μεγάλωσες τις φωτογραφίες ή έτσι ήταν από την αρχή???
      Ξανάρθα..για να δω το αυγουλάκι!! πω πω πρέπει να τα φτιάξω αυτά τα ψωμάκια!!!

      Διαγραφή
    2. Έτσι ήταν από την αρχή Πέπη μου! Περιμένω εντυπώσεις όταν τα φτιάξεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  2. ααα Αγγελική τι μου έκανες μεσημεριάτικά. Μου τρέχουν τα σάλια , τι φωτογραφίες καταπληκτικές! Σαν να έχω το αυγό μπροστά μου.
    Θα οδηγώ και θα σκέφτομαι την συνταγή σου.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Νοτούλα μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλάκιααα

      Διαγραφή
  3. Αχ τι ωραίες φωτογραφίες!!! Και τι ωραίες γεύσεις!!!
    Μπράβο Αγγελική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή θα φάμε καλά το σ/κ...
    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι νόστιμα ψωμάκια και τι εξαιρετικές φωτογραφίες!
    Αγγελική μου τύφλα να έχουν τα έτοιμα που έπαιρνες μέχρι σήμερα.
    Εκανες καλή δουλειά.
    Οι φωτογραφίες σου το ομολογούν!!!

    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Χρυσαυγή μου! Τα άτιμα τα έτοιμα ήταν εξαιρετικά σε γεύση... Όμως με τόσα συντηρητικά και βελτιωτικά...
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Αγγελική μου, όπως έχουμε πει πολλές φορές η γοητεία του χειροποίητου έχει άλλη χάρη, τόσο στο να το φτιάχνουμε όσο φυσικά και να το τρώμε!
    Τα english muffins είναι φανταστικά για πρωινό! Ειδικά όταν στρογγυλοκάθονται πάνω τους τα αυγά μπένεντικτ είναι απλά το κάτι άλλο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ Ερμιόνη μου, το σπιτικό είναι καλύτερο!
      Τα αυγά Benedict είναι για την ελάχιστη κατανάλωση... Βλέπεις η sauce Hollandaise είναι τούρμπο! Με βουτυράκι μπόλικα αυγουλάκια κλπ! Αν προσθέσεις το μπέικον κλπ Άσε λοιπόν καλύτερα το απλό αυγουλάκι να στρογγυλοκάθεται στο μαφινάκι μου (αρκετό βουτυράκι έχει και αυτό)...
      Και αυτό με περιορισμό...:(
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  7. kalio arga para pote, kai ego peinao trela leme - fainontai apisteuta nostima!!

    froghall-jewelleries.blogspot.gr/2012/10/giveaway.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν ξέρω πως ήταν τα έτοιμα, αλλά τα δικά σου είναι σαφώς ανώτερα.
    Φαίνονται.
    Και γίνονται έτσι φουσκωτά στο τηγανι? Νόμιζα πως θα ψήνονταν στο φούρνο.
    Τέλεια Αγγελική μου, τα σημειώνω.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάριον! Σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
      Τα μάφινς είναι φουσκωμένα πριν μπουν στο τηγάνι. Δεν φουσκώνουν ιδιαίτερα στο ψήσιμο. Χρειάζεται κάποια προσοχή στο ψήσιμο να ψηθούν ως μέσα!
      Αν τα φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Αγγελική έγραψες, ζωγράφισες, δεν ξέρω πώς το λένε τέλος πάντων, αλλά δείχνουν κα-τα-πλη-κτι-κά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάρθα! Σ ευχαριστώ! Black Friday σήμερα! Καταναλώνουμε?
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Γεια σου Αγγελική μου, τα English muffins σου έγιναν απίθανα!!Οι φωτογραφίες είναι τόσο ζωντανές που μ'έπιασε "μεταμεσονύκτια λιγούρα"!Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαρά μου, εγώ το έχω πει: Δεν κοιτώ ποτέ μαγειρικά μπλογκ μετά τις 8μμ!
      Φιλάκιαααα

      Διαγραφή
  11. Εμένα μου έτρεξαν τα σάλια από τη πρώτη φωτογραφία... αλλά να σου πω την αλήθεια μου φάνηκαν λιγάκι μπελαλίδικα (γιατί πρέπει να τα κάνω στο χέρι) οπότε θα αρκεστώ στις φωτογραφίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Χριστίνα! Άμα με τις ζύμες δεν έχεις ασχοληθεί φαίνεται μπελαλίδικο! Βρες κάποιον να στο κάνει!!! Συνήθως οι μανούλες λατρεύουν τέτοιες απαιτήσεις...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
    2. Πως φαίνεται ότι δεν το έχω με τις ζύμες... Η μανούλα έχει και αρτοπαρασκευαστή αλλά τι να κάνω που την έχω μακριά.. φιλάκια

      Διαγραφή
    3. Τότε θα κάνεις υπομονή! Βλέπεις είμαι και εγώ μακρυά και δεν μπορώ να σου στείλω!:)

      Διαγραφή
  12. Κοίτα να δεις που εσύ δουλεύεις για μένα και δεν το ξέρω, Αγγελική μου!!!

    Τι να πω, κάθε βδομάδα κάνω κάπως παρόμοια ψωμάκια (english muffins δεν τα λές βέβαια...) για το πρωϊνό των αγοριών! Δεν τους βάζω πολέντα από πάνω, αλλά βάζω λίγο καλαμποκάλευρο μέσα στην ζύμη. Αφού τα βάλω για δεύτερο φούσκωμα, τα ψήνω για 20 λεπτάκια στον φούρνο και ο καθείς τα απολαμβάνει με τον τρόπο του!!! Σκέτα ή γεμισμένα με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση.
    Τώρα μου έμαθες και το "τηγάνι" αλλά όχι όμως για συχνή χρήση (τουλάχιστον για μένα τα πρωινά αυτό είναι αδύνατο).
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ ωραία θα είναι και στο φούρνο! Πηνελόπη μου, σκεφτόμουν και εγώ να τα ψήσω στο φούρνο διαβάζοντας την συνταγή... Ξέρεις ότι το τηγάνι δεν το προτιμώ! Η υφή διαφέρει με το ψήσιμο. Στο φούρνο αφυδατώνονται περισσότερο από ότι στο τηγάνι. Άρα σύμφωνα με τα γούστα και όπως λες τον χρόνο, διαλέγουμε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Αγγελική μου τέλεια φαινονται και υπέροχες φωτογραφίες, ειναι και πρωί εδώ και πόσο θα το ήθελα τώρα το πιατάκι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Έρη μου! Μακάρι να μπορούσα να σου στείλω!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  14. Αγγελική μου σου έγιναν απίθανα και δείχνουν πολύ λαχταριστά!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγγελική... λυπήσου μεεεεεε!!!!!!! Αυτός ο κρόκος που πλησιάζει το καταπληκτικό σου ψωμάκι με καλεί ασύστολαααααα!!!!! Τον θέλω κι αυτόν και τα ψωμάκια... 2 με τον κρόκο (και το ασπράδι μαζί) άλλα 2 με λίγο βούτυρο... τέλειο πρωινό, βραδινό ή σνακ...όχι δεν λέω!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου ο κρόκος είναι φωτογενής! Ούτε εγώ λέω όχι!
      Φιλάκιααα

      Διαγραφή
  16. απιθανες φωτογραφίες... τέλεια συνταγή. Τέελεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωραία που δείχνουν! Θα τα προτιμήσω χωρίς αυγουλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή