Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Κοάλα και άλλοι Δαίμονες...

Ήταν δυνατόν να είμαι στην Αυστραλία και να μη πάω να δω Κοάλα? Ήταν δύσκολο να τα βρω ελεύθερα. Τα είδα και τα φωτογράφησα σε ένα κέντρο για Κοάλα, στο Μπρισμπέιν!
Τα κοάλα είναι δενδρόβια φυτοφάγα μαρσιποφόρα. Ζουν στην Ανατολική και Νότια Αυστραλία. Τρέφονται με φύλλα ευκαλύπτων, που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που είναι αρκετά νωθρά. Κοιμούνται 16-18 ώρες την ημέρα! Τρων κατά μέσο όρο μισό κιλό φύλλα το εικοσιτετράωρο.
Τα κοάλα είναι από τα λίγα θηλαστικά που έχουν δακτυλικά αποτυπώματα. Λένε ότι τα δακτυλικά τους αποτυπώματα είναι παρόμοια με τα ανθρώπινα αποτυπώματα και μόνο με ηλεκτρικό μικροσκόπιο, μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει!
Η γούνα τους είναι πολύ πυκνή και τα αυτάκια τους πολύ χαριτωμένα. Έχουν πολύ δυνατά, μακριά και γαμψά νύχια, που τους είναι απαραίτητα για να στερεώνονται στους ευκαλύπτους όπου συνήθως ζουν!
Γεννούνται ατελή (η κύηση διαρκεί 35 μέρες) και ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους στον μάρσιπο της μητέρας τους. Εκεί παραμένουν για 6 μήνες θηλάζοντας Στο διάστημα αυτό αναπτύσσεται η όραση, η ακοή και αποκτούν αυτιά και γούνα.
Για άλλους 6 μήνες παραμένουν κοντά στην μητέρα τους στο μάρσιπο ή στην πλάτη της και τρέφονται με γάλα και αρχίζουν σταδιακά να τρέφονται με φύλλα.
Αφού περάσουν τους 12 μήνες απομακρύνονται από την μητέρα τους. Ιδιαίτερα τα θηλυκά! Τα αρσενικά παραμένουν στην περιοχή που ζει η μαμά τους για άλλα 2-3 χρόνια...
Τα κοάλα είναι πλέον προστατευόμενο είδος στην Αυστραλία. Απαγορεύεται ακόμα και να τα έχει κανείς σαν κατοικίδιο στο σπίτι του.
Στις αρχές του 20ου αιώνα κόντεψαν να τα εξαφανίσουν. Τα κυνηγούσαν για την γούνα τους! Ευτυχώς υπήρξε γενική κατακραυγή και σταμάτησε η εξόντωσή τους!

Σήμερα γίνεται μεγάλη καμπάνια για την σωτηρία τους και συγκεντρώνονται χρήματα για την έρευνα για την αντιμετώπιση ασθενειών που τα αποδεκατίζουν.
Δυστυχώς, πολλά από αυτά σκοτώνονται σε τροχαία ατυχήματα κατά τις μετακινήσεις τους για να βρουν φαΐ.
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί δυσμενείς συνθήκες για την επιβίωσή τους.
Στις πυρκαγιές που καταστρέφουν τα δάση της Αυστραλίας τα καλοκαίρια χάνονται πολλά από αυτά.
Στο πάρκο που τα είδα, μπορούσες να πληρώσεις, να πάρεις ένα κοάλα αγκαλιά και να φωτογραφηθείς μαζί του. Όσο και να ήθελα να το χαϊδέψω, νομίζω ότι πρέπει να αφήνουμε τα άγρια ζώα στην ησυχία τους!
Το ζωάκι στην παρακάτω φωτογραφία, δεν είναι κουτάβι σκυλιού. Είναι Δαίμων της Τασμανίας! Το μεγαλύτερο σαρκοφάγο μαρσιποφόρο της Αυστραλίας. Κανονικά τα ζώα αυτά ζουν μόνο στην Τασμανία. Τα τελευταία χρόνια στους Δαίμονες παρουσιάζεται μια αρρώστια (όγκος στο πρόσωπο) που ευθύνεται για τον αποδεκατισμό του πληθυσμού τους. Μετέφεραν λοιπόν μερικά ζώα σε άλλες περιοχές της Αυστραλίας σε ζωολογικούς κήπους, για να τα προφυλάξουν σε περίπτωση που εξαφανιστούν στην Τασμανία.
Σε μια μελέτη που έγινε, παρατηρήθηκε ότι το δάγκωμα του δαίμονα σε σχέση με το μέγεθος του σώματος του είναι το ισχυρότερο δάγκωμα από εκείνου οποιοδήποτε άλλου θηλαστικού. Φαντάζεστε ότι, σε σχέση με το βάρος του σώματος του, ο δαίμονας έχει ισχυρότερο δάγκωμα από μια τίγρη! Το σκίτσο του δεν του μοιάζει, όπως κοιμάται έγκλειστος στο κλουβί του... Έχει όμως πλάκα!

20 σχόλια:

  1. Πανέμορφα ζωάκια τα κοάλα είναι κουκλιά!! πιστεύω έχεις δίκιο που δεν θέλησες να πάρεις κάποιο αγκαλιά για φωτό :)
    Για ακόμη μια φορά, καταπληκτικό post!!!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι τόσο όμορφα, αλλά τα νυχάκια τους δεν είναι για πολλές αγκαλίες!!
    Πάντως άμα τα έβλεπε ο Θ. σίγουρα θα ήθελε να έχει ένα να το χαϊδεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρατηρούσα τις εκφράσεις όσων τα αγκάλιαζαν και είδα ότι δεν έδειχναν δυσαρεστημένοι! Άρα τα κοάλα τα χρησιμοποιούν όταν χρειάζεται!
    Για το Θ. Πηνελόπη μου (ακόμα και για τις κόρες μου) είναι φυσιολογικό να θέλει να τα αγκαλιάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάει..με μπέρδεψες..τώρα βλέπω οτι είσαι στην Αυστραλία!..Είναι ένα μέρος που θα ήθελα να πάω μα θα βοβόμουνα να κολυμπήσω.Πολλούς καρχαρίες ακούω και κορκόδειλους στα ποτάμαι και αράχνες ..χήρες στα σπίτια..άστα να πάνε.Μα θα ήθελα να πάω μόνον για να πάρω αγκαλίτσα ένα τέτοιο Κοάλα.. τι γλυκούλι το άτιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαχα! Αχτίδα μου, λες για σένα, εδώ κοντεύω να μπερδευτώ εγώ!
    Είχα πάει Αυστραλία και γύρισα στην Αφρική. Τώρα σας δείχνω φωτογραφίες από το ταξίδι. ΄

    Γλαρένια μου τι κάνεις? Ναι, τα κοάλα είναι όπως τα λες! Για τον δαίμονα δεν άκουσα σχόλιο!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι όλα τόσο γλυκά!!!! θες να τα πάρεις όλα αγκαλιά και να τα προστατέυσεις από ότι τα απειλεί.... :(
    πολύ ωραίες φωτογραφίες!!
    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πανεμορφα ζωακια.Και εγω συμφωνω οτι πρεπει να αφηνουμε τα ζωα στην ησυχια τους.Φιλακια Αγγελικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δε τα είχα για τόσο άσχημα!!

    Ασχημα δεν είναι ή εμένα μου φανήκαν;

    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μ. επειδή είναι σαν μικρά αρκουδάκια και εμένα μου γεννούν την επιθυμία να τα προστατεύσω! Παίζουν ρόλο και όλα τα καρτούν που έχουμε δει...

    Γιάννα συμφωνώ! Άλλωστε κάτι που δεν έγραψα είναι ότι για να αγκαλιάσεις το κοάλα πλήρωνες 50$ Aυστραλίας (που είναι όσο και το USA $!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κούλα, και εγώ τα περίμενα ωραιότερα. Τα είχα δει με γαλάζια ματάκια, πιο συμμετρικά κλπ
    Όμως επειδή είναι μισο-κοιμισμένα και φαίνονται τόσο ανυπεράσπιστα εμένα μου γέννησαν θετικά αισθήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το δαίμονα τον έχω γνωρίσει από έναα ντοκυμανντερ και δεν ενθουσιάστηκα γιατι είναι απρόσιτο ζωάκι
    :-)

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αφρική και Αυστραλία δύο μέρη που θέλω να πάω και κάποια στιγμή θα πάω...ακόμα και με μαγκούρα!!

    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γλαρένια μου, τον δαίμονα τον περίμενα πιο άγριο: να τρώει μέχρι και κάγκελα! Βλέποντας έναν μικρό μαζεμένο ασχημούλη, αναρωτήθηκα πώς ενέπνευσε έναν τόσο δραστήριο τύπο στον McKimson της Warner Bros. Ο Taz κινείται διαρκώς, τρώει τα πάντα, δεν μιλάει παρά γρυλίζει, δεν επικοινωνεί καλά με το περιβάλλον και δεν έχει και πολλές δεξιότητες. Και τα πραγματικά ζωάκια απλά μπορεί να εξαφανιστούν σε λίγα χρόνια...


    Και λοιπόν, ξεκίνα από Αφρική! Η Αυστραλία είναι ένα αχανές κράτος με χαρακτηριστικά δυτικού τύπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο λατρεύω τα κοάλα!!!
    Ο καημένος ο δαιμονάκος..τι κρίμα. Μακάρι να μην συνεχιστεί αυτό και εξαφανιστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πωπω, απίστευτες εικόνες! Είναι άσχημα όμως, αλλά είναι τόσο γλυκά! Τι τυχερή που είσαι που τα είδες όλα αυτά από κοντά! Καλως ήρθες! Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κική, στην Αυστραλία παιζόταν στην τηλεόραση μια διαφήμιση για να συγκεντρωθούν χρήματα για την προστασία των κοάλα. Έδειχνε ένα θηλυκό κοάλα, που είχε στην πλάτη του το μωρό του και έφευγε-χανόταν στον ορίζοντα και σχολίαζε "μη τα αφήσετε να χαθούν"! Σου σφιγγόταν η ψυχή... Σκέψου πόσα είδη κινδυνεύουν να εξαφανιστούν…

    Emmanouela τα έβλεπα τα φωτογράφιζα και σκεφτόμουν ότι θα σας τα δείξω! Να μοιραστώ τις εικόνες που έβλεπα μαζί σας! Καλώς σας ξαναβρήκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όταν γεννήθηκε η Αγγελινα, μου έφερε μια φίλη της μαμάς μου από ταξίδι της ένα κοάλα για το μωρό. Περιττό να σας πώ ότι το "έπαιξα" εγώ! Αλλά ήταν τόσο καλοφτιαγμένο, που φάνταζε πραγματικό!
    Πάντα ωραία ταξίδια Αγγελική μου, να μας ταξιδεύεις και εμάς με τις ωραιότατες φωτογραφίες σου και τη γλαφυρή αφήγηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή