Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Addo Elephant Park

To Addo Elephant Park βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1 ώρας, 72km, ανατολικά από το Port Elizabeth. Πριν φύγουμε από την περιοχή, αποφασίσαμε να το επισκεφθούμε. Περάσαμε 5 ευχάριστες ώρες, οδηγώντας μέσα στο πάρκο και φωτογραφίζοντας τα ζώα που συναντούσαμε. Θα μπορούσαμε να μείνουμε πολύ περισσότερο, αλλά δεν είχαμε χρόνο. Το πάρκο προσφέρει πολλές δυνατότητες για αναψυχή και τουρισμό. Διαθέτει καταλύματα, περιοχές που μπορείς να κάνεις βόλτα κάνοντας ιππασία, να κάνεις βόλτα (μέρα ή βραδάκι) με τα αυτοκίνητα του πάρκου για να απολαύσεις την φύση κλπ. Στην ευρύτερη περιοχή τα παλιά χρόνια ζούσαν πολλοί ελέφαντες. Η εξάπλωση του εποικισμού στην περιοχή και η δημιουργία αγροκτημάτων δημιούργησε προβλήματα στην συνύπαρξη ανθρώπων-ζώων. Τα ζώα αναζητούσαν τροφή στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και, προφανώς, τις καταστρέφανε. Οι κάτοικοι ζήτησαν προστασία από την Κυβέρνηση και άρχισαν να σκοτώνουν τα ζώα. Το 1919 σκότωσαν πάνω από 120 ελέφαντες, σε διάστημα 11 μηνών. Με την "δραστική" μέθοδο αυτή μειώθηκε δραματικά ο πληθυσμός των ελεφάντων στην περιοχή. Σταδιακά όμως άλλαξε η κοινή γνώμη και ευαισθητοποιήθηκε σε σχέση με το θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας και της διατήρησης της βιοποικιλότητας. Το 1931 αποφάσισαν να ιδρύσουν το Addo Park, για να προστατεύσουν τους τελευταίους 11 ελέφαντες, που είχαν επιβιώσει στην περιοχή. Έβαλαν ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, για να προστατεύουν τα ζώα και να μην μπορούν οι ελέφαντες να βγαίνουν και να καταστρέφουν τα γύρω αγροκτήματα. Επίσης μεγάλωσαν την έκταση του πάρκου και έτσι σήμερα ζουν εκεί περίπου 450 ελέφαντες, βούβαλοι, μαύροι ρινόκεροι, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, αγριογούρουνα, κούντου, αντιλόπες, στρουθοκάμηλοι, φίδια, πουλιά, έντομα κλπ. Στην θαλάσσια περιοχή ζουν δελφίνια, πιγκουΐνοι, φώκιες, λευκοί καρχαρίες, φάλαινες!
Μη μου πείτε ότι δεν έχει πλάκα το έντρομο ελεφαντάκι! Δείτε και το στήθος της μαμάς του!
Ο Ελέφαντας, ο βούβαλος, το λιοντάρι, η λεοπάρδαλη και ο ρινόκερος αποτελούν το big 5 των ζώων. Στο Αddo μπορεί ο επισκέπτης να δει το big 7, που είναι το big 5 και επιπλέον η φάλαινα και ο λευκός καρχαρίας.

Βέβαια, η επίσκεψη σε ένα πάρκο δεν εξασφαλίζει ότι θα δει κανείς όλα τα ζώα! Κάθε επίσκεψη έχει την τύχη της! Παίζει ρόλο και ο καιρός. Άμα βρέχει τα ζώα δεν πλησιάζουν στις λίμνες με το νερό που είναι σε προσπελάσιμες περιοχές. Γιατί βρίσκουν παντού μικρές λακκούβες με νερό.

Αυτή η ομάδα υλυκών ελεφάντων που ξεπερνούσε τους 20, έφτασε στον νερόλακο σε διάταξη (πρώτες και τελευταίές οι μεγάλες και στην μέση οι νεώτερες και τα μωρά) με μεγάλη ταχύτητα και μόλις ξεδίψασε απομακρύνθηκε ομαδικά εντελώς αθόρυβα!

Παίζει ρόλο και η βλάστηση Αν φυτρώνει ψηλό χορτάρι δεν βλέπεις τα ζώα. Μας έχει τύχει, σε άλλο πάρκο, με λιοντάρι ξαπλωμένο (που συμπτωματικά το είδαμε) μπροστά μας, κρυμμένο στα "χορταράκια"!

Από αυτή την άποψη είναι καλή εποχή ο χειμώνας. Υπάρχει ξηρασία και δεν υπάρχουν χόρτα. Στο Addo Park είδαμε πολλούς ελέφαντες. Στην είσοδο του πάρκου υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα που απαγόρευε στους επισκέπτες να βάλουν στο πάρκο εσπεριδοειδή. Ο λόγος αυτής της απαγόρευσης οφείλεται στο εξής: Τον χειμώνα έριχναν παλιά (πριν την δεκαετία του 70) πορτοκάλια, για να τραφούν οι ελέφαντες καλύτερα. Οι ελέφαντες λάτρεψαν αυτή τη τροφή. Αν λοιπόν κάποιο αυτοκίνητο είχε εσπεριδοειδή τα μύριζαν και κυνηγούσαν το όχημα, κραυγάζοντας, για να φάνε! Οι ελέφαντες είναι επικίνδυνα ζώα, γιατί μπορούν με μεγάλη ευκολία να ανατρέψουν, ή να λιώσουν ένα αυτοκίνητο... Έτσι λοιπόν απαγορεύτηκε η μεταφορά πορτοκαλιών στο πάρκο! Είδαμε επίσης στρουμπουλά αγριογούρουνα και θυμηθήκαμε τον "Βασιλιά των Λιονταριών", με τον Πούμπα και τον Τιμόν. Ο Τιμόν είναι ένα meerkat, ένα ζωάκι που μοιάζει με νυφίτσα! Είδαμε μια ομάδα, αλλά είναι τόσο αεικίνητα, που δεν μπορέσαμε να τα φωτογραφίσουμε.
Η φωτογραφία των meerkats είναι από την Καλαχάρι.
Είδαμε στρουθοκαμήλους, αρκετές αντιλόπες και πανέμορφα Kudu! Στην κάτω φωτογραφία βλέπετε ένα αρσενικό Kudu! Απολαύστε τα

20 σχόλια:

  1. Λοιπόν Αγγελική, περιγράφεις καλύτερα τα ζώα απ’ ότι τους ανθρώπους. Η περιγραφή σου αυτή την φορά ήταν συναρπαστικότατη. Ίσως το πάρκο αυτό σε διέγειρε περισσότερο, απ’ ότι οι πόλεις στις οποίες μένεις σαν άνθρωπος. Γέλασα όταν διάβασα ότι είδες ένα λιοντάρι ξαπλωμένο, κρυμμένο στα χορταράκια!
    Μα τόσο μικρό ήταν που κατάφερε να κρυφτεί στα χορταράκια…
    Έλα, σε πειράζω!
    Όμως, δεν είναι επικίνδυνο να κάνεις βόλτα μέσα στα άγρια θηρία; Αν κανένα αγριέψει τι γίνεται;
    Για παράδειγμα, κοίτα τι έπαθαν αυτοί που έκαναν τσάρκα σε ένα τέτοιο πάρκο για να γελάσουμε και λίγο!
    Αλήθεια, Αγγελική, εσύ γιατί δεν μου έκανες link στο blog σου… σε παρακολουθεί κανένας… παπάς…! (χα, χα, χα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές οι διηγήσεις σου είναι η μια καλύτερη απ΄την άλλη. Συναρπαστική, γλαφυρή και περιγραφικότατη! Είναι το όνειρό μου να κάνω ένα ταξίδι που να περιλαμβάνει επίσκεψη σε ένα τέτοιο πάρκο... Τυχερούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι περιγραφές γλαφυρές, αρκεί να διαβάσει κανείς αυτά που γράφεις κοιτώντας τις εικόνες και το ταξίδι αρχίζει.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αααα...μπράβο πολύ ωραία ανάρτηση.
    Να είσαι ΠΑΝΤΑ καλά!

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτή δεν είναι αφήγηση, ταξίδι στο πάρκο ήταν, βήμα βήμα σε ακολουθήσαμε δε χάσαμε τίποτε, ευχαριστούμε, και φυσικά θέλουμε κι άλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι ωραία....Σας ακολούθησα στο ταξίδι σας virtually...Πανέμορφες φωτό και περιγραφή ως συνήθως. Η Αφρική είναι μια χώρα για την οποία θα μπορούσες να μιλάς για ώρες για τα ζώα, για τν πολιτισμό της, για τους ανθρώπους. Εσύ το 'χεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία ξενάγηση μας έκανες Αγγελική, όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άθεε, δίκιο έχεις: ώρες ώρες τα πηγαίνω καλύτερα με τα ζώα παρά με τους ανθρώπους! To λιοντάρι ήταν μεγάλο, ως συνήθως,τα «χορταράκια» να δεις πόσο ψηλά ήταν….

    Betty μου, αν το ψάξεις και το οργανώσεις, μπορεί το ταξίδι στην Ν Αφρική να στοιχίζει λιγότερο από διακοπές στην Ελλάδα. Δεν είναι τόσο ακριβό και απλησίαστο όνειρο. Οργάνωσέ το πάρε τον αντρούλη σου και ελάτε! Καλύτερη εποχή για Αφρική είναι το Πάσχα ή τον Νοέμβρη.

    Λίλα, Γλαρένια, σας ευχαριστώ πολύ

    Γαστεροπλήξ εσένα σου χρωστάω φωτογραφίες καμηλοπάρδαλης! Περίμενε λιγάκι!

    Κική μου, από που να αρχίσει κανείς να διηγείται! Τόση ώρα τα "λέμε" και τίποτα δεν πρόλαβαίνω να σου πω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλέπω τις φωτο και νομίζω ότι σε έχω κοντά μου και μου τα περιγράφεις "ζωντανά".
    Τι ωραία βόλτα! Παρακολουθούμε πολύ συχνά με τον άντρα μου ντοκυμανταίρ με τέτοια θέματα στο "Animal Planet" και στο "National Geographic". Φαντάσου να τα βλέπαμε και από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ειρήνη, είναι πολύ ωραίο, αν σου αρέσει η φυσική ζωή, να μείνεις μέσα σε ένα τέτοιο πάρκο για λίγες μέρες. Έχω μείνει στο Κρούγκερ Πάρκ, στο Πάρκο της ερήμου Καλαχάρη, σε διάφορα πάρκα κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Μαντίγκουε, αλλά και σε Πάρκα της Μποτσουάνα, της Ναμίμπια, της Τανζανίας, της Ζάμπια και της Ζιμπάμπουε. Προσπαθώ να εκμεταλευτώ την εδώ παρουσία μου μαζεύοντας εικόνες, ήχους, εμπειρίες. Θα ανεβάζω ποστ με εικόνες από αυτά τα μέρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπεροχες εικονες και πιο υπεροχη η περιγραφη σου.Καλο Σαββατοκυριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δημιουργία μου, και σε εσένα εύχομαι ν απεράσεις καλά! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ ωραίες όλες οι φωτό, Αγγελική μου...Η φωτό με την ελεφαντίνα και το μωρό της, πολύ με συγκίνησε...Ωστε τέτοια λατρεία με τα πορτοκάλια...
    καλό Σ/Κ να έχετε, σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Artanis το ελεφαντάκι της φωτογραφίας είναι από τα πιο μικρά που μπορεί κανείς να συναντήσει! Ξέρουν να τρων οι ελέφαντες! Είναι πανέξυπνα ζώα, συναισθηματικά, κοινωνικά, με καταπληκτική μνήμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγγελική,υπέροχη η ξενάγηση στο πάρκο και οι πληροφορίες για όλα!
    Οι ελέφαντες υπέροχοι,αλλά μου άρεσαν πολύ τα meerkats!Μου θυμίζουν τους λεμούριους,που στέκονται όρθιοι.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eleni μου, καλημέρα! Οι λεμούριοι δεν είναι πιθηκάκια? Αν είναι αυτοί που λέω, τους έχω δει μόνο σε φωτογραφία!
    Τα meerkats έχουν πολύ πλάκα! Στην Καλαχάρι η φωλιά τους ήταν δίπλα σχεδόν στην σκηνή μας. Τα παρακολουθούσα όλη την ώρα να παίζουν, να ψάχνουν για τροφή, να είναι σε διαρκή κίνηση! Εκεί μπόρεσαμε να τα φωτογραφίσουμε γιατί είχαν εξοικιωθει μαζί μας.
    Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλά τι καταπληκτικό τι πανέμορφο blog που έχεις! Αριστουργηματικές φωτογραφίες από την εξωτική για μας Ν. Αφρική πλαισιωμένες με κείμενα υψηλού επιπέδου. Ειλικρινά χάρηκα για τη γνωριμία και θα σε επισκέπτομαι τακτικότατα.
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλώς ήρθες navarino-s! Με κάνεις και κοκκινίζω με τα καλά σου λόγια! Θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή