Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Hot Cross Buns

Τα Hot Cross Buns είναι γλυκά ψωμάκια, έχουν επάνω τους σχηματισμένο έναν λευκό σταυρό και είναι αρωματισμένα με μπαχαρικά. Προσφέρονται σε Καθολικές και Προτεσταντικές χώρες, κυρίως την Μ. Παρασκευή. Οι Εγγλέζοι τα έχουν κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στις αποικίες τους στην Αφρική. Τις μέρες αυτές τα βλέπω παντού στα μαγαζιά. Τα δοκίμασα και είναι υπέροχα τσουρεκάκια με άρωμα μπαχαρικών. Αποφάσισα λοιπόν να τα φτιάξω! Έκανα μια έρευνα στο ίντερνετ και βρήκα μια συνταγή στο allrecipes.com για hot cross buns, που το ζύμωμα τους γίνεται στον αρτοπαρασκευαστή. Έκανα ελάχιστες αλλαγές και έφτιαξα υπέροχα hot cross buns!
hot cross buns
Τα υλικά που χρειάστηκα είναι:
3/4 κούπας χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1/4 κούπας ζάχαρη
2 πρέζες αλάτι
1 αυγό
1 ασπράδι αυγού
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι μαγιά ξηρή
3/4 κούπας σταφίδες (εγώ έβαλα ξηρά cranberries)
1/2 κουταλάκι Allspice
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλάκι κανέλα
Το ξύσμα ενός λεμονιού
1 κρόκο και 2 κουταλάκια νερό
3/4 κούπας αλεύρι
1/2 κούπα νερό

 Έβαλα χλιαρό νερό, βούτυρο, γάλα, ζάχαρη, αλάτι, αυγό και το ασπράδι του αυγού, το αλεύρι και την μαγιά στον αρτοπαρασκευαστή και το έβαλα στο πρόγραμμα της ζύμης.
Αφού το άφησα να ζυμωθεί 5 λεπτά, έβαλα και τα αποξηραμένα φρούτα τα μπαχαρικά και το ξύσμα λεμονιού. Άφησα να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στον αρτοπαρασκευαστή .

Η ζύμη είχε φουσκώσει μέσα στον αρτοπαρασκευαστή και είχε γίνει πολύ αφράτη.
Προφανώς ο αρτοπαρασκευαστής δεν είναι απαραίτητος για την εκτέλεση της συνταγής! Μπορεί όποιος θέλει να ζυμώσει όλα τα υλικά με το χέρι και να τα αφήσει σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.

Πασπάλισα με αλεύρι ένα μπολ και έβαλα μέσα την ζύμη. Την πίεσα ελαφρά να ξεφουσκώσει και την χώρισα σε 12 ίσα μέρη και έπλασα μπαλάκια.

Τα τοποθέτησα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα, σε απόσταση το ένα από το άλλο. Σκέπασα τα τσουρεκάκια με πετσέτα και τα άφησα, να φουσκώσουν άλλη μια φορά. Χρειάστηκε μισή ώρα για να ξαναφουσκώσουν! Χτύπησα ελαφρά ένα κρόκο αυγού με λίγο νερό και πέρασα με το πινέλο τα τσουρεκάκια. Ανακάτεψα αλεύρι και νερό και έφτιαξα μια ζύμη με την οποία έφτιαξα σταυρούς πάνω στα τσουρεκάκια με κορνέ.


Τα έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 17 λεπτά. Οι σταυροί δεν φαινόντουσαν καλά... Οπότε έβαλα ξανά στο κορνέ την πρόχειρη ζύμη με το αλεύρι και το νερό και έκανα για δεύτερη φορά σταυρούς πάνω στα τσουρεκάκια. Τα έβαλα ξανά στο φούρνο για 5 λεπτά. Και έτοιμα!
Φούσκωσαν ωραία, μοσχοβολούν και είναι πολύ νόστιμα!



Δοκιμάστε τα! Είναι υπέροχα!

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Ταμπουλέ


Το ταμπουλέ είναι λιβανέζικη σαλάτα. Μου την θύμισε η Νένα , σε ένα σχόλιό της στην σαλάτα με κους κους και ψητά λαχανικά! Βρήκα την ευκαιρία να την φτιάξω, να την ευχαριστηθώ και να σας την θυμίσω και εγώ με την σειρά μου! Την συνταγή του ταμπουλέ την είχα βάλει στο hungry.gr χρόνια πριν. Σχεδόν σε όλα τα μεγάλα τραπέζια, που έχω κάνει, την έχω παρουσιάσει και γίνεται πάντα ανάρπαστη.
Είναι καλύτερα να γίνει μια μέρα πριν προσφερθεί, γιατί ενώνονται τα αρώματα και γίνεται ακόμα καλύτερο το αποτέλεσμα. Είναι πολύ δροσερή, υγιεινή, χορταστική, αρωματική και ευπαρουσίαστη σαλάτα! Όμως, αν σκοπεύετε να την φτιάξετε, πρέπει να σας αρέσει ο τεμαχισμός των υλικών σε κυβάκια, ή να έχετε food processor! Με το μούλτι είναι κουραστικό, να κόβεις μικρές ποσότητες για ένα μεγάλο μπολ... Το κύριο συστατικό της σαλάτας είναι ο μαϊντανός. Σημαντικό είναι και το κους κους (ή το πλιγούρι). Τα άλλα υλικά προσθέτουν σε γεύση, σε άρωμα, σε χρώμα! Μην περιμένετε από μένα ακρίβεια σε ποσότητες για σαλάτα! Την φτιάχνω με το μάτι… (Είναι σαν να δίνω υλικά και ποσότητες για χωριάτικη σαλάτα...).
Τα υλικά που χρειάζονται για ένα μεγάλο μπολ είναι, σε γενικές γραμμές, τα παρακάτω.
Όμως μπορεί μερικά να παραληφθούν ανάλογα με το γούστο του καθενός (πχ το αγγούρι, το ξερό κρεμμύδι, το ξύσμα λεμονιού κλπ)!
Ταμπουλέ
 2-3 κούπες ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 ματσάκι δυόσμο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1-2 ντομάτες σε κύβους
½ αγγούρι σε κύβους
3/4 κούπας κους-κους
1/2 κούπα λάδι
1-2 λεμόνια τον χυμό
1 κουταλάκι άσπρο ξίδι
το ξύσμα ενός λεμονιού
Αλάτι και Πιπέρι

 Βάζουμε το κους κους σε ένα μπολ και το μουσκεύουμε με λίγο βραστό νερό (2-3 κουταλιές της σούπας). Το αφήνουμε να φουσκώσει και ανακατεύουμε- αερίζουμε με πιρούνι να ξεκολλήσουν οι κόκκοι του κους κους και να διαλυθούν οι σβόλοι που δημιουργούνται. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε και με σπασμένο πλιγούρι που μουσκεύουμε σε νερό ή λεμόνι τουλάχιστον 1/2 ώρα να μαλακώσει και το στραγγίζουμε πριν την χρήση. Ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά και τη ντομάτα σε κυβάκια. Ανακατεύουμε το κους κους με όλα τα άλλα υλικά και το ξύσμα λεμονιού και διορθώνουμε τις ποσότητες αλατιού πιπεριού και λεμονιού σύμφωνα με το γούστο μας. Η γεύση της σαλάτας βελτιώνεται, όπως είπαμε, αν μείνει στο ψυγείο, το λιγότερο 2-3 ώρες.
Παραλίγο θα το ξέχναγα! Σας εύχομαι καλό μήνα!Δεν φαντάζομαι κανείς να σας κορόιδεψε σήμερα?

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Το κολιέ της Αύρας

Οι Αφρικανές συνηθίζουν να φορούν στο λαιμό τους κολιέ, φτιαγμένα από αυτούς τους πανέμορφους σπόρους, που βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία. Δεν είναι απλά μια αισθητική παρέμβαση. Τα μωρά τους, που τα κουβαλάνε οι μαμάδες τους δεμένα με ύφασμα στην πλάτη τους, τους χρησιμοποιούν για εντελώς πρακτικούς λόγους, την περίοδο που φυτρώνουν τα πρώτα δοντάκια τους! Τους σπόρους αυτούς τους έχω δει σε χίλιες δυο διακοσμητικές εφαρμογές, για παράδειγμα να καλύπτουν τοίχο ολόκληρο, κρεμασμένους σε σειρές, ή να γίνονται «κρίκοι» για τις πετσέτες στο τραπέζι, ή να διακοσμούν κορνίζες, ή να γίνονται πίνακες κλπ Λατρεύω την υφή, το σχήμα και το χρώμα τους και άρχισα και εγώ να τους προσθέτω σε διάφορες κατασκευές μου! Τελευταία κατασκευή μου, το κολιέ της Αύρας! Η φιλενάδα μου, η Αύρα φορά πολύ τόσο το γκρι, όσο και το κόκκινο, το έντονο κόκκινο! Αγόρασα λοιπόν μπόλικες, μικρές, γυάλινες, χάντρες σε διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου και σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Στις φωτογραφίες, δυστυχώς, δεν αποδίδεται καλά το χρώμα και η ποιότητα κάθε χάντρας. Δείτε λοιπόν τι έκανα και ας μην αποδίδονται καλά τα χρώματα: Πέρασα, στο ειδικό συρματάκι για κολιέ, διάφορες κόκκινες χάντρες και τους γκρι σπόρους, όπως μου ερχόταν στο χέρι. Το συρματάκι με τις χάντρες έχει μήκος περίπου 1.70 μέτρα. Τύλιξα στα 4 το συρματάκι φροντίζοντας να μην είναι εντελώς ίσα τα 4 μήκη, αλλά το κάθε ένα λίγο μεγαλύτερο από το προηγούμενο. Με τον τρόπο αυτό, έφτιαξα 4 σειρές ενός κολιέ, με χάντρες και σπόρους. Στερέωσα τις άκρες του κολιέ με συρματάκι, που έτριψα, όπως φαίνεται στις φωτογραφία. Πέρασα μια ασημένια χάντρα και δημιούργησα μια θηλιά.
Από την θηλιά περνάμε την άκρη μιας αλυσίδας Στην αλυσίδα στερεώνουμε το κούμπωμα.
Και έτοιμο! Στην Αύρα άρεσε (τουλάχιστον έτσι είπε...)! Eλπίζω να αρέσει και σε σας!

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Σαλάτα ρυζιού με μήλο!

Μια ωραιότατη σαλάτα που φτιάχνω τελευταία, είναι η σαλάτα ρυζιού και πράσινου μήλου, που σας παρουσιάζω! Είναι ένα πλήρες γεύμα, δροσερό και εύγευστο!! Προφανώς δεν υπάρχουν σταθερές δοσολογίες... Ότι σας αρέσει κάνετε πάνω σε μια αρχική ιδέα!
Για την σαλάτα, που φωτογράφισα, χρειάστηκα για μια μερίδα:
 1/4 της κούπας ρύζι κατάλληλο για ριζότο (την έχω φτιάξει και με καστανό ρύζι ήταν ωραιότατη και πιο υγιεινή. Μα αυτή τη φορά δεν είχα...)
2 κοτσανάκια σέλερι σε κομματάκια
λίγα φυλλαράκια μαϊντανό, κομμένα
1 πράσινο μήλο σε κυβάκια
1 ψιλοκομμένο καρότο
5-6 φιστίκια Κάσιους, άψητα, κομμένα σε κυβάκια.
1 λάιμ, τον χυμό
Για την σάλτσα 
1 κουταλιά της σούπας ταχίνι
1 λεμόνι τον χυμό
Ελάχιστο ξίδι
1/2 κουταλάκι μέλι
ελάχιστο αλατοπίπερο

 Έβρασα το ρύζι, σύμφωνα με τις οδηγίες, το σούρωσα και το άφησα να κρυώσει σε ένα μπολ, έριξα επάνω τον χυμό του λάιμ, ανακατεύοντας με το πιρούνι ελαφρά, για να μη κολλήσει. Πρόσθεσα όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χτύπησα όλα τα υλικά της σάλτσας να ενώσουν και έριξα την σάλτσα πάνω στην σαλάτα. Άλλη φορά, που έφτιαξα αυτή την σαλάτα, έχω βάλει εκτός από τα βασικά και κρεμμυδάκι φρέσκο, ρόκα, καρύδια (αντί για cashew nuts) και λίγο τυρί stilton.
Δοκιμάστε την είναι ωραιότατη!