Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Του Μάρτη το παζάρι έχει λεμόνι!

Η Ξανθή, η Πρασινάδα και η Μωβ οργανώνουν κάθε μήνα ένα παιχνίδι από το μπλογκ "τα παιχνίδια της Κουζίνας"! Ο μήνας κοντεύει να τελειώσει και εγώ μόλις τώρα κατάφερα να ανταποκριθώ!
Τι πρότειναν να παίξουμε /ετοιμάσουμε? Πρωτότυπες Κουζινοδημιουργίες με Λεμόνι, ή Πορτοκάλι, ή Μανταρίνι! Όσο και να μου αρέσουν τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, δεν είναι ο καιρός τους στο φθινοπωρινό Νότιο ημισφαίριο! Οπότε περιορίστηκα στα λεμόνια, ...εμπλουτισμένα! Αποφάσισα να μην ασχοληθώ με γλυκό, αλλά με ένα κύριο πιάτο!
Βοδινό φιλέτο με "τσάντεϋ" εσπεριδοειδών και άγρια ρόκα.
Χρειάστηκα για 2 πιάτα:
  • 4 φιλέτα βοδινά, λεπτά κομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα εσπεριδοειδών, 
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι, λευκό
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 
  • 3 λεμόνια, 
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο 
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • άγρια ρόκα

Ετοίμασα ένα πρόχειρο "τσάτνεϋ" ανακατεύοντας σε ένα μικρό κατσαρολάκι 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα εσπεριδοειδών (η μαρμελάδα είχε μέσα λεπτοκομμένες φλουδίτσες λεμονιού, πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ και πίκριζε ελαφρότατα), 1 κουταλιά της σούπας ξίδι, 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το χυμό από ένα μέτριο λεμόνι, 1/2 σκελίδα σκόρδο λιωμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Έβαλα το μείγμα να βράσει 4-5 λεπτά, ώστε να δέσει λίγο το "τσάτνεϋ". Και το άφησα να περιμένει!
Έψησα τα φιλέτα στην καλά ζεσταμένη, μαντεμένια ψηστιέρα, στο μάτι της κουζίνας. Περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά (ήταν πολύ λεπτοκομμένα τα φιλέτα). Πρόσθεσα αλατοπίπερο.
Έκοψα λεπτές φέτες (όχι και ιδιαίτερα λεπτές) λεμονιού, από τις λεμονιές του κήπου μας. Και με κοφτερό μαχαίρι έβγαλα την ψίχα του λεμονιού, αφήνοντας δυο δαχτυλίδια από την φλούδα. Γέμισα τα φιλέτα με άγρια ρόκα και "τσάτνεϋ" εσπεριδοειδών, τα τύλιξα και τα τοποθέτησα μέσα στα δαχτυλίδια από την φλούδα του λεμονιού! Τα τοποθέτησα στα πιάτα και στόλισα με "τσάτνεϋ" 
Αυτή είναι λοιπόν η συμμετοχή μου στο παιχνίδι του Μαρτίου! Περιμένω την συνέχεια!
http://paixnidiathskouzinas.blogspot.com/2012/03/blog-post_05.html
Κορίτσια σας ευχαριστώ!

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Κολοκύθα με θυμάρι και τυρί...

Καιρό τώρα είχα βάλει στο μάτι μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με τίτλο Κολοκύθα γεμιστή με τυριά και περίμενα την ευκαιρία να την δοκιμάσω. Το τραπέζι που είχα για την γιορτή μου στάθηκε η αφορμή για να αγοράσω τα υλικά και να την ετοιμάσω με τον δικό μου τρόπο....
Οι μικρές κολοκύθες Butternut squash στην Ν Αφρική είναι πολύ διαδεδομένες. Τις βρίσκω στην αγορά όλο τον χρόνο και είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών (κυρίως Α, C, βήτα καροτένιο, Β6 κλπ), ιχνοστοιχείων, μετάλλων, γιαυτό την θεωρώ σαν ένα "καλλυντικό" στην κουζίνα μου! Με τις κολοκύθες αυτές φτιάχνω σούπες, πουρέ, τις ψήνω μαζί με άλλα λαχανικά τουρλού στο φούρνο, τις προσθέτω ψητές σε σαλάτες κλπ. Βέβαια, σε πολλούς δεν αρέσει η γεύση τους, που γλυκίζει και το κακό είναι ότι σε αυτούς ανήκει ο Γ. .... Οπότε τις τρώω μόνη μου, ή όταν έχω κατάλληλη παρέα!
Την συγκεκριμένη κολοκύθα την έπλυνα, την έκοψα στην μέση κατά μήκος και με κουτάλι έβγαλα τους σπόρους και τις ίνες που είχαν μέσα. Στην συνέχεια την άλειψα με ελαιόλαδο, την αλάτισα και την ακούμπησα στο πυρέξ με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Την έψησα 45 λεπτά σε 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Αφού βεβαιώθηκα ότι η ψίχα είχε μαλακώσει, άδειασα προσεκτικά την ψίχα. Την έβαλα στο μπλέντερ και την έκανα πουρέ. Στον πουρέ της κολοκύθας ανακάτεψα σπασμένη φέτα (περίπου 250γρ), μια χούφτα καρύδι, ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ξαναγέμισα την κολοκύθα με τον πουρέ και πασπάλισα με τριμμένο τυρί (τσένταρ), φρέσκο θυμάρι και χοντροκομμένο καρύδι (πεκάν). Έβαλα ξανά την κολοκύθα στο φούρνο και έψησα άλλα 15-20 λεπτά να λιώσει το τυρί, χωρίς να καεί. 

Έκοψα την κολοκύθα σε φέτες και την σέρβιρα ζεστή! 
Όταν την ξαναφτιάξω θα βάλω ροκφόρ και θα παραλείψω το καρύδι. Ήταν ωραίο στην υφή αλλά μπέρδευε την γεύση.
Δοκιμάστε την! Είναι πολύ νόστιμο πιάτο και διαφορετικό!

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Σαλάτα με grogonzola, καρύδι, μάνγκο και dressing γιαουρτιού

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στις σαλάτες σας παρουσιάζω μια υπέροχη σαλάτα με τυρί grogonzola, καρύδι, μάνγκο και σος γιαουρτιού. Είναι υπέροχη γιατί συνδυάζει το γλυκό με το ξινό και το πικρούτσικο με την πικάντικη γεύση του  grogonzola η όποιου άλλου μπλε τυριού χρησιμοποιήσει κανείς!
Σαν βάση χρησιμοποίησα διάφορα φύλλα κατάλληλα για σαλάτα (Lollo Rossa, oak leaf green, frisee, salanona, ρόκα).  Τα ανακάτεψα με λίγο λαδολέμονο να γυαλίσουν και να πάρουν γεύση.
Στα τρυφερά φυλλαράκια πρόσθεσα ένα ώριμο μάνγκο σε κομμάτια και μικρά κομματάκια τυρί grogonzola. Τους χυμούς του φρούτου από το καθάρισμα τους μάζεψα και τους συμπλήρωσα στην σαλάτα! Μοσχοβολούσε όλη η κουζίνα εξωτικό άρωμα μάνγκο! 
Αντί για μάνγκο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αχλάδι, που είναι η πιο συνηθισμένη έκδοση αυτής της σαλάτας. 
Σε μια μικρή κατσαρόλα έλιωσα το τυρί σε χαμηλή θερμοκρασία. Το άφησα να κρυώσει λίγο και το ανακάτεψα με το γιαούρτι και σταγόνες λεμονιού.
Τέλος έκοψα χοντροκομμένο καρύδι. Σε κάθε πιάτο έβαλα την σαλάτα με το φρούτο και το τυρί, πασπάλισα με καρύδι και στόλισα με λίγη dressing γιαουρτιού.
Είναι υπέροχη σαλάτα! Ικανοποιεί όλες τις αισθήσεις και χορταίνει!

Θα ήθελα να ευχηθώ σήμερα χρόνια πολλά για την γιορτή Εθνική και Θρησκευτική!
Χρόνια πολλά σε όλους όσους γιορτάζουν σήμερα! Βαγγελίτσες, Αγγελικούλες, Κικίτσες, Ευάγγελοι, Άγγελοι κλπ να μας χαιρόσαστε!
Ζηλεύω αφάνταστα που σήμερα τρώτε μπακαλιάρο σκορδαλιά! Δεν κατάφερα να βρω μπακαλιάρο, άρα δεν έκανα ούτε σκορδαλιά!
Σας αφήνω γρήγορα γιατί περιμένω φίλους για μεσημεριανό τραπέζι! Πολλά φιλιά

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Σαλάτα με κουσκούς, λιαστές ντομάτες, φέτα και ελιές +11!

Θα ήθελα να σας δείξω μια ακόμα υπέροχη σαλάτα! Είναι φτιαγμένη με φρέσκα τραγανά φύλλα πράσινης σαλάτας, κουσκούς, λιαστή ντομάτα, ελιές Ελληνικές Χαλκιδικής, φύλλα μέντας και φέτα!
Ετοίμασα το κους-κους (Couscous Rapide) ακολουθώντας τις οδηγίες. Σε μικρό τηγάνι ζέστανα λίγο λάδι με σπόρους μουστάρδας, σπόρους γλυκάνισου και αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές να αρωματιστεί το λάδι χωρίς να κάψει.
Ανακάτεψα το κουσκούς με το αρωματισμένο λάδι, ψιλοκομμένες ντομάτες λιαστές και φυλλαράκια μέντας.
Ανακάτεψα τα φύλλα της σαλάτας με το κουσκούς. Πρόσθεσα τις ελιές (ολόκληρες ή κομμένες σε φετούλες) και φέτα σπασμένη σε μικρά κομμάτια.
Για σος έβαλα ελαιόλαδο και φρεσκοστημένο λεμόνι! Το αποτέλεσμα είναι μια χορταστική, δροσερή σαλάτα! Δοκιμάστε την!
Αν και στο παιχνίδι με τις 11 ερωτήσεις έχω παίξει το ζιζάνιο η Κική με κάλεσε να ξαναπαίξω με μια τόσο πρωτότυπη- τρελούτσικη σειρά 11 ερωτήσεων, που δεν μπορώ να μην απαντήσω!
Αρχίζω λοιπόν! Την ευθύνη των ερωτήσεων, το τονίζω, την έχει η Κική!
1. Πόσες φορές έχεις κάψει φαγητό λόγω του facebook ή του μπλογκ;
Μα, δεν χρειάζομαι το  facebook ή το μπλογκ για να κάψω το φαγητό! Το καίω και έτσι! Αυτός είναι ο λόγος που έχω στην κουζίνα χρονόμετρο με ηχητική ειδοποίηση, να μη ξεχνιέμαι…  (και  πυροσβεστήρα! )
 2. Πες ένα γλυκό/φαγητό που απέτυχε τελευταία στιγμή και δεν ήξερες τι να κάνεις, αφού το ετοίμαζες για δώρο! Τι έκανες μετά την αποτυχία;
Μου απέτυχε τελευταία από βιασύνη ένα κέικ σοκολάτας που είχα φτιάξει, γιατί περίμενα φίλους! Το έψησα 5 λεπτά λιγότερο, γιατί έπρεπε  να φύγω! Το βρήκα στην επιστροφή μου σε κακό χάλι! Ήταν σαν να είχε πέσει ένας μετεωρίτης στο κέντρο του και είχε κάνει έναν μικρό κρατήρα! Δεν είχα καιρό, υλικά, ούτε διάθεση να ψήσω άλλο! Οπότε το γύρισα σε διακόσμηση! Ο Γ, μου είπε να κόψω το κεντρικό βαθουλωμένο μέρος, να βάλω λουλουδάκια  και να το κάνω σαν βάζο! Αυτό ήταν! Έφτιαξα λουλουδάκια από ζαχαρόπαστα (που είχα έτοιμη) και τα έβαλα γύρω στον κρατήρα σαν στεφανάκι και την λακκούβα την γέμισα με έτοιμα μικρά πολύχρωμα ζαχαρωτά αυγουλάκια! Οι καλεσμένοι μου το έφαγαν και κανενός δεν πήγε ο νους του στο κακό! Δείτε το!



3. Φαντάσου ένα τουρτοπόλεμο (αλά Βέγγο). Σε ποιον/ποιους θα ήθελες να πετάξεις τούρτες; (γιατί νιώθω πως ξέρω την απάντηση ήδη;)
Για πόσες τούρτες μιλάμε? Τι είδους? Ποιος τις έχει κάνει? 
Α μπα, δεν τις χαλαλίζω!
Και όχι τίποτα άλλο δεν χωράει τούρτα ούτε σε φάκελο, ούτε στην σχισμή που μπαίνει ο φάκελος....

4. Πας ραντεβού για να γνωρίσεις μια/έναν μπλόγκερ και σου βγαίνει psycho. Τι δικαιολογία λες για να την κάνεις με ελαφρά πηδηματάκια; 
«Πωπω! συγνώμη πρέπει να φύγω, μόλις θυμήθηκα ότι ξέχασα στο σπίτι τον θερμοσίφωνα ανοικτό!»

5. Πας για δουλειά και την ώρα που φτάνεις, ανακαλύπτεις έναν λεκέ επάνω σου από λάδι/ζύμη κλπ. (Μαντέψτε ποια το παθαίνει συχνά τελευταία). Εμ χρυσή μου, τι θες κι εσύ και είσαι κλεισμένη συνεχώς στην κουζίνα; Κοιτάξου και στον καθρέφτη πριν φύγεις; Τι δικαιολογία ετοιμάζεις για όποιον ρωτήσει;
«Α! ναι λεκές! Η μόδα στην Ν Αφρική είναι έτσι! Να έχουν και κανένα λεκέ τα ρούχα, γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν να μοιάζουν πεντακάθαροι και να φέρνουν άλλους σε δύσκολη θέση….»

 6. Συνεχίζοντας το παραπάνω: πώς κρύβεις τον λεκέ;
 Πηγαίνω στη τουαλέτα πλένω το ρούχο, το στεγνώνω στο μηχάνημα που βγάζει ζεστό αέρα να στεγνώσουν τα χέρια. Αν δεν καθαρίζει πηγαίνω στο κοντινότερο μαγαζί και αγοράζω λουλούδι και το στερεώνω πάνω στον λεκέ, ή ράβω κάτι (κουμπί, δαντέλα κλπ) που τον κρύβει, φοράω άνιμαλ πριντ μαντήλι και το ρίχνω με χάρη γύρω (στο λεκέ), αγοράζω καινούργια ρούχα...Θα βρω μια λύση!

7. Παραγγέλνεις σε εστιατόριο μπριζόλα και αυτή που σου φέρνουν είναι τίγκα στο αίμα. Μόνο που δεν βελάζει το ζωντανό. Τι κάνεις;
Μοσχαρίσια μπριζόλα? Saignant ?Μια χαρά! Έτσι την τρώω! Α ξέχασα να σας πω ότι το εξοχικό μου σπίτι είναι στα Καρπάθια!

8. Βγαίνεις ραντεβού με τον άντρα των ονείρων σου και στο πρώτο χαμόγελο, βλέπεις ένα τεράστιο φύλλο μαϊντανού στα δοντάκια του. Ξεσπάς σε γέλια άθελά σου και.........; Το λες; Τι λες;  
Αν είμαι με τον άντρα των ονείρων μου, τον Γ., σιγά μην έχω πρόβλημα πώς θα του πω για το μαϊντανό στα δοντάκια! Του έχω πει τόσα και τόσα!
Α, και το χαμόγελό του πάντα πρώτο μου φαίνεται...

9. Έρχεται η παραγγελία σου στο εστιατόριο. Καθώς πλησιάζει ο σερβιτόρος, γλιστρά, αναποδογυρίζει το δίσκο και σε κάνει από πάνω ως κάτω σως μορνέ! Τι κάνεις;
 Απομακρύνω τα χοντρά κομμάτια, σκουπίζω τα υγρά, ρωτάω σε ποιού το όνομα θα στείλω τον λογαριασμό του καθαριστηρίου ή του καταστήματος σε περίπτωση καταστροφής και περιμένω ψύχραιμη να ξανάρθει το φαΐ μου!

10. Έχεις ένα επαγγελματικό ραντεβού το βράδυ. Και της το ΄πες της άτιμης της μάνας σου: ΜΗ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑ! Κι έφτιαξε. Την έφαγες λοιπόν, διότι η μαμά είναι καταπιεστική και πας στο ραντεβού. Σου πέφτει το στυλό ή δεν ξέρω κι εγώ τι, σκύβεις να το πάρει και....πρρρρρρρρρρρρ! Σου ξεφεύγει μία! Για ν' ακούσω δικαιολογία!
Η πιθανότητα να έχω επαγγελματικό ραντεβού και να φάω φασολάδα απλά δεν υπάρχει! Αλλά ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας! Έστω ότι έγινε!
Τι θα ήθελα να πω? Δεν έχει σημασία! Δεν θα προλάβω ούτε να ψελλίσω… Οι νεκροί δεν μιλούν…

11. Δεν χωνεύεις κάποιον. Τι φαγητό/γλυκό του φτιάχνεις, ή τι κάνεις στο φαγητό//γλυκό που το σερβίρεις; 
Αν δεν χωνεύω κάποιον, σιγά μη του μαγειρέψω! Αν η επιβίωσή του εξαρτάται από την δική μου κουζίνα τότε…έχασε!