Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Katherine Jenkins

To απόγευμα της Κυριακής 13 Μαρτίου είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Παρακολούθησα στο Sandton Convention Centre ένα πολύ όμορφο show της Katherine Jenkins!
Είχε εμφανιστεί και πριν λίγα χρόνια στην Αθήνα και μπορεί να την είχατε δει! Είναι μια πολύ όμορφη (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία της*), νέα γυναίκα, με μια ξεχωριστά δυνατή και μελωδική φωνή. Κατάγεται από την Ουαλία, είναι mezzo-soprano και έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια, να γίνει διάσημη σαν ερμηνεύτρια κλασσικών τραγουδιών (άριες), επιτυχιών του μουσικού θεάτρου, θρησκευτικών ύμνων, αλλά και pop τραγουδιών. Την κατατάσσουν στην κατηγορία των crossover καλλιτεχνών, λόγω του ρεπερτορίου της που δεν είναι σταθερό, αλλά διασταυρώνεται με διαφορετικά είδη. Η ίδια είπε ότι διάλεξε να μην αφιερωθεί την όπερα, αλλά να ακολουθήσει αυτό το ρεπερτόριο που την φέρνει πιο κοντά στο κοινό.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί τραγουδιστές επιλέγουν αυτή την κατηγορία. Η Sarah Brightman, η Emma Shapplin, ο Andrea Bocelli, ο Μάριος Φραγκούλης και πολλοί άλλοι τραγουδιστές κατατάσσονται στους crossover αν και συχνά δεν το παραδέχονται και δυσανασχετούν.
Νομίζω ότι η συναυλία των τριών τενόρων Pavarotti, Carreras και Domingo ήταν το ορόσημο στην κατηγορία αυτή (classical-popular crossover), γιατί πρόσφερε ένα συνδυασμό όπερας, ναπολιτάνικης καντσονέτας , μουσικού θεάτρου και ποπ μουσικής σε ένα τεράστιο τηλεοπτικό κοινό. Συνδυασμό που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και απέφερε μεγάλα κέρδη τόσο στις δισκογραφικές εταιρείες όσο και στους καλλιτέχνες.
Και τα μεγάλα κέρδη έσπρωξαν πολλούς στο ίδιο δρόμο... Αλλά με την κίνηση αυτή έφεραν μεγαλύτερο κοινό πιο κοντά στην κλασσική μουσική! Η Katherine Jenkins τραγούδησε μαζί με τον Amaury Vassili και τους Romanz σε ένα πρόγραμμα 2 ευχάριστων ωρών! Παρατήρησε κάτι που δεν είχα σκεφτεί: Για τους τραγουδιστές είναι δύσκολο να ερμηνεύουν απαιτητικό πρόγραμμα στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ, λόγω του υψομέτρου που έχει!
Σε γενικές γραμμές παρόλο που πέρασα πολύ ευχάριστα, θεωρώ ότι κάτι έλλειπε στο τραγούδι της. Για να καταλάβετε αυτό που θέλω να πω, αλλά δυσκολεύομαι να το εκφράσω, ακούστε το τραγούδι habanera, από την Κάρμεν του Μπιζέ, τραγουδημένο από την Jenkins...
και στην συνέχεια το ίδιο τραγούδι, από την Μαρία Κάλλας
Τα συμπεράσματα δικά σας!
Η φωτογραφία της Katherine Jenkins είναι από το επίσημο website της www.katherinejenkins.co.uk/

7 σχόλια:

  1. Αν και δεν είναι και πολύ δίκαιο να συγκρίνεται καποιος με την Κάλλας η Κάλλας έχει νομίζω πιο καθαρή φωνή, κρυστάλλινη, και της βγαίνει αβίαστα. Όπως και να έχει θα μου άρεσε και μένα πολύ μια τέτοια παράσταση!!
    Καλημέρα
    Δέσποινα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Δέσποινα! Έχεις δίκιο ότι η σύγκριση είναι "σκληρή", αλλά τα ακραία παραδείγματα βοηθούν να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα. Άλλη υπέροχη σοπράνο είναι η Kiri te Kanawa άκουσέ την http://www.youtube.com/watch?v=ZRuYQ9KRJms&feature=related (δεν βρήκα στο youtub το ίδιο τραγούδι)
    Σε κάθε περίπτωση η παράσταση ήταν πολύ καλή! Καλή βδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Αγγελική, όταν έχεις γνωρίσει το άριστο το καλό απλά σου φαίνεται λίγο. Όμως ο κάθε τραγουδιστής έχει τη δική του αξία γιατί αυτή η φωνή που ακούμε εμείς "έγινε" με πολύ κόπο και υπομονή. Νομίζω σύγκριση δεν υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελική μου, πιστεύω ότι η Μ.Κάλλας είναι ασύγκριτη αλλά τη αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πολύ και η Jenkins και μάλιστα αν συνυπολογίσουμε το νεαρό της ηλικίας της. Όσο για το τραγούδι habanera δεν έχω λόγια, γιατί έτσι κι αλλιώς λατρεύω τον Μπιζέ και ειδικότερα την Κάρμεν. Σ' ευχαριστώ για τα υπέροχα βιντεάκια, γιατί μου έδωσες την ευκαρία να τα ακούσω!!! Πολλά φιλιά από Θεσσαλονίκη. Να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Helengr έχεις δίκιο σε αυτά που λες! Προφανώς η Τζέκινς έχει δουλέψει πολύ σκληρά για να κατορθώσει όσα έχει πετύχει και έχει πολλά χαρίσματα! Την κρίνω πολύ αυστηρά, γιατί ξέρω ότι κατέχει κορυφαία θέση και υπογράφει τα ακριβότερα συμβόλαια με δισκογραφική εταιρία στην Αγγλία από όλους τους συναδέλφους της. Δεν είναι μια ανερχόμενη καλλιτέχνης, είναι καταξιωμένη και μπράβο της που ξεχώρισε σε τόσο μικρή ηλικία!


    Tante Kiki χαίρομαι που σου άρεσε η επιλογή μου! Μου αρέσει να τα ανακατεύω: Μαγειρική, φωτογραφία, μουσική, κατασκευές, όλα μαζί!
    Φιλάκια και από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τι και ποια να συγκριθεί με το ερμηνευτικό πάθος της Κάλλας??? τις νότες τις βγάζουν πολλές, την ερμηνεία λίγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έλα τώρα, γίνεσαι άδικη. Εκτός από το υψόμετρο συγκρινεις την Κάλλας με οποιαδήποτε άλλη; Η Κάλλας για την ώρα είναι αξεπέραστη.
    Φιλάκια, Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή