Για τα μπισκότα χρειάστηκα:
•2 & 1/4 κούπες αλεύρι για κάθε χρήση
• 1 &1/2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 1 κουταλάκι του γλυκού allspice (Μπαχάρι τριμμένο)
• 1 κουταλάκι του γλυκού ginger σκόνη
• 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 &1/2 φλιτζάνια ζάχαρη (αν υπάρχει καστανή ζάχαρη καλύτερα)
• 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
• 1 μεγάλο αυγό
• 1/4 του φλιτζανιού μελάσα
• 1 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικό)
Στρώνουμε μια μεγάλη λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Σε μέσο μπολ ενώνουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το allspice, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το ginger. Με το μίξερ, χτυπάμε μαζί τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει αφράτο μείγμα Προσθέτουμε χτυπώντας το αυγό και τη μελάσα να ενωθούν. Ανακατώνουμε στο μείγμα της μαργαρίνης το αλεύρι μέχρι να ενώσει (δεν χτυπάμε δυνατά). Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατώνουμε.
Βάζουμε την ζύμη τυλιγμένη σε σακούλα φαγητού στο ψυγείο, τουλάχιστον για 1/2 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C.
Όταν σφίξει η ζύμη με βρεγμένο κουτάλι της σούπας (εγώ χρησιμοποίησα το δοσομετρικό κουτάλι) κόβουμε κουταλιές ζύμης και τις ακουμπάμε στο ταψί. Αφήνουμε αποστάσεις μεταξύ τους. Κάθε κουταλιά ζύμης όταν ψήνεται απλώνει πολύ και γίνεται ένα μπισκότο διαμέτρου 7 περίπου εκατοστών. Άρα αφήνουμε ζύμη κάθε 8-9 εκατοστά. Διαφορετικά βάζουμε την ζύμη σε πυρέξ βουτυρωμένο όλη μαζί και αφού ψηθεί κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. Τα μπισκότα είναι μαλακά και λαστιχωτά. Δεν είναι εντελώς σκληρά όταν βγουν από τον φούρνο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα. Στην συνέχεια τα διατηρούμε σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο. Με την ζύμη αυτή ετοιμάζουμε περίπου 35 μπισκότα.
•2 & 1/4 κούπες αλεύρι για κάθε χρήση
• 1 &1/2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
• 1 κουταλάκι του γλυκού allspice (Μπαχάρι τριμμένο)
• 1 κουταλάκι του γλυκού ginger σκόνη
• 1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 &1/2 φλιτζάνια ζάχαρη (αν υπάρχει καστανή ζάχαρη καλύτερα)
• 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
• 1 μεγάλο αυγό
• 1/4 του φλιτζανιού μελάσα
• 1 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικό)
Στρώνουμε μια μεγάλη λαμαρίνα με λαδόκολλα.
Σε μέσο μπολ ενώνουμε το αλεύρι, τη σόδα, την κανέλα, το allspice, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το ginger. Με το μίξερ, χτυπάμε μαζί τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει αφράτο μείγμα Προσθέτουμε χτυπώντας το αυγό και τη μελάσα να ενωθούν. Ανακατώνουμε στο μείγμα της μαργαρίνης το αλεύρι μέχρι να ενώσει (δεν χτυπάμε δυνατά). Προσθέτουμε τις σταφίδες και ανακατώνουμε.
Βάζουμε την ζύμη τυλιγμένη σε σακούλα φαγητού στο ψυγείο, τουλάχιστον για 1/2 ώρα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C.
Όταν σφίξει η ζύμη με βρεγμένο κουτάλι της σούπας (εγώ χρησιμοποίησα το δοσομετρικό κουτάλι) κόβουμε κουταλιές ζύμης και τις ακουμπάμε στο ταψί. Αφήνουμε αποστάσεις μεταξύ τους. Κάθε κουταλιά ζύμης όταν ψήνεται απλώνει πολύ και γίνεται ένα μπισκότο διαμέτρου 7 περίπου εκατοστών. Άρα αφήνουμε ζύμη κάθε 8-9 εκατοστά. Διαφορετικά βάζουμε την ζύμη σε πυρέξ βουτυρωμένο όλη μαζί και αφού ψηθεί κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. Τα μπισκότα είναι μαλακά και λαστιχωτά. Δεν είναι εντελώς σκληρά όταν βγουν από τον φούρνο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα. Στην συνέχεια τα διατηρούμε σε αεροστεγώς κλεισμένο δοχείο. Με την ζύμη αυτή ετοιμάζουμε περίπου 35 μπισκότα.
Καλημέρα Αγγελική μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλεια τα μπισκότα σου, με εξαιρετικά υλικά...
Σ' ευχαριστούμε!
Μπράβο Αγγελική, αυτά είναι τα μπισκότα που μου αρέσουν. Έχω κι εγώ μια συνταγή, όχι ίδια , από τον Καναδά. Εδώ όμως δε υπάρχει μελάσα! Οπότε παίρνω από τα δικά σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ υγιεινά τα υλικά τους και μου αρέσει πολύ η μελάσα, έχω μέσα στο ντουλάπι, οπότε ανασκουμπώνομαι να τα φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά και καλημέρες
Μοσχομύρισε ο τόπος! Παρόλο που και σε εμάς εδώ το κέικ είναι αυτό που δε λείπει, αν είχα μελάσα θα τα έφτιαχνα αμέσως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάλι προτιμώ πολύ περισσότερο τα μπισκότα και τα κουλουράκια, παρά τα κέϊκς. Τα βρίσκω πάντα "σαγηνευτικά" όταν είναι αρωματισμένα (όπως τα δικά σου Αγγελικούλα μου) με του κόσμου τα μπαχαρικά ή όταν έχουν μια κάποια μικρή γέμιση έκπληξη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνώ ταιριάζουν απολύτως αρμονικά με την χαρακτηριστική κίνηση "βουτιάς" μέσα στον καφέ ή το όποιο ρόφημα.
Μπράβο σου Αγγελική μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιάμι :) φιλιά!
Υπέροχα υγιεινά μπισκότα! Θα τα φτιάξω με πετιμέζι αντί μελάσα γιατί είναι δύσκολο να βρω εδώ που μένω μελάσα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε θελω να πω ψεματα...τα ζηλεψα Αγγελικη μου,φαινοντε υπεροχα και με την 1η ευκαιρια πιστεψε με θα τα φτιαξω..σε ευχαριστουμε πολυ,πολυ φιλακια πολλα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠωπωω, με ξεσήκωσες!! Τέλεια φαίνονται! Θα τα έχω στο πρόγραμμα! Σε φιλώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν θα φτιάξω μπισκότα, μιας κι όπως ξέρεις να μείνουν κάπου να περιμένουν, αλλά ψάχνοντας για τη μελάσα βρήκα ότι μπορεί να προστεθεί σε μαρμελάδες κι αρχίζω αναζήτηση πληροφοριών!!χαχαχαχα το σκοπό μου εγώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήDafni μου σε ευχαριστώ! Είναι πολύ αρωματικά! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήHelengr γεια σου! Δεν βρίσκεις μελάσα? Να σου στείλω!
ΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ αχ, ας μη παρηγορούμαστε! Με τόση ζάχαρη δεν τα λες υγιεινά, ή διαιτητικά! Φιλιά και από μένα!
mia maria δοκίμασέ τα! Είναι πολύ καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope μου σημασία έχει να καλοπερνάμε! Τώρα αν η ευχαρίστηση προέρχεται από κεκάκι ή μπισκοτάκι, δεν θα πω λέξη! Αρκεί να μας αρέσουν! Και όπως λες για την κίνηση της βουτιάς, μου έρχεται να φτιάξω μπισκοτάκια (με μια κάποια μικρή γέμιση έκπληξη) για να την ακολουθήσω!!!!
Roadartist χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλάκια :))
Vita χαχαχαχα! Εδώ έχει γίνει το ανάποδο! Την μελάσα την αγόρασα για να φτιάξω μπισκοτάκια "σαν μουστοκούλουρα", γιατί εδώ δεν έχω βρει πετιμέζι… Κάνουμε ανταλλαγή?
ΑπάντησηΔιαγραφήgwgoyla περιμένω να μου πεις εντυπώσεις! Φιλάκια!
Emmanouela και εγώ σε φιλώ!:))
Ξανθή ο σκοπός σου είναι ιερός! Κάνε δοκιμή και πες μας αν είναι ωραιότερη η μαρμελάδα!
Mmmm...δεν έχω δοκιμάσει μπισκότα με μπαχαρικά... θα έχουν πολύ ιδαίτερη γεύση! Ευχαριστούμε για την συνταγή που μοιράστηκες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως, Αγγελική μου, έχω τρέλλα με τα μπισκότα γι αυτό θα τα φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
μμμμμμ, τέλεια είναι!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν δεν ξαναχειμωνιάσει θα περιμένω το φθινόπωρο για να δοκιμάσω τη συνταγή σου. Τα μπισκότα με μπαχαρικά, μ΄αρέσουν τον χειμώνα με τσάι λάττε! :)))))))))))))))))))))
Θα παραμείνουν μαλακά ή θα γίνουν πιο τραγανά όταν περάσουν μερικές ώρες;
Πωπώ απ'όλα τα καλά έχουν τα μπισκότα σου Αγγελική μου! καλημέρα :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜοσχομυριστά μπισκοτάκια. Μετά την νηστεία θα τα δοκιμάσω. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις οδηγίες σου. Χρωστάω κέρασμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑΚΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ.
ΦΙΛΙΑ!!!
Τέλεια gingerbread cookies! Τα έφτιαξα κι εγώ προ ημερών αλλά δίχως το αυγό. Είναι εξαιρετικά! Άνοιξα τη ζύμη σε πάχος ενός δακτύλου και τα κόψαμ. Με κουπατ! Όνειρο Τώρα τα Χριστούγεννα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα gingerbread cookies!! Τα έφτιαξ. Δίχως αυγό κι άνοιξα ζύμη ενός εκατοστού την οποία έκοψα με κουπατ! Όνειρο! Μοσχομυρισε το σπίτι! Με τον καφέ είναι υπέροχα! :)
ΑπάντησηΔιαγραφή