Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Διαβάζετε τις ετικέτες? Το MSG το γνωρίζετε?

Πολλοί από μας θεωρούμε ότι όταν κάτι ετοιμάζεται στο σπίτι, με σωστή διαδικασία, είναι υγιεινό. Πόσο συζητήσιμη είναι αυτή η θεώρηση! Κανείς μας δεν ξέρει τι κρύβουν οι πρώτες ύλες που αγοράζουμε για να μαγειρέψουμε και να βάλουμε στο τραπέζι μας. Για να μη συζητήσουμε για το τι αγοράζουμε έτοιμο για να φάμε… Σε γενικές γραμμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν παρθεί πολλά μέτρα για την προστασία των καταναλωτών. Τώρα το καταλαβαίνω που ζω έξω από αυτήν και αντιμετωπίζω το χάος. Έχουν δημοσιευτεί πολλές οδηγίες της Ε.Ε για την ασφάλεια των καταναλωτών, που έχουν ενσωματωθεί στις νομοθεσίες των κρατών και αυτές δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες. Υπάρχουν όμως και μεγάλα συμφέροντα και πιέσεις (όπως και άγνοια ή αδιαφορία), που δεν εξασφαλίζουν απόλυτα τους καταναλωτές. Χρειάζεται πάντοτε να προσέχουμε, να απαιτούμε την ασφάλεια και να είμαστε ενημερωμένοι Όλα τα προϊόντα που πωλούνται έχουν ειδική σήμανση, που καταγράφει τα συστατικά τους. Αυτές τις ετικέτες πρέπει προσεκτικά να τις διαβάζουμε πριν αγοράσουμε, ή πριν καταναλώσουμε! Και κάποιες φορές να μάθουμε να διαβάζουμε και πίσω από τις λέξεις που αναγράφονται, γιατί κάποια συστατικά δεν γράφονται με το όνομά τους… Επίσης πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι, όσο είναι δυνατόν, για τα θέματα που σχετίζονται με τα θέματα της ασφάλειας των τροφίμων. Για να γίνονται πιο ελκυστικά τα τρόφιμα τους προσθέτουν βελτιωτικά γεύσης, συντηρητικά, σταθεροποιητικά, χρώματα, αρώματα κλπ Κάποια από αυτά έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν διάφορα προβλήματα στους ανθρώπους που τα καταναλώνουν, όπως δυσπεψίες, αλλεργίες, δυσανεξίες, μέχρι και καρκίνο, χωρίς βέβαια αυτό να έχουν αποδειχτεί με βεβαιότητα. Προφανώς έχουν συνταχθεί πίνακες από ενώσεις καταναλωτών, που αναφέρουν συστατικά που έχουν χαρακτηριστεί σαν ύποπτα και καλό θα ήταν να τα αποφεύγουμε! Σαν υπεύθυνοι καταναλωτές οφείλουμε να διαβάζουμε και να κρίνουμε αν θα αγοράσουμε ή όχι χωρίς πανικούς και υστερίες. Όλα αυτά τα αναφέρω με αφορμή ένα χημικό συστατικό κάποιων τροφίμων το MSG (monosodium glutamate). Πρόκειται για ένα ενισχυτικό γεύσης, που το είδα πρόσφατα σε σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου. Έχει μορφή λευκών κρυστάλλων, σαν χοντρό αλάτι.. Διαβάζοντας για αυτό έμαθα ότι αρχικά κατασκευάστηκε με χημική επεξεργασία του σταριού. Το MSG χρησιμοποιείται από την βιομηχανία τροφίμων σε πολλά τρόφιμα, ζωμούς λαχανικών και κρέατος, σε dressing για σαλάτες, σε έτοιμες σάλτσες, σε μίγματα μπαχαρικών, σε έτοιμα φαγητά κλπ Το MSG έχει κατηγορηθεί (χωρίς να έχει πλήρως αποδειχτεί) ότι ευθύνεται για πρόκληση νόσων σε όσους το καταναλώνουν σε μεγάλη ποσότητα. Πιο συγκεκριμένα ότι προκαλεί ημικρανίες, πονοκεφάλους, προβλήματα στο πεπτικό σύστημα ( ναυτία ,εμετούς , κλπ) άσθμα, αρθρίτιδα μέχρι και κολπική μαρμαρυγή! Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη, που δεν έχει ολοκληρωθεί, για την επίδραση του στους νευρώνες του εγκεφάλου και την σχέση που μπορεί να έχει με την νόσο του Alzheimer. Λέγεται ότι το MSG επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά που, όταν το καταναλώνουν τακτικά, παρουσιάζουν εντονότερα τα προαναφερθέντα, όπως επίσης παχυσαρκία, δυσκολία στην απομνημόνευση πληροφοριών και υπερκινητικότητα. Επειδή το MSG το χρησιμοποιούν πολύ στην Ανατολική Ασία (και κυρίως στην Κίνα) χαρακτήρισαν όλα αυτά τα συμπτώματα σαν σύνδρομο των Κινέζικων εστιατορίων "Chinese Restaurant Syndrome" Έχουν βέβαια γίνει και μελέτες που το συμπέρασμά τους ήταν ότι το MSG είναι ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, όταν "τρώγεται στα συνήθη επίπεδα». Τίθεται λοιπόν το ερώτημα είναι φίλος ή εχθρός το MSG? Μη περιμένετε κανείς να απαντήσει… Αν μπορούμε να το αποφύγουμε, δεν είναι κακή ιδέα θα έλεγα…

19 σχόλια:

  1. Αγγελική μου,πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου.
    Ένα κόλλημα το έχω και κοιτάζω τις ετικέτες και αποφεύγω όσο μπορώ τα πολλά πρόσθετα.Αυτό δεν το γνώριζα. Βλέποντας τα προϊόντα που αναφέρεις χαίρομαι που δεν είναι στις προτιμήσεις μου.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά που μας το γνωστοποιησες να προσεχουμε! Ουτε εγω χρησιμοποιω τα προιοντα που ανεφερες, και γενικα κοιταζω καλα τα συστατικα πια!
    Ειμαστε υποψιασμενοι!
    Προσεχουμε για να έχουμε!

    φιλια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση!Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τις ετικέτες για να ξέρουμε τι βάζουμε στον οργανισμό μας!Καλημέρες από την πατρίδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστούμε πολύ, Αγγελική μου, πολύ χρήσιμα αυτά που δημοσίευσες. Καλό είναι να ενημερωνόμαστε και να προσέχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση Αγγελική! Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα λες! Τον τελευταίο καιρό είμαι ακόμα πιο ευαισθητοποιημένη σε τέτοια θέματα και πιστεύω όταν κάνω παιδιά, θα γίνω λίγο υστερική! Μακάρι να ξέραμε τι τρώμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου Αγγελική! Πρέπει να αρχίσουμε να τα κοιτάμε όλα αυτά καλύτερα, δίκιο έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι το γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια, όπως επίσης ότι είναι ενοχοποιημένο για την επίδρασή του στους νευρώνες του εγκεφάλου. Στην Ελλάδα το πουλάνε με την ονομασία "νοστιμιά"

    Ούτε επίσης περιμένω να έχουμε σωστή πληροφόρηση μιας και πιστεύω πως οι κάθε λογής κύβοι για το μαγείρεμα είναι...τίγκα στη μοστιμιά...

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Αγγελική!

    Το γνωρίζω ως γλουταμινικό μονονάτριο ελληνιστί! Αν έβλεπα σε συσκευασία τα αρχικά MSG ίσως να μην τα έδινα σημασία. Παλιά κυκλοφορούσε με το όνομα "Γευστικό¨ και το έβρισκες στο ράφι των μπαχαρικών! Έχω καιρό να δω κάτι τέτοιο. Όχι πως δεν υπάρχει αλλά δεν ενδιαφέρομαι για το είδος. Πρόσφατα ένα φίλος είχε μια εμπειρία από υπερδοσολογία MSG. Μετά από ένα γεύμα σε Κινέζικο της πόλης μας ήταν αδύνατο να κοιμηθεί και παρουσίασε και συμπτώματα υπέρτασης, ευτυχώς παροδικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Hola desde VIGO ESPAÑA ..es mi primera visita y te sigo ..me encanta la comida griega y tus recetas ..estuve por Corfu ..y las islas ..preciosas ..te invito a compartir mis recetas y blog MARIMI

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τον τελευταίο καιρό σπάνια κοιτάζω ετικέτες (με 2 παιδιά μαζι στο ΣΜ ...) ελένχω μόνο τις ημ.ληξ.

    Αγγελική πολύ χρήσιμη ανάρτηση , σε ευχαριστούμε , σίγουρα θα είμαι πιο προσεκτική απο εδω κ μπρός :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ σ'ευχαριστώ για την ανάρτηση.Γενικώς όπου διαβάζω ενισχυτικό γεύσης το αποφεύγω ,δεν ήξερα αυτή την ονομασία ,αλλά ως γλουταμινικό μονονάτριο το βλέπω συχνά .Τελικά μόνο η αποφυγή όσο γίνεται περισσότερο των συσκευασμένων επεξεργασμένων τροφών μας γλυτώνει απο πολλά παρόμοια....
    Να'σαι καλά !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν το ήξερα, πολύ σημαντική η πληροφορία σου.
    Σ' ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραία ανάρτηση-τροφή για σκέψη. Μεγάλο θέμα το τι καταναλώνουμε και πόσο μας βλάπτει.
    Εγώ κοιτάω τις ετικέτες αλλά δεν είμαι πια σίγουρη τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Με τα E ας πούμε, τώρα πια στην coca cola π.χ. δεν αναγράφονται. Αυτό σημαίνει πως έγινε πλέον πιο υγιεινή? Χμμ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ενδιαφέρουσες και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες σου. Προσωπικά πιστεύω ότι όταν κάτι καταναλώνεται με μέτρο είναι δύσκολο να προκαλέσει διαταραχές στην υγεία μας, γι΄αυτό όχι υπερβολές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρησιμότατη η ανάρτηση αυτή, δεν είχα ιδέα και μάλλον πολύς κόσμος ακόμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Όπως είπαν οι υπόλοιποι, χρησιμότατη η ανάρτηση σου!
    Στην Παγόχωρα τον τελευταίο χρόνο γίνεται ενημερωτική εκστρατεία για το MSG.
    Ευτυχώς ή δυστυχώς εγώ το γνώρισα στην εφηβεία, πριν περίπου δέκα χρόνια,όταν μετά από γεύμα σε εστιατόρειο αλυσίδας κοτοπουλοειδών, είχα συμπτώματα που δεν εύχομαι ούτε στα πιο κακά παιδάκια. Μετά τις σχετικές εξετάσεις, η γιατρός με ενημέρωσε σχετικά κι από τότε προσέχω πολύ.
    Στην Θεσσαλονίκη, στα μενού ασιάτικων ντελίβερι, είχα προσέξει πως αναγραφόταν αν τα πιάτα τους περιείχαν MSG ή όχι.

    Φιλάκια πολλά στη Νότιο Αφρική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άστο το τι τρώμε.... και το τι πρόκειται να φάμε με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Θα έχουμε τα πάντα και δεν θα μπορούμε να τα ακουμπήσουμε. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ τις διαβάζω, αλλά αυτό δεν το ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πρόσφατα παρακολούθησα κινέζο να μαγειρεύει/διδάσκει και χρησιμοποίησε msg. Απ όσα είπε δεν βλάπτει και το χρησιμοποιούν όλα τα κινέζικα εστιατόρια κι εδώ και παντού. Τι θα έλεγε άλλωστε. Στα ασιατικά παντοπωλεία πωλείται κανονικά όπως το αλάτι. Προσωπικά δεν το βάζω σπίτι. Δεν αισθάνομαι την ανάγκη να ενισχύσω έτσι τη γεύση των φαγητών μου. Ούτε άλλωστε με κύβους για τον ίδιο λόγο. Προ ημερών στον ΣΚΑΙ, στην εκπομπή chef στον αέρα, μαγείρεψε ο κριτικός εστιατορίων που γράφει στο Αθηνόραμα και το χρησιμοποίησε λέγοντας ότι ειναι αμεινοξύ και δεν τρέχει τίποτα.
    Ας κρατηθούμε μέχρι νεωτέρας. Άλλωστε καλά δεν είμαστε ως τώρα;
    Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή