Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Ψωμί και ελιά... στον αρτοπαρασκευαστή

Πριν από μερικά χρόνια δεν έτρωγα καθόλου ψωμί, γιατί δεν μου άρεσε ιδιαίτερα. Από τότε που πήρα τον αρτοπαρασκευαστή ετοιμάζω συνεχώς ψωμί και το απολαμβάνω πραγματικά! Έχω πειραματιστεί με χίλιους δυο τρόπους αξιοποιώντας την μηχανή σχεδόν όσο και το μίξερ και έχω φτιάξει διάφορα ωραιότατα ψωμάκια!
Τελευταία έφτιαξα ένα ωραιότατο ελιόψωμο που πρόλαβα να φωτογραφίσω και σας το παρουσιάζω!
Για ένα μεγάλο καρβέλι χρειάστηκα:
325 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο βασιλικό
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μαντζουράνα
1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/4 του κουταλιού του γλυκού τριμμένο φασκόμηλο
1/4 της κούπας τριμμένη παρμεζάνα
100 γρ πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι κομμένες στην μέση
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κούπες αλεύρι σκληρό για ζυμωτό ψωμί
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 & 1/2 κουταλάκια αλάτι
1 & 1/2 κουταλάκια μαγιά ξηρή στιγμής.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά να ενώσουν και προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, τα αρωματικά φυτά (εδώ τα αρωματικά πωλούνται έτοιμα σε μείγμα που ονομάζεται Italian Herb Seasoning). Όταν ενώσει το μείγμα το ρίχνουμε στον κάδο του αρτοπαρασκευαστή.
Ρίχνουμε από πάνω την παρμεζάνα, τις ελιές και "σκεπάζουμε" με το αλεύρι.
Την ζάχαρη και το αλάτι τις ρίχνουμε σε δυο διαφορετικές γωνιές του κάδου (για να μην έρθουν σε επαφή με την μαγιά).
Κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε την μαγιά.
Ρυθμίζουμε το μηχάνημα στο πρόγραμμα για σύντομο ψήσιμο (για 900 γρ ζύμη) και ετοιμαζόμαστε σε μια ώρα να απολαύσουμε αρωματικό ελιόψωμο!
Σε περίπτωση που δεν έχουμε αρτοπαρασκευαστή θα κουραστούμε λίγο περισσότερο.
Θα βάλουμε το γάλα χλιαρό με την μαγιά, την ζάχαρη και 2 κουταλιές από το αλεύρι σε ένα μπολ, θα ανακατέψουμε καλά και θα αφήσουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά, να φουσκώσει.
Θα χτυπήσουμε τα αυγά με τα αρωματικά φυτά και το ελαιόλαδο.
Θα ρίξουμε το υπόλοιπο αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι σε μια επιφάνεια, σαν βουναλάκι, με μια τρύπα - "κρατήρα" στο κέντρο. Στην τρύπα αυτή θα ρίξουμε την φουσκωμένη μαγιά και το μείγμα των αυγών. Θα ανακατέψουμε κυκλικά, ώστε να ενσωματωθούν όλα σε ένα ζυμάρι αρκετά υγρό, που θα κολλάει πολύ στα χέρια. Με χέρια λαδωμένα θα ζυμώσουμε αρκετή ώρα να αναπτυχθούν δεσμοί γλουτένης να γίνει μια ελαστική ζύμη, αφράτη, που θα πάψει να κολλάει πολύ.
Θα λαδώσουμε ένα μεγάλο μπολ, θα βάλουμε εκεί την ζύμη μας και θα την γυρίσουμε μέσα στο μπολ, ώστε να λαδωθεί εξωτερικά και να πάρει ομαλό, σφαιρικό σχήμα. Θα κλείσουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και θα το αφήσουμε να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα χρειαστεί 1 & 1/2 ώρες.
Στην συνέχεια θα το ξεφουσκώσουμε και θα προσθέσουμε τις ελιές και την παρμεζάνα. Θα ζυμώσουμε ελαφρά, ώστε να ανακατευτούν τα υλικά και θα σχηματίσουμε ένα καρβέλι. Θα το τοποθετήσουμε σε λαδωμένη φόρμα μακρόστενη του κέικ, θα το χαράξουμε βαθειά και θα το αφήσουμε να φουσκώσει ξανά, περίπου 1/2 με 3/4 της ώρας. Θα βρέξουμε ελαφρά την επιφάνειά του με πινελάκι και θα το ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 3/4 με 1 ώρα να αποκτήσει ωραίο χρώμα στην κρούστα και όταν το χτυπάμε να κάνει ξερό ήχο. Για καλύτερη κόρα θα ψεκάσουμε τον ζεστό φούρνο πριν το φουρνίσουμε με νερό την στιγμή που θα βάλουμε την ζύμη να ψηθεί.
Το αποτέλεσμα είναι υπέροχο! Δοκιμάστε το!

30 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!!!Αυτό θα δοκιμαστεί από εβδομάδα, η κόρη θα φέρει herb από το Λονδίνο και θα το φτιάξω!!Εγώ τα τελευταία χρόνια ζυμώνω μόνο στο μηχάνημα και το ψήνω στο φούρνο.
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Ξανθή μου, με το καλό να την δεχτείς! Και εγώ το ίδιο κάνω, εκτός και αν βιάζομαι ή μαγειρεύω συγχρόνως στο φούρνο και δεν έχω καιρό! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μου αρεσουν πολυ τα σπιτικα ψωμακια αλλα δεν εχω παρει αρτοπαρασκευαστη γιατι φοβαμαο οτι θα τον βαρεθω και θα λαταληξει στην αποθηκη!το ψωμακι σου φαινεται λαχταριστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταπληκτική η συνταγή! Κάνω και εγώ ελιόψωμο στον αρτοπαρασκευαστή (ελιές και κρεμμυδάκι πράσινο εκτός των συνηθισμένων υλικών ψωμιού) αλλά καμία σχέση με αυτό που διαβάζω εδώ. Θα δοκιμαστεί και άμεσα. Ως προς το Italian seasoning φτιάχνω μόνη μου διαφορετική παραλλαγή, αλλά μάλλον θα δοκιμάσω τη δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν αγοράζουμε συχνά ψωμί στο σπίτι. ή ζυμώνω ή παίρνουμε από ένα συγκεκριμένο φούρνο που κάνει πολύ ωραίο ψωμί, αλλά γενικά προσπαθούμε να το αποφύγουμε. Θέλω να αγοράσω αρτοπαρασκευαστή αλλά φοβάμαι ότι αν τον πάρω θα τρώμε πολύ πιο συχνά ψωμάκια (δεν το αγοράζουμε για να μην το τρώμε, όχι ότι δεν μας αρέσει). Πολύ ωραία η συνταγή σου.Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ πριν λίγο σκεφτόμουν ότι θέλω κάποια μέρα να ξαναφτιάξω ψωμάκι, δεν έχω όμως αρτοπαρασκευαστή και δεν θέλω να ταλαιπωρώ πολύ τα χέρια μου - παλιά τενοντίτιδα με ψιλοταλαιπωρεί που και που ακόμα :(

    Το ζήλεψα πάντως, δεν στο κρύβω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατευθείαν πήρα χαρτί και μολύβι Αγγελική! Δεν έχω φτιάξει κανένα άλλο ψωμί εκτός από το απλό στον αρτοπαρασκευαστή! Θα σου πω εντυπώσεις όταν το φτιάξω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ερώτηση: Επειδή έχω το Italian seasoning, τα αρωματικά είναι 2 κουταλάκια περίπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aγγελική,το ίδιο έπαθα,με τον αρτοπαρασκευαστή τρώω αρκετό ψωμάκι.
    Νόστιμο και μυρωδάτο θα είναι,θα το δοκιμάσω.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελική μου, είναι υπέροχο το ψωμάκι σου! Εγώ τον αρτοπαρασκευαστή μου τον χάλασα και δεν τον αντικατέστησα ακόμη!!! Θα το φτιάξω στο χέρι, φαντάζομαι ότι δεν πειράζει. Το πιο ωραίο είναι ότι σήμερα σκεφτόμουν, πού να ταιριάζει άραγε η μαντζουράνα γιατί δεν έχω ξαναχρησιμοποιήσει... τελικά φοβερό timing!!! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και γω στο χέρι θα το φτιάξω, φαντάζομαι ότι δεν πειράζει.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω "παροπλισμένο" τον αρτοπαρασκευαστή μου γιατί μας αρέσει περισσότερο η κόρα παρά την ψύχα στο ψωμί, αλλά μάλλον θα με κάνεις να τον ξαναοπλίσω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ψωμι σου ειναι τελειο Αγγελικη μου.Για να σου πω την αληθεια ομως προσπαθω να μην τρωω ψωμι και κυριως λευκο.Το δοκιμαζω σπανια πια.Οχι γιατι δεν μου αρεσει,αλλα για λογους διαιτης.Βεβαια αν δω σε καποιο φουρνο εκεινα τα λαχταριστα καρβελια με την υπεροχη κορα κατι παθαινω,αλλα το ξεπερναω γρηγορα.
    φιλακια πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Υποκλίνομαι" για την επιλογή των υλικών σου, φίλη μου. Άκρως αρωματικό το ψωμάκι σου.
    Μέχρι πέρσυ τέτοιο καιρό σχεδόν που είμασταν πιο "φαγανοί" κάθε μέρα σχεδόν έκανα χρήση του μηχανήματος. Τώρα γίνεται το πολύ δύο φορές την εβδομάδα, γιατί μας είναι υπεραρκετή η ποσότητα που κάνουμε.
    Ζυμώνω πια στο μηχάνημα και το δεύτερο φούσκωμα πάντα το αφήνω σε ζεστό μέρος, ότι ψωμάκι κι' αν φτιάξω. Πάντως είναι μια μηχανή που για μένα τουλάχιστον έκανε καλή απόσβεση χρημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ειρήνη νομίζω ότι έχεις δίκιο! Ο αρτοπαρασκευαστής είναι μια ογκώδης συσκευή και χρειάζεται να έχεις χώρο στην κουζίνα σου για να τον χρησιμοποιείς! Διαφορετικά τον εξαφανίζεις και πάει χαμένος! Καλημέρα να έχουμε


    Σοφία Ζ. πώς βάζεις το κρεμμυδάκι? Φρέσκο ή σοταρισμένο? Θα είναι πολύ καλή η συνταγή σου! Όσο για το μείγμα των αρωματικών βρήκα το δικό σου μείγμα στο ωραιότατο μπλογκ σου και είναι πολύ "πλούσιο" και αρωματικό! Χαίρομαι που ξαναβρεθήκαμε! Θα τα λέμε!


    manousina άμα ζυμώνεις δεν έχεις λόγο να αγοράσεις και την μηχανή! Εγώ βάζω συνταγές γιατί για ένα διάστημα είχα το φουρνάκι και δεν ήξερα τι να το κάνω (εκτός από το κλασσικό ψωμί)! Οπότε ουσιαστικά τα γράφω για όσους έχουν πάρει την απόφαση! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Betty μου αν έχεις τενοντίτιδα, μη μπλέξεις με ζύμωμα, ούτε για αστείο! Υπάρχει η πολύ καλή λύση του ψωμιού που δεν χρειάζεται ζύμωμα! Είχε δημοσιευτεί στους N. Y.Times
    Και δεν έχεις τίποτα να ζηλέψεις! Πολλά Φιλάκια

    mia maria περιμένω εντυπώσεις! Νομίζω ότι αφού έχουμε επενδύσει στο μηχάνημα, πρέπει να το αποσβέσουμε! Εμείς του έχουμε… αλλάξει τα φώτα! Ναι, το Italian seasoning είναι 2 κουταλάκια!

    eleni για μας είναι απαραίτητος ο αρτοπαρασκευαστής, γιατί δεν είναι απλό να πας στο φούρνο! Πρέπει να πας με το αυτοκίνητο κλπ και τον πρώτο καιρό εδώ δεν μου ήταν εύκολο! Μετά συνήθισα! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Tante Kiki, ίσα ίσα στο χέρι το ψωμί γίνεται καλύτερο, γιατί έχει αλλιώτικη υφή και περισσότερη κόρα, όπως λέει και η Vita! Η μαντζουράνα δένει υπέροχα και σε σούπες! Φιλάκια!

    Taste Advisor όπως είπα και στην Tante Kiki θεωρώ ότι στο χέρι το ψωμί γίνεται καλύτερο!
    Φιλιά και από μένα!

    Vita μου αφού τον "παρόπλισες" για λόγους πολύ σωστούς, γιατί να τον ξαναοπλίσεις :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. αυτό θα το δοκιμάσω σίγουρα. με λιγότερα μυρωδικά όμως! ευχαριστούμε, Λυδία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΓΙΑΝΝΑ μου σε ευχαριστώ! Εγώ το ψωμί το τρώω με μέτρο. Μια λεπτή φέτα κάθε πρωί και ανάλογα το μενού της ημέρας, ίσως άλλη μια. Ο Γ. όμως το θέλει με το φαί του και παίρνει μαζί του ένα σάντουιτς στην δουλειά , ο θυρωρός ποτέ δεν λέει όχι στο δικό του, ο κηπουρός επίσης, τα πουλάκια στον κήπο … Καταναλώνεται ένα καρβέλι σε 2-3 μέρες! Φιλάκια

    Πηνελόπη μου χαίρομαι που σου αρέσει η συνταγή! Και εμείς δυο φορές την βδομάδα τον χρησιμοποιούμε! Μετά φυλάμε το ψωμί σε τάπερ, που κλείνει αεροστεγώς και παραμένει φρέσκο ως το τελευταίο ψίχουλο! Και εμένα μου αρέσει όπως το λες! Ζύμωμα στο ζυμωτήριο και φούσκωμα και μετά στο χέρι! Με τον τρόπο αυτό δεν κουράζομαι καθόλου, ούτε αναστατώνω την κουζίνα και το αποτέλεσμα είναι περίπου σαν το χειροποίητο! Βέβαια για πολύ καλές μπαγκέτες χρειάζεται πολύ περισσότερο ζύμωμα από αυτό που κάνει ο αρτοπαρασκευαστής. Για τον λόγο αυτό, όταν θέλω κάτι ιδιαίτερο, τον βάζω να ζυμώσει 2 φορές…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λυδία, καλημέρα! Τα αρωματικά προφανώς είναι θέμα γούστου! Όμως θα έλεγα μη τα παραλείψεις εντελώς. Οι ελιές και το τυρί νομίζω ότι ταιριάζουν με κάποια βότανα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χθες το βράδυ, αλλά μιλάμε για πολύ βράδυ, το έφτιαξα το ελιόψωμο στον αρτοπαρασκευαστή. Μα βγήκε τέλειο!!! Μόνη διαφορά ότι μέτρησα το αλεύρι στο κουπάκι των 200 ml που έχει ο αρτοπαρασκευαστής μου και χρειάστηκε να βάλω ένα ακόμη για να γίνει η ζύμη μπαλίτσα ελαστική.
    Ως προς τη συνταγή τη δική μου (δηλαδή του αρτοπαρασκευαστή μου) μπαίνει ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι και ελιές περασμένες στο αλεύρι προς το τέλος του ζυμώματος (Σφυρίζει για την προσθήκη υλικών). Καλό τριήμερο Αγγελική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σοφία μου, εγώ όταν λέω κούπα αναφέρομαι στην ογκομετρική κούπα που έχει χωρητικότητα 250ml.
    Η αλήθεια είναι ότι η ζύμη μου ήταν πολύ υγρή σε σχέση με ζύμες που προτείνει η συσκευή. Όμως τελευταία πειραματίζομαι στις διαφορές του ψωμιού όταν το ζυμάρι έχει περιεκτικότητα 40 ή 60 τοις εκατό σε υγρά...Όσο πιο υγρή είναι τόσο πιο μεγάλες φουσκάλες έχει το ψωμί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Το ψωμάκι σου πρέπει να είναι μέσα στ αρώματα.. πολύ ωραία και αφράτο.
    Γεια στα χεράκια σου Αγγελική μου

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μπορώ να πω όχι σε φρέσκο ψωμί; Όσι βέβαια!!! Χρόνια μας πολλά! Να είσαι καλά Αγγελική μου! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!

    Και για να μην ξεχνιόμαστε σου τσιμπάω λίγο από τέλειο ψωμί!

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Χρόνια πολλά και καλά Άγγελική. Να χαίρεσαι τη γιορτή σου. Σου εύχομαι ό,τι επιθυμείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα Αγγελικούλα!!!!!!! Πολλά φιλιά
    Λένια και manousina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγγελική μου χρόνια σου πολλά! Δεν ήξερα ότι οι Αγγελικές γιορτάζουν και την σημερινή ημέρα κι έτσι ξαφνιάστηκα με σένα και με την Κική.
    Να ζήσεις, να είσαι γερή και πάντα ευτυχισμένη! Να σε χαίρονται οι δικοί σου!
    Φιλιά!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Πολύτιμες, καλές μου φίλες σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για τις ευχές σας!

    Σας ανταποδίδω ευχές για υγεία και επιτυχία στους στόχους σας!
    Σας προσφέρω και ένα τριαντάφυλλο με την επόμενη ανάρτηση! Με αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή