Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Φλογέρες της στιγμής!

Στην Ν Αφρική η Ελληνική Κοινότητα, όπως ξέρετε, είναι πολυάριθμη! Πολλά από τα μέλη της δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης. Υπάρχουν πολλά και καλά Ελληνικά εστιατόρια (Κουζίνα, Παρέα, Μεζεδοπωλείο, Πάπας κλπ) στην περιοχή μας, όπως και στο Κέιπ Τάουν και το Ντέρμπαν. Επίσης πολλοί Έλληνες έχουν δικά τους Σούπερ Μάρκετ, που ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες. Το Ελληνικό φαγητό είναι πολύ γνωστό και ιδιαίτερα οι μεζέδες αναφέρονται με το Ελληνικό όνομα. Στα περιοδικά δημοσιεύονται συνταγές από την Ελληνική κουζίνα, που είναι το ίδιο δημοφιλής με τη Ιταλική. Στα σούπερ μάρκετ βρίσκω σχετικά εύκολα τα βασικά Ελληνικά προϊόντα. Βέβαια συχνά υπάρχουν ελληνικά προϊόντα made in S Africa που έχουν ελάχιστη σχέση με αυτό που υποτίθεται ότι είναι... Αναφέρομαι κυρίως στην φέτα που και εδώ παράγεται από αγελαδινό γάλα, τα αμπελόφυλλα που είναι κατάλληλα για να λιμάρεις άγριες επιφάνειες και κάποιες φορές το φύλλο που είναι χοντρούλι, γεμάτο τρύπες, πλισέ, σχισμένο κλπ Ένα τέτοιο φύλλο, μου έκανε την ζωή δύσκολη στην προσπάθειά μου να φτιάξω "στα γρήγορα" μια σπανακόπιτα! Μου είχαν περισσέψει αρκετά κομματάκια σχισμένου, τρυπημένου και πλισαρισμένου φύλλου. Τι όμως έχουμε πει? Τίποτα να μη πηγαίνει χαμένο! Έτσι δείτε πως τα αξιοποίησα!
Λάδωσα ελαφρά δυο δυο τα απομεινάρια του φύλλου. Ανακάτεψα μαρμελάδα βερίκοκο με αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα σε κομμάτια, πασπάλισα με λίγη κανέλα και ετοίμασα μια γέμιση. Μη ρωτήσετε ποσότητες, δεν έχουν σημασία!
Τοποθέτησα το μείγμα των αμυγδάλων πάνω στο φύλλο και τύλιξα σε φλογέρες, προσεκτικά να κλείνει η γέμιση μέσα στο φύλλο. Τις ακούμπησα σε λαδωμένο ταψί, την μια δίπλα στην άλλη. Τις έψησα για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν!
Μόλις κρύωσαν λίγο τις πασπάλισα με άχνη και είχαμε ένα γλυκό υπέροχο για να συνοδέψει τον καφέ μας!
Μια γλυκιά λύση της στιγμής, νηστίσιμη, ότι πρέπει για μια ελαφριά ...κρίση υπογλυκαιμίας.. Μου άρεσαν περισσότερο όσο ήταν ζεστά. Αλλά και κρύα ήταν πολύ καλά! Επόμενη μέρα δεν τα βρήκε :))

30 σχόλια:

  1. Αχ αυτο το φυλλο..την ειχα πατησει μια χρονια που ηθελα να φτιαξω καταιφι γιαννιωτικο..κι εγω δεν ξερω ποσα κιλα φυλλα αγορασα απο σουπερ για να βρω τα φυλλα ενταξει..απο τοτε δεν αγορασα πια,απλα βρηκα στον πειραια ενα εργαστηριο που φτιαχνει καταπληκτικο φυλλο και δεν μου εχει τυχει κανενα κομμενο..παντως Αγγελικη μου μια χαρουλα τα εφτιαξες και ειναι λαχταριστα..καλο Σ/Κ να εχεις φιλακια πολλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γι' αυτό σ' έχω εγώ μέσα στην καρδιά μου! Ταύτιση ιδεών και απόψεων και τίποτε δεν πάει χαμένο...
    Φιλιά πολλά
    Και είναι μια χαρά και κρύες :-))) τις έτρωγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Auto einai! Sto tsak mpam mia sintagi apo to miden! Fantasia na exeis kai... oi glykes stigmes tha perissevoun!!! mats!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γωγούλα και εγώ στην Αθήνα αγόραζα φύλλο από εργαστήριο στους Αμπελόκηπους στην οδό Πουλίου. Αλλά εδώ... στο σούπερ μάρκετ και λες και ευχαριστώ!

    Πηνελόπη μου, όταν είδα την ανάρτησή σου έβαλα τα γέλια! Ταύτιση απόψεων, ζύμωση σε κοινή κουλτούρα, τηλεπάθεια πες ότι θες! Σημασία έχει ότι επικοινωνούμε απόλυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοιβούλα μου συχνά φτιάχνω τέτοια της στιγμής, συνήθως δεν τα γράφω γιατί τα "υποτιμώ"... Τώρα πως μου ήρθε και το έγραψα? Το τσσκ μπαμ φταίει! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα σε παρακαλέσω στο μέλλον, αυτα τα ''τσακ μπάμ"" να τα γράφεις..!!!Τι υπέροχη γλυκασιά μας εφτιαξες, στο πι και φί!!!!Σε ευχαριστώ πολύ για την ιδέα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πανεύκολα και φαίνονται και πάρα πολύ νόστιμα!!! μιας και ανοίγω και φύλλο μόνη μου λέω να τα δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Riri μου, αν με κράξουν θα φταίς!:))

    Arti μόλις πριν λίγο κοιτούσα το μπλογκ σου και το πρόσθεσα στην λίστα μου για να σε παρακολουθώ! Κοίτα σύμπτωση! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγγελική,μ΄αρέσει αυτή η ευρηματικότητα,όλων που ασχολείστε με την κουζίνα!
    Από απλά υλικά,που απομένουν,φτιάχνετε νοστιμιές.
    Τι ιδέα γλυκιά και νόστιμη-θα την έχω υπ΄όψη,να εκμεταλλευτώ όσα μένουν.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή μου φίλη η ευρηματικότητα σου είναι αξεπέραστη.
    Όπως είδες το κατέγραψε η κόρη να το φτιάξει. Μαρμελάδα δεν ξέρω που θα βρει!!!χαχαχαχα
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ!!!
    Εσύ λες ότι η επόμενη μέρα δεν τα βρήκε!
    Σε εμάς το πρόβλημα είναι ότι δεν τα βρίσκει η επόμενη ώρα και έτσι έχουμε μόνιμα καμένες γλώσσες και οι τρεις!!!
    Ας είναι!... θα το δοκιμάσω γιατί μου τρέχουν τα σάλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τέλειο το τσακ μπαμπ γλυκάκιιιιιιιιιιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πώς θα γίνει Αγγελική μου να δαγκώσω την οθόνη ;;;;;;;

    τέλειο , καλό βράδυ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. πολυ ωραια ανακυκλωση υλικων!το φτιαχνω και εγω οταν περισσευουν φυλλα και βαζω, ζαχαρη-κανελλα-καρυδια, ειναι πολυ νοστιμο πραγματικα και συνοδευει αψογα τον καφε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νόστιμοοοοο!Ευχαριστώ γι'αυτήν την γρήγορη συνταγούλα...Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σιγά που δεν θα εύρισκες εσύ, τι να κάνεις τα τέτοια φύλλα!
    Ωραία ιδέα και ευρηματική. Φιλενάς τέτοια δίνε μας στα γρήγορα. Για την επόμενη ώρα γιατί για μέρα... δεν τα βλέπω.
    Φιλώ σε, Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θέλουμε κι άλλα τέτοια τσακ μπάμ, μην τα υποτιμάς καθόλου
    Λαχταριστές δείχνουν οι φλογερίτσες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγγελική μου, μου άρεσε πάρα πολύ η πρότασή σου, είναι ευπαρουσίαστη και φαίνεται νόστιμη. Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Aγγελική μου, εμένα μου αρέσουν πολύ τα γλυκά σφολιατοειδή, αλλά θέλω να μάθω να φτιάχνω δικό μου φύλλο για τέτοια γλυκά. Μπορείς να μου δώσεις εσύ καμιά συνταγή? Δεν βρίσκω κάτι ενδιαφέρον στο ίντερνετ. Όλες τις συνταγές τις κάνουν με έτοιμο φύλλο και μια που είδα για σοκολατοπιτάκια, μετά από 2 ώρες δεν τρωγόταν, είχε ξεραθεί εντελώς!! Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δεν πετάμε τίποτα και δημιουργούμε νοστιμιές. Να ΄ναι καλά τα εργαστήρια που φτιάχνουν φύλλα!!! Φιλάκια καλή εβδομάδα να έχεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ελένη μου με ότι ανακατεύεσαι, σου έρχονται ιδέες. Φιλιά!

    Ξανθή μου σίγουρα στο σπίτι σου υπάρχει πρόβλημα με τις μαρμελάδες!:)) Το είχα καταλάβει πρόσφατα ότι η Arti είναι η κορούλα σου! Και καταλαβαίνω ότι ακολουθεί τα βήματά σου στα ταλέντα και τις δεξιότητες! Πολλά φιλάκια και στις δυο

    Dim χαχαχα! Σας σκέφτομαι με καμένες γλωσσίτσες και τους τρεις και γελάω μόνη μου! Να προσέχετε γιατί η καυτή μαρμελάδα καίει σαν κόλαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ σε ευχαριστώ καλή βδομάδα να έχεις!

    Asteri θα του αλλάξω τίτλο θα το πω το τσακ μπαμπ γλυκάκι! Φιλάκια

    Afroditi μου πρόσεχε! :)) καλό βράδυ και σε σένα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ειρήνη αυτό με την ζάχαρη, τα καρύδια και την κανέλα εγώ το κάνω με κρέπες! Είναι τέλειο!

    "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." ελπίζω να είχες Καλό Σαββατοκύριακο! Φιλάκια

    Νένα μου είναι γλυκάκι της στιγμής! Τα φύλλα ήταν χάλι αλλά θυσιάστηκα! :) Να έχουμε καλή βδομάδα! Φιλάκια, Νένα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Taste Advisor σε ευχαριστώ πολύ! Καλή βδομάδα να έχουμε!

    Helengr να είσαι καλά καλή βδομάδα! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Emmanouela μου η σφολιάτα είναι ολόκληρη ιστορία! Μια φορά το έκανα και δύσκολα θα το ξανακάνω! Φτιάχνεις πρώτα μια ζύμη τσουρεκιού με 700γρ αλεύρι σκληρό, 310 γρ γάλα, 2 αυγά, 80 γρ ζάχαρη, 1 κουταλάκι αλάτι, 9γρ μαγιά στιγμής και 20γρ βούτυρο. Την αφήνεις σε ζεστό σημείο του σπιτιού να διπλασιαστεί σε όγκο. Μετά την αφήνεις στο ψυγείο 8-10 ώρες (συνήθως ένα βράδυ). Στην συνέχεια παίρνεις 330 γρ πολύ καλής ποιότητας βούτυρο. Το αφήνεις λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και του δίνεις με πλάστη σχήμα παραλληλεπίπεδο 33Χ45 ύψους 1 πόντου μέσα σε μια λαδόκολλα. Το βάζεις τυλιγμένο στο ψυγείο για 7-8-ώρες να παγώσει καλά. Βγάζεις την ζύμη από το ψυγείο την ξεφουσκώνεις και την ζυμώνεις ή μάλλον τραβάς και τυλίγεις για αρκετή ώρα. Φτιάχνεις ένα παραλληλεπίπεδο με την ζύμη βάζεις στο κέντρο του το βούτυρο, σηκώνεις τις άκρες του και τις διπλώνετε πάνω από το βούτυρο και τις κολλάς ώστε να το κλείσεις μέσα. Την τυλίγεις σε λαδόκολλα και την αφήνεις στο ψυγείο για 20 λεπτά. Προσέχεις όταν ανοίγεις την ζύμη να μη βγαίνει το παγωμένο βούτυρο έξω από την ζύμη. Στη συνέχεια ανοίγεις και πάλι τη ζύμη με τον πλάστη, δημιουργώντας και πάλι ένα ορθογώνιο φύλλο, το οποίο διπλώνεις ξανά στα τρία. Το αφήνεις στο ψυγείο για 20 λεπτά. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία ανοίγματος-διπλώματος-παραμονής στο ψυγείο, για άλλες 4 φορές, συνολικά 6. Μετά βάζεις τη ζύμη για άλλα 20 λεπτά στο ψυγείο. Όταν περάσει και αυτό το στάδιο η σφολιάτα είναι έτοιμη για χρήση. Την κόβεις και την κάνεις ότι θες!
    Όπως καταλαβαίνεις είναι δύσκολο να γίνει, χρονοβόρα ιστορία θέλει 1 &1/2 μέρα για να ολοκληρωθεί ένα φύλλο, αν βγει το βούτυρο από το ζυμάρι χαλάει η σφολιάτα και αν δεις πόσο βούτυρο έχει τρομάζεις! Οι σπιτικές σφολιάτες που ξεραίνονται γρήγορα νομίζω ότι έχουν λιγότερο βούτυρο από αυτό που χρειάζεται.
    Αν δοκιμάσεις σου εύχομαι κουράγιο και καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. manousina έχεις δίκιο! Να ΄ναι καλά τα καλά εργαστήρια που φτιάχνουν διάφανα ελαστικά φύλλα!!! Φιλάκια και καλή εβδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Emmanouela δες εδώ περιγράφει πολύ καλά την σφολιάτα !http://mariplateau.blogspot.com/2011/03/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Α, καλα! Την έχω δει κι εγώ αυτή την συνταγή και δεν την έχω τολμήσει ποτέ! Αποκλείεται να το κάνω εγώ αυτό γιατί εξάλλου δεν έχω μεγάλο πάγκο να δημιουργήσω και δεν προτίθεμαι να κάνω τόσο χάλια την κουζίνα μου! Όμως πίστευα ότι θα υπήρχε κάποια λιγότερο δύσκολη συνταγή, γι'αυτό σε ρώτησα! Αυτή που σου είπα ότι είχα φτιάξει και ξεράθηκε, δεν ήταν με βούτυρο, ένα απλό γλυκό ζυμάρι ήταν που το διάβασα σε συνταγή ενός σεφ, αλλά βγήκε μάπα!! Ήταν για σοκολατοπιτάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Άλλος πειρασμός ετούτος! Πολύ καλή ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή