Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Κοτόπουλο τυλιγμένο σε κρούστα ψωμιού

Πολλές φορές όταν ακούμε στην Ελλάδα «Αφρική», νομίζουμε ότι πρόκειται για μια περιοχή φτωχή, υποβαθμισμένη, κλπ.
Η Ν Αφρική στα αστικά της κέντρα δεν έχει καμιά σχέση με την υπόλοιπη Αφρική. Ο πλούτος, η οργάνωση, ο τρόπος ζωής δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις μεγαλουπόλεις της Αμερικής. Φίλοι μας, που έζησαν για χρόνια σε φτωχές χώρες τις Αφρικής (Μαλάουι), όπου δούλευαν σε ΜΚΟ και ήρθαν να μας επισκεφτούν, πέρασαν σοκ βλέποντας τα εμπορικά κέντρα του Σάντον. Στο ένα σούπερ μάρκετ υπήρχαν περισσότερα τρόφιμα από όσα κατανάλωναν στο Μαλάουι οι πολίτες μιας πόλης σε ένα χρόνο! Μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εδώ είναι το Woolworths. Δεν έχει σχέση με το Woolworths σε άλλες χώρες που το θυμάμαι σαν "φθηνό" μαγαζί. Στην Ελλάδα θα μπορούσα να ισχυριστώ, ότι δεν έχουμε κάτι αντίστοιχο. Έχει από τρόφιμα, έτοιμα φαγητά, είδη σπιτιού, μέχρι ρούχα (τα ρούχα είναι σαν του Marks & Spencer σε πολύ καλύτερες τιμές). Με έχουν προσελκύσει τα τρόφιμα και τα είδη σπιτιού, στα οποία υπάρχει πολύ καλή ποιότητα, μεγάλη ποικιλία και καθαριότητα! Ωχ, του κάνω διαφήμιση... Το τολμώ γιατί δεν σας αφορά! Μιλάω για αυτό για να αποκτήσετε μια εικόνα της αγοράς εδώ και για έναν ακόμα λόγο: Σε ένα φυλλάδιο του βρήκα την συνταγή για κοτόπουλο τυλιγμένο σε κρούστα ψωμιού που την έφερα στα μέτρα μου και σας την παρουσιάζω!
  Τα υλικά που απαιτούνται είναι:
1 κοτόπουλο
2 λεμόνια (τουλάχιστον το ένα βιολογικό)
2-3 σκελίδες σκόρδο
Μαϊντανό,
ρίγανη
Αλάτι Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο (προαιρετικά)
Για το ψωμί 
310 ml νερό χλιαρό.
2 κουταλιές της σούπας λάδι και λίγο ακόμα για την ζύμη.
2 κουταλιές της σούπας γάλα σκόνη.
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη.
2 ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ½ κούπα για να το ανοίξετε σε φύλλο.
2 κουταλάκια του γλυκού ξηρή μαγιά.

 Η εκτέλεση είναι χρονοβόρα! Χρειάζονται συνολικά τουλάχιστον 4 ώρες. Ξεκινάμε φτιάχνοντας το ψωμί!
Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή, ρίχνετε στον κάδο όλα τα υλικά για το ψωμί με την σειρά που αναγράφονται. Ρυθμίζετε το μηχάνημα στο πρόγραμμα για τις ζύμες και περιμένετε 1 ½ ώρα να ετοιμαστεί. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή, δεν υπάρχει πρόβλημα!
Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, την ζάχαρη και το γάλα. Μετά βάζετε το μείγμα με το αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας σας. Κάνετε ένα βουναλάκι και δημιουργείτε μια λακκούβα στην κορυφή του. Εκεί ρίχνετε την μαγιά, το λάδι και λίγο λίγο το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη. Στην αρχή κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε καλά και σταδιακά το ζυμάρι σταματά να κολλάει. Συνεχίζουμε με την μέθοδο «τραβώ και τυλίγω». Αν χρειαστεί λαδώνουμε τα χέρια μας. Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική και αφράτη. Ρυθμίζουμε προσθέτοντας λίγο χλιαρό νερό, αν είναι σφικτό το ζυμάρι ή πασπαλίζοντας με αλεύρι αν κολλάει πολύ. Όταν η ζύμη είναι αρκετά ελαστική, κάνουμε μια μπάλα με το ζυμάρι. Σε ένα μεγάλο μπολ (ή τάπερ) ρίχνουμε λίγο λάδι (θα έλεγα 1 κουταλάκι του γλυκού) και εκεί περιστρέφουμε το ζυμάρι να λαδωθεί στοιχειωδώς εξωτερικά η μπάλα της ζύμης. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη, το σκεπάζουμε με κουβερτούλα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού, 40-60 λεπτά, να διπλασιαστεί σε μέγεθος η ζύμη. Στο σημείο αυτό το ζυμάρι είναι έτοιμο και ίδιο με το ζυμάρι του αρτοπαρασκευαστή.
Στο διάστημα που η ζύμη φουσκώνει, προετοιμάζουμε το κοτόπουλο. Το πλένουμε, το στεγνώνουμε προσεκτικά με χαρτί κουζίνας. Δεν πρέπει να είναι βρεγμένο! Το τρίβουμε με λεμόνι και γεμίζουμε την κοιλιά του με ένα ολόκληρο λεμόνι (που καλό είναι να είναι organic, πλυμένο, με κανένα τρόπο κερωμένο, κλπ), σκόρδο ψιλοκομμένο, μαϊντανό, ρίγανη και πασπαλίζουμε με αλατοπίπερο!
Το φυλλάδιο με την συνταγή έλεγε να αποκολλήσουμε το δέρμα από το κοτόπουλο. Έλεγε να ετοιμάσουμε μια πάστα με το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, ρίγανη, μαϊντανό, σκόρδο λιωμένο, ξύσμα λεμονιού. Την πάστα αυτή προσπαθούμε να την απλώσουμε ανάμεσα στο δέρμα και το κοτόπουλο, χωρίς να τρυπήσουμε το δέρμα.
Είναι σίγουρο ότι θα γίνεται πιο νόστιμο, αν το κάνουμε έτσι. Όμως αποφεύγω τα πολλά λιπαρά, οπότε το παρέλειψα! Εσείς αποφασίζετε αν δοκιμάσετε να το κάνετε!
 Αυτό που δεν έκανα, αλλά χρειαζόταν, γιατί θα διευκόλυνε, ήταν να δέσω τα πόδια του κοτόπουλου. Βέβαια δεν χάλασε και ο κόσμος…
Αφήνουμε το κοτόπουλο να μαρινάρεται με το λεμόνι στο ψυγείο, βάζοντας από κάτω χαρτί κουζίνας, για να μην έχουμε υγρά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
 Όταν φουσκώσει η ζύμη, βάζουμε προσεκτικά το ζυμάρι (χωρίς να διαλύσουμε πολύ την μπάλα), σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Το ζυμώνουμε ξανά ελαφρά με λαδωμένα χέρια, να ξεφουσκώσει. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα χοντρό φύλλο (7 χιλιοστά περίπου) διαμέτρου περίπου 45-50 εκατοστών. Τοποθετούμε στο κέντρο το κοτόπουλο και το τυλίγουμε με την ζύμη όσο πιο καλά μπορούμε.
Βάζουμε το τυλιγμένο κοτόπουλο σε ταψί και στον προθερμασμένο φούρνο.
Ψήνουμε για μισή ώρα στους 160, μετά δυναμώνουμε την φωτιά στους 180 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 1 και ½ ώρες. Την τελευταία μισή ώρα το καλύπτουμε με λαδόκολλα για να μη καεί η κρούστα του ψωμιού.
Κόβουμε την κρούστα του ψωμιού βγάζουμε το κοτόπουλο και το τεμαχίζουμε, Σερβίρουμε το κοτόπουλο με λίγη κρούστα ψωμιού και λαχανικά! Και μια προειδοποίηση: Αν παρασυρθούμε και φάμε πολύ κρούστα, θα στομαχιάσουμε! Είναι βόμβα! Το πάθαμε και γι’ αυτό το λέω! :))
Ασυνήθιστο, εντυπωσιακό και ενδιαφέρον! Τολμήστε το!

18 σχόλια:

  1. καλημέρα!!!ευχαριστούμε!!!απίστευτη συνταγή!!!!
    θα την δοκιμάσω σίγουρα!!!!!
    ωραία Ανάρτηση!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, σίγουρα Αγγελική μου ψήνεται με τους χυμούς του το κοτόπουλο και θα είναι πεντανόστιμο.
    Όμως γιατί το ψωμί γίνεται βαρύ;;από το λίπος του κοτόπουλου;;συνήθως τα κοτόπουλα δεν έχουν πολύ.
    Καλές Αποκριές!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Ίριδα! Είναι μπελαλίδικη αλλά έχει καλό αποτέλεσμα! Αν φτιάχνεις σπιτικό ψωμί δοκίμασέ την!

    Ξανθή μου, δεν ξέρω να στο αιτιολογήσω! Το κοτόπουλο που έψησα δεν ήταν λιπαρό. Είχε βγάλει ζουμάκι... Δεν ξέρω αλλά δεν ήταν για να υπερβάλλει κανείς στην κρούστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είναι μια ώρα δύσκολη, αχ και να είχα μια μεριδούλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνεται πράγματι...βόμβα!!! Δεν ξέρω αν θα το επιχειρήσω ποτέ, είμαι ειλικρινής!! Αν και θα μου άρεσε να το φτιάξει κάποιος άλλος και να το δοκιμάσω! Είχα όμως στο μυαλό μου έντονα αυτές τις ημέρες να βρω μια συνταγή με μπουκίτσες κοτόπουλου τυλιγμένες σε σπιτικό χωριάτικο φύλλο! Έχεις καμιά ιδέα?!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγγελική μου μου αρέσαν πολύ και το φαγητό σου, θα το φτιάξω αύριο κιόλας, αλλά και τα σχόλια για την Αφρική γιατί είναι πληροφορίες άγνωστες για μένα τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άκρως εντυπωσιακό και ασυνήθιστο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να πω ότι δεν το λιμπίστικα, θα πω ψέματα!
    Τώρα το αν θα το επιχειρήσω είναι μια άλλη ιστορία, λόγω έλλεψης χρόνου...πάντως με βάζεις σε σοβαρό πειρασμό :)

    Καλό βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντυπωσιακότατο και ιδιαίτερο! Θάθελα να δοκίμαζα να το φτιάξω.

    Η πρώτη σκέψη που έκανα Αγγελική, όταν άρχισα να διαβάζω, ήταν ότι θα τυλίγεται χωρίς την πέτσα, δεν ξέρω γιατί έτσι μου ήρθε...Πάντως τη γευστική εμπειρία την αξίζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά εντυπωσιακό! Αλλά πρέπει να έχω πολύ κέφι για να φτιάξω κάτι τέτοιο:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρονοβόρα αλλά φαίνεται να αξίζει τον κόπο. Εντυπωσιακό και διαφορετκό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πωπω, τέλειο θα σου έγινε και ζουμερό, ζουμερό!
    Μόνο το σενάριο του αρτοπαρασκευαστή παίζει, το άλλο δεν....
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πρέπει να πάρω μια μέρα άδεια, απ' όλα τα υπόλοιπα (δουλειά, παιδί, οικιακά) για την φτιάξω!!
    Αλλά πάλι γιατί όχι, αφού μοιάζει τόσο λαχταριστή καλή μου Αγγελική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ πρωτότυπη συνταγή!
    Έχω δει παραπλήσιες όπου τυλίγουμε με ζύμη σφολιάτας το κρέας-κοτόπουλο, αλλά με ζύμη ψωμιού ποτέ!

    Θα μπορούσαμε άραγε να φτιάξουμε ατομικά, κόβοντας το κοτόπουλο σε μερίδες και τυλίγοντας κάθε κομμάτι ξεχωριστά με ζύμη ή θα έβγαινε λιγότερο νόστιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ¨οπως το περιέγραψες, ασυνήθιστο, ζουμερό, εντυπωσιακό και φαντάζομαι τη γεύση του.
    Στέκομαι και στις πληροφορίες σου περί Αφρικής και σ' ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ειναι απίθανο......Μπραβο Αγγελικη μου....Αγγελος εισαι.....Ευχαριστώ για τα πάντα ομορφα σχολιά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μπελαλίδικο ακούγεται, αλλά εντυπωσιακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή