Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Λευκό Ψωμί και τυρί πανίρ

Με το ψωμί και τις ζύμες ασχολούμαι τον τελευταίο καιρό με πολλή αγάπη και σεβασμό, θα μπορούσα να πω! Το θεωρώ κάτι μαγικό να ανακατεύεις απλά υλικά, όπως αλεύρι, νερό, λάδι και μαγιά και να ζωντανεύουν σε μια εκπληκτική ζύμη αφράτη και χλιαρή! Άρχισα να φτιάχνω ψωμί με τον αρτοπαρασκευαστή. Η ευκολία του μηχανήματος με εξοικείωσε με τις ζύμες και με συνταγές. Άρχισα να μαθαίνω για τα αλεύρια, τις σωστές θερμοκρασίες, τους ζυμομύκητες που αναπτύσσονται, την αιθυλική αλκοόλη και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν, τους δεσμούς της γλουτένης που δημιουργούνται με το ζύμωμα και εγκλωβίζουν τα αέρια που παράγονται από την ζύμωση, την επίδραση της υγρασίας κλπ κλπ Οι κουβέντες που κάνω με την Κική και το βιβλίο της, με βοήθησαν να ξεφύγω από τον αρτοπαρασκευαστή και να φτιάχνω χειροποίητο ψωμί, που έχει άλλη ομορφιά και χάρη!
Είχα διαβάσει σε ένα άρθρο εφημερίδας ότι ζυμώνοντας ένα ψωμί είναι σαν να παρακολουθείς ένα σεμινάριο στην χημεία! Ένα σεμινάριο που έχει αφετηρία τους πρώτους ανθρώπους που φάνηκαν στην γη και φθάνει στις μέρες μας! Ακολουθώντας αυτή την μαγική διαδικασία έφτιαξα ένα λευκό ψωμί αφράτο και απολαυστικά τραγανό.
Χρησιμοποίησα
1 και 1/2 κούπα γάλα χλιαρό
2 κουταλιές της σούπας λάδι
3 κούπες cake flour.
(Για κάθε κούπα cake flour μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 2 κουταλιές της σούπας corn flour. )
1 κούπα αλεύρι για ψωμί λευκό (σκληρό)
1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξηρή
σουσάμι
λίγο νερό.

 Έβαλα τα 7 πρώτα υλικά στον αρτοπαρασκευαστή στο πρόγραμμα που απλά ζυμώνει. Το πρόγραμμα διαρκεί 1 1/2 ώρα. Άφησα το μηχάνημα να ζυμώσει, γιατί είχα τραπέζι και είχα να μαγειρέψω. Που χρόνος να το κάνω στο χέρι! Όταν το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε η ζύμη είχε φουσκώσει υπέροχα και ήταν ολοκληρωμένη η 1η φάση του ζυμώματος -φουσκώματος!
Αν όμως έχετε όρεξη και χρόνο κάντε το με το χέρι!
Ανακατέψτε το αλεύρι με την ζάχαρη το αλάτι. Βάλτε σε μια καθαρή επιφάνεια το μείγμα του αλευριού σαν βουναλάκι. Κάνετε στην κορυφή μια λακκούβα και βάλτε την μαγιά. Ρίξτε εκεί το γάλα και το λάδι και ανακατέψτε να απορροφηθούν. Ζυμώστε ελαφρά να δημιουργηθεί μια ζύμη απαλή, που να μη κολλά πολύ στα χέρια! Αν κολλά, ρίξτε λίγο αλεύρι περισσότερο, αν η ζύμη είναι σκληρή ρίξτε λίγο χλιαρό γάλα ή νερό. Συνεχίστε το ζύμωμα για 20 περίπου λεπτά.
Για το ζύμωμα εφαρμόστε την τεχνική "stretch and folds", δηλαδή τεντώστε και τυλίξτε για μερικά λεπτά την ζύμη. Αφού τελειώσει το ζύμωμα αφήστε την ζύμη να φουσκώσει για 1.30 ή 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Έχω την εντύπωση ότι όταν η ζύμη φουσκώνει σε θερμοκρασία 30 περίπου βαθμών, το ψωμί γίνεται καλύτερο απ ότι όταν το βάζω στους 50 βαθμούς. Στους 50 βαθμούς φουσκώνει γρηγορότερα η ζύμη, αλλά είναι λίγο πιο λασπερό το ψωμί. Όσο η ζύμη μοιάζει πως "ξεκουράζεται" στο εσωτερικό της γίνονται ζυμώσεις και εκλύονται αέρια. Αυτά "παγιδεύονται" στους δεσμούς της γλουτένης και δημιουργούνται οι φυσαλίδες, που φουσκώνουν το ζυμάρι και τις βλέπουμε όταν ψηθεί το ψωμί. Όταν φουσκώσει η ζύμη και διπλασιαστεί σε μέγεθος έχει ολοκληρωθεί η 1η φάση του ζυμώματος-φουσκώματος στο χέρι!
Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης ή στον αρτοπαρασκευαστή ή στην παραδοσιακή διαδικασία ζυμώματος χωρίζουμε την ζύμη σε δυο κομμάτια. Το ένα κομμάτι το άφησα στο ψυγείο σε ένα τάπερ για μελλοντική χρήση. Με το δεύτερο ζύμωσα ελαφρά (ώστε οι ζυμομύκητες να έρθουν σε επαφή με νέο αλεύρι-σάκχαρα και να πολλαπλασιαστούν για μια ακόμα φορά) και σχημάτισα ένα ρολό διαμέτρου 3 εκατοστών. Το ρολό το χώρισα σε 9 κομμάτια. Με το κάθε κομμάτι σχημάτισα μια μικρή μπαλίτσα και την ακούμπησα σε φόρμα στρογγυλή με τρύπα στο κέντρο.
Την φόρμα την είχα λαδώσει για να μη κολλά. Έβαλα τις μπάλες της ζύμης την μια δίπλα στην άλλη. Έβρεξα με πινέλο βουτηγμένο σε νερό την επιφάνεια της ζύμης και πασπάλισα με σουσάμι.
Σκέπασα την φόρμα με καθαρή πετσέτα και την άφησα σε ζεστό χώρο (24-25 βαθμούς) για 30-40 λεπτά. Στο διάστημα αυτό η ζύμη διπλασιάστηκε. Έκανα την δοκιμή με το ζούληγμα, δηλαδή πίεσα με το δάκτυλό μου την ζύμη προς τα μέσα και όταν σταμάτησα την πίεση η ζύμη επανήλθε. Αυτό είναι ένας τρόπος για να βεβαιωθούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει καλά! Άναψα τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψέκασα τον φούρνο με νερό με ένα σπρέι σαν αυτό που ψεκάζουμε τα φυτά (αλλά καθαρό) και έβαλα την ζύμη στον υγρό φούρνο για 30 λεπτά περίπου. Το ψωμί ψήθηκε, πήρε υπέροχο χρώμα, το σπίτι μοσχοβόλησε! Το δεύτερο ψωμί το απολαύσαμε με το πρωινό μας! Απλώσαμε επάνω μαρμελάδα ροδάκινο της Ξανθής και τυρί πανίρ με σπόρους κύμινου. Πως έφτιαξα το τυρί?
Η Σταυρούλα στο HFL και η Κική στην Μικρή Κουζίνα με μάθανε! Αν σκοπεύετε να φτιάξετε τυρί μη παραλείψετε να διαβάσετε τις αναλυτικές οδηγίες τους!
Έψησα στο τηγάνι μια χούφτα σπόρους κύμινου να καβουρντιστούν και να ελευθερωθεί το άρωμά τους. Τους έψησα περίπου 5 λεπτά ανακατεύοντας να μη καούν! Έβαλα σε βρεγμένη κατσαρόλα 2 λίτρα γάλα και ζέστανα σε χαμηλή φωτιά. Το πλήρες ομογενοποιημένο γάλα είναι καλύτερο για πανίρ! Εγώ έβαλα γάλα ελαφρύ για προφανείς λόγους διαίτης... Μια φορά που έβαλα παστεριωμένο γάλα, το τυρί σχεδόν απέτυχε: το γάλα δεν έκοβε με τίποτα.
Έριξα στο γάλα τους σπόρους του κύμινου, αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι. Μη ρωτήσετε πόσο αλατοπίπερο, είναι θέμα γούστου! Να έχετε υπόψη ότι το αλάτι προκαλεί αφυδάτωση στο τυρί. Όσο περισσότερο βάλετε τόσο πιο αφυδατωμένο τυρί θα πάρετε, όσο λιγότερο τόσο πιο κρεμώδες. Έβαλα το γάλα να βράσει ανακατεύοντας. Πριν φουσκώσει και χυθεί, στους 90 βαθμούς, έριξα στο γάλα 150 ml χυμό λάιμ. Αν δεν έχετε λάιμ μπορείτε να βάλετε λεμόνι ή άσπρο ξίδι.
Ο όξινος χυμός έκανε το γάλα να κόψει και να δημιουργηθούν "τυρομπαλάκια"! Άφησα το κομμένο γάλα να κρυώσει. Σούρωσα το γάλα σε σουρωτήρι σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα. Η Βίκυ από το tastefull.gr, στην συνταγή της για φρέσκια ρικότα συνιστά τον ορό γάλακτος να μη τον πετάμε. Έχει, λέει, πολλά ανόργανα θρεπτικά στοιχεία πολύτιμα για τον οργανισμό μας. Η γεύση του είναι λίγο ξινή, αλλά κάνει θαυμάσια σούπα είτε με τραχανά είτε με ρύζι γλασέ!
Όταν στράγγιξε αρκετά το μείγμα, μάζεψα προσεκτικά τα "τυρομπαλάκια" που είχαν ενωθεί σε κρέμα και την έβαλα σε δυο καλαθάκια, σαν αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία!
Το καλαθάκι είναι από τυρί ρικότα που πουλούν εδώ τυποποιημένο σε αυτή τη συσκευασία. Έβαλα το καλαθάκι μέσα σε τάπερ και το έβαλα στο ψυγείο να στραγγίξει καλύτερα. Το τυρί ήταν έτοιμο σε 12-15 ώρες! Αναποδογύρισα το τυρί σε πιατάκι και έτοιμη!
Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω πανίρ με ελιές και λιαστή ντομάτα!
Σε αυτά τα "βασικά " είναι να μην αρχίσεις, μετά τίποτα δεν σε σταματά!
Μπορείτε στις φωτογραφίες να δείτε πόσο ωραία φούσκωσε το ψωμί, αυτό που δεν μεταφέρεται είναι το κριτς κριτς που κάνει η κόρα του όταν κόβεται!

38 σχόλια:

  1. Καλημέρα, τι όμορφη ιδέα, στη φόρμα μικρά στρογγυλάψωμάκια,,ο Δημήτρης κάνει την ίδια ζύμη μερικές φορές αλλά το βάζει σε απλή φόρμα .Το ψωμί αυθτό γίνεται πολύ ελαφρύ και αφράτο.Θα του πω να το κάνει έτσι, ευχαριστούμε φίλη μου, όμορφη ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "ΕΓΡΑΨΕΣ" πάλι καλή μας Αγγελική, όπως άλλωστε και οι φίλες που αναφέρεις (Σταυρούλα και Κική).
    Αυτά είναι αριστουργήματα.
    Λοιπόν πολύ μου άρεσει το tip για το ψέκασμα του φούρνου. Θα το κάνω άμεσα μιας και προγραμματίζω ψωμί ζυμωτό για αύριο. Και έγω εδώ και καιρό κάνω το ζύμωμα στον αρτοπαρασκευαστή και τα υπόλοιπα με τον κλασσικό τρόπο.
    Καλημέρα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τις πιο όμορφες και ολοκληρωμένες αναρτήσεις που έχω διαβάσει ποτέ Αγγελική!
    Μπράβο σου. Όλα υπέροχα.
    Κείμενα και φωτογραφίες!!
    Να είσαι καλά
    Φιλιά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελική πολύ ωραία ανάρτηση .. μπράβο!!!!!
    Το ζυμωτό ψωμάκι δεν συγκρίνετε με τίποτα με το αγοραστό.
    Στο σπίτι ζυμώνω (με τα δυο μου τα χεράκια χιχιχι) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
    Τυράκι δεν έχω φτιάξει ποτέ.
    Θα το δοκιμάσω :)

    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Bravo sta heria sou, Angeliki, kai psoni kai tyri (paneer)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγγελική τι ωραία μας έφτιαξες πάλι!!
    Όμως ξέρεις ζυμώνω κι εγώ χρόνια τώρα αλλά αυτό το κολπάκι με το ψέκασμα δεν το έχω ακούσει γιατί το κάνεις;;
    Το τυρί το δοκίμασα μια φορά, σκέτο όμως κι άρεσε πολύ στο σπίτι, θα το επαναλάβω με μυρωδικά!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγγελικη μου τι ομορφα μας τα περιεγραψες!Καθε φορα ερχεσαι εδω μεσα με καινουριους πειρασμους.Γιατι μολονοτι δεν μπορουμε να δοκιμασουμε οι φωτογραφιες ειναι μεταφορα γευσης και απολαυσης.
    Να εισαι καλα και περιμενουμε κι αλλα νοικοκυρεμενα πραγματα απο τα χερακια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλενάδα, ζωγράφισες πάλι!!! Στο μεταξύ, εγώ στάθηκα στο καλαθάκι και θα σε ρώταγα που το βρήκες. 9 ευρώ το πληρώσαμε με μια φίλη εδώ ένα καλαμένιο για τυρί. Ακούς;;; Τέλειο και το ψωμάκι (έτσι που το βλέπω, έτχι μου ΄ρχεται αν πάω να ζυμώσω!!!) τέλειο και το τυράκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Wow! Teleies oi suntages sou Aggeliki! To pswmaki fainetai uperoxo ... kai to turi ... ax, tha etrwga astamatita ean ta eixa mprosta mou twra!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελική,τέλεια και τα δυο!Τι καλύτερο από μοσχομυριστό ψωμάκι!Ωραία η ιδέα για ψωμάκι στη φόρμα.
    Το τυράκι από τη Deli το φτιάχνω και μας αρέσει πολύ.Έφτιαξα μάλιστα μ΄αυτό τα σαρικάκια της Λίνας.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγγελική μου τέλεια και τα δυο, το τυράκι όμως το λιγουρεύτηκα αλλά με την μαρμελαδίτσα από πάνω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Αχτίδα μου, έχεις δίκιο είναι πολύ ελαφρύ και αφράτο ψωμάκι! Είμαι σίγουρη ότι ο Δημήτρης θα το κάνει τέλειο!

    Πηνελόπη με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα μαθαίνεις! Με την υγρασία στο φούρνο ψήνεται ωραιότερα η κόρα του ψωμιού.

    Gvarvakis με κάνεις και κοκκινίζω… Σε ευχαριστώ.

    Αστεράκι έχεις δίκιο το ζυμωτό ψωμί είναι ασύγκριτο! Ιδιαίτερα αν το αλεύρι είναι καλό!

    Peter M να είσαι καλά! Σ ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ξανθή οι επαγγελματικοί φούρνοι ψήνουν το ψωμί και ταυτόχρονα ρίχνουν ατμό. Με τον τρόπο αυτό ψήνεται καλύτερα η κόρα του ψωμιού. Η υγρασία την βοηθά να παραμένει ελαστική στο ψήσιμο, να μη σκάει και να γίνεται τραγανή χωρίς να είναι πολύ χοντρή. Το τυρί έχει πολλές δυνατότητες! Δοκίμασε συνδυασμούς που προτιμάς!
    Γιάννα μου όταν θα είμαι στην Αθήνα πρέπει να κανονίσουμε να βρεθούμε ώστε να γίνουν και οι σχετικές δοκιμές!
    Κική μου θα σου φέρω καλαθάκια όσα θες! 9€ το καλαμένιο…. Δεν πάμε καλά!
    Μαρία μου οι συνταγές δεν είναι δικές μου, Προσαρμογές κάνω και φωτογραφήσεις!
    Ελένη μου, μικρές πινελιές αλλάζουν μια εικόνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λίλα για την μαρμελάδα συμφωνώ! Η Ξανθή είναι υπεύθυνη για την επιτυχία της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συμφωνώ στο ότι η μαγειρική είναι και θέμα χημείας και ειδικά η παρασκευή ψωμιού πολύ περισσότερο! Έχει να κάνει με τους μήκυτες και τις ζυμώσεις.
    Εγώ στη χημεία στο σχολείο ήμουν μέτρια έως και καλή, το ίδιο και στο ζύμωμα! Μάλλον μου χρειάζεται ένα ξεσκονισματάκι...
    Η ανάρτησή σου Αγγελική μου άνοιξε την όρεξη για μάθηση!
    Φιλιά και καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Dark Chef, έλα άρχισε! Έχει πλάκα!
    Φιλιά και από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αχ βρε Αγγελική τι φοβερό ψωμάκι και τυράκι έφτιαξες??!!Ειλικρινά μου άνοιξες την όρεξη αλλά όχι μόνο για φαγητό αλλά να τα φτιάξω!Έχω κάνει βέβαια προσπάθειες από το βιβλίο της Κικής , αλλά για τυράκι ακόμα δεν έχω τολμήσει!
    Φιλιά!
    Αθηνά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αθηνά μου, το τυρί πανίρ είναι πολύ πιο εύκολο από το ψωμί! Μπορείς να το στραγγίξεις μόνο σε πανί και να γίνει τέλειο. Δες τα λιγκ της Σταυρούλας, της Κικής και της Βίκυ που έχω και θα γίνεις η... καλύτερη τυροκόμος. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μου είχε στείλει η Χιος ον λαιν 2 από λυγαριά. Αλλά πάσα προσφορά δεκτή! Σμουατς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλημέρα...Αγγελική!
    Από τώρα προγραμματίζω...την Κυριακή το πρωϊνο μας γεύμα θα περιλαμβάνει ζεστό ψωμί και τυρί ...με τις δικές σου συνταγές!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πού όμορφη η ανάρτηση σου! Δε γλυτώνω, θα με κάνετε να ζυμώσω όλες εσείς οι φιλενάδες:))
    Καλό Σαββατοκύριακο Αγγελική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κική μου, εγώ θα στα φέρω, αν και τα καλαθάκια από λυγαριά είναι ξεχωριστά και πως να τα συναγωνιστώ με πλαστικό!

    Δημητρούλα εύχομαι καλή επιτυχία να έχουν! Περιμένω να μου πεις την γνώμη σου!

    Big mama πριν έρθω στην Αφρική ελάχιστα ζύμωνα και ουσιαστικά δεν ήξερα πολλά πράγματα για ζύμες κλπ. Οι… κακές συναναστροφές με οδήγησαν (Κική ακούς?) εδώ που είμαι και έχω δρόμο μπροστά μου! Λοιπόν αν μας κάνεις συντροφιά σε βλέπω πασπαλισμένη με αλεύρια σύντομα! Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αγγελική το ψωμί σου είναι καταπληκτικό. Οι οδηγίες σου τόσο αναλυτικές, να' σαι καλά. Υπέροχο post!!
    Οι φωτογραφίες σου είναι τέλειες. Με κάνουν να θέλω ν' αρπάξω ένα κομμάτι ψωμί μέσα απ' την οθόνη!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Όχι, σιγά που δεν θα έφτιαχνες σωστό ψωμί. Fundamentalis μάλιστα. Αρχίζουμε απ το Α Αλεύρι κ.λπ. Μπράβο σου Αγγελική μου. Και στ αλεύρια σκίζεις. Έχεις όμως και καλό βιβλίο για ζύμες και ψωμιά απ ό,τι ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Α, και που είσαι, μάζευε καλαθάκια σε παρακαλώ. 1-2 θέλω μόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Υπέροχο το ψωμάκι. Με σπιτική μαρμελάδα επάνω, όλα τα λεφτά. Εγραψες πάλι Αγγελική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μάγδα μου σε ευχαριστώ. Με τις φωτογραφίες προσπαθώ πολύ. Κάποιες φορές το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Καλή βδομάδα να έχουμε

    Νένα με όποιο δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα μαθαίνεις! Για τα καλαθάκια … συνεχίζω την συλλογή!

    Erifili άσε ο συνδυασμός σπιτικών ψωμιών και μαρμελάδων είναι όλα τα λεφτά (στον διαιτολόγο)… Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ζεστο, ζεστο ψωμακι και τυρι ο,τι πιο ομορφο και αν ειναι και χειροποιητα τοτε η νοστιμια τους δεν λεγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Να γράψω απλώς ότι ακολούθησα την μέθοδο με τα ψωμάκια-καρβελάκια μέσα στην φόρμα και το tip με το ψέκασμα, γιατί πολύ μου άρεσε το σχεδιάκι... και μέσα στο προηγούμενο 3μερο έκανα 3 διαφορετικές εκδόσεις σε γεύση (με τους πειραματισμούς μου).
    Το "κακό" είναι ότι έτσι τρώγονται πολύ εύκολα, μιας και είναι σκανταλιάρικα :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μπραβο Αγγελική!!! Εγω εχω ανοιξει τυροκομειο κανονικό. Ενας φιλος - συνενοικος δουλευει σε εταιρεια που τους δινουν καθε μερα γαλα και συνηθως εληγε και το πεταγε.Τωρα καθε ΣΚ σχεδόν μαζευει 5-6 κιλα γαλα και φτειαχνω τυρί με πυτια (πολυ ευκολο)Αμα, σε δωσω πυτια (την βρισκω στα πατρια)και οδηγιες θα μου δωσεις και μενα καλαθακι καλε κυρία; Χα χα..Αληθεια κουκλια ειναι. Οσο για τα ψωμια αφοτου δοκιμασα το ψωμι στη γαστρα (http://syntageskardias.blogspot.com/2009/12/blog-post_08.html) δε ξαναφταξα αλλο ψωμι. Πιο ευκολη και με σιγουρη επιτυχια διαδικασια ψωμιου ειλικρινα δεν εχω ξαναδει!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σταυρούλα είναι εύκολο λες το τυρί με την πυτιά? Στην Ναυπακτο το καλοκαίρι βλέπω στα παντοπωλεία ότι πωλούν πυτιά αλλά με τρόμαξε ο όγκος του γάλακτος που απαιτείται... Είπαμε ένα τυράκι να φτιάξουμε όχι να ανταγωνιστούμε την ΦΑΓΕ!
    Ένα καλαθάκι για την δασκάλα ήδη κρατήθηκε!
    Το ψωμί των Times το φτιάχνω και εγώ! Και όχι μόνο ψωμί αλλά και brioche... Πραγματικά είναι πανεύκολο και ωραιότατο! Μόνο που χρειάζεται προγραμματισμό!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Φτιάχνω συχνά πανίρ γιατί μας αρέσει πολύ. Δοκίμασα να φτιάξω ακριβώς τις αναλογίες που δίνεις για να πετύχω αυτή την κρεμώδη υφή που έχει το δικό σου τυράκι στη φώτο αλλά πάλι μου βγήκε ψιχουλιαστό σε στύλ ανθότυρου δηλαδή. Τι μπορεί να έφταιξε άραγε? Το ψωμάκι σου όμως άπαιχτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. 1. Ευχαριστώ για το κλαθακι!!!
    2. Ναι εχει πλακα, οταν διαβαζεις τις οδηγίες στην πυτια και λεει "αρκετο για 150 κιλα γαλα" τα παιζεις. Σιγα βαζεις μια μυτιτσα του κουταλιού. Απο 1 κιλο γαλα παιρνεις 150 γρ τυριου. Προχθές με 6 κιλα γαλα εφτιαξα ενα κεφαλακι 900 γρ. Ειναι πιο συμπαγές από το πανιρ. Μοιαζει καπως με χαλουμι. Τελειο στη σχαρα!!!Το φτειαχνω με τη μεθοδο της σφελας (σκληρη φετα ή τυρι της φωτιάς)
    Την επομενη φορά θα καταγραψω φωτογραφικως την διαδικασία και θα σου στειλω τα ντοκουμεντα. Χα χα
    3. Brioche? για πες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. elen καλημέρα! Για την τελική υφή του τυριού (χωρίς να ξέρω και εγώ πολλά πράγματα) παίζουν ρόλο το γάλα που χρησιμοποιούμε, πόσο αλάτι βάζουμε και πώς το στραγγίζουμε. Το γάλα εδώ είνια αντίστοιχο με το γάλα Αμερικανικής Σχολής Θεσ/νίκης. Αλάτι βάζω ελάχιστο γιατί αφυδατώνει το τυρί. Τέλος δεν το στραγγίζω υπερβολικά, δεν βάζω βάρος από πάνω κλπ Δεν ξέρω αν βοήθησα... Σου στέλνω φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Σταυρούλα γεια σου!
    1. Θα περιμένεις όμως... Δεν θα είμαι εκεί το Πάσχα!
    2. "Τα έπαιξα" ήταν ακριβώς αυτό που έπαθα με τις ποσότητες γάλακτος που απαιτούσε η συνταγή! Το καλοκαίρι θα αγοράσω πιτιά και θα τυροκομήσω παραδοσιακά! Θα είναι πολύ ωραίο να μου στείλεις ντοκουμέντα να αναρτηθούν με την υπογραφή σου! Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό να μαθαίνουμε τέτοιες χρήσιμες συνταγές!
    3. Την ιδέα για τα brioche μου την έδωσε η Ιωάννα-foodjunkie! Δες την συνταγή της εδώ! Έχω βέβαια κάνει και δικά μου πειράματα, αλλά δεν έχω τελειώσει ώστε να φωτογραφίσω κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. 1. Ειμαι υπομονετικός τύπος χα χα...
    2. Ευχαριστώ για την προσκληση φιλοξενίας. Ναι ετσι θα το κανουμε. Αλλα ομως δεν μπορω να σε συναγωνιστώ με τιποτα στις φωτο οποτε θα εισαι επιεικης. Ναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. 1. :-))
    2. Περιμένω! Ξέρω ότι οι φωτογραφίες σου είναι μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Αλάτι δεν έβαλα το στράγγισα ελάχιστα. Όταν το φτιάχνω συνήθως το στραγγίζω ζεστό και γίνεται μια μάζα (κεφαλάκι)ενώνεται δλδ το κομμένο γάλα τώρα, που το στράγγισα κρύο ξεχώρισε και δεν ενώθηκε για να γίνει ομοιογενές έγινε ψιχουλιαστό. Ισως να φταίει το γάλα έβαλα φρέσκο γάλα πλήρες. Και το τυράκι είναι χημεία όλα παίζουν ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα η θερμοκρασία του γάλακτος ο τύπος του γάλακτος κ.α οπότε δύσκολο να πετύχουμε ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα. Σε ευχαριστώ πολύ πάντως πολλά φιλιά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή