Στην Ν Αφρική έχω την τύχη να έχω μια εξαιρετική φίλη, την Τζέην! Η Τζέην είναι Ν Αφρικανή, παντρεμένη με Έλληνα! Έχει έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και ξέρει καλά την κουλτούρα μας! Mας "αγκάλιασε" από την πρώτη στιγμή που μας είδε!
Η Τζέην είναι και πολύ καλή με ότι ασχολείται! Είναι και καλή μαγείρισσα! Φτιάχνει ένα υπέροχο κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι! Είναι ζουμερό, σοκολατένιο και μοσχοβολά πορτοκάλι! Δεν είναι μόνο αυτό: η Τζέην με βεβαίωσε ότι δεν παχαίνει! Ας δούμε πως γίνεται!
Κέικ με σοκολάτα και πορτοκάλι!
2 μεγάλα πορτοκάλια
6 μεγάλα αυγά
250g ζάχαρη
250g τριμμένα αμύγδαλα (σκόνη)
2 κουταλάκια του γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
225g καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (70% κακάο)
Διαλέγουμε πορτοκάλια που δεν είναι κερωμένα. Τα καθαρίζουμε εξωτερικά και τα βουτάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό. Σε περίπτωση που δεν έχουμε μεγάλα πορτοκάλια χρησιμοποιούμε 3 ή 4 μικρά.
Βάζουμε τα πορτοκάλια σε μια μικρή κατσαρόλα και ρίχνουμε νερό, ώσπου να καλυφθούν εντελώς.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, σε χαμηλή θερμοκρασία και σιγοβράζουμε τα πορτοκάλια απαλά, για 2 ώρες. Κατά τον βρασμό σχεδόν σκεπάζουμε την κατσαρόλα για να μην εξατμιστεί το νερό και όποτε χρειαστεί συμπληρώνουμε το ζεστό νερό, ώστε διαρκώς τα πορτοκάλια να είναι σκεπασμένα.
Μετά από δύο ώρες βγάζουμε τα πορτοκάλια από το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Κόβουμε τα πορτοκάλια στη μέση και πετάμε τα κουκούτσια και τις λευκές ίνες στο κέντρο των πορτοκαλιών.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα διαμέτρου 22 εκατοστών, την στρώνουμε με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε ξανά για να μη κολλήσει το κέικ.
Πολτοποιούμε ολόκληρα τα βρασμένα πορτοκάλια (σάρκα, φλούδα και χυμό) σε ένα επεξεργαστή τροφίμων.
Λιώνουμε την σοκολάτα σε μπέν μαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων και αφού την ανακατέψουμε να γίνει λεία, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Χτυπάμε καλά με μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα και να γίνει ανοικτότερο το χρώμα τους. Προσθέτουμε τα τριμμένα αμύγδαλα, το μπέικιν πάουντερ και τον πολτό των πορτοκαλιών. Προσθέστε και την λιωμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με σπάτουλα να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Ρίχνουμε την ζύμη του κέικ στην φόρμα που έχουμε ετοιμάσει και ψήνουμε στον φούρνο στους 170 C για μία ώρα.
Το κέικ παραμένει πολύ υγρό και μετά το ψήσιμο. Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε πιατέλα
Μπορούμε να το διακοσμήσουμε με άχνη ή με λεπτές φέτες πορτοκαλιού!
Μπορούμε να το σερβίρουμε σκέτο αλλά και με φρέσκα φρούτα, βανίλια παγωτό, κρέμα γάλακτος, σαντιγί, ή κάσταρντ
Και τώρα ας δούμε το ουσιώδες!
Θα παρατηρήσατε ότι δεν έχει βούτυρο, έχει μαύρη σοκολάτα, όπως επίσης ότι δεν περιέχει αλεύρι (είναι gluten free), άρα λέει η Τζέιν (και κάποιοι διαιτολόγοι) δεν παχαίνει…
Βέβαια με τόση ζάχαρη, αυγά, αμύγδαλα εγώ έχω κάποιες αμφιβολίες, αλλά το γράφω μήπως και ισχύει (ή μήπως πιάσει η προσευχή μου μετά τα 2 κομμάτια που έφαγα…)
Telia Erini, exo kanei afto to flourless chocolate cake...einai super!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σημαίνει κερωμένο πορτοκάλι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ πως θα παντρευτώ; Ουτε τα βασικά δε ξέρω απο μαγειρικο-ζαχαροπλαστικη!
Καλημερα και καλο μήνα
Καλημέρα Peter! Λατρεύω όλα τα κέικ χωρίς αλεύρι! Είναι πολύ "ζουμερά"!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Κούλα με τα ωραία σου!!! Κερωμένα είναι τα πορτοκάλια που κυκλοφορούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ και μοιάζουν σαν να τα έχουν περάσει με βερνίκι (νυχιών)! Για να τα κοιτάξεις χρειάζονται γυαλιά ηλίου, μη στραβωθείς από την λάμψη! Τα πορτοκάλια από την πορτοκαλιά δεν λαμποκοπούν!
Είναι τόσο λαχταριστό το κέικ σου που δεν με ενδιαφέρει αν παχαίνει ή δεν παχαίνει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Παχαίνει δεν παχαίνει .. ένα κομματάκι θα το χτυπήσω.... μην σου πω και 2.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Καλημέρα
Καλό μήνα Αγγελική! Ο συνδυασμός σοκολάτα πορτοκάλι με τρελαίνει!!¨Εχω διαβάσει παρόμοια συνταγή σε περιοδικό, αλλά ακόμα δεν το έχω δοκιμάσει...αλλά η φίλη σου πρέπει να έχει δίκιο, τα gluten free είναι πολύ διάσημα στο εξωτερικό, τα προτιμούν(νομίζω και για αλλεργικούς, δυσανεκτικούς κτλ).Τώρα για τη ζάχαρη, δε βαριέσαι...!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως καλοπερνάτε εκεί!!
Φιλιά!
Αθηνά
Παχαίνει δεν παχαίνει και μόνο που έχει σοκολάτα-πορτοκάλι θα το τιμήσω και θα το φτιάξω μόλις τελειώσουν τα κούκις!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάπου είχα δει ένα κέικ με ολόκληρα πορτοκάλια βρασμένα και έψαχνα κάτι τέτοιο. Δεν ήξερα ότι είναι και χωρίς αλεύρι! Θα το δοκιμάσω σίγουρα! Καλό μήνα Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα Αγγελική! Με κόλασες πάλι με το κέικ σου. Χμμμ, διαίτης, δε νομίζω, έχει αρκετή ζάχαρη και αυγά, αλλά...μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια και να το φάμε έτσι κι αλλιώς! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάγδα
Δεν ξέρω αν παχαίνει ή όχι εγώ άλλωστε δεν έχω πρόβλημα μιας και τρώω μικρό κομμάτι κι έτσι θα το φτιάξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα βέβαια δεν θα μπορέσω να το στολίσω τόσο ωραία όσο εσύ αυτά είναι πολύ καλλιτεχνικά!!
Φιλάκια!!
Teleio to keik kai polu omorfo to stolisma tou! Entaxei, exei 6 augoulakia alla kai mono pou den exei bouturo h aleuri to theorw diaiths!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλέ μόνο για μένα μπορεί να έγινε αυτή η συνταγή, την αμετανόητη chocoholic! ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήFlourless ώστε! Μωρέ δεν πάει νάχει και να παχαίνει. Εκείνα τα φραμπουαζ που θα τα πετύχω; Ωραίο που τόκανες να είναι και να φαίνεται! Θα μας κάνεις κι ένα από κοντά όταν... κ.λπ.;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημητρούλα, μη μου το χαλάς! Να είναι τόσο νόστιμο και να μη παχαίνει είναι η μαγκιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑστεράκι αυτό έκανα και εγώ και μετά προσευχήθηκα να μη… Φιλάκια και από μένα!
Santie & Athina τα gluten free τα θεωρώ ότι είναι για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη… Μη ξεχνάς εκτός από την ζάχαρη και τα αυγά… (κλαψψψψ δεν θα πιάσουν οι προσευχές μου…) Καλά περνάμε, δεν έχω παράπονο! Να είσαι καλά Αθηνά μου!
Λίλα περιμένω εντυπώσεις!
Big Mama υπάρχουν συνταγές για κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι που έχουν και αλεύρι όπως αυτή που είχα αναρτήσει παλιότερα. Η συγκεκριμένη δεν έχει αλεύρι! Όταν το κάνεις περιμένω εντυπώσεις!
Μάγδα συμφωνώ κάνουμε στραβά μάτια, προσευχές… Ότι απαιτείται για να φτάσουμε στον σκοπό μας!
Τι έγινε? Φάνηκε η άνοιξη σε σας?
Ξανθή μου ανήκεις στις τυχερές! Τρως και δεν παχαίνεις! Για το στόλισμα έκανα ένα στένσιλ σε χαρτί και πασπάλισα με άχνη!
Μαρία μου από το στόμα σου και… διαιτητικό να είναι!
Κατερίνα μου και εσύ chocoholic! Στην ίδια ομάδα ανήκουμε!
Νένα μου μακάρι να μπορούσα να σου στείλω ράσμπερις! Μπορώ όμως να το κάνω στην Αθήνα όταν έρθω!
Φιλάκια
Παχαίνει ή όχι, ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΩ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή:-)
Καλό μήνα...κι' από Μάρτη χειμώνας, για σας κεί κάτω
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Καλώς την γλαρένια μου! Φτιάξε το είναι τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χειμώνα αργεί λίγο αλλά οι μέρες μικραίνουν...
Φιλάκια
Κι εγώ την έχω την αμφιβολία μου ότι δεν παχαίνει. Αλλά ότι σίγουρα θα είναι νόστιμο, είναι μάλλον δεδομένο. Να σου πω δε, ότι ζήλεψα τα φρουτάκια δίπλα του...Τι θα πεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δείξω κατανόηση Κική μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάει για αντιγραφή πάραυτα...και το ζήλεψααααααααααα...
ΑπάντησηΔιαγραφήμε κανα κούριερ γίνεται τίποτα ;)
καλημέρες!!!
Artanis πρέπει να ετοιμαζόμαστε για τον χειμώνα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω πω φαίνεται υπέροχο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο προηγούμενο Σαββατοκύριακο η μαμά μου με έβαλε να τις εκτυπωσω σχεδόν όλες τις συνταγές που έχεις στη σελίδα σου! Και έχει ήδη ξεκινήσει να μας τις μαγειρεύει! Τέλεια όσα έχω δοκιμάσει ως τώρα!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ!
Καλό μήνα και πολλά φιλιά...
Αμα δεν παχαίνει καρδιά μου... να φτιάξω 3-4 φόρμες σήμερα κιόλας και να ξεκινήσω δίαιτα με αυτό από αύριο :-)))
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χρόνος θα σε(την) δικαιώσει!
Πλάκα κάνω Αγγελική μου, αλλά σίγουρα θα μυρίζει υπέροχα. Μου θυμίζει παρόμοιες δικές μου μεθόδους, αλλά χωρίς αλεύρι καθόλου δεν το έχω κάνει ποτέ. Καιρός για πείραμα.
Καλησπέρα Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ - πολύ ενδιαφέρον κέικ!
Είχα φτιάξει κάποτε κάτι παρόμοιο με λεμόνια βραστά αντί για πορτοκάλια και αμύγδαλο τριμένο σε σκόνη, αλλά χωρίς σοκολάτα! Ήταν από συνταγή του Παρλιάρου. Θα δοκιμάσω σίγουρα και αυτή την σοκολατοπορτοκαλένια εκδοχή, καθότι είμαι φαν και των δύο γεύσεων!
Πολλά φιλιά!
Δροσοσταλίτσα χαίρομαι που σου αρέσουν! Οι συνταγές που ανεβάζω σε ποστ είναι όσες μου αρέσουν από αυτά που φτιάχνω! Να είσαι καλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου η πρώτη συνταγή που είχα δει με βραστό πορτοκάλι ήταν δική σου! Αυτή όμως έχει και την πρωτοτυπία της έλλειψης αλευριού! Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό και αρωματικό κέικ! Θα πειραματιστώ να το κάνω χωρίς σοκολάτα! Αν κάνεις κάτι περιμένω να μου πεις εντυπώσεις!
Γεια σου Dark Chef! Όπως έλεγα στην Πηνελόπη θέλω να πειραματιστώ με πορτοκάλι αμύγδαλο και αυγά! Ώστε ο Παρλιάρος έχει συνταγή με λεμόνι αμύγδαλό? Ακούγεται πολύ καλό! Θα το ψάξω! Και εγώ είμαι φαν νέων προτάσεων για κέικ! Φιλάκια
Since it has no butter and is gluten free it's a very good cake to serve to people on a special diet. It looks delicious and moist. I've seen a similar recipe with lemons!
ΑπάντησηΔιαγραφήαν αυτο το γλυκο δεν παχαινει εισαι για αγαλμα και θελω ολοκληρη την τουρτα οχι μονο ενα κομματακι!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛιζ συμφωνώ μαζί σου, για γλυκό είναι κατάλληλο για όποιον δεν τρώει γλουτένη. Κατά τα άλλα είναι καταπληκτικό για σοκολατοφάγους!
ΑπάντησηΔιαγραφήPansofix στείλε διεύθυνση να στην στείλω! Φιλάκια
Κοπελια μας δουλευεις τετοι γλυκο
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι δεν βαζεις γραμμαριο!!
Μην ακουμπησει καμια ειναι ολο δικο μου!!!
Καλώς την Μαργαρίτα :-)! Τραβιέμαι να κάνω χώρο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚέικ με σοκολάτα που παχαίνει έχουμε; Είμαι από εκείνους που τρώνε-τρώνε-τρώνε και δεν παχαίνουν με τίποτα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήTheo μόνο αν μου πεις πως το καταφέρνεις θα σου γράψω την πιο παχυντική συνταγή που ζητάς! Τυχερούλη :-))
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω αν το κεϊκ δεν παχαίνει (δεν με απασχολεί και ιδιαίτερα) αλλά ήταν υπέροχο. Το έκανα στις 25 Μαρτίου. Φαγαμε τουλάχιστον τρία κομμάτια ο κάθε ένας χώρια αυτά τα μικρά που κόβαμε για να δοκιμάσουμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντως δεν ... πάχυνα!
Φιλιά
Dim-ακι πολύ χαίρομαι που σας άρεσε! Την συνταγή σου θα την φτιάξω μετά το Πάσχα που θα ανασυνταχθούμε σαν ομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕσύ να παχύνεις? Χαχαχα! Αυτό θα ήταν είδηση!