Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Σε λίγο θα τα εκατοστίσουμε!

Όχι, δεν μιλάω για ηλικία! Πριν από λίγο έμαθα ότι τα ελληνικά blogs- site με θέμα την μαγειρική ξεπερνούν τα ενενήντα! Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου έχει σαν αποτέλεσμα το αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού για θέματα καλού φαγητού, μαγειρικής, συνταγών και γενικότερα φιλολογίας που αφορά την εκλεκτή κουζίνα! Θα έχετε παρατηρήσει ότι στην τηλεόραση σε όλα τα κανάλια υπάρχουν σχετικές εκπομπές και reality show γύρω από το θέμα. Γυρίζονται κινηματογραφικές ταινίες, γράφονται βιβλία, κυκλοφορούν περιοδικά, γενικά είναι φανερό ότι το κοινό ενδιαφέρεται! Τα τελευταία χρόνια η μόδα αυτή πέρασε και στο διαδίκτυο! Το διαδίκτυο είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης και η κατασκευή ιστοσελίδας σε αυτό είναι ελεύθερη σε οποιονδήποτε. Κατασκευάστηκαν λοιπόν πολλές ιστοσελίδες με θέμα την μαγειρική! Και αυτό είναι υπέροχο! Δημιουργήθηκε μια ομάδα που ασχολείται με το ίδιο χόμπι χρησιμοποιώντας το ίδιο μέσο! Ο καθένας από εμάς έχει μαγειρικές εμπειρίες, γνώσεις και κουλτούρα, που έχει συλλέξει χρόνια και χρόνια και τις δημοσιοποιεί, ώστε να γίνουν προσβάσιμες χωρίς τοπικούς, χρονικούς ή άλλους περιορισμούς, κατά ίσο τρόπο και σε όλους τους ανθρώπους που χειρίζονται υπολογιστή (ή έχουν την βοήθεια κάποιου που ξέρει, έχει πρόσβαση και μπορεί να τον χειριστεί). Όλοι εμείς αποτελούμε μια μικρή κοινωνία. Και οι κοινωνίες είναι απαραίτητο να διέπονται από κανόνες. Κανόνες που θα κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη και θα στηρίζονται πρώτα απ΄ όλα στο σεβασμό. Σεβασμό στα πρόσωπα και σε οποιαδήποτε μορφή έκφρασης-δημιουργίας τους. Δεν θα μιλήσω για πνευματική ιδιοκτησία και για τυπικότητες θεσμικού χαρακτήρα, που είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν σαν έννοιες όταν αναφερόμαστε σε συνταγές, αφού σχεδόν κανείς δεν δρα σε αυτόν τον κόσμο απομονωμένος από επιρροές από το περιβάλλον του... Όμως όταν γράφουμε συνταγές καλό είναι να αναφέρουμε την πηγή μας, άσχετα αν αυτή προέρχεται από αναζήτησή μας σε άλλα μπλογκ, ή από βιβλία, ή από… την κουμπάρα μας. Πραγματικά ένοιωσα άσχημα όσες φορές δημοσίευσα ένα ποστ και είδα το ίδιο, ή μια "παρόμοια" συνταγή δημοσιευμένη σε άλλο site/blog, χωρίς έστω μια αναφορά! Βέβαια θα γινόμουν θηρίο αν κάποιος αντέγραφε τις φωτογραφίες που αναρτώ στο blog μου... Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η αποτελεσματική προστασία μας από «κακόβουλες επιθέσεις» με ανώνυμα σχόλια. Υπάρχει η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί μετριασμός των σχολίων από τους διαχειριστές των μπλογκ (πολλοί από εμάς το έχουν κάνει), αλλά τέτοια μέτρα οδηγούν σε περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης και της άμεσης επικοινωνίας και προσωπικά είμαι αντίθετη σε τέτοιους περιορισμούς. Επειδή κάποιες φορές τα όρια της ευπρέπειας υπερβαίνονται τόσο που θα μπορούσε η συμπεριφορά να χαρακτηριστεί σαν συκοφαντική δυσφήμιση, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αρθεί το απόρρητο στο διαδίκτυο και να μαθευτούν τα στοιχεία του «αγνώστου» (IP, address κλπ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2225/94. Όμως ας αφήσουμε την γκρίνια! Να τα εκατοστίσουμε λοιπόν, να ολοκληρωθεί η ωρίμανσης της ελληνικής μαγειρικής «μπλογκόσφαιρας» με ευγένεια και χάρη και να συνεχίσουμε να συμβάλουμε θετικά στο μοίρασμα της Ελληνικής μαγειρικής κουλτούρας!

22 σχόλια:

  1. Αγγελική μου να τα εκατοστίσουμε αλλά μόνο με κανόνες και σεβασμό!!!
    Καλό σου βράδυ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Ξανθή μου, γιατί είμαστε ωραία παρεούλα και είμαι ωραίο να επικοινωνούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύχομαι Να Τα Εκατοστήσεις εσύ Αγγελικούλα, να είσαι πάντα γερή και δυνατή και να φροντίζεις και να περιβάλλεις με την αγάπη και την φροντίδα σου την οικογένειά σου! Χρόνια Πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ πολύ Χουανίτα!

    (Προσπαθώ να το ξεχάσω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγγελική μου να τα εκατοστήσουμε.
    Όσο για τις επιθέσεις που κατά καιρούς γίνονται από ανώνυμους....δεν πειράζει εμείς και οι φίλοι μας να είμαστε καλά.
    Εν ολίγοις δεν μας ενδιαφέρουν οι ανώνυμοι, μας ενδιαφέρουν οι επώνυμοι.
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. έχεις κανει πολύ όμορφη δουλειά. μπράβο. και καλημέρα. και να τα εκατοστίσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Λίνα μου, σε ευχαριστώ! Δίκιο έχεις καλά να είμαστε!

    Vaggelis δεν είναι όμορφη η φραουλίτσα μου? Να δεις και τι νόστιμη που ήταν!!!! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα απ΄την Ιταλία

    Συμφωνώ απόλυτα για την ευπρέπεια και το σεβασμό,αλλά μη νομίζεις πίσω από ένα πληκτρολόγιο και μια οθόνη εύκολα κανείς παρεκτρέπεται.

    Δημιουργικό και πλούσιο το ιστολόγιο σου :)

    Καλώς σε βρήκα
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγγελική μου, η ευπρέπεια πρέπει αρχικά να μας χαρακτηρίζει σαν ανθρώπους για να μπορέσει να "βγει" και μέσα στις μικρές ομάδες κοινών ενδιαφερόντων που κινούνται στο διαδίκτυο. Αν δεν... ότι και να λέμε, ότι και να γράφουμε μάλλον θα είναι χωρίς αντίκρισμα.

    Η εμπειρία πάντως του να "γνωρίζεις" ηλεκτρονικά άτομα που αρέσκονται στα ίδια πράγματα με εσένα είναι πολύ όμορφη, όπως αποδυκνείεται και από τα νούμερα που αναφέρεις. Κι' αν τελικά καταφέρεις και γνωρίσεις και κάποια απο αυτά τα άτομα και προσωπικά, το κέρδος σίγουρα είναι μεγαλύτερο.
    Καλημέρα και να είμαστε όλοι καλά να ανταλλάσουμε απόψεις και ιδέες για τις μαρμίτες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @E allora? Καλώς ήρθες! Ελπίζω να τα λέμε!
    Συμφωνώ! Με καλή διάθεση, ευγένεια και χιούμορ μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη επικοινωνία! Είναι ωραία η "κοινωνική ζωή"!
    Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πηνελόπη μου, πρέπει να το παραδεχτώ ότι η γνωριμία με άτομα που «γνώρισα» ηλεκτρονικά μου έδωσε πολλά κέρδη! Κυρίως μου πρόσφερε εκλεκτές φιλίες και άνοιξε τους ορίζοντές μου σε χίλια δυο θέματα!
    Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κιόλας 90? Μπράβο μας!! Την αρχή αν δεν κάνω λάθος την έκανε η Tina Σταυρου όταν αποχώρησε από το Hungry. Εποχές και εκείνες! Να ζήσουμε και να τα εκατοστήσουμε λοιπόν!Αγγελική η φράουλα είναι τέλεια! χρησιμοποίησες Light Box?? Φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου Φρουφρού! Νομίζω ότι είμαστε πάνω από 90 και δεν μετράμε μόνο τους blogers! Τα πρώτα μαγειρικά site που είχα εντοπίσει εγώ ήταν το gourmed.gr και βέβαια το hungry.gr! Πραγματικά ωραίες εποχές! Η Τίνα ήταν η πρώτη με μαγειρικό blog? Πραγματικά δεν θυμάμαι! Εκείνη την εποχή είχα πολύ δουλειά και δεν παρακολουθούσα...
    Να ζήσουμε και να τα χιλιάσουμε γιατί τα εκατό ίσως τα πιάσαμε!
    Η φράουλα δεν είναι τραβηγμένη σε κανένα περίεργο κουτί! Πάνω σε ένα λευκό πιάτο ακουμπά (με χάρη) και ο φωτισμός είναι αφρικάνικης ημέρας! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγγελικούλα μου γιατί όχι και να τα χιλιάσουμε!!! Όλοι μας κάνουμε μια προσπάθεια να μοιραστούμε μυστικά, μυρωδιές, γεύσεις μα πάνω απ'όλα κάτι από την ψυχούλα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν και δεν είμαι αρκετό καιρό στο χώρο των blogs, εγώ το βλέπω κάτι σαν "κοινόβιο" όπου όμως ο καθένας έχει το δικό του δωμάτιο!
    Και μ' αυτόν τον τρόπο, δεχόμαστε και κάνουμε επισκέψεις ο ένας στον άλλον! Το βασικότερο πιστεύω πως είναι ο σεβασμός, και αν υπάρχει, όλοι οι καλοί χωράνε! Οπότε, να τα χιλιάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να τα εκατοστήσουμε κι εμείς κι εσυ και όλοι ;-)
    Όσο για τα θέματα που θίγεις, ξέρεις καλά τις θέσεις μου. Εκνευρίζομαι αφόρητα όταν βλέπω αντιγραφές των ποστ μου, ίδιες ή παραλλαγμένες, λες και είμαστε σε έναν χώρο που δεν θα πέσουμε πάνω στην αντιγραφή. Ένα μικρό χωριό είμαστε και βλέπουμε τι γίνεται. Σεβασμός και αξιοπρέπεια, 2 στοιχεία που πρέπει να τα έχουμε πρώτα για τον εαυτό μας, για να τα δείχνουμε και στους άλλους.
    Η φράουλα, ολ δε μάνι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλησπερα .θα μπω στον πειρασμο να κανω και γω μπλογκ μαγειρικης .Αλλα προτιμω να βλεπω τις δικες σας συνταγες και να πειραματιζομαι .Ευχομαι νασαι παντα καλα και να μας μαγειρευεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μπραβο παιδια! να μας δινετε παντα νοστιμες και πρωτοτυπες συνταγες!
    οι σελιδοδεικτες σου ειναι ΤΕΛΕΙΟΙ!!!! Κι εγ ω τον περασμενο μηνα αβαλα στο μπλογκ μου σελιδοδεικτες[χειροτεχνια]αλλα απο χαρτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να τα εκατοστήσουμε λοιπόν! Αλλά φιλενάδες, έχω άγχος κάθε φορά μη βάλω συνταγή που έχει βάλει άλλος και πάντα φοβάμαι πως μου έχει ξεφύγει κάποιος! Όσο για τους ανώνυμους και τις εξυπνάδες, τι να πεις!!
    Άσχετο, έκανα τα ταρτάκια σου με τη σοκολάτα και μια χαρά βγήκανε από τις θηκούλες, καλά μου έλεγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το Blogging είναι όντως μια πολύ δημιουργική απασχόληση, και μόνο έτσι πιστεύω αξίζει να είμαστε εδώ.. Χρόνια πολλά, εύχομαι να είμαστε καλά, και να τα λέμε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Λίλα και βέβαια να τα χιλιάσουμε! Με σεβασμό!

    Dark Chef δεν παίζει ρόλο ποιος είναι παλιός ή καινούργιος, μια παρέα είμαστε! Όλοι οι καλοί χωράνε, όπως το λες!

    Κική μου, ξέρεις καλά ότι προσέχω τι λέω , όχι γιατί δεν έχω τι να πω… Αλλά γιατί σέβομαι τον εαυτό μου πρώτα- πρώτα. Όσο για την φράουλα και εμένα μου αρέσει πολύ!

    Θεσσαλονικιά μου με μπλογκ μαγειρικής ή όχι είσαι δική μας γιατί είσαι Σαλονικιά!

    Apinkdreamer Καλώς ήρθες! Το μπλογκ σου το κρυφοκοιτάζω καιρό τώρα! Θα πρέπει να εικονογραφείς παιδικά βιβλία! Τα σχέδιά σου είναι όλα χρώμα και φαντασία! Τους σελιδοδείκτες σου τους μελέτησα! Είναι πολύ ωραίοι!

    Big Mama να τα χιλιάσουμε να λες! Ε, όχι και να έχουμε άγχος! Βρε ματάκια μου, εσύ πάντα λες τις πηγές σου! Δεν έχει σημασία αν έχει αναρτήσει άλλος το ίδιο «πράγμα»! Μήπως το γιαούρτι, το τυρί και το ψωμί δεν ήταν ήδη δημοσιευμένα πριν αναρτίσω εγώ τα ποστ? Όμως είπα πως ξεκίνησα, έβαλα λιγκ στα μπλογκς που τα διάβασα, δεν φαντάζομαι κανείς να μπερδεύτηκε ότι ανακάλυψα τον …τροχό! Τα ταρτάκια στο είχα πει ότι είναι εύκολα! Να με πιστεύεις!!!! :-))

    Roadartist συμφωνώ απολύτως μαζί σου είναι όντως μια πολύ δημιουργική απασχόληση, την λατρεύω και θα τα λέμε:))!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ σωστά τα λες Αγγελική. Όταν γράφεις σ' ένα μπλογκ είσαι κατά κάποιο τρόπο εκτεθειμένος στην κριτική και τα σχόλια ανθρώπων από όλο τον κόσμο, αυτό είναι και το καλό του μπλόγκινγκ, ανταλλαγή ιδεών και στη δική μας περίπτωση... συνταγών. Αλλά παράλληλα υπάρχουν κι αυτοί που είναι κακοπροαίρετοι ή απλά αγενέις. Σεβασμός πάνω απ'όλα!

    Καλό Σ-Κ!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή