Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2010

Ζουμερό κέικ με Πολέντα και άρωμα λεμονιού


Να κεράσω για την γιορτή μου? Σας έχω ετοιμάσει ένα κέικ! Ένα κέικ λίγο διαφορετικό. Εκτός από αλεύρι περιέχει πολέντα!Η πολέντα φτιάχνεται από αλεύρι καλαμποκιού. Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση:Με αλεύρι καλαμποκιού, πιο λεπτά αλεσμένο από την Ευρωπαϊκή πολέντα, στην Ν Αφρική μαγειρεύεται το mealie pap, ένας πουρές-χυλός καλαμποκιού, που σερβίρεται με διάφορες σάλτσες και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους μαύρους κατοίκους της χώρας. Όλη η Υποσαχαρική Αφρική τρέφεται κυρίως από το αλεύρι καλαμποκιού!Στα Swahili λέγεται ugali. Χυλός από αλεύρι καλαμποκιού είναι βασική τροφή και στην Καραϊβική και ίσως έγινε γνωστό εκεί από τους καημένους τους σκλάβους που μεταφέρθηκαν εκεί από την Αγκόλα. Όμως ας αφήσουμε τους συσχετισμούς.
 Την συνταγή του κέικ την πήρα από την φίλη μου την Μέριλυν!
Ζουμερό κέικ με Πολέντα και άρωμα λεμονιού
Για να φτιάξω το κέικ χρειάστηκα:
 125γρ βούτυρο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ της κούπας αμύγδαλα τριμμένα (σκόνη)
3 κουταλάκια baking powder
1 πρέζα αλάτι
1/2 κούπα πολέντα
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
1 βανίλια
Ξύσμα ενός λεμονιού
Χυμός ενός λεμονιού σιρόπι
1 κούπα νερό
½ κούπα ζάχαρη Τ
ην φλούδα και τον χυμό ενός λεμονιού
2 κουταλιές λεμοντσέλο

 Προθέρμανα τον φούρνο στους 180 βαθμούς Βουτύρωσα μια φόρμα με στεφάνι και έστρωσα μια βουτυρωμένη λαδόκολλα στο πάτο της. Έβαλα το βούτυρο στον φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει. Και το άφησα να κρυώσει λίγο. Ανακάτεψα το αλεύρι, την αμυγδαλόσκονη, baking powder, αλάτι και την πολέντα. Σε ένα μπολ χτύπησα δυνατά τα αυγά και πρόσθεσα την ζάχαρη. Συνέχισα το χτύπημα, να διπλασιαστεί ο όγκος του μείγματος και να γίνει μια πολύ αφράτη κρέμα. Πρόσθεσα εναλλάξ σε 3 δόσεις το μείγμα του αλευριού και το λιωμένο βούτυρο ανακατεύοντας με σπάτουλα και προσέχοντας να μη ψηθούν τα αυγά από το ζεστό βούτυρο και να μη ξεφουσκώσουν. Έριξα το λεμόνι, το ξύσμα και την βανίλια, γιατί μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός των δυο αρωμάτων λεμόνι και βανίλια!
Έβαλα την ζύμη στη φόρμα και έψησα για 30-35 λεπτά. Όταν έβγαλα το κέικ από το φούρνο, το άφησα να κρυώσει λίγο και ετοίμασα το σιρόπι. Έβαλα την ζάχαρη με το νερό να βράσουν με την φλούδα του λεμονιού για 5 λεπτά. Πρόσθεσα το λεμόνι και το λικέρ για άλλα 2-3 λεπτά. Όπως ήταν βραστό το σιρόπι το έριξα πάνω στο κέικ, που δεν το είχα βγάλει από την φόρμα. Όταν κρύωσε, το έβαλα στο ψυγείο για μια νύχτα, να τραβήξει το σιρόπι και να γίνει ζουμερό. Την επομένη μέρα το αναποδογύρισα σε πιατέλα και απόλαυσα το υπέροχο άρωμά του με τον καφέ μου! Η πολέντα που περιέχει δίνει μια διαφορετική υφή στο κέικ. Είναι πιο σπυρωτό από τα κέικ που γίνονται με αλεύρι. Επίσης προσφέρει αυτό το υπέροχο χρώμα του καλαμποκιού που βλέπετε στις φωτογραφίες!!

35 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό το χρώμα του κι ασφαλώς κι η γεύση δεν έχω αμφιβολία!!
    Χρόνια σου Πολλά και πάλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά με τη μαγειρική.. αλλά το σκέφτομαι αρκετά τελευταία.. λές να με παρασύρεται;; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποποοοοο

    φαίνεται πολύ ζουμερό !
    Μου ρχεται να ορμήξω!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε ευχαριστώ Ξανθή μου. Το χρώμα οφείλεται στην πολέντα, το φώτισα και ανάποδα και φάνηκε!

    Roadartist μη το κάνεις! Τριγύρνα με το ποδήλατο στην πόλη και άσε το μαγείρεμα σε μένα που είμαι κάπως "έγκλειστη"...

    Coula χαχαχα! Δείξε αυτοσυγκράτηση!:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!
    Το κέικ τέλειο και το χρώμα του το κάνει λαχταριστο! Να είσαι καλά και χαίρεσαι την οικογένεια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Big Mama σε ευχαριστώ πολύ! Όσο για το κέικ είναι και το άρωμα λεμονιού που κάνει επιθυμητό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγγελική εσυ γιορτάζεις?? Αν ναι Χρόνια πολλα αν όχι δεν πειράζει θα πάρω απλά το κομμάτι μου να κεραστώ... Ευχαριστωωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι Νίκη μου γιορτάζω! Και κερνάω! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Την πολέντα όπως φαντάζεσαι την έχω δοκιμάσει πολλές φορές και σπιτικιά μαγειρεμένη με το σωστός σκεύος και στο τζάκι.Δεν μου αρέσει δυστυχώς....σε γλυκό ποιος ξέρει;

    Xρόνια πολλά πολύχρονη...να χαίρεσαι τη γιορτή σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πολυ ωραιο γλυκακι και με γλασο λεμονι θα ειναι κολαση!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια σου πολλά και πάλι!
    Έχω δει πολέντα στο σούπερ μάρκετ, δεν έχω πάρει ποτέ αλλά μου άρεσε τόσο το κέικ σου που μάλλον θα το δοκιμάσω σύντομα!

    Και του χρόνου να είναι καλά!
    Φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και λοιπόν, εγώ πολέντα δεν έχω φάει. Το κέικ μου άρεσε! Όχι για να αντικαταστήσει το κλασσικό "κέικ της μαμάς", αλλά σαν αλλαγή!

    Pansofix, ναι θα του πηγαίνει! Και θα διατηρεί-ενισχύει το υγρό του κέικ…

    Betty μου χίλια ευχαριστώ! Και εγώ την είχα δει και δεν ήξερα συνταγές. Μέχρι που δοκίμασα το κέικ της φίλης μου. Μοιάζει αρκετά με ραβανί. Αλλά με το αμύγδαλο έχει κάπως διαφορετική επίγευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πολλά πολλά φιλιά
    Παίρνω κι ένα κομματάκι μμμμμμμμμούρλιααααααααααααααααααααα χεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Asteri μου σε ευχαριστώ! Να εισαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια Πολλά Αγγελική μας!
    (Το κέικ και οι φωτό υπέροχα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά και σε σένα Καρδούλα! Σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Aγγελική Χρόνια Πολλά κι ευτυχισμένα και ότι καλύτερο σου εύχομαι.

    Πολύ ωραίο το κεικ και το χρώμα του φανταστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλημέρα Αγγελικούλα :)
    Χρόνια σου πολλά!!!!!!!!!
    Μ' έχετε καταμπερδέψει Κικές & Αγγελικές :))
    Σας είχα για των "Ταξιαρχών" αλλά μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσω απόψεις και εορτολόγιο :))) Τίποτα δεν είναι δεδομένο τελικά!!!
    Να είσαι καλά και να σε χαίρονται οι αγαπημένοι σου!!
    Θα ήταν πολύ παράξενο να είχε άλλο άρωμα το κέικ σου :)
    Πανέμορφο δείχνει!
    Και του χρόνου
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Marion σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου!
    Το κίτρινο χρώμα του καλαμποκιού είναι φανταστικό γιαυτό το έβγαλα φωτισμένο να το χαρείτε και εσείς!

    Καλημέρα Γιώργο μου! Σε ευχαριστώ πολύ! Έχω πάρει όνομα και γιορτή από την γιαγιά μου, που γιόρταζε με τούτους τους Αγγέλους και όχι με τους Ταξιάρχες! Και η αγάπη μου για τα λουλούδια με κάνει να προτιμώ τον Άγγελο με τον κρίνο και να γιορτάζω μαζί του! Φιλάκια:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Χρόνια Πολλά (με καθυστέρηση μιας μέρας). Να είσαι καλή μου Αγγελική πάντα υγιής και να μοιράζεις στους ανθρώπους σου απλόχερα την αγάπη σου σου και τα ταλέντα (έχεις και πολλά ως γνωστόν).

    Όσο για το αρωματικό κεκάκι σου...εγώ φανατική ως γνωρίζεις των αρωμάτων, τι να πω; Συγκλονιστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πηνελόπη μου, σε ευχαριστώ πολύ! Και για τις ευχές και για τα καλά σου λόγια!

    Έχεις δίκιο για το άρωμα. Έχει και ενδιαφέρουσα υφή, σπυρωτή! Αλλά το καλύτερο είναι η επίγευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Aγγελική,χρόνια πολλά!
    Ποπό,λυπάμαι δεν ήξερα ότι κι εσύ γιορτάζεις,ξέρεις εδώ οι συνονόματες γιορτάζουν 8 Νοεμβρίου,την είχα πατήσει με την Deli.
    Πολύ νόστιμο φαίνεται το γλυκάκι-πες μου η πολέντα είναι κάτι σαν σιμιγδάλι;

    Τα λουλουδάκια τέλεια,σίγουρα δεν χρειάζονται λόγια!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Xρονια πολλα, χαρουμενα και ευτυχισμενα Αγγελικη μου. Να παρει η ευχη, μονιμως και εγω συνδεω τις Αγγελικές με τους ταξιαρχες. Ευχαριστουμε για το κερασμα, τελειο δειχνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σταυρούλα μου σε ευχαριστώ! Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με τέτοιες λεπτομέρειες! Τι Μάρτη, τι Οκτώβρη!!!!Πάντα οι ευχές είναι δεκτές! Ιδιαίτερα από φίλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελένη μου, όπως είπα και στην Σταυρούλα δεν έχω πρόβλημα! Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου!
    Η πολέντα είναι σαν το σιμιγδάλι αλλά από καλαμπόκι και έχει χρυσαφένιο χρώμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Το έφτιαξες τελικά ε; Τέλειο δείχνει και οι φωτό όπως πάντα εξαιρετικές! Φιλενάδα, χρονια πολλά. Να σε χαιρόμαστε! Και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χρόνια σου πολλά!!! Ότι έχει σιρόπι με ενθουσιάζει και είναι άκρως προκλητικό όπως φαίνεται στην φώτο που είναι καταπληκτική!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγγελική μου, έστω και λίγο καθυστερημένα, χρόνια πολλά και καλά, γευστικά και μυρωδάτα!!! Όσο για το κέικ... φαίνεται υπέρχο!! (μου μοσκομύρισε και το λεμονάκι!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Με μπέρδεψες με την γιορτή σου... Αγγελική αν γιορτάζεις τώρα ή έχεις γενέθλια, ότι και να είναι Χρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά... το ζουμερό γλυκό σου είναι/δείχνει όνειρο, αφού ένα από τα αγαπημένα μου τρόφιμα/συστατικά ή όπως αλλιώς θες να το πεις είναι το καλαμπόκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φτιαχνω ενα παρομοιο κεικ με πορτοκαλι και βαζω στο μιγμα και καλαμποκαλευρο,οντως του δινει μια ιδιαιτερη υφη αλλα και γευση.Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κική μου καλό ήταν! Για να μη το τσακίσουμε το προσφέραμε σε όποιον βρέθηκε πρόθυμος να το δοκιμάσει! Οι θυρωροί του συγκροτήματος μου χαμογελούν περισσότερο απ ότι τις προηγούμενες μέρες… Σ ευχαριστώ! Και του χρόνου να είμαστε καλά!

    Elen σε καταλαβαίνω! Τα ελαφρά σιρόπια μου αρέσουν και εμένα πολύ!

    Όλγα μου σε ευχαριστώ πολύ! Δεν υπάρχουν καθυστερημένες ευχές! Πάντα καλοδεχούμενες είναι!

    Eleni μου κάποιοι μπερδεύονται με τις Αγγελικές που γιορτάζουν στις 25 Μαρτίου! Όμως υπάρχουμε! Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου και τα καλά λόγια!

    apinkdreamer λάτρης της εικόνας και εσύ και εγώ! Γιαυτό μου αρέσουν οι ζωγραφιές σου!

    Δημιουργία μου κάποια στιγμή μας λες την συνταγή σου! Θα είναι απίθανη με τέτοια υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. :)) Είσαι φοβερή.. δεν περίμενα τέτοια απάντηση :))) Πέρασα σήμερα με το ποδήλατο από το Ζάππειο και είδα το γλυπτό με τον "έρωτα και το σπασμένο τόξο" και σε σκέφτηκα! Που το λέγαμε στο blog, καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κι ενώ έχω αποφασίσει στις καλές μας Αγγελικές να λέω δυο φορές το χρόνο χρόνια πολλά, φέτος τα έκανα μαντάρα. Χρόνια πολλά Αγγελική μου, χιλιόχρονη, καλόχρονη, κεφάτη πάντα και δημιουργική.

    Πολέντα (που κυκλοφορεί εδώ και σε προβρασμενη κατάσταση το αλεύρι ώστε να θες λίγο χρόνο να την βράσεις) έχω φάει μόνο ως συνοδευτικό φαγητού, ανακατεμμένη με παρμεζάνα και δεν μ ενθουσιάζει. Κέικ όμως λες πάει καλύτερα; Για να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Πολύ νόστιμη η συνταγή σας :)
    Εδώ σας προτείνουμε και μία άλλη συνταγή για πολέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή