Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Κολοκύθα με θυμάρι και τυρί...

Καιρό τώρα είχα βάλει στο μάτι μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου με τίτλο Κολοκύθα γεμιστή με τυριά και περίμενα την ευκαιρία να την δοκιμάσω. Το τραπέζι που είχα για την γιορτή μου στάθηκε η αφορμή για να αγοράσω τα υλικά και να την ετοιμάσω με τον δικό μου τρόπο....
Οι μικρές κολοκύθες Butternut squash στην Ν Αφρική είναι πολύ διαδεδομένες. Τις βρίσκω στην αγορά όλο τον χρόνο και είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών (κυρίως Α, C, βήτα καροτένιο, Β6 κλπ), ιχνοστοιχείων, μετάλλων, γιαυτό την θεωρώ σαν ένα "καλλυντικό" στην κουζίνα μου! Με τις κολοκύθες αυτές φτιάχνω σούπες, πουρέ, τις ψήνω μαζί με άλλα λαχανικά τουρλού στο φούρνο, τις προσθέτω ψητές σε σαλάτες κλπ. Βέβαια, σε πολλούς δεν αρέσει η γεύση τους, που γλυκίζει και το κακό είναι ότι σε αυτούς ανήκει ο Γ. .... Οπότε τις τρώω μόνη μου, ή όταν έχω κατάλληλη παρέα!
Την συγκεκριμένη κολοκύθα την έπλυνα, την έκοψα στην μέση κατά μήκος και με κουτάλι έβγαλα τους σπόρους και τις ίνες που είχαν μέσα. Στην συνέχεια την άλειψα με ελαιόλαδο, την αλάτισα και την ακούμπησα στο πυρέξ με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Την έψησα 45 λεπτά σε 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Αφού βεβαιώθηκα ότι η ψίχα είχε μαλακώσει, άδειασα προσεκτικά την ψίχα. Την έβαλα στο μπλέντερ και την έκανα πουρέ. Στον πουρέ της κολοκύθας ανακάτεψα σπασμένη φέτα (περίπου 250γρ), μια χούφτα καρύδι, ελάχιστο σκόρδο σε σκόνη, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ξαναγέμισα την κολοκύθα με τον πουρέ και πασπάλισα με τριμμένο τυρί (τσένταρ), φρέσκο θυμάρι και χοντροκομμένο καρύδι (πεκάν). Έβαλα ξανά την κολοκύθα στο φούρνο και έψησα άλλα 15-20 λεπτά να λιώσει το τυρί, χωρίς να καεί. 

Έκοψα την κολοκύθα σε φέτες και την σέρβιρα ζεστή! 
Όταν την ξαναφτιάξω θα βάλω ροκφόρ και θα παραλείψω το καρύδι. Ήταν ωραίο στην υφή αλλά μπέρδευε την γεύση.
Δοκιμάστε την! Είναι πολύ νόστιμο πιάτο και διαφορετικό!

31 σχόλια:

  1. Τι ενδιαφέρουσα συνταγή Αγγελική!!! Εντυπωσιακή σκέψη!! Καλημέρα κι από τη μακρινή Θεσσαλονίκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα σε ευχαριστώ παρόλο που τα εύσημα είναι για την Αργυρώ.
      Φιλάκια από τον νοτιά!

      Διαγραφή
  2. Αφού ο Γ. δεν την τρώει, την επόμενη φορά που θα την κάνεις με ροκφόρ, να καλέσεις εμένα στο τραπέζι σου καλή μου :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελόπη μου με την Ξανθή το έχουμε πει ότι πρέπει να φτιάξουμε ένα "σύλλογο" που θα στοχεύει στην κατανάλωση γευμάτων που δεν αγαπούν οι δικοί μας!
      Ναι, με ροκφόρ θα την κάνω την επόμενη φορά!

      Διαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρων και εντυπωσιακό!!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Ελένη μου! Ναι είναι πολύ εντυπωσιακό πιάτο!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. Ευχαριστώ γι' αυτό το πιάτο! Υπέροχη ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιωργία μου η ιδέα είναι ξεπατικωμένη!:)) Τα ευσημα στην Αργυρώ!

      Διαγραφή
  5. Αυτή η κολοκύθα είναι η μίνι που υπάρχει κι εδώ στα Σ/Μ μάλλον, ε?
    Μια τέτοια μικρή είχα δοκιμάσει σκέτη ψητή με τη φλούδα και μπαχαρικά, από συνταγή του Jamie Oliver, φαντάζομαι λοιπόν πόσο νόστιμη θα είναι γεμιστή με τυριά!
    Με ροκφόρ θα είναι ακόμα καλύτερη νομίζω, πολύ ωραία ιδέα!
    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Dark θα σε γελάσω και δεν θέλω! Δεν ξέρω την αγορά της Ελλάδας πια... Έχουν σχήμα μεγάλου αχλαδιού οι Butternut squash.
      Ναι και εγώ πιστεύω ότι με ροκφόρ θα είναι ακόμα καλύτερη!
      Φιλάκια:))

      Διαγραφή
  6. Οι κολοκύθες είναι στο τέλος τους στην Ελλάδα, συμπτωματικά πριν λίγο συζητούσα με την κόρη που να της βρω να φτιάξει κάτι.Αλλά κι αυτές που υπάρχουν είναι πάντα τεράστιες.Θα το ψάξω όμως, αλλιώς θα το βάλω στα υπόψιν και με ροκφόρ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ξανθή μου! Στην Ελλάδα οι κολοκύθες είναι μόνο για πίτες... Εδώ οι Butternut squash υπάρχουν στα μπακάλικα όλο το χρόνο.
      Φιλάκια και σε σένα και στην κορούλα σου!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραίο συνοδευτικό Αγγελική! Νομίζω μάλιστα ότι με το ροκφόρ θα είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο και γευστικό! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου το ροκφόρ (για όσους τους αρέσει) πρέπει να πηγαίνει περισσότερο στην κολοκύθα. Όμως το έκανα με φέτα γιατί φοβήθηκα τα γούστα των καλεσμένων...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Με εντυπωσίασε πολύ το αποτέλεσμα καθώς και η ιδέα. Πιθανότατα θα έτρωγα μόνο το περιεχόμενο και όχι την κολοκύθα (την τρώω μόνο σε συγκεκριμένες παρασκευές). Όμως δεν παύει να ειναι ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό πιάτο!!!

    Συγχαρητήρια!! Και φιλιαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρυσαυγή μου, συμφωνώ απόλυτα! Και καλώς ή κακώς η εντύπωση μετράει!
      Φιλάκια και από μένα!

      Διαγραφή
  9. Αγγελική μου τι υπέροχη συνταγή είναι αυτή? Να σου ευχηθώ έστω και καθυστερημένα χρόνια πολλά για την γιορτή σου, υγεία κι ευτυχία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχές δεχόμαστε καθημερινά από καλές φίλες!:))Δεν υπάρχει προθεσμία!
      Σ ευχαριστώ πολύ Λίλα μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  10. Δείχνει τόσο λαχταριστή Αγγελική μου!Πολύ ωραίο συνοδευτικό. Υποθέτω ότι θα μου αρέσει και με το καρύδι.

    Αγγελική μου δεν μπορώ να συνηθίσω ότι κάποιες Αγγελικές γιορτάζουν το Μάρτη. Εμείς εδώ σας γιορτάζουμε το Νοέμβρη :-). Χρόνια σου πολλά κι ευτυχισμένα καλή μου και να χαίρεσαι ό,τι αγαπάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγγελική μου φαίνεται υπέροχο και εγώ λατρεύω τις κολοκύθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. με χτύπησες στο ευαίσθητό μου σημείο!!!
    πεθαίνω για γλυκιά κολοκύθα!!!
    την εχω μαγειρέψει πολλές φορές αλλά ολόκληρη γεμιστή δεν την είχα ξαναδεί!!!θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peps καλημέρα! Αν σου αρέσει η κολοκύθα δες και την γεμιστή κολοκύθα! Και αυτή είναι ολόκληρη!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Ειλικρινά το πόσο δελεαστική φαίνεται...τα λόγια δε μπορούν να το περιγράψουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σου ευχήθηκα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Αγγελική μου!!! Δεν είμαι σίγουρη μιας και τρέχω όλη την ημέρα και μερικές φορές ξεχνάωωωωωω!!!! Και πάλι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλά!!! Εντυπωσιάστηκα με την κολοκύθα πρέπει να σου έγινε ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΝΟΣΤΙΜΗ!!!! Κι έχω μια εμμονή με τις κολοκύθες!!! Πολλά φιλιά και του χρόνου!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα Αγγελική μου!
    Τη ζήλεψα την κολοκύθα σου και θα τη δοκίμαζα ευχαρίστως παρείτσα σου! Και ο διπλανός μου δεν την προτιμά!!!
    Εδώ δυστυχώς δεν βρίσκω καλές, εξωτερικά είναι ωραίες αλλά μέσα σκληρές και άδειες.
    Καταγράφω την ιδέα σου για την Ελλάδα.

    Φιλιά, και του χρόνου να εορτάσεις με υγεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Tη βρίσκω καταπληκτική!!! Πρωτότυπη συνταγή, δεν την έχω ξαναδεί, νομίζω ότι θα τη δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία!!
    Χρόνια σου πολλά για τη γιορτή σου και σου εύχομαι να ΄χεις πάντα υγεία και χαρά!!
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ θα κάνω παρέα με τον Γ.., βλέπεις αυτές οι κατασκευές είναι ξένες προς το παρόν για μένα, αλλά που ξέρεις καμμιά φορά όλα μπορούν να αλλάξουν. Γιόρταζες λοιπόν; εύχομαι χρόνια σου πολλά και ότι επιθυμείς στην ζωή σου.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εγώ, εγώ! Εγώ δηλώνω εθελοντής να την τρώμε μαζί όταν τη φτιάχνεις, που μου αρέσουν οι γλυκιές γεύσεις, ακόμα και στο φαγητό! Χαχα! Πολύ ωραία έγινε. Τη σημειώνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μπράβο Αγγελική πολύ ωραία την έκανες την κολοκύθα.
    Και για ένα τραπέζι είναι πολύ πρωτότυπο πιάτο και νόστιμο.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή