Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012

Του Μάρτη το παζάρι έχει λεμόνι!

Η Ξανθή, η Πρασινάδα και η Μωβ οργανώνουν κάθε μήνα ένα παιχνίδι από το μπλογκ "τα παιχνίδια της Κουζίνας"! Ο μήνας κοντεύει να τελειώσει και εγώ μόλις τώρα κατάφερα να ανταποκριθώ!
Τι πρότειναν να παίξουμε /ετοιμάσουμε? Πρωτότυπες Κουζινοδημιουργίες με Λεμόνι, ή Πορτοκάλι, ή Μανταρίνι! Όσο και να μου αρέσουν τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια, δεν είναι ο καιρός τους στο φθινοπωρινό Νότιο ημισφαίριο! Οπότε περιορίστηκα στα λεμόνια, ...εμπλουτισμένα! Αποφάσισα να μην ασχοληθώ με γλυκό, αλλά με ένα κύριο πιάτο!
Βοδινό φιλέτο με "τσάντεϋ" εσπεριδοειδών και άγρια ρόκα.
Χρειάστηκα για 2 πιάτα:
  • 4 φιλέτα βοδινά, λεπτά κομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα εσπεριδοειδών, 
  • 1 κουταλιά της σούπας ξίδι, λευκό
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 
  • 3 λεμόνια, 
  • 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο 
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • άγρια ρόκα

Ετοίμασα ένα πρόχειρο "τσάτνεϋ" ανακατεύοντας σε ένα μικρό κατσαρολάκι 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα εσπεριδοειδών (η μαρμελάδα είχε μέσα λεπτοκομμένες φλουδίτσες λεμονιού, πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ και πίκριζε ελαφρότατα), 1 κουταλιά της σούπας ξίδι, 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το χυμό από ένα μέτριο λεμόνι, 1/2 σκελίδα σκόρδο λιωμένο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Έβαλα το μείγμα να βράσει 4-5 λεπτά, ώστε να δέσει λίγο το "τσάτνεϋ". Και το άφησα να περιμένει!
Έψησα τα φιλέτα στην καλά ζεσταμένη, μαντεμένια ψηστιέρα, στο μάτι της κουζίνας. Περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά (ήταν πολύ λεπτοκομμένα τα φιλέτα). Πρόσθεσα αλατοπίπερο.
Έκοψα λεπτές φέτες (όχι και ιδιαίτερα λεπτές) λεμονιού, από τις λεμονιές του κήπου μας. Και με κοφτερό μαχαίρι έβγαλα την ψίχα του λεμονιού, αφήνοντας δυο δαχτυλίδια από την φλούδα. Γέμισα τα φιλέτα με άγρια ρόκα και "τσάτνεϋ" εσπεριδοειδών, τα τύλιξα και τα τοποθέτησα μέσα στα δαχτυλίδια από την φλούδα του λεμονιού! Τα τοποθέτησα στα πιάτα και στόλισα με "τσάτνεϋ" 
Αυτή είναι λοιπόν η συμμετοχή μου στο παιχνίδι του Μαρτίου! Περιμένω την συνέχεια!
http://paixnidiathskouzinas.blogspot.com/2012/03/blog-post_05.html
Κορίτσια σας ευχαριστώ!

34 σχόλια:

  1. Καταπληκτική συνταγή ...αύριο πηγαίνω για το φιλέτο!!!! Πρέπει να έγινε απλώς τέλειααααααααα!! Φιλιά από Θεσ/νίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Αγγελική.
    Η μετάδοση γίνεται από Σέρβια Κοζάνης.
    Έτσι, για να προσανατολιστείς.
    Τώρα κατάλαβα γιατί σε τράβηξε η κανέλα και το λεμόνι!!
    Εγώ έκανα την βόλτα μου και βρήκα πολύ νόστιμα πιάτα και όμορφες φωτογραφίες.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στέλλα μου καλώς ήρθες! Η γνωριμία μας είναι απόδειξη ότι το παιχνίδι πετυχαίνει τους στόχους του! Σέρβια! Σε τι πανέμορφη πόλη ζεις! Και με τι κουλτούρα! Τώρα καταλαβαίνω!
      Πολλά φιλιά και από εμένα!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Αγγελική μου!! Το φαγητό σου είναι απλά μαγεία! Απ΄ όπου και αν το πιάσω σκίζει! Απίθανο και μυρωδάτο το τσάτνεϊ, ζήλεψα τρελά τη μαντεμένια ψηστιέρα και αυτή η παρουσίαση κλέβει καρδιές!! Μπράβο για την υπέροχη και πολύ πρωτότυπη συμμετοχή σου!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΥΓ. Σε σχέση με αυτό που με ρώτησες για το Rooibos, ξέρεις τι γίνεται; Σε γενικές γραμμές δεν πίνω τσάι. Άντε να έχω πιει lipton που δεν μου αρέσει καθόλου και τσαγάκι του βουνού που δεν βρίσκω καλό εύκολα. Οπότε το Rooibos μου φάνηκε διαφορετικό και αρωματικό, γι' αυτό και μ' άρεσε! Έχεις να προτείνεις κάποιο; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου η ψηστιέρα αυτή κάνει εξαιρετική δουλειά! Για μικρές μερίδες δεν αξίζει να ανοίξει κανείς το BBQ και να το λερώσει...
      Όσο για τα τσάγια, το μόνο που ξέρω είναι ότι το λίπτον είναι μετριότατης, για να μη πω κακής, ποιότητας. Αν κάποιος αγαπάει το τσάι αξίζει να αγοράζει από ειδικά καταστήματα (πχ από "το τσάι" στην Ομήρου 35 ή τον "δρόμο του τσαγιού" στη Χάριτος) με την συμβουλή των πωλητών που μπορούν να σε καθοδηγήσουν σε υπέροχες επιλογές!
      Φιλάκια πολλά και στο Φιφίνι

      Διαγραφή
  4. Ήμουν σίγουρη ότι θα έβρισκες τη λύση και στο νότιο ημισφαίριο για μια υπέροχη δημιουργία με τα προτεινόμενα υλικά!!
    Αυτό θα δοκιμαστεί άμεσα!
    Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σου!!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθή μου, η γκρίνια μου ήταν περισσότερο για την αντίληψη ότι το βόριο ημισφαίριο είναι ο κόσμος όλος, παρά ότι δεν έβρισκα εσπεριδοειδή!
      Προς στιγμή ήθελα να κάνω πλάκα και να παίξω με γκουάβα, αλλά δεν με βόλευε! Τι "λεμόνι και κανέλα" θα λεγόταν το μπλογκ μου!:))
      Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση! Και την ευκαιρία να γνωρίσω μπλογκ που δεν ήξερα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Πολύ ομορφη παρουσιαση! Ξετρελαθηκα μονο που κοιτουσα τις εικονες... φυσικα και στη γευση πρεπει να ειναι φοβερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελπινίκη μου σε ευχαριστώ! Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. μμμ!!!πολυ καλη!!!!σιγουρα θα δοκιμαστει.....ευχαριστουμε!!καλημερα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίριδα αν το δοκιμάσεις περιμένω εντυπώσεις!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  7. Ο καλλιτέχνης θέλει να κρυφτεί αλλά δεν μπορεί... και το ξέρεις! Τα φυσικά δαχτυλίδια λεμονιού είναι πανέμορφα και δώσανε χρώμα και χάρη στο εξαιρετικά ψημένο φιλετάκι!
    Για το τσάτνευ...αν δεν φάω, καλά λόγια δεν λέω :-))
    Καλό ΣΚ Αγγελική μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα! Ο κρυφο-καλλιτέχνης σου στέλνει φιλάκια!

      Διαγραφή
  8. Καταπληκτικό πιάτο... και από εμφάνιση, σκίζει!!!
    Καλό Σαβ/κο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Ελένη μου! Αν κάνεις δίαιτα το ρίχνεις στο στιλιζάρισμα για να πετύχεις το "φάτε μάτια ψάρια"... Ε δεν ήταν ψάρια ήταν ψητό κρεατάκι...

      Διαγραφή
  9. Μα τι υπέροχο πράγμα φτιάξαν τα χεράκια σου βρε Αγγελική μου! Φανταστική ιδέα και το δεματάκι με τις λεμονόφλουδες! Πολύ ωραίο πιάτο!
    Πολύ το χαιρομαι αυτο παιχνίδι! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eri μου και εγώ το διασκεδάζω το παιχνίδι! Μου αρέσει πώς και τι διαλέγουμε να παρουσιάσουμε!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  10. ΣΑΝ ΝΑ ΜΑΣ ΜΥΡΙΖΕΙ .... ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΟ... ΘΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Μarileni! Χαίρομαι που σου άρεσε! Αν φτιάξεις το δεματάκι μπορείς να το γεμίσεις με ότι σου αρέσει! Αν δεν έπαιζα στο παιχνίδι με θέμα τα εσπεριδοειδή θα το γέμιζα και με τυρί, λιαστές ντομάτες, χρωματιστές πιπεριές,κλπ
      Περιμένω εντυπώσεις!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  11. Aγγελική...νοστιμότατα θα είναι ...και πολύ όμορφο πιάτο!!!! καλησπέρα σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Μια, καλώς ήρθες! Σ ευχαριστώ!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. αυτο το τσάτνευ είναι που με τρελλαίνει!!!!
    όσο για το design...δεν έχω λόγια! σήμερα έχω τραπέζι και θα φτιάξω τη σαλάτα σου με το μάνγκο!δυστυχώς δε βρηκα γκοργκοντζόλα και πήρα μπλέ τυρί και ροκφόρ.
    θα σε ενημερώσω για τις ...εξελίξεις!!!
    καλημέρα σε σένα , στο sandton και στο als steakhouse..υπαρχει ακόμα????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Peps έχω αγωνία! Πες μου αν άρεσε!
      Όπως έλεγα στην Ελένη το έχω ρίξει στο στυλιζάρισμα για να μου αρέσουν τα διαιτητικά πιάτα...
      Έχεις έρθει στο Σάντον? Υπάρχει ένα εστιατόριο στη διασταύρωση Rivonia και Seventh Ave που λέγεται Al's Gourmet Chicken αυτό λες? Γενικά από steakhouses σκίζουμε!
      Φιλάκια και να έχει καλή επιτυχία το τραπέζι σου!

      Διαγραφή
    2. Ένα στεκάδικο στο rosebank .Λεγόταν Al's steakhouse αλλα νομίζω μετά άλλαξε σε grillhouse.Έχω φάει τα πιο νόστιμα κρεάτα!!!Όντως σκίζετε από steakhouse!!!!

      Διαγραφή
    3. Έχεις δίκιο! Το κοίταξα (http://www.thegrillhouse.co.za/how-the-grillhouse-family-grew) το Grillhouse είναι! Στο εμπορικό κέντρο του Hyatt. Συνεχίζει να είναι το καλύτερο steakhouse του Σάντον κατά την γνώμη μου! Φοβερό κρέας, υπέροχο σέρβις και μια από τις πιο μεγάλες κάβες κρασιού!
      Έλα, να μου πεις αν έτσι ήταν από τότε!

      Διαγραφή
    4. πολύ θα το ήθελα!!! θα μπω στο σαιτ να χαζεψω το ..μενου....σλουρπ!!!

      Διαγραφή
  13. Ό τι βγαίνει από τα χεράκια σου, Αγγελική μου, είναι ζωγραφιά! Καταπληκτική παρουσίαση!
    Μια τέτοια πλάκα έχω κι εγώ στην Ελλάδα και μου αρέσει ο τρόπος που ψήνει.
    Μου άρεσε και το τσάτνευ όπως το έφτιαξες και το κτρατώ. Ευχαριστώωωωωωωω!
    Φιλάκια πολλά, καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου σε ευχαριστώ!
      Ναι, η πλάκα είναι καλή!
      Σου στέλνω φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Olá!
    Linda a apresentação da receita.
    Como um guardanapo arranjado num aro de limão... nunca vi isso e é muito criativo.
    Adorei os temperos também, marmelada, mostarda, vinagre e azeite... tudo de bom!!!
    Bom fim de semana!
    Beijinhos.
    Brasil
    ¸.•°`♥✿⊱╮
    °º♫

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Hola amiga Μagia!
      Thank you for visiting!
      Beijinhos.
      S Africa

      º° ✿♥ ♫° ·

      Διαγραφή
  15. Αυτό πώς μου ξέφυγε; Πολύ καλό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αύριο να έρθεις με τον κηδεμόνα σου! Άκου σου ξέφυγε!!!!! :))
      Φιλάκια Κική μου!

      Διαγραφή