Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

8 Μαρτίου Παγκόσμια μέρα της γυναίκας!


Για την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας έχω γράψει και πριν ένα χρόνο!
Με την αφορμή του εορτασμού κάνω έναν απολογισμό...
Φέτος δεν τολμώ να θέσω το ερώτημα αν πετύχαμε τον στόχο της ισότητας. Μια τέτοια απορία φέτος θα έμοιαζε με ειρωνεία...
Σύμφωνα με την την στατιστική του Δεκεμβρίου η ανεργία των γυναικών φθάνει στο 25,3%, όταν συνολικά η ανεργία (δυστυχώς) έφτασε το 21% και βέβαια σταθερά οι γυναίκες συμμετέχουν σε ψηλό ποσοστό στην μακροχρόνια ανεργία...
Είναι φανερό ότι γυναικεία απασχόληση υπολείπεται σημαντικά της ανδρικής, που επίσης βρίσκεται σε κρίση...
Η γυναικεία απασχόληση, αν υπάρχει, είναι κυρίως σε θέσεις χαμηλής ειδίκευσης. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται σε θέσεις  υψηλής ειδίκευσης και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Καλύπτουν σταθερά σε μεγάλο ποσοστό θέσεις στην παραοικονομία...
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας το 38,5 των γυναικών ηλικίας 20 ως 64 ετών είναι οικονομικά μη ενεργές... (Πηγή: Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων)
Όταν δεν υπάρχει δουλειά και εισόδημα, όταν μειώνεται η κοινωνική πρόνοια, η προστασία της μητρότητας, οι παρεχόμενες υπηρεσίες για την υγεία δυσκολεύουν, οι συντάξεις μειώνονται πρέπει να προβληματιστούμε!
Ας γιορτάσουμε λοιπόν την ημέρα της γυναίκας, ελπίζοντας ότι κάποια μέρα θα πετύχουμε ισότιμα δικαιώματα με τους άνδρες!

28 σχόλια:

  1. Δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι παγκόσμιες μέρες. Όσο για την ισότητα, πιστελυεις ότι ουσιαστικά υπάρχει; Εγώ όχι...
    Το βίντεο εντυπωσιακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι παγκόσμιες μέρες έχουν σημασία αν ευαισθητοποιούν το κοινό πάνω σε κάποιο πρόβλημα. Η συγκεκριμένη είναι αφορμή για προβληματισμό και αφετηρία για δράση. Και εγώ πιστεύω ότι η ισότητα είναι μακρινή υπόθεση! Κάτι δεν πρέπει να κάνουμε γιαυτό?

      Διαγραφή
  2. Ωραίο το βίντεο, εντυπωσιακές οι φωτό και χρήσιμες οι παγκόσμιες ημέρες όταν, όμως, φέρνουν αποτελέσματα!!! Εφέτος, Αγγελική μου, κι εγώ είμαι αρκετά απαισιόδοξη κι όχι μόνον για την ισότητα στην εργασία αλλά για βασικές ανάγκες των γυναικών και της μητρότητας!!! Ωστόσο, πρέπει να αντιδράσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική αν οι παγκόσμιες μέρες δεν καταλήγουν σε αγορά λουλουδιών νομίζω ότι πάντα κάτι προσφέρουν! Βέβαια σε εποχές κρίσιμες η διεκδίκηση γυναικείων θεμάτων ακούγεται σαν υπερβολή, και ας είναι απαραίτητη!

      Διαγραφή
  3. Αγγελική μου, είμαι της άποψης ότι οι παγκόσμιες μέρες πρέπει να υπάρχουν για τους λόγους που προανέφερες... δεν πρέπει να ξεχνούμε ιστορικά γεγονότα ή ότι πράγματα που εμείς θεωρούμε δεδομένα κάποτε ήταν αδιανόητα και κερδήθηκαν μετά από πολύ αγώνα...
    Η αλήθεια είναι ότι πιστεύω πως τουλάχιστον στη χώρα μας είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει πραγματική ισότητα... είμαστε αξιοθαύμαστα πλάσματα όμως και θεωρώ ότι δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για πράγματα που δικαιωματικά μας ανήκουν!
    Να έχεις μια όμορφη μέρα εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν διατηρούνται κεκτημένα αλλά επιστρέφουμε σε πολύ συντηρητικά σχήματα!
      Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

      Διαγραφή
  4. Αγγελική μου καλησπέρα!Δυστυχώς ενώ προσφέρουμε πολλά τελικά δεν έχουμε την ανάλογη μεταχείρηση!Ισότητα...δεν υπάρχει!Και μιλάω για ουσιαστική!!! Σίγουρα όμως θα πρέπει να αγωνιζόμαστε για αυτά που μας ανήκουν!!!Πολλά φιλιά καλή συνέχεια!!!
    **Το βιντεάκι απολαυστικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελένη μου έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε!

      Το βιντεάκι είναι έργο τέχνης! Μου το θύμισε πρόσφατα η φίλη Κατερίνα και νομίζω ότι ταιριάζει στην ημέρα!

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Αγγελική μου!
    Χρόνια πολλά για σήμερα, με υγεία και δύναμη! Το βιντεάκι μου άρεσε πολύ, έχει ποιότητα!
    Χαίρομαι που ανταποκρίθηκες στο παιχνίδι κι ελπίζω ότι θα το ευχαριστηθείς!
    Έχει ενδιαφέρον!
    Φιλάκια πολλά από τη Τζέντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ελένη μου! Πολλές ευχές και από μένα!
      Το παιχνίδι θα το παίξω οσονούπω! Ξέρεις ότι μου αρέσουν αυτά!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  6. Αυτό είναι που θα λέγαμε "ψύχραιμο κείμενο", ότι πρέπει δηλαδή για τη γιορτή της γυναίκας, που καλείται να εμπνεύσει, να βαστάξει, να δημιουργήσει, να στηρίξει, να προλάβει να.. με ρεαλιστική αντιμετώπιση της ζωής της, της Ζωής γενικά..
    (ωραίο κείμενο Αγγελική μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου για ένα ψύχραιμο στυλ ζούμε...:))
      Είδες που αξιοποίησα το βίντεο που μου έστειλες?
      Ας μη κάνουμε θέμα πόσα πράγματα κάνουμε ταυτόχρονα, χωρίς να αναγνωρίζονται σαν προσφορά! Κόρες μεγαλώνουμε, ας έχουν ένα καλό μέλλον σε ισότιμες σχέσεις!

      Φιλάκιααααααα

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραίο βίντεο!! συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που λες και εύχομαι να αλλάξει κάτι στα επόμενα χρόνια και οι γυναίκες να αισθανθούν και να είναι δικαιωμένες.
    Φιλιά πολλά, Χρόνια μας πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου και εγώ το εύχομαι να τα καταφέρουμε καλύτερα!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  8. Ασφαλώς ωραίο το βίντεο και ακόμα πιο ωραία η ανάρτησή σου ως λόγος.
    Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει ποτέ ισότητα ίσως γιατί οι μανάδες μας ήσαν γατούλες κι εμείς προσπαθήσαμε να μην είμαστε έτσι, αλλά ξύπνιες κι έξυπνες. Τώρα πια νομίζω ότι επικρατεί το μοντέλο "πολιτικός" μ όσα κρύβει ο τίτλος. Έτσι κι αλλιώς μας αφήνουν πίσω οι διοικούντες που κατά κανόνα είναι άντρες. Πρώτα-πρώτα ποτέ δεν έγινε ίσος ο μισθός για την ίδια εργασία. Ακόμα. Σε γινικές γραμμές οι παγκόσμιες ημέρες μ αφήνουν αδιάφορη λογω της εμπορευματοποίησης που υφίστανται.
    Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νένα μου σε έχω μάθει μαχητική! Μην σε ακούω να λες ποτέ! Τίποτα δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια!
      Συμφωνώ γενικά για τις παγκόσμιες ημέρες! Για την συγκεκριμένη βρίσκω πάντα αφορμή για να προβληματίζομαι σε σχέση με την πορεία των γυναικείων θεμάτων.

      Διαγραφή
  9. Αγγελική μου πολύ ωραίο και χρήσιμο το κείμενό σου. Και το βίντεο πολύ καλό.Για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι αισιόδοξη ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή. !
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νίκη μου έχεις δίκιο! Όλες είμαστε απαισιόδοξες! Όμως κάτι πρέπει να γίνει πριν πισωγυρίσουμε στις ιστορίες του 1910. Πολλά φιλιά και από εμένα!

      Διαγραφή
  10. Οι παγκόσμιες ημέρες υπάρχουν για να μας υπενθυμίζουν κάποια θέματα και να μας προβληματιζούν.
    Αυτό βέβαια γίνεται μόνο όταν εμείς είμαστε ανοιχτοί σε αυτό και δεν μένουμε στο χρόνια πολλά και σε μια γυναικεία έξοδο.
    Ισότητα γυναικών αντρών δεν θα υπάρξει ποτέ, όπως ποτέ δεν θα νοιώθουν όλοι οι άνθρωποι ίσοι.
    Να είσαι καλά Αγγελική μου
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Μανουσίνα μου, αν η μέρα της γυναίκας γιορτάζεται για να βγαίνουμε έξω με φίλες ή να δεχόμαστε ανθοδέσμες από τον καλό μας... άσε δεν παίζεται!
      Η ισότητα για να γίνει δυνατή χρειάζεται δουλειά! Κυρίως από εμάς που πρέπει να διεκδικούμε!

      Διαγραφή
  11. Αγγελική καλημέρα και καλή εβδομάδα...εμείς έχουμε ακόμη χιόνια εδώ, τα λουλούδια σου μου έφτιαξαν τη διάθεση.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Δημητρούλα! Λένε ότι για την Ελλάδα ο φετινός χειμώνας είναι από τους χειρότερους! Πού θα πάει όμως? Ο ήλιος πλησιάζει!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Εδώ Αγγελική όλα αυτά πάει ξεγράφτηκαν. Κανένα εργασιακό δικαίωμα και η ανεργία στα ύψη. Δυστυχώς μπαίνουμε σε νέο μεσαίωνα, ή μάλλον είμαστε ήδη εκεί, καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε περιμένει μια πρόσκληση στον Ψαρότοπο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια υπέροχη συνταγή.Θα τη δοκιμάσω γιατί μου αρέσουν τα ρεβύθια τρελαίνομαι...καλή συνέχεια με τη διατροφή και...καλό κουράγιο!! Σε ευχαριστώ για το "πέρασμα " του παιχνιδού και το μοίρασμα...καλό σαββατοκύριακο Αγγελική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή