Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Καμηλοπάρδαλη

Στο πρώτο μας ταξίδι στην Αφρική, κάπου 10 χρόνια πριν έρθουμε μόνιμα εδώ, η πρώτη εκδρομή μας ήταν στο Kruger National Park. Στην είσοδο σχεδόν του πάρκου μας «περίμεναν» ένα ζευγάρι καμηλοπαρδάλεις, που μας κοιτούσαν από ψηλά! Μου κόπηκε η ανάσα! Η στάση τους, η κίνησή τους, τα όμορφα μάτια τους και κυρίως ο τρόπος που το αρσενικό τύλιξε με το λαιμό του το λαιμό της συντρόφου του και την απόμακρινε από τον δρόμο, ήταν υπέροχα! Κοκάλωσα, σαν κεραυνοβολημένη, ούτε φωτογραφία δεν τράβηξα, μη τις χάσω στιγμή από τα μάτια μου…Από τότε συναντάμε σε κάποιες εκδρομές μας τα υπέροχα αυτά θηλαστικά και τα φωτογραφίζουμε με πάθος! Τι να σας πρωτοπώ για καμηλοπαρδάλεις! Είναι μηρυκαστικά, έχουν οπλές, ζυγίζουν πάνω από έναν τόνο, σε ύψος ξεπερνούν τα 4 μέτρα και οι μεγάλες αρσενικές φθάνουν και πάνω από τα 5μ. Καμιάς το δέρμα δεν είναι ίδιο με άλλης! Τα σχήματά τους είναι όπως τα δακτυλικά μας αποτυπώματα. Υπάρχουν διαφορετικά είδη καμηλοπάρδαλης. Εμείς έχουμε δει την Ν Αφικάνικη, και την Μασάι. Εδώ έχουμε έναν αρσενικό, στα "κέρατα" έχει... φαλάκρα!
Κάθε μια αποτελεί ολόκληρο βιότοπο. Γύρω τους και πάνω τους υπάρχουν πουλιά, που τις καθαρίζουν από τα παράσιτα. Αυτή η καμηλοπάρδαλη είναι μασάι βλέπετε τα σχέδια στο δέρμα της είναι ασύμμετρα στην άκρη.

Τρώνε τα βλαστούς δέντρων και ψηλών θάμνων, ακόμα και όταν αυτά έχουν πολλά αγκάθια, όπως οι ακακίες (που δεν τις τρων ούτε οι πειναλέοι ελέφαντες, λόγω των σκληρών αγκαθιών τους). Δεν έχουν μεγάλη ανάγκη από νερό, μπορούν να πιούν σε αραιά διαστήματα, όποτε βρουν διαθέσιμο! Είναι όμως χαρακτηριστικός ο τρόπος που σκύβουν για να πιούν νερό (ή να φάνε άλατα από το έδαφος) ανοίγοντας και λυγίζοντας τα πόδια για να ισορροπήσουν!

Η γλώσσα τους είναι μπλε και μακριά! Στο κεφάλι τους έχουν δυο μικρά εξογκώματα, σαν κέρατακια. Είναι τοποθετημένα ψηλά στο κούτελο και μάλλον προστατεύουν τα μάτια από πιθανούς τραυματισμούς Τα θηλυκά ζώα έχουν τριχούλες στο επάνω μέρος από τα κερατάκια, ενώ τα αρσενικά έχουν τριχούλες μόνο περιμετρικά και φαλακρίτσα στο κέντρο! Παρατηρώντας αυτό μπορείς από το κεφάλι να ξεχωρίσεις αν το ζώο είναι θηλυκό ή αρσενικό.

Μη μου πείτε ότι δεν μοιάζει στον Ε.Τ ?

Ο λαιμός τους έχει 7 επιμήκεις σπονδύλους (αν δεν κάνω λάθος τόσους σπονδύλους έχει και ο άνθρωπος). Είναι πολύ ευέλικτος λόγω των αρθρώσεών του. Και φανταστείτε πόσο δυνατούς μυς έχει για να κρατιέται… στο ύψος του (αλλά και τι κυκλοφοριακό για να τροφοδοτεί η καρδιά σταθερά αίμα τον εγκέφαλο σε οποιαδήποτε στάση του κεφαλιού)!

Τρέχουν γρήγορα (50 Km), αλλά όχι για πολλή ώρα. Όταν θέλουν να αμυνθούν κλωστούν δυνατά! Τα μεγάλα ζώα, λέγεται ότι, μπορούν με κλωτσιές να σκοτώσουν λιοντάρι. Για τον λόγο αυτό τα λιοντάρια δεν τους επιτίθενται, παρά μόνο αν τα βρουν σκυμμένα να πιουν νερό. Στην στάση αυτή δεν μπορούν να κλωτσήσουν, ούτε να φύγουν γρήγορα! Το λιοντάρι είναι το μόνο σαρκοφάγο, που συνιστά σοβαρή απειλή για μια ενήλικη καμηλοπάρδαλη (εκτός από τον άνθρωπο…). Είναι πολυγαμικά ζώα. Η θηλυκή γεννά ένα μωρό και το προσέχει διαρκώς! Τα μωρά τα κυνηγούν πολλά σαρκοβόρα ζώα (λιοντάρια, λεοπαρδάλεις, ίαινες, άγρια σκυλιά). Μικρός αριθμός από αυτά ενηλικιώνονται, ούτε τα μισά από όσα γέννιονται. Αν τα καταφέρουν, ζουν συνολικά 20-25 χρόνια. Είναι προστατευόμενο είδος. Ο συνολικός πληθυσμός τους κυμαίνεται από 110.000 έως 150.000 σε όλη την Αφρική. Κινδυνεύουν ακόμα από λαθροθηρία για το δέρμα τους, το κρέας και τις ουρές τους, που τις χρησιμοποιούν για να διώχνουν τις μύγες!!!!!

Η Γαστεροπλήξ πριν λίγες μέρες, μου έχει ζητήσει αυτό το ποστ με τις καμηλοπαρδάλεις. Δεν πρέπει λοιπόν να της χαλάω το κέφι!

34 σχόλια:

  1. Τέλεια η περιγραφή σου, ένοιωσα πως ήμουν εκεί και τα έβλεπα όλα αυτά! Πολύ όμορφα ζώα και πολύ ενημερωτική η ανάρτηση, ούτε το καλύτερο ντοκυμαντέρ! Καλή σου μέρα και ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς.
    είναι πολύ όμορφο που με θυμήθηκες.
    η ανάρτηση είναι εξαιρετική, πολύ ενημερωτικές οι πληροφορίες για τη ζωή τους.
    τα ζώα αυτά νομίζω ότι τα θαυμάζουν οι περισσότεροι άνθρωποι για το ύψος τους και την ασυνήθιστη ομορφιά τους.
    όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά τα πιο αγαπημένα τους παραμύθια ήταν αυτά που δημιουργούσαμε οικογενειακώς και φυσικά πάντα είχαν ηρωίδα μια καμηλοπάρδαλη, όλοι της έχουμε μια αδυναμία!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλή και εμπεριστατωμένη ανάλυση μου θύμισε τη "φυσική ιστορία" που κάναμε στο γυμνάσιο εμείς οι παλαιότεροι. Μόνο που τότε δεν υπήρχαν αυτές οι καταπληκτικές φωτογραφίες σαν τις δικές σου να κάνουντα πράγματα πιο ζωντανά.
    Να είσαι καλά Αγγελική και να συνεχίζεις αυτή την υπέροχη ξενάγηση!
    Είναι πολύ τυχεροί οι αναγνώστες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελική τι απίθανα ζωά μας παρουσιάζεις!!!
    Πολύ καλύτερο κι από ντοκυμαντέρ.
    Σε ευχαριστούμε που μας ταξιδεύεις σε μέρη που δύσκολα θα επισκευτούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το στέλνω και στις ανηψιές μου!
    Άψογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όπως πάντα άψογη η παρουσίαση σου! Thanks!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για τις φωτογραφίες σου τι να πω?? Υπέροχες όπως πάντα!!
    Οι πληροφορίες πολύ ενδιαφέρουσες.
    Δεν ήξερα ότι είναι προστατευόμενο είδος και ότι ο αριθμός τους έχει μειωθεί τόσο πολύ!!
    Πανέμορφα ζώα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @γαστεροπλήξ, το έχω ξαναπεί: όταν μου κάνουν πάσα παίζω, αν μπορώ! Για μένα η καμηλοπάρδαλη ήταν η μασκώτ μου, όταν ήμουν μικρή, γιατί ψήλωσα γρηγορότερα από τις συνομήλικες μου (ε... και λίγο περισσότερο)!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Navarino-s είδες που πάντα κάτι μένει από αυτά που μας μαθαίνουν? Από φυσική ιστορία μπορεί να μη θυμάμαι πολλά αλλά ο τρόπος φαίνεται ότι μου έμεινε…. :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Ξανθή μου, η Αφρική έχει τον εξωτισμό της… Ας το εκμεταλλευτούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Αγγελική.Πληροφορίες και φωτογραφίες καταπληκτικές.Οταν ήταν να μάθουμε αυτά τα ενδιαφέροντα πράγματα εμείς είχαμε το νού μας σε άλα πράγματα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έλενα, άμα σκοτώνουν αυτά τα υπέροχα ζώα για να χρησιμοποιούν τις ουρές για να διώχνουν τις μύγες, πώς να μην απειλούνται… Για να μην αναφερθούμε στις κλιματικές αλλαγές που μας απειλούν όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Dhmhtra, προφανώς είχαμε το νου μας αλλού! Και καλά κάναμε! Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρε συ με το "εμείς οι παλιότεροι" εννοούσα τον εαυτό μου. Μη μου πεις ότι πρόλαβες και εσύ τη "φυσική ιστορία"; Δεν το πιστεύω γιατί οι αναρτήσεις σου αποπνέουν ένα πνεύμα φρεσκάδας και νιότης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι κούκλες που είναι!!! Πολύ μου αρέσουν!!! Τα αγοράκια μισοφάλακρα ε; Αχ....μέχρι και στα ζώα ταλαιπωρουνται οι αντρες με φαλάκρα! χαχα! Λατρεύω όπως τυλίγουν τους λαιμούς τους τα ερωτευμένα. Έχουν πολύ πλάκα όταν σκύβουν και είναι πάααααααααααρα πολύ εντυπωσιακές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αγγελική,πανέμορφα ζώα!Τι γλυκά προσωπάκια!
    Οι πληροφορίες σου κάθε φορά πλήρεις-πόσα μαθαίνω.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το ένα σου ποστ καλύτερο απ΄τ΄άλλο, Αγγελικούλα!
    Τι να πω; Τά παν άλλοι!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @Navarino-s προφανώς και την πρόλαβα την φυσική ιστορία! Όσο για την φρεσκάδα και την νιότη... φαίνεται ότι η Αφρική με ανανεώνει!

    Κική μου, και εγώ τις βρίσκω πανέμορφες! Οι άτιμες οι ανδρικές ορμόνες χτυπούν αλύπητα τα αντρικά μαλλιά τι και αν είναι στο κεφάλι τι στα κερατάκια... Τους λαιμούς τους χρησιμοποιούν για να παλεύουν τα αρσενικά! Χτυπά το ένα το άλλο με τον λαιμό και το δυνατότερο κερδίζει τα κορίτσια! Επίσης λέγεται ότι όσο πιο μακρύ λαιμό έχει ένας αρσενικός τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία του στα θηλυκά!!!!!

    @Eleni στις εκδρομές στα πάρκα οι οδηγοί (park rangers) δίνουν πολλές πληροφορίες για τα ζώα. Όσες θυμάμαι σας τις λέω...

    Συνονοματούλι χαίρομαι που σου αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Τρελαίνομαι να σε διαβάζω.. με ταξιδευεις και νιώθω πως είμαι εκει.. ευχαριστωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πανέμορφες...Δεν έχω δει από κοντά, αλλά είναι φανταστικές...Πολύ ευαίσθητο το ποστ σου...
    Καλά να περνάς, φιλιά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Τι να σχολιάσω εγώ τώρα...άγχος με έπιασε από το "υλικό" που έχω για διάβασμα μετά την 15νθημερη απουσία μου.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μαμά, η Ν Αφρική έχει πολύ ενδιαφέρον! Μακάρι να κατάφερνα να σας παρουσιάσω, έστω και λίγο, τα όσα έχω δει εδώ!

    Artanis σε ευχαριστώ! Πολλά φιλιά και από μένα!

    Πηνελόπη, νομίζω ότι πρέπει να έρθεις με τον κηδεμόνα σου να σου δικαιολογήσει τις απουσίες! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. μιλάμε για ταλέντο, όχι αστεία !!!

    είσαι απίστευτη φωτογράφος !!!!!

    μπραβο Αγγελικούλα μου για τις ομορφιές που μας δείχνεις !!!

    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Woooow.... these giraffe are so cute......
    nice shots. cheers.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μην το συζητάς καθόλου...πάω να τον φέρω να υπογράψει :-)

    Οι καμηλοπαρδάλεις είναι αγαπημένο ζώο και για τον κανακάρη μου. Πήραμε ένα λούτρινο τον Φεβρουάριο, κάπου ένα μέτρο ψηλό και τούτο το καλοκαίρι του αγόρασα πέδιλα που έχουν Λίνες επάνω, μιας και το παιχνίδι το ονομάσαμε Λίνα (από το καμηλοπαρδαλίνα).... χα, χα.
    Τα οποία και με μανία θέλει να φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. το αγαπημένο μου ζώο!

    Φ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μα τι γλυκές που είναι!Θυμάμαι που ήμουνα μικρούλα και είδα καμηλοπάρδαλη σε ζωολογικό κήπο εδώ στη πόλη μου (τώρα δεν εχει), θυμάμαι την έκπληξή μου.Τώρα μετά από τόσα χρόνια όταν το αναφέρω μου λένε οι συνομήλικοί μου ότι δεν υπήρχε καμηλοπάρδαλη, (μα καλά τρελοί είναι;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. που είσαι βρε αγγελικούλα και μας έχεις λείψει ???

    σε φιλώ πολύ πολύ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγγελικούλα μου είσαι καλά ?? εχω καιρό να σε δω στις μπλοκογειτονιές και αναρωτιέμαι αν είναι όλα καλά!

    ευχομαι να τα πούμε σύντομα !!

    φιλια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Και ωραίες και γλυκές και καλές φωτογραφίες κι όλα αυτά τα ωραία. Εκεί όμως που στέκομαι εγώ είναι η περιγραφή που κάνεις κάθε φορά που παρουσιάζεις κάποιο θέμα. Εκμεταλλεύσου εσύ την ευκαιρία της Αφρικής να μαθαίνουμε κι εμείς κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή