Μου άρεσε για τα απλά υλικά που περιείχε, γιατί ήταν εύκολο γλυκό, εμφανίσιμο, σε μικρές μερίδες, που σερβίρονται και δεν υπάρχει περίσσευμα την επόμενη μέρα, που πρέπει να ξαναρχίσω δίαιτα! Είπα λοιπόν να τα δοκιμάσω!
Η επιστροφή μου στην Ν Αφρική ήταν η ευκαιρία για ένα κέρασμα στους εδώ αγαπημένους φίλους μας! Μελέτησα την συνταγή, έκανα και κάποιες δικές μου αλλαγές και να το αποτέλεσμα!
Αναποδογυρισμένα κεκάκια πορτοκαλιού!
Σιρόπι
150γρ ζάχαρη
100γρ νερό
2 κουταλιές μπράντι
1 μικρό φασόλι βανίλιας
30γρ μαργαρίνη
1 πορτοκάλι, όχι πολύ μεγάλο
Κέικ
2 αυγά
70γρ ζάχαρη
1/2 κουταλάκι βανίλια extract
70γρ αλεύρι που φουσκώνει, κοσκινισμένο
100γρ κουκουνάρι
70 γρ λιωμένη μαργαρίνη και λίγη περισσότερη για τα φορμάκια
1 κουταλάκι τριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού.
Σιρόπι
150γρ ζάχαρη
100γρ νερό
2 κουταλιές μπράντι
1 μικρό φασόλι βανίλιας
30γρ μαργαρίνη
1 πορτοκάλι, όχι πολύ μεγάλο
Κέικ
2 αυγά
70γρ ζάχαρη
1/2 κουταλάκι βανίλια extract
70γρ αλεύρι που φουσκώνει, κοσκινισμένο
100γρ κουκουνάρι
70 γρ λιωμένη μαργαρίνη και λίγη περισσότερη για τα φορμάκια
1 κουταλάκι τριμμένο ξύσμα πορτοκαλιού.
Έπλυνα καλά το πορτοκάλι και το έκοψα σε 6 λεπτές φέτες. Πρόσεξα να μην έχει κουκούτσια.
Χώρισα το φασόλι της βανίλιας κατά μήκος και έβγαλα τα σποράκια που περιέχει.
Σε ένα μικρό κατσαρόλι έβαλα την ζάχαρη, το νερό, το φασόλι της βανίλιας και τα σποράκια της και τα έβαλα να βράσουν, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη. Μετά πρόσθεσα τις φέτες του πορτοκαλιού και το μπράντι και άφησα να βράσουν, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα πορτοκάλια (περίπου 15 λεπτά). Πρόσθεσα την μαργαρίνη και τα άφησα να βράσουν άλλα 5 λεπτά. Έβαλα την βανίλια και μοίρασα το μισό από το σιρόπι, σε 6 βουτυρωμένα ατομικά φορμάκια (ράμεκινς).
Το υπόλοιπο σιρόπι το κράτησα κατά μέρος.
Σε κάθε ράμεκιν έβαλα μια φέτα πορτοκαλιού και τα έβαλα στο ψυγείο, να κρυώσουν.
Ρύθμισα τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Χτύπησα τους σπόρους του κουκουναριού στο μούλτι, με το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Σε ένα μέτριο μπολ χτύπησα με μίξερ πολύ καλά τα αυγά, με την ζάχαρη και την βανίλια. Όταν το μείγμα φούσκωσε και σχεδόν τριπλασίασε τον όγκο του, πρόσθεσα ανακατεύοντας με σπάτουλα το κοσκινισμένο αλεύρι, το μείγμα του κουκουναριού και την λιωμένη μαργαρίνη να ενώσουν.
Έβγαλα τα φορμάκια από το ψυγείο και μοίρασα σε αυτά την ζύμη. Πρόσεξα να μη τα γεμίσω ως επάνω, αλλά να αφήσω ένα περιθώριο ενός εκατοστού στο επάνω μέρος.
Το υπόλοιπο σιρόπι το κράτησα κατά μέρος.
Σε κάθε ράμεκιν έβαλα μια φέτα πορτοκαλιού και τα έβαλα στο ψυγείο, να κρυώσουν.
Ρύθμισα τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Χτύπησα τους σπόρους του κουκουναριού στο μούλτι, με το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Σε ένα μέτριο μπολ χτύπησα με μίξερ πολύ καλά τα αυγά, με την ζάχαρη και την βανίλια. Όταν το μείγμα φούσκωσε και σχεδόν τριπλασίασε τον όγκο του, πρόσθεσα ανακατεύοντας με σπάτουλα το κοσκινισμένο αλεύρι, το μείγμα του κουκουναριού και την λιωμένη μαργαρίνη να ενώσουν.
Έβγαλα τα φορμάκια από το ψυγείο και μοίρασα σε αυτά την ζύμη. Πρόσεξα να μη τα γεμίσω ως επάνω, αλλά να αφήσω ένα περιθώριο ενός εκατοστού στο επάνω μέρος.
Έψησα τα κέικ στον προθερμασμένο φούρνο, για 30 λεπτά περίπου, με τις αντιστάσεις πάνω και κάτω, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν καλά. Για να βεβαιωθώ πως ψήθηκαν, έκανα και την γνωστή δοκιμή, με την οδοντογλυφίδα.
Yum, toso nostimo pou fainaitai...bravo!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήτερ σε ευχαριστώ!Πρόσθεσα στο blogroll μου την ιστοσελίδα σου για να σε επισκέπτομαι τακτικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλα υλικα, αλλα πολυ ομορφο αποτελεσμα.Και με παγωτο πρεπει να ειναι πολυ ταιριαστο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιουργία μου έχεις δίκιο! Κρέμα παγωτό του πάει! Όμως εδώ κάνει κρύο, είναι καταχείμωνο και ούτε που το αναζητάω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρα πολύ εμφανίσιμα τα κεκάκια σου - είμαι σίγουρη ότι είναι και πολύ νόστιμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρομερό. Πολύ καλό. Και με παγωτάκι θα είναι τέλειο.
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty είναι εύκολα και εμφανίσιμα! Και οι ξεροι καρποι του δείνουν ωραία γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίνα μου και εσύ έχεις την ίδια πρόταση με την Δημιουργία! Όμως όταν έχει 8 βαθμους θερμοκρασία το τελευταίο που θέλω είναι παγωτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Αγγελική!!εγώ θα ήθελα λίγη δροσιά ιδιαίτερα σήμερα που έχει πολύ ζέστη και υγρασία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κεκάκια σου φανταστικά τα τρώγω και χωρίς παγωτό.
Φιλάκια
Αγγελικούλα μου λαχταριστά τα πορτοκαλοκεκάκια σου, όπως και όλα τα δημιουργηματά σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚρύο από ότι ακούω έχετε, κι εμείς εδώ πάντως για να μην ζηλεύεις βροχές και καταιγίδες έχουμε κλαψ!!
Φιλάκια!
Φιλενάδα έγραψες πάλι! Φοβερή εμφάνιση το γλυκάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή γεια σου! Άλλο δροσιά, άλλο κρύο! Το πρόβλημα εδώ στην Ν Αφρική είναι τα σπίτια, που δεν είναι φτιαγμένα για χαμηλές θερμοκρασίες. Δεν έχουν μονώσεις, μπάζουν από παντού αέρα, δεν έχουν κεντρική θέρμανση και κάνει κρύο μέσα στο σπίτι…
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κεκάκια είναι υπέροχα με καφέ ή τσάι αρωματικό!
Έλενα σε ευχαριστώ! Άκουσα από τα παιδιά μου για τον παλιόκαιρο! Που θα πάει θα στρώσει!
Κικίτσα μου, πάντα με τον καλό σου λόγο! Τα αναποδογυρισμένα έχουν και εμφάνιση και γεύση καλή! Δοκίμασέ τα!
Ωραίο φαίνεται και θα το αντιγράψω πάραυτα...Καλημέρα από ΝΖ...
ΑπάντησηΔιαγραφήEίχα δοκιμάσει κρεμ καραμελέ που στη βάση είχε νομίζω λεμόνι φέτα βυθισμένη στην καραμέλλα. Οπότε αυτό στέκει ακόμα καλύτερα! Πολύ εμφανίσιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφήAggeliki μοσχομυρίζει εδω...και ιδιαίτερα αυτό το γλυκάκι φαίνεται τέλειο!
ΑπάντησηΔιαγραφήArtanis δοκίμασε την συνταγή και τα λέμε! Φιλιά από SA!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚατερίνα ante portas κρέμα καραμελέ με λεμόνι? Ακούγεται πολύ ιδιαίτερο! Προκλητικό! Πρέπει να το δοκιμάσουμε!
Κατερίνα καλώς όρισες! Εδώ, έχουμε τις ώρες μας… Κάποιες στιγμές έτσι (με γλυκά φαγιά κλπ), άλλες αλλιώς (με κατασκευές, φωτογραφίες κλπ)
Αγγελικούλα μου τι όμορφη ιδέα είναι αυτή !!! φανταζομαι την μυρωδιά και την γεύση του φρεσκογλασαρισμένου πορτοκαλιού !! μμμμμμμ ! μουρλια!! ως συνήθως η παρουσίασή σου είναι υπέροχη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου είπα πως χρησιμοποίησα το δωράκι σου ???? ολοι σου δώσανε συγχαρητήρια και εγώ καμάρωνα !!!! χιχιχιχι!!!
Πως σου φαίνεται η επιστροφή ?? προσαρμώστηκες ή ακόμη ?
φιλάκια πολλά - πολλά !!!
Με "αποτελιώσατε" καλή μου, πάνω που έλεγα να αποτάξω τα γλυκά από την ζωή μου (για κανένα 2μηνο...)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚουκουνάρι και πορτοκάλι;
Πως αντιστέκεται κανείς στον πειρασμό;
Μαράκι είναι ωραία ιδέα και μπορεί να γίνει και με άλλα φρούτα όπως λεμόνι, μήλο, ανανά κλπ! Ή όπως λέει η Κατερίνα με φρούτο πάνω σε κρεμ καραμελέ !
ΑπάντησηΔιαγραφήΧάρηκα που έπαιξες με τα μπιχλιμπίδια! Πρέπει να φτιάξω και για πετσέτες!
Η επιστροφή είναι υπέροχη! Ξεκουράστηκα και το έριξα έξω!
Φιλάκια και από μένα!
Πηνελόπη μου η συνταγή του περιοδικού ήταν με αμύγδαλα περισσότερη ζάχαρη, περισσότερα αυγά και χωρίς βούτυρο στο σιρόπι. Οι αλλαγές που έκανα ήταν για να πλησιάσει την αναποδογυρισμένη μηλόπιτα που φτιάχνω (βάζοντας το κουκουνάρι, αντί για τα καρύδια που βάζω στη μηλόπιτα). Όσο για τις αντιστάσεις… Εγώ αντιστάθηκα από τον Απρίλη που το διάβασα στο περιοδικό ως τον Ιούλη… Μετά υπέκυψα….
ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ συνταγή φίλη μου , την αντιγράφω για να τη κάνω όταν θα έχουμε τα πορτοκάλια και τι όμορφο σε εμφάνιση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχτίδα μου, σε ευχαριστώ! Εμείς εδώ λόγω άλλης εποχής έχουμε πολλά και φθηνά πορτοκάλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήTha sumfwnisw ki egw me tous upolipous ... fainontai kataploiktika! Polu nostima kai omorfa kekakia.
ΑπάντησηΔιαγραφήpoli oraio to gliko sou. tha dokimaso na to ftiaxo.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρία, σε ευχαριστώ! Είναι μια καλή λύση για γλυκό με τον καφέ ή το τσάι σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήTobias δοκίμασέ το! Σε ευχαριστώ!
Αγγελική...τι αμαρτία είναι πάλι αυτή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξερώ από γεύση αλλά από εμφανιση το γλυκό σου ...μεγάλη αμαρτία...ετσι θα το ονόμαζα!
Φιλιά
Αμαρτία είναι η παραβίαση ενός ηθικού κανόνα ή του θείου νόμου! Γιατί λοιπόν λες το γλυκάκι μου μεγάλη αμαρτία? Εγώ προτείνω να υποκύψεις Δημητρούλα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντυπωσιακό το γλυκάκι!Το πορτοκάλι είναι το αγαπημένο μου φρούτο και θα ταιριάζει τέλεια με το κεικ!Μπράβο Αγγελική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Εύα είναι εντυπωσιακό και εύκολο! Σ ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΦιλάκια
Αγγελική υπέροχη ιδέα και για νηστίσιμα κεκάκια! Πολύ ωραία δείχνουν και οι καραμελωμένες φέτες πορτοκαλιού θα είναι υπέροχες!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα Vita μου! Είναι πολύ όμορφα και νόστιμα μόνο που δεν είναι νηστίσιμα! Έχουν αυγουλάκια! Εκτός αν τα αντικαταστήσεις οπότε πες μας τι έκανες!
Διαγραφή