Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Ο καπνός που βροντά!

Ένα από τα ωραιότερα ταξίδια που έχουμε κάνει στην Αφρική είναι η εκδρομή στους καταρράκτες της Βικτώρια (Victoria Falls), ένα από τα παγκόσμια μνημεία της Φύσης, όπως το έχει χαρακτηρίσει η UNESCO. Στην τοπική διάλεκτο λέγονται Mosi-Oa-Tunya, που σημαίνει ο καπνός που βροντά. Οι καταρράκτες σχηματίζονται στον ποταμό Ζαμπέζι, στα σύνορα των χωρών Ζάμπια και Ζιμπάμπουε, που αποτελούσαν παλιά την Ροδεσία. Ο ποταμός Ζαμπέζι ρέει στην συγκεκριμένη θέση, σε ένα οροπέδιο, χωρίς ιδιαίτερες κλίσεις στην λεκάνη απορροής του. Ανάμεσα στο ποτάμι υπάρχουν νησίδες κατάφυτες, που πυκνώνουν πλησιάζοντας στους καταρράκτες. Κοντά στο σημείο των καταρρακτών υπάρχουν δυο νησάκια: το νησί του Livingstone και το Boaruka (ή νησί καταρρακτών). Ξαφνικά, όλο το πλάτους του ποταμού, που υπολογίζεται στα 1,7km, πέφτει κατακόρυφα σε ένα φαράγγι, σε ύψος 108μέτρων, δημιουργώντας τους καταρράκτες! Μεγάλη ποσότητα υδρατμών και σταγόνες βροχής τινάζονται προς τον ουρανό και δημιουργούν ένα σπρέι ύψους πολλών μέτρων πάνω από την επιφάνεια του ποταμού, ορατό από μακριά. Mosi-Oa-Tunya! Ο Ζαμπέζι συνεχίζει την πορεία του σε φαράγγια που σχηματίζουν ζικ-ζακ σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια του εδάφους και εκβάλει μετά από μακριά πορεία στον Ινδικό Ωκεανό!
  Τους καταρράκτες, για τον δυτικό πολιτισμό, ανακάλυψε ο Σκοτσέζος γιατρός Dr David Livingstone (1813-1873). Ο Livingstone, με χρηματοδότηση την Βρετανικής Κυβέρνησης, μελετούσε από κοντά την Αφρικανική ήπειρο και εξέταζε τους φυσικούς της πόρους. Μεταξύ άλλων προσπαθούσε να βρει τρόπο να δημιουργήσει πλωτούς δρόμους, μέσω των ποταμών, για να διευκολυνθεί η μεταφορά εμπορευμάτων από την Νότια και ανατολική Αφρική προς την Μεσόγειο. Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε την απελπισία του, όταν βρήκε αυτό το φυσικό εμπόδιο που ματαίωνε το σχέδιό του! Πάντως προς τιμή του, όλα στην Ζάμπια λέγονται Livingstone! Livingstone λέγεται η γειτονική προς τους καταρράκτες πόλη. Το Livingstone είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ζάμπια (πρωτεύουσα είναι η Λουσάκα). Στο Livingstone βρίσκεται και το αεροδρόμιο Livingstone, που εξυπηρετεί τους χιλιάδες τουρίστες, που επισκέπτονται τους καταρράκτες! Livingstone λέγεται το μεγαλύτερο ξενοδοχείο κλπ. Δίπλα από τους καταρράκτες έχει κατασκευαστεί η γέφυρα Victoria Falls, που ολοκληρώθηκε το 1905, ένα μνημείο της μηχανικής! Η γέφυρα έχει άνοιγμα 250μ και ύψος 128μ, πάνω από τα νερά του Ζαμπέζι. Η γέφυρα αυτή είχε σαν στόχο την διέλευση σιδηροδρομικής γραμμής, που διευκολύνει το εμπόριο μεταξύ της Ανατολικής-Βόρεια και Ανατολικής Αφρικής. Λειτουργεί ακόμα και σήμερα με προσοχή στην ταχύτητα και το βάρος των διερχομένων φορτίων. Με την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας απέκτησε και άλλη χρήση: κάνουν extreme sports και πιο συγκεκριμένα bungee jumping σε ύψος 111μ!
  Τους καταρράκτες μπορεί ο τουρίστας να τους επισκεφτεί από δυο χώρες. Μπορεί να μείνει ή στην Ζάμπια ή στην Ζιμπάμπουε. Επειδή, όταν πήγαμε, η περιοχή της Ζιμπάμπουε είχε εσωτερικά προβλήματα, προτιμήσαμε την Ζάμπια. Κοντά στους καταρράκτες είναι κτισμένα δυο μεγάλα ξενοδοχεία, από τα οποία μπορείς να πας με τα πόδια στους καταρράκτες. Αλλά και στην γύρω περιοχή είναι εγκατεστημένες πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, lodges, Β+Β κλπ που συγκεντρώνουν τουρίστες από όλο τον κόσμο.
  Η ομορφιά του καταρράκτη δεν περιγράφεται! Τροπική βλάστηση, λουλούδια, άφθονα νερά, σπρέι, ο θόρυβος του νερού! Αυτό όμως που εύκολα περιγράφεται είναι ότι, όταν πλησιάσεις στον καταρράκτη βρέχεσαι, ότι και να κάνεις, ως το κόκαλο! Μετά την επίσκεψη χρειάστηκε να στεγνώσουμε μέχρι και τα αθλητικά παπούτσια μας με το σεσουάρ…. Δεν μπορείς να τα βγάλεις έξω να στεγνώσουν! Τίποτα δεν μπορείς να βγάλεις έξω, ούτε να αφήσεις την μπαλκονόπορτα ανοικτή, ή χωρίς μάνταλο. Κυκλοφορούν μαϊμούδες (Vervet Monkeys) και τα παίρνουν. Αν είναι ανοικτή ή ξεκλείδωτη η μπαλκονόπορτα μπαίνουν και στο δωμάτιο και σηκώνουν ότι άλλο τους αρέσει! Κάθε πρωί τα πονηρά αυτά ζωάκια, έχουν έναν ακήρυκτο πόλεμο με τους υπαλλήλους του ξενοδοχείου. Οι μαϊμούδες στέκουν γύρω από το εστιατόριο, σε σημεία με θέα και ορμούν την κατάλληλη στιγμή που κανείς δεν προσέχει και αρπάζουν φαγητό!

Γέλασα πολύ με την πονηριά και την ταχύτητά τους! Μέσα στο ξενοδοχείο κυκλοφορούν ελεύθερα και άλλα ζώα. Έτσι πίνεις τον καφέ σου και δίπλα στα 4 μέτρα βόσκουν ζέβρες και σε λίγη μεγαλύτερη απόσταση κυκλοφορούν καμηλοπαρδάλεις.

Η περιοχή γύρω από τους καταρράκτες είναι χαρακτηρισμένη ως εθνικό πάρκο προστασίας της φύσης, όπου ζουν ελεύθερα πολλά ζώα και πουλιά. Μπορεί κανείς να κάνει wildlife viewing, φωτογραφικό σαφάρι, βόλτα πάνω σε ελέφαντα, βόλτα με ελικόπτερο πάνω από τους καταρράκτες, βόλτα με ποταμόπλοιο στον Ζαμπέζι κατά το ηλιοβασίλεμα (προφανώς μακριά από το Mosi-Oa-Tunya), βόλτα με «παρά πέντε», βόλτα με κανό, ράφτινγκ κλπ.

Οι καταρράκτες της Βικτώρια είναι η μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της Αφρικής! Προφανώς δεν πάει εκεί κανείς για να δει την αληθινή Αφρική, είναι όμως ένα καλό πρώτο βήμα για να μη πέσει απότομα στα… βαθιά νερά. Το πιο εντυπωσιακό που είδα ήταν έναν ελέφαντα, να περνά κολυμπώντας στον Ζαμπέζι, από την Ζιμπάμπουε στην Ζάμπια, ενώ χάζευα το ηλιοβασίλεμα στο ποταμόπλοιο!

Ο ελέφαντας κολυμπά στο ποτάμι από την Ζιμπάμπουε και φθάνει στην Ζάμπια!

 Επίσης απόλαυσα την βόλτα στην πλάτη μια ήρεμης ελεφαντίνας έχοντας τριγύρω το ελεφαντάκι να μας ακολουθεί στην βόλτα στην σαβάνα! !Οι δικοί μου (που ευτυχώς δεν συμμερίζονται την υψο-φοβία μου) απόλαυσαν την βόλτα με το ελικόπτερο πάνω από τον καταρράκτη και λένε ότι ήταν η καλύτερη δραστηριότητα από όσες μας προσφέρθηκαν!Αν με όσα σας γράφω σας βάζω την ιδέα να πάτε εκεί, να ξέρετε: Η περίοδος των βροχών διαρκεί από τον Νοέμβριο ως τον Απρίλιο. Η καλύτερη εποχή για τουρισμό είναι, κατά την γνώμη μου, το Πάσχα! Αν κανείς πάει σε φουλ περίοδο βροχών (από Νοέμβρη ως και Φλεβάρη) δεν θα δει πολλά, θα είναι όλα θολά και μούσκεμα. Αν πάει σε περίοδο ξηρασίας δεν θα δει καταρράκτη, αλλά θα κάνει μπάνιο στις φυσικές «πισίνες» που σχηματίζονται από βράχια στην άκρη των βράχων του καταρράχτη…

   

Η περιοχή έχει μαλάρια, και ο επισκέπτης χρειάζεται φάρμακα. Τα φάρμακα μπορείς να τα παίρνεις περιορισμένο χρόνο (μήνα). Οι ντόπιοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν φαρμακευτική αγωγή. Μόνο αντικουνουπικά και αν…Νοσούν σε ψηλά ποσοστά από ελονοσία. Όμως η μάστιγα είναι το AIDS (ή μάλλον ο συνδυασμός τους). Ο ιός HIV/AIDS έχει εξαπλωθεί τραγικά και αποδεκατίζει τον πληθυσμό της χώρας υπολογίζουν ότι περίπου ένα εκατομμύριο κάτοικοι είναι θετικοί στον ιό HIV ή πάσχουν από AIDS. Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μισό εκατομμύριο ορφανά παιδιά. Μέση προσδόκιμη ζωή για τους κατοίκους της Ζάμπια είναι 40 χρόνια.

18 σχόλια:

  1. 40? Φοβερό! Σαν να πάσχουν όλοι από κυστική ίνωση.

    Καταπληκτικές οι φωτογραφίες στη γέφυρα με το ουράνιο τόξο! Ολες είναι... μία προς μία, τοπίο να μένεις έκθαμπος και η ματιά σου τόσο καθαρή και κατατοπιστική. Μπορεί να είναι ίσως η πιο τουριστική μεριά, αλλά για όσους δεν έχουμε ξαναπάει ποτέ ακούγεται πραγματικά ταξίδι ζωής! Ενθουσιάστηκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι Χουανίτα φοβερό! Μια πολύ σύντομη ζωούλα!
    Και μια οικονομία που δεν προλαβαίνει να αναπτυχθεί χωρίς ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία!


    Είναι πολύ ωραία εκδρομή! Ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με το Chobe Nationale Park, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση. Θα μιλήσω για το πάρκο αυτό σε άλλη ανάρτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καταπληκτική ανάρτηση, ονειρεμένος τόπος,
    δυστυχώς ο "πολιτισμός μας" ξέρει μόνο να εκμεταλεύεται τους φυσικούς πόρους των περιοχών κι δεν προσφέρει τίποτε στους δύστυχους πληθυσμούς όχι μόνο της Αφρικής αλλά και στους υπόλοιπους "υπανάπτυκτους". θέμα συμφερόντων και αλαζονείας των μεγάλων.
    εμείς κοιτάμε το δράμα των δύστυχων και απελπισμενων συνειδητοποιώντας ότι η βοήθεια των απλών ανθρώπων δε φτάνει ποτέ σ' αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γαστεροπλήξ όπως τα λες είναι. Αντλούν φυσικούς πόρους για να ζουν καλά στις δυτικές χώρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγγελικούλα μου απίστευτες οι εμπειρίες που πρέπει να έχεις αποκομίσει από αυτά τα ταξίδια σου.
    Ενας τόσο διαφορετικός κόσμος, που σίγουρα συναρπάζει τον επισκέπτη!
    Οι φωτογραφίες σου είναι μία προς μία εκπληκτικές, μας κάνεις να νοιώθουμε σαν να βρισκόμαστε εκεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καταπληκτική ξενάγηση! Τέλειες οι φωτογραφίες! Συγχαρητήρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έλενά μου, όπου είναι καθένας πρέπει να έχει διάθεση να δει τα ωραία που υπάρχουν γύρω του! Και να εκμεταλεύεται τις ευκαιρίες! Σε ευχαριστώ!

    Navarino-s σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τι ομορφιά!!! Και τι ωραία περιγραφή! Πανέμορφες οι φωτό. Αισθάνθηκα πολύ τυχερή πέρυσι που βρέθηκα σε ανάλογο περιβάλλον στον Νιαγάρα, αλλά δεν θα με χάλαγε να έβλεπα και αυτούς τους καταράχτες από κοντά... Πανέμορφοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κική μου, ο Νιαγάρας έχει μικρότερο ύψος, όμως πλησιάζεις περισσότερο. Οι καταρράκτες της Βικτώρια πέφτουν σε φαράγγι. Όπως λες αξίζει να τους δει κανείς και τους δυο...

    Υ.Γ.Ακόμα και τον καταρράκτη στην Βέροια δεν με χαλάει να βλέπω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα Κική και πάλι με κράτησες συντροφία σήμερα με την καταπληκτική σου ανάρτηση.Τι ομορφία και τι καταπληκτικό βίντεο, τόσο ζωντανά όλα που νόμιζα ότι ήμουν μέσα στο νερό και φοβόμουνα μην πέσω στο καταράκτη!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα Δημητρούλα! Είπα να σας δροσίσω γιατί μαθαίνω ότι στην Ελλάδα έχει καύσωνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τι καταπληκτικά μέρη!!!Οι φωτογραφίες σούπερ αλλά και οι πληροφορίες ακόμη πιο ωραίες!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Ξανθή μου! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Φιλιά και από μένα!


    Όλα εντάξει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καταπληκτικά όλα Αγγελική μου και οι φωτό σου σούπερ...Το μπάντζι τζάπινγκ από 111 μέτρα ψηλά ούτε που θα το σκεφτόμουνα ποτέ να το κάνω (το ελικόπτερο χωρίς πρόβλημα)...Το μαϊμουδάκι απλά αξιαγάπητο...
    Αλλά η παράγραφος με όλα τα προβλήματα των ανθρώπων εκεί, πολύ με στεναχώρησε...Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Artanis, όπως καταλαβαίνεις τα εξτριμ σπορτ τα σχεδίασαν ακριβώς έχοντας εμένα στο νου τους! :-)
    Ούτε να το σκεφτώ δεν θέλω να κάνω μπάντζι τζάπινγκ από 111 (δηλ ούτε από 10 δεν κάνω...)

    Δυστυχώς αυτά που γράφω για το AIDS και την μαλάρια είναι η φρικτή πραγματικότητα της Αφρικής. Ακόμα και στην Ν Αφρική, που ανήκει στο G20, στις φτωχές περιοχές αποδεκατίζεται ο πληθυσμός... Αν σας πω τα νούμερα θα φρίξετε... Εδώ όλοι γελούν πικρά ακούγοντας τον πανικό για την γρίπη των χοίρων, που έχει τόσα λίγα θύματα και προκαλεί τόση έρευνα, τόσες χρηματοδοτήσεις, τόση ενημέρωση…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγγελική,πανέμορφα τοπία!Οι υπέροχες φωτογραφίες σου με ταξίδεψαν,αφού αποκλείεται να πάω να θαυμάσω αυτές τις ομορφιές της φύσης-αεροπλανοφοβία γαρ.
    Το κείμενο τέλειο με ζωντανή περιγραφή-οι μαϊμουδίτσες με ξετρέλαναν!Κάποτε,όταν ταξίδευε ο πατέρας μου ήθελε να μου φέρει,αλλά η μαμά μου ανένδοτη,πάτησε πόδι.
    Να είσαι καλά,να μας δείχνεις την ομορφιά μιας φύσης άγνωστης σε μας!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Eleni οι μαϊμούδες ήταν τόσο αστείες! Τόσο γρήγορες! Θα γελούσες πολύ να τις παρακολουθούσες πώς απασχολούσε μια τον υπάλληλο του ξενοδοχείου και οι άλλες βουτούσαν τα φρούτα και τα μάφινς από τους δίσκους....
    Και από μένα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή