Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ποιός θέλει να γίνει εκατομμυριούχος?

Έχετε δει άλλη φορά νόμισμα με τόσα μηδενικά? Είναι ένα χαρτονόμισμα αξίας 100.000.000.000 δολαρίων Ζιμπάμπουε! Ξέρετε σε τι αντιστοιχεί αυτό το χαρτονόμισμα? Σε 2 ραντ δηλαδή 2:13=0,13 ευρώ! Όπως λέμε μηδενικής αξίας... Ένα νόμισμα μιας χώρας που έχει υπερπληθωρισμό! Η Ζιμπάμπουε, στην δύσκολη αυτή εποχή της διεθνούς οικονομικής κρίσης και του επισιτιστικού προβλήματος, καταρρέει οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά! Κάποτε η αγροτική παραγωγή της, όχι μόνο κάλυπτε τις ανάγκες της χώρας, αλλά τροφοδοτούσε όλη την Υποσαχαρική Αφρική. Κάτω από την ηγεσία του Ρόμπερτ Μουγκάμπε, άλλαξαν οι κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Μειώθηκε απότομα η παραγωγή με ανυπολόγιστες συνέπειες στην οικονομία, που στηρίζεται στην γεωργία. Ο πληθωρισμός διογκώνεται ανεξέλεγκτα, παρουσιάζονται ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα και καύσιμα. Η κρίση, όπως είπαμε, δεν περιορίζεται στον οικονομικό τομέα! Πάνω από το 20% του πληθυσμού ηλικίας 15-49 ετών έχει προσβληθεί από τον ιό του HIV / AIDS. Σήμερα, εκτιμάται ότι 1,8 εκατομμύρια Ζιμπαμπουανοί ζουν με τον ιό! Ο προσδόκιμος χρόνος ζωής για τους άνδρες είναι 37 χρόνια, από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Αλλά, ο προσδόκιμος χρόνος ζωής για τις γυναίκες είναι ακόμη χαμηλότερος: Περιορίζεται σε 34 χρόνια… Ταυτόχρονα, το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας πλησιάζει το 10% των γεννήσεων! Η κρίση στην Ζιμπάμπουε έχει οδηγήσει μια πλημμύρα προσφύγων σε γειτονικές χώρες. Υπολογίζεται ότι περίπου 3,4 εκατομμύρια πολίτες της, το ένα τέταρτο του πληθυσμού ( που ανέρχεται σε 13,5 περίπου εκατομμύρια), είχε εγκαταλείψει τη χώρα και ζει στο εξωτερικό, από τα μέσα του 2007. Περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ζιμπάμπουε έχουν καταφύγει στη Νότια Αφρική. Τον Αύγουστο του 2008 παρουσιάστηκε χολέρα στην Ζιμπάμπουε. Η έλλειψη σε πόσιμο νερό, έχει αποτέλεσμα, πολλοί κάτοικοι να αναγκάζονται να πίνουν νερό από μολυσμένα πηγάδια και ρυάκια, με αυτό τον τρόπο μολύνονται. Δεν είναι μόνο η κατάρρευση του υδρευτικού συστήματος, ταυτόχρονα έχουν καταρρεύσει το αποχετευτικό σύστημα, ο τρόπος περισυλλογής των απορριμμάτων, αλλά και οι υγειονομικές υπηρεσίες. Χολέρα! Υπάρχουν χιλιάδες θύματα. Αναφέρονται 60.000 ασθενείς και 3.000 νεκροί. Η χολέρα εξαπλώνεται και στις γειτονικές χώρες. Υπάρχουν κρούσματα στην παραμεθόρια περιοχή της Ν Αφρικής και της Μοζαμβίκης. Αλλά, οι χώρες που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις υγειονομικές υπηρεσίες τους, μπορούν να αντιμετωπίσουν την αρρώστια. Λοιπόν, ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος?

12 σχόλια:

  1. Καλώς ήρθες Αγγελική!Εμένα όλη η χαρά, είναι να ...εκτυπώνω συνταγές!!Αλλοτε τις κάνω και άλλοτε όχι!!Πολύ καλό μου φάνηκε και το κέικ σου , ίσως για τις... Απόκριες!Συγκλονιστικες και οι περιγραφές σου για Ζιμπάμπουε!!Τι φρίκη για μας τους ....πολιτισμένους;;!!Ελπίζω να τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οπου φτωχός κι η μοιρα του...έλεγε η γιαγιά μου...
    Ειδικά όταν υπάρχουν "δυνάμεις" σ' αυτόν τον ...υπέροχο κόσμο που ζούμε, που επιδιώκουν κάποια πράγματα να μένουν ως έχουν, γιατί έτσι ...συμφερουν.
    Απ' την άλλη, πάλι, να μηνξεχνάμε κι αυτούς που μας υπενθυμίζουν και προσπαθουν ν' αλλάξουν ότι μπορούν.
    Ούτε οι φτωχότεροι θα ήθελαν να είναι εκατομμυριούχοι, ακόμη κι αν ήταν σε ευρώ... νομίζω...
    Πιστεύω πως θα ήθελαν απλά και τόσο ..."δεδομένα" πράγματα:
    ένα ζεστό σπίτι
    φαγητό
    καθαρό νερό
    ρούχα
    γιατρούς
    φάρμακα
    ...αξιοπρέπεια...
    ΤΕΛΙΚΑ ΟΛ' ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΟΟΟΟΟΟΛΥ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΑ!
    Αγγελική, καλωσόρισες
    συνέχισε να μας... υπενθυμίζεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα χα! Αυτό είναι, έχει κανείς τη χαρά τουλάχιστον! Ξυπόλητος εκατομμυριούχος!
    Πέρα από το εύθυμο του πράγματος, μας έβαλες αρκετά διαφωτιστικά, στα σοβαρά προβλήματα της περιοχής. Να μην παραπονιόμαστε μόνο για το ξεχαρβάλωμα στην Ελλάδα..
    Πολύ καλή παρουσία Αγγελική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλορίζικο, συνονοματούλι!
    (τα μαντάτα από την Κικίτσα)

    Θλιβερή η κατάσταση εκεί :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπου φτωχός κι η μοίρα του-έτσι δε λέμε εδώ;
    Συγλονιστική η περιγραφή σου!
    Από τα "εκατομμύρια" πέρασε κι η πατρίδα μας την περίοδο της κατοχής-όλοι ήταν εκατιμμυριούχοι!
    Καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χαααα... άσ' το να πάει....
    ΄Υατερα κλαίμε κι' εμείς και δεν κοιτάμε παραδίπλα τί συμβαίνει....

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. one hundred billion dollars! σαν παιδικό ανέκδοτο ακούγεται, δυστυχώς δεν είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάποτε δεν κυκλοφορούσαν κι εδώ κάτι τέτοια; Μετά την κατοχή ήταν; Δράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Mamastinkomotini, η Αφρική είναι περίεργη περιοχή για να την καταλάβεις χρειάζεται ειδική πληροφορία, ικανότητα να αντιληφθεί κανείς την διαφορετική νοοτροπία, καταστάσεις, προοπτική, δυνατότητες!
    Σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα!

    Κατερίνα μου, μου έλεγαν ότι κυκλοφορεί κόσμος στο δρόμο με καροτσάκια (αυτά που χρησιμοποιούν στις οικοδομές) γεμάτα χρήματα και κανείς δεν προσπαθεί να τα κλέψει γιατί δεν έχουν καμιά αξία!

    Συνονοματούλι, σε ευχαριστώ! Όχι δεν θα είμαι… Εδώ θα την βγάλω!

    Ελένη, ναι, τότε είχε και η πατρίδα μας πληθωρισμό όμως όχι τέτοια κατάσταση….

    Φύρδην Μίγδην, όταν αυτά συμβαίνουν στην γειτονική σου χώρα δεν μπορείς να μείνεις αδιάφορη… Όμως άλλο Αφρική άλλο Ελλάδα. Στην Ελλάδα έχει κρίση το πολιτικο-κομματικό-μιντιακό σύστημα. Και αντιλαμβανόμαστε το εύθραυστο της ευμάρειας που βιώνουμε!

    Καρδούλα, μόνο αστείο δεν είναι! Τα ξέρεις…

    Κική άλλο μια υποτίμηση νομίσματος για την προσαρμογή στην οικονομική πραγματικότητα της Ευρώπης μετά τον πόλεμο, άλλο αυτή η κατάσταση….

    ΑπάντησηΔιαγραφή