Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Γαλατόπιτα

Με τα ήθη και τα έθιμα ποτέ δεν τα πήγα καλά... Μου αρέσει να τα ακούω, να πληροφορούμαι, αλλά σπάνια θυμάμαι να τα τηρώ! Η Έλενα και η Μαρία στις συνταγές της Καρδιάς μου θύμισαν την γαλατόπιτα και την σχέση με την Αποκριά! Με αυτή την αφορμή είπα να γράψω την δική μου εκδοχή, που είναι σαν τάρτα και κάπως πιο ελαφριά σε λιπαρά. Χρειάζονται: Για την κρέμα 1 λίτρο γάλα (ελαφρύ) 5 φουσκωτές κουταλιές της σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) 3 κουταλιές κοφτές σιμιγδάλι ψιλό 4 κουταλιές ζάχαρη 3 αυγά 2 κουταλιές λάδι 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού 1 πρέζα αλάτι κανέλα βανίλια (προαιρετικά) Για τα φύλλα 250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουταλιά της σούπας λάδι και λίγο ακόμα για το άλειμμα των φύλλων 1/2 κουταλάκι ξίδι 1/2 κουταλάκι αλάτι 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό Όπως είπα, η γαλατόπιτα που φτιάχνω είναι τάρτα, που έχει σπιτικό φύλλο για βάση και για γέμιση κρέμα, με βασικό υλικό το γάλα. Για να φτιάξουμε την βάση της τάρτας, βάζουμε το αλεύρι σε ένα μέτριο μπολ και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Βάζουμε μέσα το λάδι, το ξίδι, το αλάτι και λίγο από το νερό. Ανακατεύουμε το αλεύρι με τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε μια σφικτή ζύμη. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μπάλα και ζυμώνουμε σε επιφάνεια εργασίας λίγα λεπτά, προσθέτοντας όσο ακόμη νερό χρειαστεί (ή αλεύρι), για να γίνει λεία και απαλή η ζύμη. Δεν παραζυμώνουμε για να μη σφίξει η ζύμη. Τη χωρίζουμε τη ζύμη σε 5-6 μπαλάκια. Τα βάζουμε σε ταψάκι αλευρωμένο, το ένα πλάι στο άλλο και σκεπάζουμε με υγρή πετσέτα. Αφήνουμε να σταθούν 1/2 ώρα περίπου. Όσο η ζύμη ξεκουράζεται, ετοιμάζουμε την γέμιση της γαλατόπιτας. Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα με το αλεύρι και το σιμιγδάλι και τα ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας γρήγορα και διαρκώς με το σύρμα, σε μέτρια φωτιά. Προσέχουμε να μη σβολιάσει. Προσθέτουμε το ξύσμα του λεμονιού, το αλάτι και την ζάχαρη. Μόλις βράσει η κρέμα και δέσει αρκετά, την κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Προσθέτουμε τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει λίγο να ενώσουν. Αν θέλουμε προσθέτουμε βανίλια και κανέλα. Αφού η κρέμα είναι έτοιμη προετοιμάζουμε την βάση της τάρτας. Ανοίγουμε τα μπαλάκια της ζύμης ένα - ένα σε λεπτά φύλλα, επάνω σε αλευρωμένη με νισεστέ επιφάνεια, αλευρώνοντας τα συχνά, για να μην κολλάει ο πλάστης. Τα 3 φύλλα, όταν ετοιμαστούν, πρέπει να έχουν διάμετρο 30 περίπου εκατοστά. Τα υπόλοιπα μπορούν να είναι μικρότερα (γύρω στα 25 εκατοστά). Λαδώνουμε ένα ταψί διαμέτρου περίπου 25 εκατοστών και τοποθετούμε τα μεγαλύτερα φύλλα έτσι ώστε να περισσεύουν έξω από το ταψί μας. Λαδώνουμε ελάχιστα, ένα - ένα τα φύλλα με πινέλο ζαχαροπλαστικής. Τα μικρότερα φύλλα τα βάζουμε χωρίς να περισσεύουν έξω, στο πάτο του ταψιού, όχι εντελώς τεντωμένα και τα λαδώνουμε και αυτά ελαφρά. Ρίχνουμε την κρέμα μέσα στα φύλλα στο ταψάκι. Βάζουμε λίγο λάδι πάνω στην κρέμα. Με τα φύλλα που περισσεύουν έξω από το ταψάκι, φτιάχνουμε "κόρθο" στην άκρη της πίτας.
Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά να πάρει χρυσό χρώμα στην επιφάνεια της τάρτας. Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε η γέμιση. Όταν κρυώσει η γαλατόπιτα μπορούμε, αν θέλουμε, να πασπαλίσουμε με άχνη και κανέλα, αλλά δεν είναι απαραίτητο!
Τρώγεται πολύ ωραία χλιαρή ή και κρύα με τον απογευματινό καφέ (αλλά και με τον πρωινό)...

13 σχόλια:

  1. Αγγελικούλα μέλι, λαχταριστή λαχταριστή φαίνεται κι αυτή η γαλατόπιτα.
    Και μιας και στην θυμίσαμε, παίρνω το πρώτο κομμάτι για το αυριανό μου καφεδάκι:)
    Και του χρόνου, να είσαι καλά να ξαναφτιάξεις!!
    Καλές Απόκριες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλές Απόκριες Έλενα!
    Να είσαστε καλά να μας δίνετε ιδέες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γαλατόπιτα με φτιαχτό φύλλο;;; Αυτό κι αν είναι πειρασμός!!! Θα με κάνετε να τη φτιάξω και να δω ποιος θα τη φάει μετά! Πολύ με εξιτάρισαν τα φτιαχτά φύλλα πάντως!

    Αγγελική, τα φ΄θλλα που βάζεις κάτω, τα βάζεις το ένα πάνω στο άλλο με λάδωμα ενδιάμεσα; Ή δίπλα-δίπλα να καλύψουν το ταψί; Υποθέτω το 1ο ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική μου, δεν ξέρω ποιος θα την φάει σε σας, ξέρω όμως ποιος την έφαγε σε μας...
    Ναι Κική, βάζω το ένα φύλλο πάνω στο άλλο με ελάχιστο λαδάκι βουρτισμένο ανάμεσα. Μόνο που δεν τεντώνω τα φύλλα. Τα βάζω χαλαρά να κάνουν πιετούλες! Φαίνεται στις φωτογραφίες. Με τον τρόπο αυτό ψήνονται πιο αφράτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 'Ονειρο η γαλατόπιτά σου, αλλά και η παρουσιασή της ?? θα την ζήλευε μέχρι και ο καλύτερος σέφ!!!!!
    μπράβο Αγγελικούλα μου και πάλι μπράβο!!! καλές απόκριες να έχουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγγελική ποτέ δεν είχα φανταστεί γαλατόπιτα-τάρτα.Υπέροχη!
    Το φύλλο είναι που μ΄αρέσει περισσότερο,πειρασμός,ειδικά αυτό που τυλίγεις!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Μαράκι να είσαι καλά! Πάντα με έναν καλό λόγο! Καλές Αποκριές και σε εσένα!

    @eleni είναι παραδοσιακή συνταγή της πίτας αυτής, από την Θεσσαλία. Δική μου προσθήκη είναι το σιμιγδάλι και το λεμόνι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. λεμόνι μέσα, κανέλα πάνω (απαραίτητα!), αυτή είναι η τάρτα-σήμα κατατεθέν του μπλογκ!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και με χειροποίητο φύλλο! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Καρδούλα στο λεμόνι και την κανέλα γυρίζω γύρω γύρω...

    @ Χουά δεν με πιάνει συχνά, το σπιτικό φύλλο δεν το κάνω εύκολα, βαριέμαι να μαζεύω τα αλεύρια από παντού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταπληκτική πίτα, την έμαθα από καλή φίλη εκ Θεσσαλίας και την κάνω πάντα με φύλλο δικό μου!!
    Συγχαρητήρια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Xanthi, και εγώ Θεσσαλή δασκάλα έχω! Και η ομορφιά της γαλατόπιτας αυτής είναι το σπιτικό φύλλο! Βέβαια, η δασκάλα το κάνει λεπτότερο (και πιο γρήγορα), αλλά στο σπίτι δεν διαμαρτύρονται και με το λιγάκι χοντρούλι...
    Συγχαρητήρια και σε σένα και στις δασκάλες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή