Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Σιφόν κέικ με λεμόνι και κανέλα

Πάντα μου άρεσε να μαγειρεύω!
Το πιο αγαπημένο μου παιχνίδι, όταν ήμουν μικρή, ήταν μια κουζινούλα και κατσαρόλια μινιατούρες, με τα οποία, ώρες ατελείωτες, προσπαθούσα να «μαγειρέψω» φαγητό στην οικογένειά μου.
Από τα πρώτα γλυκά που έφτιαξα μόνη μου και έψησα με την βοήθεια της μαμάς μου, ήταν ένα κλασσικό κέικ, που μου φάνηκε ότι καλύτερο μπορούσε να έχει ετοιμάσει ανθρώπινο χέρι! Από τότε έφτιαξα χιλιάδες κέικ, σχεδόν πάντα ακολουθούσα την κλασσική συνταγή! Τελευταία, που έχω έρθει σε επαφή με την Αγγλοσαξονική κουλτούρα, άρχισα να μαθαίνω περισσότερες τεχνικές και τρόπους παρασκευής των κέικ.
 Το βασικότερο που έμαθα είναι ότι, τα κέικ γίνονται καλύτερα, όταν χρησιμοποιούμε αλεύρι από σιτάρι μαλακό, με αρκετό άμυλο και λιγότερη γλουτένη. Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε τα κέικ να είναι πιο ανάλαφρα και «ψιχουλιαστά». Στην εδώ αγορά κυκλοφορεί το Cake flour, που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τυποποιημένο, αλλά μπορούμε να το φτιάξουμε, βάζοντας σε μια κούπα 2 κουταλιές της σούπας cornflour και συμπληρώνοντας με αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
 Ξεκαθάρισα επίσης, ότι υπάρχουν πέντε μέθοδοι, για να φτιαχτεί ένα κέικ:
 1. Χτυπώντας το βούτυρο ή την μαργαρίνη με την ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια αφράτη κρέμα και βάζοντας στην συνέχεια τα αυγά και τέλος το αλεύρι.
 2. Χτυπώντας τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφρός και αναμιγνύοντας το αλεύρι και λιωμένο το βούτυρο και τα λοιπά υλικά.
 3. Τρίβοντας το βούτυρο ή την μαργαρίνη με το αλεύρι, να γίνουν σαν ψίχουλα και στην συνέχεια προσθέτοντας τα αυγά και τα υπόλοιπα υγρά υλικά.
 4. Λιώνοντας σε κατσαρόλα το βούτυρο ή την μαργαρίνη με την ζάχαρη και, αφού κρυώσουν, προσθέτοντας το αλεύρι και τα ξηρά υλικά και τέλος τα υγρά υλικά και τα αυγά
 5. Ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί χτυπώντας γρήγορα.
Προφανώς, ανάλογα με την κάθε μέθοδο έχουμε σαν αποτέλεσμα και διαφορετικό κέικ! Άλλα έχουν περισσότερο σώμα, άλλα είναι πιο ελαφριά, άλλα πιο λιπαρά κλπ! Τις περισσότερες φορές, όπως είπα, έφτιαχνα κέικ με την πρώτη μέθοδο ή την πέμπτη. Τελευταία δοκίμασα και τις άλλες, αλλά με μέτρο… Βλέπεις είναι και η δίαιτα… Είναι δύσκολο να φτιάχνω και να μην τρώω!
 Αρχίζοντας λοιπόν να γράφω συνταγές, ας ξεκινήσω, όπως έκανα και όταν ήμουν μικρή, με ένα κέικ! Αυτή τη φορά θα ετοιμάσω ένα σιφόν κέικ με άρωμα λεμονιού και κανέλας! Τα σιφόν κέικ ή σπονζ ή Angel food είναι πολύ αφράτα και γίνονται με την δεύτερη μέθοδο από αυτές που αναφέρθηκαν. Αλλά ας το δούμε αναλυτικά: Σιφόν κέικ με λεμόνι και κανέλα!
340γρ αλεύρι για κέικ (Cake flour)
300γρ ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας κανέλα
125 ml ηλιέλαιο (1/2 κούπα)
7 αυγά χωρισμένα
200 ml νερό
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού cream of tartar
άχνη
λεμόνι
κανέλα
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με την σόδα, το αλάτι και την κανέλα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε στο μείγμα του αλευριού την ζάχαρη. Φτιάχνουμε ένα λοφάκι με το μείγμα των ξηρών υλικών και φτιάχνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Εκεί ρίχνουμε το λάδι, τους κρόκους των αυγών, το νερό, το λεμόνι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε να γίνει μια ομαλή ζύμη. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών να γίνουν μαρέγκα. Μόλις αρχίσουν να δένουν προσθέτουμε την cream of tartar και συνεχίζουμε μέχρι να γίνει η μαρέγκα γυαλιστερή και να δημιουργούνται κορυφές. Για την μαρέγκα, η Κική στη Μικρή Κουζίνα, έχει γράψει αναλυτικές οδηγίες για την ετοιμασία της! Στην συνέχεια με μεταλλικό κουτάλι και απαλές κινήσεις αναμιγνύουμε την ζύμη με την μαρέγκα. Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ σιφόν ή φόρμα με τρύπα στη μέση (bundt tin ) Δεν χρειάζεται να βουτυρώσουμε την φόρμα. Ούτε να χρησιμοποιήσουμε αντικολλητική φόρμα, γιατί θα γλιστρά το κέικ όταν κρυώνει. Η ζύμη να μη ξεπερνά σε ύψος τα 2/3 της φόρμας, γιατί φουσκώνει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 55 λεπτά.
Δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα το κέικ να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο. Όταν βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε την φόρμα και την αφήνουμε να κρυώσει. Με τον τρόπο αυτό δεν "κάθεται" το κέικ, λόγω της βαρύτητας. Στην συνέχεια με ένα μαχαίρι προσεκτικά ξεκολλάμε το κέικ από τα πλαϊνά της φόρμας. Και ξεφορμάρουμε το κέικ. Όταν κρυώσει εντελώς το πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. Ή ετοιμάζουμε ένα γλάσο άχνης- λεμονιού. Ανακατεύουμε άχνη (3/4 της κούπας) με ελάχιστο χυμό λεμονιού να υγροποιηθεί η άχνη. Ρίχνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με κανέλα. Μπορούμε επίσης να ετοιμάσουμε μια γκανάς σοκολάτας και να καλύψουμε το κέικ ολόκληρο. Αλλά αυτό είναι ακόμα πιο παχυντικό. Το φτιάχνουμε όταν έχουμε παρέα για να το μοιραστούμε μαζί με ωραίο καφέ ή τσάι! Καλή επιτυχία!

14 σχόλια:

  1. Ω ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ!!!! Πως βαστιέται κανείς να μην φάει αυτό το αγγελικά πλασμένο κέικ;

    Υπάρχει περίπτωση γυρίζοντας το κέικ να έχει κολλήσει στον πάτο και να βγει σε τεύχη;

    Τώρα αν σου πω, ότι έφερα μια τέτοια φόρμα από την Αμερική και μετά την ταχυδρόμησα στη Γεμρναία...τι θα πεις! Χαχαχα!

    Τέλεια! Τέλειες φωτό! Ωραίες οι λεπτομέρειες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κική μου, βαστιέται και δεν το τρώει αν δεν θέλει να σπάσει την ζυγαριά...
    Η φόρμα για το κέικ έχει αποσπώμενη βάση. Στην αρχή με μαχαίρι ξεκολλάς το γύρω-γύρω και μένει το κέικ στην βάση και στο κέντρο. Οπότε είναι πιο εύκολο να βγει χωρίς να γίνει φετούλες. Επιπλέον έχει διαφορετική υφή από το κλασσικό κέικ και δεν κολλά στα τοιχώματα τόσο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το δοκίμασα και είναι πολύ αφράτο και νόστιμο. Καλή η δίαιτα, αλλά πού και πού χρειάζεται και μια δόση από...κίνητρα!
    ΓιάννηςΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελικούλα μου νομίζω ξεπέρασες και την Κική στις αναλυτικές οδηγίες:))
    Σούπερ φαίνεται το κέικ σου, και το γλάσο με την άχνη και το λεμόνι που το βάζω κι εγώ όταν φτιάχνω κέικ λεμόνι, είναι πολύ αρωματικό και πολύ ιδιαίτερο για λεμονάτα κέικ.
    Καλά μαγειρέματα λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΒΛΕΠΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
    ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΑ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ ΘΑ ΦΑΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΕΔΩ
    ΜΜΜΜ ΩΡΑΙΟ ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΩ
    ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΕς ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σας ευχαριστώ πολύ!
    Έλενα μου, το θυμάμαι πολύ καλά πως σου αρέσουν τα λεμονάτα! Θα ανταλλάσουμε ιδέες ξινούτσικες!
    Μαμά Βίκυ, σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα! Θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ήρθα! Έμεινε τίποτα ή τα φάγατε όλα; Α....Αγγελική, ειδες τι λέει η Έλενα; Για να δούμε ποια θα τα λέει πιο αναλυτικά!!! χαχαχα! Καλή αρχή και πάλι! Χαίρομαι που έγινε τζερτζελές σήμερα εδώ μέσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κική μου, λες να μαλώσουμε ποια από τις δυο μας λέει τα αναλυτικότερα?

    Ναι, είχε πολύ κίνηση!
    Αυτό φανερώνει πόσοι επισκέπτονται την κουζινίτσα σου
    !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δοκίμιο στο καίηκ! Το σχετικό λινκ αποστέλλεται όπου δει!!(διάβασε κόρες)-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αναλυτικότατη και με πολύ χρήσιμες συμβουλές! Μοσχομύρισε το κεκάκι (και μ' αρέσει πολύ η υφή των σιφόν)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ Κατερίνα, μην υπερβάλεις! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    @ Elie, απ' ότι θυμάμαι είσαι μαστόρισσα και στα κέικ! Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καθυστερημένα ίσως, σε βρήκαμε σε αυτό το "βήμα". Εύχομαι τα καλύτερα κι' από δω και φυσικά να επισημάνω πως με έβαλες σε πειρασμό μεγάλο για τούτο το κεκάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Πηνελόπη καλώς ήρθες! Αν κατάφερα να σε βάλω σε πειρασμό, είμαι σε καλό δρόμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή