Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Σαλάτα με Quinoa πορτοκάλι ρόδι και αποξηραμένα βερίκοκα



Η Quinoa προέρχεται από την περιοχή Άνδεων στο Περού! Είναι ένας πανάρχαιος σπόρος, ένα δημητριακό που καλλιεργείται  εδώ και  5.000 χρόνια. Οι Ίνκας το θεωρούσαν ιερό φυτό και το ονόμαζαν «σπόρο μητέρα». Η συγκομιδή του γινόταν με τελετουργικό τρόπο και προφανώς το κατανάλωναν αντί για στάρι. 
Οι Ισπανοί κατακτητές το θεώρησαν τροφή Ινδιάνων και το περιφρόνησαν! Δεν το έκαναν γνωστό στην Ευρώπη, όπως έκαναν για το καλαμπόκι και τις πατάτες. Όχι μόνο δεν το διέδωσαν, αλλά προσπάθησαν να σταματήσουν την καλλιέργειά του και στην θέση του να σπείρουν στάρι. Όμως δεν τα κατάφεραν, αν και κινδύνευσε να χαθεί. 
Στη δεκαετία του 1980, δύο Αμερικανοί, ανακαλύπτοντας την διατροφική αξία των σπόρων της quinoa, άρχισαν να την καλλιεργούν στο Κολοράντο. Από τότε, η  quinoa έχει γίνει όλο και περισσότερο διαθέσιμη καθώς οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευεργετικό και νόστιμο φαγητό. Χαρακτηρίζεται μάλιστα σαν super food!
Στη σύγχρονη εποχή, έχει εκτιμηθεί  για τη θρεπτική της αξία. Αποτελεί εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Περιέχει  πρωτεΐνη σε πολύ υψηλό ποσοστό (12% -18%). Η πρωτεΐνη που προμηθεύει είναι πλήρης πρωτεΐνη, που σημαίνει ότι περιλαμβάνει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα σε αντίθεση με το σιτάρι, ή το ρύζι, ή την βρώμη, που υστερούν. Συγχρόνως είναι  πηγή φυτικών ινών, φωσφόρου, χαλκού, μαγγανίου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και σίδηρο . Η Quinoa δεν περιέχει γλουτένη και θεωρείται εύπεπτη τροφή. Λένε ότι είναι τροφή ιδιαίτερα πολύτιμη για τα άτομα με ημικρανίες, διαβήτη και αρτηριοσκλήρωση και λοιπά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η Quinoa έχει μια ελαφριά και αφράτη υφή, όταν την βράσουμε. Η γεύση της είναι ήπια, και μπορεί να αντικαταστήσει το λευκό ρύζι ή το κουσκούς. Ετοιμάζεται πολύ εύκολα και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σε σούπες, σαν ριζότο, συνοδευτικό πιάτο όπως το ρύζι ή το κουσκους, ακόμα και για γλυκά!!!!
Μπορούμε να την προμηθευτούμε από καταστήματα με υγιεινές τροφές. Στην Ν Αφρική την πωλούν και στα Σούπερ Μάρκετ μαζί με το ρύζι.
Προτιμώ να την χρησιμοποιώ σε σαλάτες! Όπως αυτή:
Σαλάτα με Quinoa (κινόα), πορτοκάλι, ρόδι και αποξηραμένα βερίκοκα
Για την σαλάτα που έφτιαξα χρησιμοποίησα
1 κούπα Quinoa
2 κούπες νερό
Αλάτι
Σπόρους ροδιού
3 πορτοκάλια
φύλλα Iceberg
Αποξηραμένα βερίκοκα
Λάδι
Ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι  πιπέρι
Ετοίμασα την  Quinoa  σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Την ξέπλυνα σε μπόλικο τρεχούμενο νερό (απαραίτητο για να μη πικρίζει) και την έβρασα σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 15-20 λεπτά μέχρι το νερό να απορροφηθεί, η Quinoa να μαλακώσει και να φανεί το φύτρο της. Ιδιαίτερα προς το τέλος του βρασμού την ανακάτευα για να μην «πιάσει» στην κατσαρόλα όσο το νερό λιγόστευε.
Την άφησα να κρυώσει.
Ετοίμασα την σος. Έστυψα τα 2 πορτοκάλια και ανακάτεψα τον χυμό τους με το λάδι και το ξύδι.
Το άλλο πορτοκάλι το καθάρισα προσεκτικά και το έκοψα σε φετούλες (βγάζοντας σπόρους και ίνες). Το φλούδι του πορτοκαλιού (που ήταν ακέρωτο και καλοπλυμένο) το έκοψα σε πολύ λεπτές φέτες, σαν σπιρτόξυλα (μόνο το κίτρινο μέρος της φλούδας).  Έκοψα σε κομμάτια τα αποξηραμένα φρούτα .
Σε μεγάλο μπολ έβαλα τα φύλλα της πράσινης σαλάτας Iceberg, την Quinoa, τα σποράκια του ροδιού, τα κομμένα πορτοκάλια, το φλούδι του πορτοκαλιού και τα αποξηραμένα βερίκοκα και τα ανακάτεψα. Έριξα λίγο αλατοπίπερο να γίνει σύμφωνα με τα γούστα μας. Τα περιέλουσα με την σος και ανακάτεψα να πάει παντού.
Σέρβιρα είχα μια χορταστική, γευστική και υγιεινή σαλάτα που αποτελούσε ένα πλήρες γεύμα από μόνη της!

Ταυτόχρονα ήταν και όμορφη η σαλάτα, νομίζω ότι οι φωτογραφίες το φανερώνουν.







18 σχόλια:

  1. Καλημέρα Αγγελική μου. Τι καταπληκτικές πληροφορίες μας έδωσες σήμερα γι' αυτό το πανάρχαιο δημητριακό! Πόσα ανακαλύπτουμε, σοφά και χρήσιμα, που κινδυνεύουν να χαθούν.Η σαλάτα σου άπαιχτη,πανδαισία χρωμάτων αλλά συμπεραίνω και γεύσεων!
    Μπράβο σου! Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω τη κινόα(?)αλλά μάλλον θα γίνει στην Ελλάδα. Εδώ δεν υπάρχει, ας είναι καλά το ρύζι!
    Καλό Σαββατοκύριακο, πολλά φιλιά.
    Σε ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Αγγελική,

    Quinoa δεν έχω δοκιμάσει ποτέ .. η συνταγή και οι φωτογραφίες σου με προτρέπουν να το κάνω.

    @ Helen Gr ... quinoa έχει το μπαχάρ στην Ευρυπίδου το είδα προχθές που πήγα ..

    Καλο Σαββατοκύριακο
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανδαισία χρωμάτων και βιταμινών.
    Ελπίζω να το βρω εδώ και να το δοκιμάσω
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελική μου καλημέρα. Μου αρέσει τόσο πολύ ο τρόπος παρουσίασης της -απ'ότι καταλαβαίνω πια- κάθε ανάρτησής σου. Τροφή νοός ταυτόχρονα η κάθε συνταγή σου για υλικά (ή πληροφορίες) άγνωστα τουλάχιστον σε μένα. επί της ουσίας, θα δοκιμάσω να το βρω στο μπαχάρ, και θα φτιάξω αυτήν την υπέροχη σαλάτα.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ, ευκαιρία τώρα που έχει και πολλά ρόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγγελική μου, χαίρομαι που τα γράφεις όλα αυτά γιατί σ όποιον μιλάω για κινόα με κοιτάει περίεργα.
    Είναι πολύ πετυχημένη και σε σαλάτα ταμπούλι, αντί πλιγούρι, καθώς και ως ριζότο.
    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. φιλιά Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ την κινόα την γνωρίζω, υπάρχει σε μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα και σε κάποια σούπερ μάρκετ ακόμα, σε Αθήνα αλλά και σε επαρχία.
    Έχω επίσης διαβάσει για τις θρεπτικές της ιδιότητες. Γιατί δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα; Έλα ντε!
    Πολύ καλή ευκαιρία αυτή η σαλάτα, το ρόδι ταιριάζει με τα περισσότερα δημητριακά και επιπλέον μου αρέσει πολύ! (τώρα μόλις έφαγα ένα σκέτο :)
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Helen Gr γεια σου! Η γεύση της Κινόα είναι πολύ ήπια. Πιστεύω ότι θα αρέσει ακόμα και σε «δύσκολα» παιδιά που δεν αγαπούν τις δυνατές γεύσεις (πχ φασόλια). Τα αρώματα και τις γεύσεις τα προσθέτουν τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Και σε ρυζοσαλάτα ταιριάζουν αυτά τα υλικά, οπότε μπορείς να την κάνεις με αυτά που διαθέτει η αγορά!
    Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα και πολλά φιλιά.



    Conna και εγώ να σου πω την αλήθεια τελευταία την ανακάλυψα! Διάβασα ότι είναι τόσο καλή τροφή και την δοκίμασα!
    Η Helen Gr είναι και αυτή εκπατρισμένη, οπότε το Μπαχάρ της πέφτει μακριά τούτες τις μέρες! Σε ευχαριστώ για την πληροφορία μπορεί κάποια άλλη φίλη να ενδιαφέρεται. Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Asterακι, η Conna λέει ότι έχει το Μπαχάρ αλλά σίγουρα θα έχουν και μεγάλα Σ/Μ. Επειδή η Κινόα είναι υπόλευκη ότι χρωματιστό της προσθέσεις αναδεικνύεται! Όπως λέει παρακάτω η Νένα είναι πολύ ωραία βάση για σαλάτα ταμπούλι, την έχω δοκιμάσει και με ντοματοσαλάτα, με ψητά λαχανικά και σε κάθε περίπτωση ήταν αισθητικά υπέροχη!
    Καλό σου Σαββατοκύριακο! Φιλάκια


    Γεια σου Σοφία Ζ. ! Σ ευχαριστώ πολύ.:))
    Δοκίμασέ την! Αν είναι τόσο καλή τροφή, όσο λένε, αξίζει να την βάζουμε πότε πότε στο τραπέζι μας! Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξανθή μου, ότι συνταγή έχει μέσα ρόδι μου αρέσει! Αυτός είναι ο λόγος που το βάζω σε πολλές σαλάτες που ετοιμάζω και τους δίνει και γεύση και ομορφιά! Καλό Σαββατοκύριακο, αν και ο καιρός μας τα χαλάει…



    Νένα μου, την κινόα την ετοιμάζω, την βάζω σε τάπερ στο ψυγείο και όταν έρθει η ώρα του μεσημεριανού, χρησιμοποιώ λίγη, την στολίζω με διάφορα συμπληρώματα και γίνεται ένα πολύ χορταστικό γεύμα! Πολύ μου άρεσε και με ψητά λαχανικά (μανιτάρια, κολοκυθάκια , κολοκύθα μπάτερνατ, πιπεριά), μπόλικο δυόσμο και λαδολέμονο!!!! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." σε ευχαριστώ! Είσαι καλλιτέχνης και το χρώμα το απολαμβάνεις:))
    Να περάσεις καλό Σαββατοκύριακο!


    The Dark Chef και εγώ το ίδιο! Ήξερα ότι είναι θρεπτική, την έβλεπα, αλλά έλεγα «και αν δεν μου αρέσει η γεύση? Ας περιοριστώ σε αυτά που ξέρω» Τελικά η γεύση της είναι ουδέτερη και δεν δημιουργεί πρόβλημα! Όσο για το ρόδι… Όταν το βρίσκω το τσακίζω:))! Καλό Σαββατόβραδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολυ ενδιαφερουσες πληροφοριες!
    Δεν εχω δει πουθενα εδω βεβαια, αλλα θα το ψαξω καλυτερα από δω και περα!
    Αυτο που με τρελανε ειναι το κομμενο σου ροδι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ελπινίκη μου τα ρόδια τα λατρεύω σε κάθε περίπτωση: σαν φυτά, σαν καρπό, σαν σπόρους, σαν σχήμα, σαν χρώμα, σαν λουλούδι! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έτσι όπως το είδα, μου θύμησε κους κους ή πληγούρι και τελικά μοιάζουν ε; Χρωματική πανδαισία πάντως η σαλάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Bienvenue Retriever! Jai vu que tu es francophone! Merci beaucoup! Bisous!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Kiki η γεύση του είναι πιο απαλή από το κουσκους. Αν δεν βρεις κάνε την σαλάτα με ρύζι! Να σε χρώμα είναι πολύ ...ορεκτική

    ΑπάντησηΔιαγραφή