Χθες έμαθα από την Κική ότι γιορταζόταν η παγκόσμια ημέρα του ψωμιού! Με αφορμή τον εορτασμό ανάρτησε μια υπέροχη συνταγή με ψωμάκια με φέτα! Στην συνέχεια η Βαγγελιώ πήρε την σκυτάλη και συμμετείχε στον εορτασμό με ψωμί γεμιστό με μέλι! Η συμμετοχή της με έκανε σήμερα να ψάχνω να βρω χαρουπόμελο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!
Είπα και εγώ με καθυστέρηση να γιορτάσω την ημέρα και ξεκίνησα να φτιάξω ψωμάκια με γάλα!
Μια κλασσική συνταγή, που την έχω πάρει από το βιβλίο Larousse, Μαγειρική Ζαχαροπλαστική, Εκδόσεις Φλώρος και την έχω αλλάξει κάπως, για να την κάνω με ξηρή μαγιά και στα δικά μου μέτρα.
Εκτός από την συμμετοχή στον εορτασμό, με την ευκαιρία αυτή ήθελα να σας δείξω πώς καταλαβαίνω με απλό τρόπο ότι το ζυμάρι του ψωμιού έχει ετοιμαστεί!
Ας περάσουμε στα γρήγορα στην συνταγή.
Για τα ψωμάκια με το γάλα χρειαζόμαστε
Για προζύμι
100γρ αλεύρι για ψωμί
1/4 του κουταλιού του γλυκού μαγιά ξηρή
80 γρ νερό χλιαρό
Για την ζύμη για 10 ψωμάκια
το προζύμι
250 γρ αλεύρι για ψωμί
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά ξηρή
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
125γρ γάλα χλιαρό
60 γρ βούτυρο λιωμένο
1 αυγό.
σπασμένους σπόρους κάρδαμου (προαιρετικό)
σουσάμι κανονικό και μαύρο
ελάχιστο γάλα
Ετοίμασα το προζύμι ανακατεύοντας χθες όλα τα συστατικά του και φτιάχνοντας έναν χυλό. Το έβαλα σε ένα τάπερ, που είχε όγκο που να χωράει το προζύμι και όταν θα διπλασιαζόταν. Το τάπερ το είχα λαδώσει. Στην συνέχεια το τύλιξα σε "κουβερτούλα" και το άφησα στον χλιαρό θερμοθάλαμο της κουζίνας για μια νύχτα (12-14 ώρες).
Λεπτομερή περιγραφή μου για την διαδικασία θα δείτε εδώ
Σήμερα το πρωί έβαλα το μίξερ με τον γάντζο και χτύπησα όλα τα υλικά για την ζύμη (εκτός από το σουσάμι και το ελάχιστο γάλα) για 15 λεπτά.
Άφησα την ζύμη στον θερμοθάλαμο να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Αφού διπλασιάστηκε την έβαλα σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζύμωσα με ενθουσιασμό μέχρι να ετοιμαστεί!
Στην αρχή κολλά αρκετά στα χέρια, αλλά τους έβαλα βούτυρο και συνέχισα μέχρι που το αλεύρι απορρόφησε τα υγρά. Συνέχισα για 20 λεπτά περίπου ζυμώνοντας, τραβώντας το ζυμάρι και τυλίγοντας και η ζύμη ετοιμάστηκε.
Στην συνέχεια σχημάτισα ένα ρολό με την ζύμη και το χώρισα σε 10 ίσα κομμάτια.
Με το κάθε κομμάτι έπλασα ένα μπαλάκι ζύμης, που το τοποθέτησα σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί φούρνου. Άφησα κενά ανάμεσα στα μπαλάκια της ζύμης γιατί διπλασιάζονται. Σκέπασα με καθαρή πετσέτα και άφησα την ζύμη στο θερμοθάλαμο για 30-40 λεπτά, να διπλασιαστούν τα μπαλάκια.
Τα βούρτσισα με το γάλα που είχα κρατήσει και πασπάλισα με τα σουσάμια!
Έψησα τα ψωμάκια στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Μοσχοβόλησε το σπίτι και στοχεύω να τα απολαύσουμε με το πρωινό μας τις προσεχείς μέρες αφού τα φύλαξα (όσα περίσσεψαν) σε σακούλα για το ψωμί.
Τα ψωμάκια αυτά είναι νόστιμα, αλλά ο βασικός στόχος της ανάρτησής μου αυτής είναι να σας δείξω, πως καταλαβαίνω ότι το ζυμάρι του ψωμιού μου είναι καλά ζυμωμένο πριν περάσω στην φάση για το τελευταίο φούσκωμα και το φούρνισμα του ψωμιού! Την μέθοδο αυτή την έμαθα από το βιβλίο Handmade Breads του Ciril Hitz, εκδόσεις Apple Press.
Όταν αρχίζουμε να ζυμώνουμε το ψωμί ανακατεύεται το νερό με το αλεύρι και η πρωτεΐνη γλουτένη, που υπάρχει στο αλεύρι, αναπτύσσει δεσμούς. Όσο οι δεσμοί δεν έχουν αναπτυχθεί σωστά, αν κόψουμε ένα κομμάτι ζύμης και το τεντώσουμε ανάμεσα στα χέρια μας, κόντρα σε φως, βλέπουμε ότι το ζυμάρι είναι αδιαφανές, δεν έχει ελαστικότητα και τρυπά όπως το τεντώνουμε.
Όσο ζυμώνουμε και αρχίζουν να ευθυγραμμίζονται οι δεσμοί της γλουτένης, στο αντίστοιχο πείραμα με την ζύμη έχουμε περισσότερη ελαστικότητα και διαφάνεια.
Όταν το ζύμωμα έχει ολοκληρωθεί η ζύμη άμα τεντωθεί είναι απόλυτα διαφανής! Αυτό είναι το σωστό αποτέλεσμα! Αν φτάσουμε σε αυτό και έχουμε τα σωστά υλικά και θερμοκρασίες το ψωμί μας θα ψηθεί και θα φουσκώσει τέλεια!
Το ζύμωμα δεν μπορεί να περιγραφεί με χρόνο. Παίζει ρόλο ο τρόπος, τα υλικά, η θερμοκρασία η υγρασία κλπ Με την δοκιμή αυτή στην ζύμη είμαι σίγουρη αν είναι έτοιμη ή πρέπει να συνεχίσω λίγο ακόμα!
Η διαδικασία για την ετοιμασία του ψωμιού μου φαίνεται πάντα μαγική! Αισθάνομαι πάντα σεβασμό που μπορώ να συμμετέχω σ αυτήν. Αν και οι Παγκόσμιες Μέρες με αφήνουν αδιάφορη, αυτήν την χάρηκα μια μέρα μετά!!!
Γειά στα χέρια σου Αγγελική και τι χρήσιμες πληροφορίες δίνεις για το ζύμωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό σου βράδυ!
Ax! με λίγωσες..ζεστό ψωμάκι με λίγο κασεράκι...πεθαίνωωω! Πάω να..κλαψουρίσω στο Δημήτρη να μου φτιάξει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μου καλως σε βρήκα! Τα ψωμάκια φαίνονται τέλεια και θα τα τιμήσω! Φιλάκια πολλά, ελπίζω να τα λέμε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραίες φωτό και συμβουλές για τη διαφάνεια του έτοιμου ζυμαριού!!! Κι εμένα με αφήνουν αδιάφορες οι εορτασμοί ημερών, αλλά αυτή μου αρέσει! ;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε το δίκιο σου την χάρηκες! Υπέροχα τα ψωμάκια σου και θα κάνω την απόπειρά μου...Αυτό που κάνετε τις ζύμες να φαίνονται παιχνιδάκι με τρελαίνει...εγώ..δεν το έχω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ξημέρωμα και καλή εβδομάδα Αγγελική μου!
Ευχαριστώ Αγγελική για την πολύ χρήσιμη ανάρτηση και συνταγή! Τα ψωμάκια σου είναι τέλεια! Γεια στα χέρια σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα ψωμάκια θα είναι τέλεια σε πρωινό με ωραία σπιτική μαρμελάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρων ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε ότι η ζύμη είναι έτοιμη. Δεν τον ήξερα!
Καλημέρα!
Τέλεια φαίνονται. Κι εγώ δυσκολαύομαι με τις ζύμες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροσπαθώ να μάθω από το βιβλίο της Κικής.
Θα προσπαθήσω να τα κάνω.
Καλημέρα, πολύ χρήσιμες συμβουλές,αν και "ζυμώνω" (τις περισσότερες φορές με τον αρτοποιητή)δεν τις ήξερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈφτιαξα τις ντομάτες σου κι άρεσαν πολύ έχω γράψει σε ανάρτηση μου.
Αγγελική καλημέρα πολύ ωραία τα ψωμάκια σου ειδικά ζεστά με λίγο βούτυρο μμμμμμ!!! σκέτη κόλαση φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχ..τι μας κάνεις! Πολύ όμορφα! Μου αρέσει το κάρδαμο στα ψωμιά! Καλημέρα :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι θεά! Αυτό δεν είναι απλά η συμβουλή της μέρας, είναι συμβουλή για μια ολόκληρη ζωή! Ευχαριστούμε πολύ! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία ανάρτηση! Σε ευχαριστούμε για τις συμβουλές!!! Πραγματικά πολύτιμό ποστ!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χερια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν το παρω αποφαση να δοκιμασω ψωμακι, αυτην την αναρτηση θα την διαβασω ξανα και ξανα...
Πολύ λαχταριστά τα ψωμάκια σου Αγγελική και πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου! Thaaaaanks:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστώ πολύ, Αγγελική μου, για τα tips που μοιράστηκες μαζί μας. Εμπεριστατωμένη η ανάρτησή σου και χρησιμοτάτη. Τα ψωμάκια φαίνονται αφρός, λαχταριστά. Θα τα δοκιμάσω κάποια στιγμή, γιατί ζυμώνω στο χέρι. Όμως παίρνω ένα για αύριο! Καλημέρα, φιλιά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα με ξεχωριστές αναρτήσεις αυτό εδώ το μέρος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διαδικασία του ζυμώματος αλλά και του τελικού αποτελέσματος στο ψωμί, είναι όντως συναρπαστική!!
Μπράβο Αγγελική :)
φιλιά
Καλημέρα
Αυτό το tip-άκι με το ζυμάρι χρήσιμο και πολύτιμο. Νασαι καλά Αγγελική που το μοιράστικες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχα φαίνονται τα ψωμάκια.
Φιλιά
Αγαπημένη μου Αγγελική...πέρασα πρώτα απ' όλα για να σου δώσω φιλιά και να σ' ευχαριστήσω για τις επισκέψεις σου στη σελίδα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι από τις αγαπημένες μου να το ξέρεις...πάντα έχεις μια γλυκιά λέξη να μου πεις!
Τα θετικά σου σχόλια και οι συμβουλές που μου δίνεις κατά καιρούς είναι για μένα πολύτιμα..
Για τα ψωμάκια σου τι να πω;;;
Εξαιρετικά!
Τέλεια τα ψωμάκια σου και οι φωτογραφίες σου το ίδιο. Κράτα μερικά και για μας γιατί μας άνοιξε η όρεξη! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΨωμάκι ευλογημένο!Δεν σου κρύβω ότι το λιγουρεύτηκα!Ευχαριστούμε για τη συνταγή και τις οδηγίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήόσο ζω μαθαίνω...
ΑπάντησηΔιαγραφήζυμώνω χρόνια το ψωμί μας και εμπειρικά πλέον ξέρω πότε η ζύμη μου είναι έτοιμη...
αυτό που μας έδειξες δεν το ήξερα...
στο επόμενο ζύμωμα θα κάνω το
" πείραμα "...
κι η συνταγή σου μου άρεσε...
θα τη δοκιμάσω κι αυτή...
φιλιά κι ευχαριστίες...-:))
Α, φαίνονται λαχταριστά και καθώς είμαι ψωμού σκέτα θα τα απολάμβανα πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΨωμιά φτιάχνω διάφορα. Με μελάσσα, με κρμμύδι-μπέικον, σκέτα, με μπύρα κ.λπ. γνωστά. Τη διαφάνεια όμως του ζυμαριού δεν την υπολόγιζα. Σ ευχαριστώ πολύ.
Συγνώμη για την παράλειψη. Η Νένα στο προηγούμενο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑμ, εσύ καλή Αγγελική πας για "ντοκτορά" πάνω στο ζύμωμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜυρωδάτα και αφράτα, τέλεια με ότι και να τα συνδυάσεις.
Απ, έστειλα πολύ γρήγορα το σχόλιό μου. Όταν εννοείς σακούλα για το ψωμί, τι ακριβώς εννοείς. Γιατί προσωπικά είχα αγοράσει μια πάνινη απ' έξω μα με ναϋλον από μέσα και δεν νομίζω πως έκανε τελικά καμμία διαφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα πια όταν το φτιάξω το ψωμάκι το αφήνω να κρυώσει καλά μέσα σε πάνινη βαμβακερή πετσέτα και μετά το μοιράζω σε "δόσεις" σε σακούλες τροφίμων και το βάζω στην συντήρηση. Μέσα στην εβδομάδα το καταναλώνουμε ζεσταίνοντας κάθε φορά όσο χρειαζόμαστε.
Αχ θα σας σκοτωσω...
ΑπάντησηΔιαγραφήεκατο κιλα θα με κανετε...
μουρλια φαινονται
Θα το δοκιμάσω το tipάκι σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Υπέροχα τα ψωμάκια Αγγελική ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για το πως βλέπουμε αν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, αυτός είναι ακριβώς ο τρόπος !
Μπράβο
Φιλιά
Πώς μου ξεφύγανε τέτοια ωραία ψωμάκια; Τι λαχταριστά που δείχνουν Αγγελική μου !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική μια καλημέρα να αφήσω. Όλα καλά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπημένες μου φίλες σας ζητώ συγνώμη που είμαι άφαντη εδώ και λίγες μέρες. Έχω κάποια δουλίτσα που με έχει κρατήσει μακριά σας. Όμως σύντομα θα είμαι κοντά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυχωρεμένη γιατί σίγουρα θα έλθεις με φόρα και καλούδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝένα
Χαχαχαχα! Παίρνω φόρα!
ΔιαγραφήΜΟΥ ΘΥΜΙΣΕΣ ΤΗ ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΝΙΚΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς την Νίκη! Χαίρομαι που σου έφερα στο νου την μανούλα σου!
ΔιαγραφήΦιλιά από Ν Αφρική
ΑΝ ΑΔΥΝΑΤΙΣΩ ΜΕ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΙΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε καταλαβαίνω! Αν προσέξεις τελευταία κάνω όλο και λιγότερο αναρτήσεις συνταγών γιατί κάνω δίαιτα...
Διαγραφή