Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011

Τα Pulpetti της Πέτρας!



Θα ήθελα να σας παρουσιάσω μια συνταγή από την Μάλτα, που μου έμαθε η Πέτρα! 
Η Πέτρα είναι ένα γλυκό κορίτσι, φίλη της κόρης μου, που είχα την χαρά να φιλοξενήσω για λίγες μέρες στο σπίτι μας. Ένα βράδυ μας μαγείρεψε μια σπεσιαλιτέ της πατρίδας της! Μας ετοίμασε νοστιμότατα Pulpetti!

Όπως διάβασα, η κουζίνα της Μάλτας είναι πολύ πλούσια! Έχει στοιχεία που αντανακλούν την κληρονομιά του παρελθόντος του νησιού, με επιρροές Αραβικές, Ισπανικές, Ιταλικές καθώς και από τις πιο πρόσφατες της Βρετανική αποικιοκρατικής παρουσίας. Οι πολπέτες είναι τα κεφτεδάκια της Ιταλικής κουζίνας που τα συναντάμε και στα Ελληνικά νησιά που έζησαν κάτω από Ιταλική κυριαρχία. Υπάρχουν και τα Pulpetti Tal-Laham παραδοσιακή συνταγή της Μάλτας, που είναι κεφτεδάκια από κιμά βοδινό ή χοιρινό, μπαχαρικά και αλεύρι τηγανισμένα σε λαρδί!
Τα Pulpetti που δοκίμασα δεν ήταν Tal-Laham. Ήταν χωρίς κιμά λαρδί κλπ
Ας δούμε πως τα έκανε η Πέτρα!



Χρειάστηκε
2,5 κιλά πατάτες
3-4 μικρές σκελίδες σκόρδο (στην Μάλτα λατρεύουν το σκόρδο και το χρησιμοποιούν σε πολλές συνταγές τους)
250 γρ μπέικον
100 γρ τριμμένη παρμεζάνα
3 αυγά, χτυπημένα να ενώσουν
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
λάδι για το τηγάνισμα

Καθάρισε τις πατάτες, τις έκοψε και τις έβρασε σε μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια τις έκανε πουρέ πιέζοντάς τις με πιρούνι.
Έκοψε το μπέικον σε κυβάκια
Ανακάτεψε όλα τα υλικά μαζί. Έπλασε κεφτεδάκια. Το σχήμα τους δεν ήταν σφαιρικό. Ήταν μικρά, κυκλικά και πεπλατυσμένα. Αφού τα έπλασε, τα τηγάνισε λίγα λίγα βουτηγμένα μέσα σε λάδι. Στην συνέχεια τα άφησε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το λάδι.

Έτοιμα τα Pulpetti!
Τα απολαύσαμε με μια καλή χωριάτικη σαλάτα, τζατζίκι και δροσερό κρασάκι!
Πέτρα μου σε ευχαριστώ πολύ!

22 σχόλια:

  1. Τέλεια είναι!!! τα λιγουρεύτηκα
    Θα φτιαχτούν
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αστεράκι είναι πολύ ωραία! Δοκίμασε!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εμείς ευχαριστούμε την Πέτρα και προ πάντων εσένα που μοιράστηκες μαζί μας αυτή τη δελεαστική και νόστιμη συνταγή.
    Το πολύ σκόρδο που χρησιμοποιούν είναι της Ιταλικής κουζίνας, είναι δα πολύ κοντά.
    Να έχεις μια όμορφη μέρα, πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έτσι όπως τα λες Αγγελική μου.
    Στο ταξίδι μας στην Μάλτα το περσινό καλοκαίρι, είχε πολλά νόστιμα φαγητά και τα οποία βέβαια γευστικά ήταν σχεδόν "αδελφάκια" με τα δικά μας.
    Δεν θα σας πω για τις τιμές των πιάτων και των εδεσμάτων που ήταν σαφώς φθηνότερες από τις Ελληνικές.
    Και άκρως ανταγωνιστικές σε σχέση πάντα με την "βιομηχανία Τουρισμού" της χώρας.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Αγγελική μου!

    Νόστιμη συνταγούλα η σημερινή και θα την τιμήσουμε δεόντως όλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Helen Gr σε ευχαριστούμε! Η Μεσόγειος μας ενώνει! Τελικά δεν είναι μόνο η κοινή κουζίνα ανάμεσα σε Μάλτα Ιταλία Ελλάδα. Η Πέτρα έχει την ίδια κουλτούρα με μας!
    Να περνάς καλά και πολλά φιλιά.


    Penelope εσύ τα έχεις δει από κοντά και ξέρεις από πρώτο χέρι! Τόσοι ταξιδευτές έχουν διαπλεύσει την Μεσόγειο και έχουν αποβιβαστεί στις χώρες μας, τον ίδιο καιρό σχεδόν έχουμε, πώς να μην έχουμε "αδελφάκια"!
    Μόνο που εμείς έχουμε και … «γαϊδούρια» και στην τουριστική «βιομηχανία» που δυστυχώς τα συναντάμε όπου πάμε… Και δεν μιλάω μόνο για τις ακριβές τιμές, στην αγένεια αναφέρομαι και την τεμπελιά που συνάντησαν τα κορίτσια σε νησιά που επισκέφτηκαν!
    Φιλάκια να είσαι καλά!



    Καλησπέρα Έφη μου, περιμένουμε εντυπώσεις! Φιλάκιαααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΜΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΝΑΤΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΙΛΗ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ. ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ Η ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΗ ΤΗ ΛΙΓΟΥΛΕΥΤΗΚΑ ΤΟΣΟ, ΜΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ!!! ΖΗΛΕΨΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΣΑΚΙ ΤΟ ΔΡΟΣΕΡΟ ΠΟΥ ΤΑ ΣΥΝΟΔΕΨΕΣ!!! ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΛΟΙΠΟΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΑΠΟΜΕΣΗΜΕΡΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ ενδιαφέρουσα η συνταγή ...

    ευχαριστούμε που την μοιράστηκες μαζί μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολυ απλη η συνταγη της Πετρας και φαινεται νοστιμοτατη.
    Θα την προσπαθησω κι εγω Αγγελικη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πατάτες, μπέικον, παρμεζάνα... τέλειος γευστικός συνδυασμός! Μπράβο και στις 2 σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπημενα υλικα,οποτε δεν υπαρχει αμφιβολια για το θετικο αποτελεσμα..
    Χαθηκαμε Αγγελικουλα,καλο σου βραδυ φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγγελική μου εχθές έφτιαξα μια συνταγή με τα ίδια υλικά, αλλά με διαφορετικό τρόπο.
    Φαίνονται πολύ νόστιμα!!
    Γεια στα χέρια της Πέτρας.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να σου πω κάτι; Πολπέτες λένε κι εδώ τους κεφτέδες! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλημέρα!!!
    Χαθήκαμε λιγάκι...
    Διάβασα όλα (σχεδόν) τα post σου για τα ταξίδια σου. Πολύ ωραία τα γράφεις!
    Αυτές οι πολπέτες μου θύμισαν τους πατατοκεφτέδες της γιαγιάς μου, χωρίς το μπέικον βέβαια! Και αντί για σκόρδο είχαν μοσχοκάρυδο...
    Φιλιά
    Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΕΛΕΙΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΥΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΠΙΑΤΟ!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!
    ΚΑΛΟ Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Βάσω Παππά καλώς την! Σε ευχαριστώ πολύ! Θα μεταφράσω στην Πέτρα τα καλά σου λόγια γιατί δεν μιλάει Ελληνικά. Να είσαι καλά και να τα λέμε!

    Γεια σου Conna, η χαρά είναι δική μου! Φιλάκια.

    ΓΙΑΝΝΑ μου αν την φτιάξεις περιμένω εντυπώσεις! Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ νόστιμο ορεκτικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ερμιόνη μου για να είμαι ειλικρινής τηγανιτά σπάνια κάνω! Όμως είναι νόστιμα τα άτιμα (ιδιαίτερα αν
    μου τα ετοιμάζουν!)

    Γεια σου gwgoyla μου, σωστά το λες! Εσύ κάποια αναβάθμιση έκανες, εγώ έλειπα σε ταξίδια και δεν έγραφα… Ευτυχώς τώρα είμαστε εδώ! Και από μένα φιλιά!!!

    Marί μου να μας πεις και την δική σου συνταγή! Η Πέτρα και εγώ σε ευχαριστούμε.
    Φιλιάααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Kiki έχεις δίκιο! Πολπέτες είναι οι κεφτέδες της Ιταλικής κουζίνας, απ όπου και αν πέρασαν Ιταλοί έτσι τις ονομάζουν! :))


    Dear dim αν χαθήκαμε λέει? Ελπίζω να είσαστε όλοι καλά! Χαίρομαι που είχες θετική γνώμη!
    Μοσχοκάρυδο... ωραία θα πήγαινε! Η γιαγιά φοβερή μαγείρισσα!
    Φιλάκια σε σένα και στα κορίτσια σου!!!!!


    fotolabida1 καλώς ήρθες! Σε ευχαριστώ! Θαύμασα στο μπλογκ σου τα αριστουργήματα που φτιάχνεις! Καλό Σ/Κ και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγγελική η λέξη πολπέτες χρησιμοποιείται και στην Κρήτη για τους κεφτέδες! Οι ενετοί βλέπεις κι εδώ :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. εμενα δεν με νοιαζει πως τους λενε
    μοσχοβολισαν μεχρι εδω και αυτο μου φτανει
    θα φτιαχτουν συντομα, αλλοστε τα υλικα του ειναι απλα και τα λατρευουν ολοι!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μου αρέσει που δεν φτιάχνεις τίποτα αβασάνιστα. Έχεις πάντα όλες τις πληροφορίες που το τριγυρίζουν. Ακόμα και τα γαϊδούρια πουχουμε εδώ!

    Μυρωδάτο και γευστικό φαγητό δείχνει. Μερσί, Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή