Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2011

Φεγγαράκια για το πρωινό!

Είναι φανταστικό το Κυριακάτικο πρωί, στην φωτεινή κουζίνα, να απολαμβάνεις τον καφέ με διάφορες λιχουδιές!
Λατρεύω το πλούσιο πρωινό! Ταυτόχρονα είμαι και υπναρού... Οπότε έχω πρόβλημα το πρωί: πότε να ξυπνήσω, πότε να ετοιμάσω τα πρωινά που ονειρεύομαι ...Και είμαι και απαιτητική μου αρέσει το φρέσκο, της στιγμής, ζεστό πρωινό με όλες τις σπιτικές μυρωδιές που αυτό συνεπάγεται...

Ψάχνω λοιπόν για λύσεις που να έχουν προετοιμαστεί την προηγούμενη μέρα και το πρωί της Κυριακής να θέλουν απλά την τελική φάση μαγειρέματος, ώστε να σερβίρονται ζεστά και τραγανά!
Ετοίμασα λοιπόν αυτά τα φεγγαράκια (μετάφραση από τα αγγλικά που τα λένε crescent rolls). Τα φεγγαράκια δεν θα τα έλεγα κρουασάν, γιατί η ζύμη τους δεν είναι παρόμοια με τα κρουασάν που ξέρουμε μόνο σε σχήμα μοιάζουν. Είναι πιο ψωμένια και νομίζω με λιγότερα λιπαρά! Για την συνταγή ήμουν επηρεασμένη από μια συνταγή για τυροπιτάκια της Κικής από την μικρή κουζίνα που την άλλαξα κάπως ακούγοντας μια συνταγή της Ντίνας Νικολάου για Κρουασανόπιτα αλμυρή από του Νηστικούς Πράκτορες

 Την προσάρμοσα στα μέτρα μου και τον χρόνο που ήθελα να διαθέσω... Δηλαδή έκανα την ζύμη στον αρτοπαρασκευαστή μου.
Φεγγαράκια για το πρωινό
Χρειάστηκα
Για την ζύμη
1/2 κούπα χλιαρό γάλα
1/2 κούπα γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/4 της κούπας βούτυρο, μαλακωμένο
1 αυγό χτυπημένο, σε θερμοκρασία δωματίου
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά στιγμής
Για την γέμιση
ελάχιστη ζάχαρη
κανέλα
μερέντα
άσπρη σοκολάτα
κουβερτούρα
τυρί κρέμα
Για την επάλειψη
1 αυγό χτυπημένο
ελάχιστη ζάχαρη

 Έβαλα τα υλικά με την σειρά που γράφονται στον αρτοπαρασκευαστή και τον ρύθμισα στο πρόγραμμα για τις ζύμες. Αν δεν έχετε αρτοπαρασκευαστή μπορείτε να ετοιμάσετε την ζύμη στο χέρι κατά τα γνωστά, πχ όπως λέει η Ντ. Νικολάου εδώ.
Όταν η ζύμη φούσκωσε, έγινε διπλάσια σε όγκο και ήταν έτοιμη η πρώτη φάση την έβαλα στο ψυγείο.
Την επομένη μέρα την έβγαλα από το ψυγείο και την άφησα να πάρει την θερμοκρασία του δωματίου. Ζύμωσα ελαφρά να ξεφουσκώσει και την χώρισα σε 4 μπάλες. Κάθε μπάλα την άνοιξα σε στρογγυλό δίσκο, πάχους 3-4 χιλιοστών και την χώρισα, χαράζοντας ακτίνες, με το μαχαίρι σε 8 κομμάτια. Στην συνέχεια κάθε κομμάτι το γέμισα με διαφορετική γέμιση. Το καλύτερο ήταν αυτό που έβαλα ζάχαρη και κανέλα! Στα άλλα έβαλα λευκή τριμμένη σοκολάτα, μαρμελάδα, τυρί φιλαδέλφεια, μερέντα, σοκολάτα μπίτερ κλπ. Χρειάζεται λίγη γέμιση για να μη ξεχειλίζει από την ζύμη. Έβαλα την γέμιση στο πιο φαρδύ σημείο της ζύμης και τύλιξα σε ρολό. Μετά  τύλιξα ελαφρά τις άκρες για να πάρουν το σχήμα του φεγγαριού!:))
Έστρωσα σε ταψάκι λαδόκολλα και ακούμπησα τα φεγγαράκια και τα άλειψα με αυγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό. Τα πασπάλισα με ζάχαρη και τα έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190β για 25 λεπτά

Σε μια ώρα από την στιγμή που μπήκα στην κουζίνα, είχα έτοιμα αυτά τα υπέροχα φεγγαράκια, που σας τα προτείνω με ενθουσιασμό!

36 σχόλια:

  1. Πανέμορφα τα φεγγαράκια σου πολύ ωραία ιδέα.Θα τα δοκιμάσω και με μαύρη σοκολάτα μέσα.Καλή Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. urgh!!!τι πειρασμος ειναι τουτος!λατρευω επίσης τα σπεσιαλ πρωινα,τον καφε και τις φωτεινες κουζίνες!κανουμε παρεα?...lol

    ΥΓ:σημερα εκανα μοσχαρι με λεμονι και κανελα και σε θυμηθηκα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγελικουλα γεια στα χερια σου,τελεια.. θα τα φτιαξω κι εγω με αλλη γεμιση ομως..φιλακια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αγγελικούλα ζάχαρη αγγελικούλα μέλι...λέω και στην κόρη μου ....πολύ καλή ιδέα..νασαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ούτε στο μυαλό μου να ήσουν! Κάτι τέτοιο έψαχνα για σήμερα το πρωί, αλλά αρκέστηκα σε κάτι πιο "πεζό"! Την επόμενη Κυριακή λοιπόν!
    Πέρνα και από το blog, έχω κάτι για σένα! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια στα χερια σου, φαινονται πεντανοστημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αααααα θα το φτιάξω όπως και δήποτε!!!! Καταπληκτική η ιδέα σου. Καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Αγγελική μου, το πρωινό είναι υποχρεωτικό στο σπίτι μας και πάντα ψάχνω εναλλακτικές ιδέες.
    Σήμερα έφτιαξα Pan cakes αχλαδιού με σάλτσα βατόμουρου από σελίδα της wabini.Το ότι μπορείς να έχεις τη ζύμη έτοιμη από την προηγουμένη είναι πολύ καλό.
    Καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και για το βραδάκι δεν θα μου πήγαιναν άσχημα τα φεγγαράκια σου Αγγελική. Τώρα που κρυώνει ο καιρός με ένα μυρωδάτο βραστάρι τέλεια θάναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελική μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου με το Κυριακάτικο πρωινό με τις λιχουδιές του. Λατρεύω να το απολαμβάνουμε με όλη την οικογένεια. Φαίνονται τέλεια και θα τα δοκιμάσω! Καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ λαχταριστά τα φεγγαράκια σου Αγγελικούλα! Το κακό είναι ότι αν τα έφτιαχνα δε θα προλάβαινε να φάει κανείς άλλος! Όχι ότι δε θα τα κάνω κάποια στιγμή πάντως,χιχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οπως και να τα λένε πρέπει να έγιναν φανταστικότατα. Ψηφίζω κι εγώ κανελοζάχαρη!!!! Δαγκωτό μάλιστα! χαχαχα!!!

    Καλή εβδομάδα Αγγελική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ λαχταριστά τα φεγγαράκια σου. Θα τα δοκιμάσω κι εγώ. Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. nadia γεια σου! Περιμένω να μου γράψεις αν σου άρεσαν! Καλή βδομάδα να έχουμε!


    Χρόνια τώρα κάνουμε παρέα καλή μου cook! Πόσες φορές συνταγές σου έχουν φιλοξενηθεί στο τραπέζι μας! Πόσα ξέρω για σένα! Και εσύ έχεις τις αφορμές σου να με θυμηθείς, με αρώματα! :)) Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. gwgoyla μου, για πες μας την ιδέα σου! Είμαι σίγουρη ότι θα είναι καταπληκτική! Καλή βδομάδα σου εύχομαι!


    homemade ώστε το όνομά μου σου είναι τόσο κοντινό! Και εμένα αυτό το ποιηματάκι μου έλεγαν! Καλή βδομάδα σε σένα και την Αγγελικούλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ερμιόνη, φιλενάδα φαίνεται ότι συντονιστήκαμε! Ήταν μια από τις τελευταίες καλοκαιρινές Κυριακές και ήθελε καλοπέραση (όπως και κάθε άλλη Κυριακή :))! Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση! Με αυτό τα παιχνίδια γνωριζόμαστε όλο και καλύτερα! Φιλάκιαααααα

    Ελπινίκη μου δοκίμασέ τα! Σ ευχαριστώ και καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. maria mas σε ευχαριστώ!:)) Περιμένω εντυπώσεις! Είμαι σίγουρη ότι θα σου αρέσουν! Σου εύχομαι καλή εβδομάδα!!


    Γεια σου Ξανθή! Εγώ δεν μπορώ να επικαλεστώ υποχρέωση όταν αναζητάω εναλλακτικές ιδέες για πρωινό. Τα Pancakes αχλαδιού της wabini φαίνονται υπέροχα! Θα δοκιμαστούν άμεσα! Καλή εβδομάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχεις δίκιο Vita μου ένα καλό πρωινό μπορεί να αξιοποιηθεί όποια στιγμή θέλουμε! (Όπως και ένα καλό βραδινό …lol) Φιλάκιαααααααααααααααααααα



    Θεανώ μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! και εγώ λατρεύω να το απολαμβάνουμε με όλη την οικογένεια. Μόνο που αυτό σε μας, δεν είναι εύκολο καλύπτουμε 3 ηπείρους! Καλή σου εβδομάδα! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. mia maria άσε αυτό είναι το πρόβλημα, μπορώ να τα φάω μόνη μου! Άσε οτι πρέπει να σκέφτομαι και τους άλλους… Να δείχνω αυτοσυγκράτηση… Αχ :)
    Καλή βδομάδα!



    Εφη και σε αυτό συμφωνούμε! Ζήτω η κανελοζάχαρη! χαχαχα!!! Καλή εβδομάδα Εφη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλώς την Άννα! Αν τα φτιάξεις πες μου αν σου άρεσαν!
    Φιλάκια και καλή βδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Πολύ όμορφη η πρότασή σου, φαντάζομαι θα έγιναν πολύ νόστιμα. Μου άρεσε που τα γέμισες διαφορετικά και είχες έτοιμη τη ζύμη από την προηγούμενη μέρα. Η συνταγή καταγράφεται. Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θα πρέπει να είναι πολύ νόστιμα αλλά χρειάζονται και χρόνο για να γίνουν πράγμα το οποίο δεν διαθέτω.Κρατάω πάντως την συνταγή, που ξέρεις κάποια στιγμή μπορεί να βρω λίγο χρόνο.Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα (βροχερή βροχερή στην Αθήνα) και καλή εβδομάδα! Η μυρωδιά του φρεσκοψημένου έφθασε μέχρι εδώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι βροχερή...κάνουν και για παρηγοριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Οπως και να τα ονομάζεις εγω θέλω να τα φάω !!!! γιαμ..γιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Από χτες βρέχει. Και φυσάει δυνατά. Μου χάλασε ωραίες γλάστρες και μόλις πρόλαβα τις πιπεριές μου να τις στηρίξω. Ε, μια παρηγοριά τη θέλω, οπότε πάω να δω τι διαθέτω. Θα κάνω και μια δοκιμή. Κάποια απ αυτά, πριν πάρουν οριστικό χρώμα θα τα καταψύξω και θα τα βγάλω "μια Κυριακή και μια γιορτή, μια (ε)πίσημη ημέρα" Για να δούμε. Νένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το καλύτερό μου στις διακοπές είναι το πλούσιο πρωινό!!!! Και εγώ με δυσκολία σηκώνομαι το πρωί για να το φτιάξω... Τέλεια τα φεγγαράκια σου. φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Helen Gr γεια σου! Ναι αν έχεις μια ποικιλία γεύσεων στα φεγγαράκια ξαφνιάζει ευχάριστα! Και αν κόψεις τον δίσκο σε λιγότερα τμήματα, από 8 που έκοψα εγώ, τα φεγγαράκια γίνονται μεγαλύτερα και μπορείς να τα γεμίσεις με περισσότερη γέμιση. Και η ιδέα της φίλης Νένας είναι καλή να καταψυχθούν μισοψημένα και να είναι εντελώς έτοιμα για ψήσιμο! Φιλάκια


    Ναι erifili θέλει κάποιο χρόνο αν δεν έχεις αρτοπαρασκευαστή. Αν το κάνεις στο χέρι να ξέρεις ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερο ζύμωμα αν το ζυμάρι το βάλεις στο ψυγείο για μια νύχτα (ή 8-10 ώρες). Οπότε δεν θες …βασανιστικές διαδικασίες . Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σοφία Ζ. ο καιρός σε όλο τον κόσμο έχει τρελαθεί… Αν και το φθινόπωρο θέλει και τις βροχές του… Φιλάκια!


    Γεια σου soti μου! Ναι είναι και «της παρηγοριάς!» Σε όλη την Ελλάδα είναι χάλια απ ότι καταλαβαίνω!


    Conna μου δίκιο έχεις!!!! Χαχαχα:)) Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Νένα καρδιά μου, πολύ καλή ιδέα! Αν κατάλαβα καλά θα τα μισοψήσεις και θα τα αφήσεις να κρυώσουν και να καταψυχθούν. Οπότε απλά τα ψήνεις «μια Κυριακή και μια γιορτή, μια (ε)πίσημη ημέρα»! Τα σέβη μου! Φοβερή ιδέα φιλενάδα!


    manousina για ένα καλό πρωινό σηκώνομαι αλλά όχι με τις …κότες! Κανονικά πράγματα!Σ ευχαριστώ Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Άκου τώρα να δεις καλή μου τι "φλας"!! Τόσο καιρό ζυμώνω στον αρτοπαρασκευαστή διάφορα. Δεν σκέφτηκα βρε συ ποτέ να βάλω την ζύμη να με "περιμένει" για την επόμενη μέρα στο ψυγείο!
    Ε, αυτό αν θέλεις το πιστεύεις και όμως είναι αλήθεια... όπως άλλωστε και η σκέψη της Νένας.
    Πολλές καλημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Πηνελόπη μου, το ίδιο θα μπορουσα να πω και εγώ με την σειρά μου για σένα!
    Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Κουκλάκια δείχνουν! Μα υπάρχει καλύτερο για χειροποίητο πρωινό; Αχ μου θύμισες και τα δικά μου! Μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ναι Κική μου! Εσύ μου έμαθες αυτό το σχέδιο! Λοιπόν αν η ζύμη έχει γιαούρτι γίνεται πιο τραγανή! Δοκίμασέ την! Μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αγγελική πολύ ωραία τα φεγγαράκια αν τα είχα αυτά για πρωινό το σίγουρο είναι οτι δε θα περίμενα να ξημερώσει για να τα φάω... Έχω κι εγω μια παρόμοια συνταγή μόνο που εμείς τα λέμε κρουασανάκια και είναι με τυρί,θα τα δεις σε μια απο τις αναρτήσεις μου.Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή