Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Τάρτα με νεκταρίνια!

Πριν λίγες μέρες γύρισα στην Αφρική! Το Σάντον με υποδέχτηκε καταπράσινο, μετά τις άφθονες βροχές που έχει ρίξει, καλοκαιρινό και φωτεινό! Και όπως καταλαβαίνετε, ο καλός καιρός μου έφτιαξε την διάθεση! Άφησα πίσω την κακή διάθεση και το χειμωνιάτικο καιρό της Αθήνας, φόρεσα τα καλοκαιρινά μου και μόλις προσαρμόστηκα, κάλεσα την παρέα μας για φαγητό! Με την ευκαιρία είπα να σας κεράσω το γλυκό που ετοίμασα!
Τάρτα με νεκταρίνια!
Για να φτιάξω την τάρτα χρησιμοποίησα ένα πολύ ωραίο δώρο που μου έκανε η Κική στην συνάντηση, που οργάνωσε στην Αθήνα, στις 31.1.2010, με e-φίλες, που δέχτηκαν την πρόσκληση! Το δωράκι ήταν κεραμικές μπίλιες για το ψήσιμο τάρτας, που σε ανύποπτο χρόνο είχα πει ότι ήθελα, αλλά δεν είχα βρει, όπου και αν είχα κοιτάξει! Εδώ στην Αφρική δεν διανέμονται εύκολα προϊόντα από e-shop. Η Κική δεν το ξέχασε! Και μου τις έφερε! Όταν τις χρησιμοποιώ έχω το αίσθημα ότι μοιράζομαι κάτι (ακόμα) μαζί της! Είχα και άλλα εξαιρετικά δωράκια από την συνάντηση! Από την Νένα ένα υπέροχο βαζάκι με μαρμελάδα κρεμμυδιών! Ιδιαίτερη γεύση που αξιοποιήθηκε συνοδεύοντας ένα πατέ και λίγη παρμεζάνα με κόκκινο κρασί Pinotage! Από τα χεράκια της Ξανθής πήρα μια biter μαρμελάδα εσπεριδοειδών και ένα απίθανο γλυκό του κουταλιού καρότο! Η Βίκυ μας κέρασε τα υπέροχα, αρωματικά λουκουμάκια της! Υπέροχη ήταν όλη η συνάντηση για το χαλαρό καφεδάκι! Συμμετείχαν εκτός από τις φίλες που ανάφερα, η γλυκιά Big Mama και η Τζένη, που ένοιωσα σαν να τις ήξερα από παλιά!! Ελπίζω η συνάντηση να κυοφορήσει κάποια ιδέα που η Βίκυ «έφερε στο τραπέζι»! Αλλά αυτά αργότερα! Ώρα να επιστρέψουμε στο γλυκό που λέγαμε!
Τάρτα με νεκταρίνια
Για την βάση
200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ βούτυρο, κρύο 1-2 κουταλιές της σούπας λεπτή ζάχαρη (castor)
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
1-2 κουταλιές της σούπας κρύο χυμό πορτοκάλι ή Brandy (αν χρειαστεί)
 Για την κρέμα
250ml κρέμα γάλακτος
1 βανίλια
2 αυγά
100γρ ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
 5-6 νεκταρίνια, σε φετούλες
60 ml τζίντζερ preserve ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
100ml σιρόπι από το ginger preserve ή 100 ml μαρμελάδα ροδάκινο
2-3 κουταλάκια του γλυκού Brandy άχνη (προαιρετικό).

 Ας δούμε την εκτέλεση! Ξεκινάμε με την ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη. Τρίβουμε γρήγορα το μείγμα αυτό με το βούτυρο με τα δάκτυλα (αν είναι δυνατό να είναι κρύα). Στόχος μας είναι να ανακατευτούν τα υλικά, χωρίς να ζεσταθεί πολύ το βούτυρο και να μη λιώσει εντελώς. Το μείγμα γίνεται σαν τραχανάς. Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε να γίνει μια ζύμη και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγη πορτοκαλάδα. Δεν ζυμώνουμε! Απλά ενώνουμε τα υλικά προσπαθώντας να παραμείνουν κρύα! Αυτό είναι το κόλπο για να μείνει η ζύμη ελαφριά και τριφτή. Αν το αλεύρι απορροφήσει το λιωμένο βούτυρο και ζυμωθεί, ώστε να αναπτυχθούν δεσμοί γλουτένης, τότε η βάση, όταν ψηθεί, θα γίνει βαριά και σκληρή. Αφήνουμε την ζύμη τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο, να ξεκουραστεί. Όταν έρθει η ώρα να την βάλουμε στην φόρμα, την βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε χοντρό φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια διαμέτρου 25 εκατοστών περίπου (για ταρτιέρα διαμέτρου 22-23 εκατοστών). Ξεκολλάμε το φύλλο από την επιφάνεια εργασίας και πάντα με την βοήθεια του πλάστη τοποθετούμε το φύλλο στην βάση της ταρτιέρας.
Διαμορφώνουμε τις πλευρές της τάρτας. Βάζουμε την ταρτιέρα με την ζύμη στο ψυγείο τουλάχιστον για 15 λεπτά να κρυώσει ξανά η ζύμη. Αν κρυώσει η ζύμη μαζεύει λιγότερο κατά το ψήσιμο. Την τρυπάμε με πιρούνι στην βάση και τα πλάγια για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.
Για τις τάρτες χρησιμοποιώ τελευταία άλλο ένα "μαραφέτι". Ένα στεφάνι από σιλικόνη που βοηθά να μην καίγεται το πλάι της τάρτας, όταν ψήνεται άδεια. Το ακουμπώ πάνω στην ζύμη και συνεχίζω! Βέβαια και χωρίς αυτό μια χαρά τάρτες έφτιαχνα....
Στρώνουμε πάνω στην ζύμη λαδόκολλα και βάζουμε επάνω φασόλια ή ρύζι ή φακές ή τις κεραμικές μπίλιες της Κικής. Το βάρος αυτό δεν επιτρέπει στην ζύμη να φουσκώσει στο ψήσιμο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά. Μετά αδειάζουμε την τάρτα από τα "βάρη" και τα προστατευτικά και την ψήνουμε άδεια άλλα 15 λεπτά. Τα "βάρη" τα φυλάμε μόλις κρυώσουν για την επόμενη χρήση! Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα (custard). Χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη να φουσκώσουν. Διαλύουμε το κόρν φλάουρ σε λίγη κρέμα γάλακτος (2 κουταλιές της σούπας) και το ανακατεύουμε στα αυγά. Ζεσταίνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος με την βανίλια. Λίγο πριν βράσει η κρέμα την κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε την μισή ζεστή κρέμα, μια μια κουταλιά, στα αυγά χτυπώντας διαρκώς. Αφού έχει ζεσταθεί το μείγμα των αυγών, το ρίχνουμε στην υπόλοιπη κρέμα και βάζουμε σε σιγανή φωτιά να δέσει λίγο η κρέμα. Δεν δένει πολύ σε αυτή τη φάση, παραμένει αρκετά ρευστή. Γεμίζουμε την μισοψημένη τάρτα με την custard.
Την στολίζουμε σε σχήμα σπιράλ με φετούλες νεκταρίνια και τζίντζερ.
Ψήνουμε 30 λεπτά στον φούρνο σε 180 βαθμούς. Η κρέμα θα φουσκώσει και θα πάρουν ωραίο χρώμα τα φρούτα. Περνάμε την επιφάνεια της τάρτας με το σιρόπι ή την μαρμελάδα διαλυμένα σε μπράντι με πινελάκι.
Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα την τάρτα πασπαλισμένη αν θέλουμε με άχνη. Της ταιριάζει και μια μπάλα παγωτό κρέμα και ένας δυνατός καφές ή τσάι!
Δοκιμάστε την είναι υπέροχη!
Ενημέρωση 12.2.2010 H Ξανθή την δοκίμασε! Αντί για νεκταρίνια έβαλε μήλα! Δείτε τι ωραία την έκανε!
Όταν μου έστειλε την φωτογραφία δεν την είχε δοκιμάσει ακόμα! Ξανθή περιμένω εντυπώσεις!

22 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η τάρτα σου Αγγελική μου!
    Νεκταρίνια το καλοκαίρι για μας αλλά φτιάχνω μια παρόμοια τάρτα με μήλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι Λίλα μου, είναι κλασσική γαλλική συνταγή και γίνεται με όποιο εποχιακό φρούτο θες! Βλέπεις εδώ είναι καλοκαίρι και γιαυτό βάζω τα νεκταρίνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μοσχομύρισε η τάρτα σου μέχρι εδώ! Αγγελική μου, χάρηκα πολύ που σε γνώρισα από κοντά, έστω και για λίγο! Εύχομαι να περνάς καλά και ελπίζω να ξαναβρεθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αααχχχ καλεεε...μυρισε καλοκαιρι!!(εδώ που εχει μαυρίσει ο τόπος απο τη βροχή...)
    θα ηθελα να ήταν οντως...εδω και τωρα θα την εκανα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φανταστική η τάρτα σου Αγγελική!!! Η συνταγή φυλάχτηκε και θα φτιαχτεί οπωσδήποτε κάποια στιγμή!! Καλά να περνάς!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Big Mama και εγώ χάρηκα και θα το κανονίσουμε ξανά! Μόλις φτιάξει ο καιρός στην Ελλάδα έφτασα!

    Cook μου έχει τόσο ωραίο καιρό εδώ! Με τέτοια ηλιοφάνεια και καλές θερμοκρασίες (σπάνια πάνω από 28 βαθμούς) που μετά το κρύο της Κηφισιάς, μου φάνηκε παράδεισος! Και αυτά πηγαίνουν και στο πιάτο αυτόματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Elen μαζί γράφαμε! Να την δοκιμάσεις! Είναι εύκολη και εύγευστη τάρτα! και γίνεται με ότι φρούτο θες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μια βροχερη καλησπερα απο την Θεσσαλονικη..Στην προηγουμενη εγγραφη σου αφησα σχολιο αλλα δεν φαινεται .Γιατι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Aγγελική,από τις πιο αγαπημένες οι τάρτες μεταξύ των γλυκών.Κι αυτή με τα νεκταρίνια τέλεια θα είναι!
    Νομίζω μας προκαλείς με το καλοκαίρι σας-ζηλεύωωω,θέλω ζέστη επιτέλους!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σου Θεσσαλονικιά! Στο προηγούμενο ποστ? Δεν το βλέπω ούτε ειδοποιήθηκα! Αν έχεις την καλοσύνη το γράφεις ξανά! Φιλιά

    Eleni και εγώ λατρεύω τις τάρτες αλλά τις αποφεύγω λόγω λιπαρών... Με όποιο φρούτο να τις κάνεις είναι δροσερότατες! Δεν προκαλώ, προσκαλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγγελικούλα έφτασες στο καλοκαίρι!!
    Σήμερα εδώ βρέχει!!
    Η τάρτα σου καταπληκτική, σήμερα ήμουν σε βιβλιοπωλείο και χάζευα βιβλία, αγαπημένο σπόρ, κι έβλεπα ένα γαλλικό με ζύμες και τάρτες κι ήθελα να φτιάξω πολλές γλυκές κι αρμυρές.
    Μόλις ήρθα σπίτι λοιπόν πέφτω πάνω στην τάρτα σου!!
    Θα την κρατήσω για το καλοκαίρι, εκτός κι αν προτείνεις κανένα άλλο φρούτο της εποχής.
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου Ξανθή μου! Είμαι μια βδομάδα εδώ! Μαθαίνω για την Αθήνα, δεν κάνει καλό καιρό...
    Οι Γάλλοι λατρεύουν τις τάρτες και τι δεν φτιάχνουν! Επειδή χρησιμοποιούν λιπαρές ουσίες (που εμείς δεν τρώμε) φτιάχνουν την βάση τόσο τριφτή και νόστιμη!!!

    Αυτή η τάρτα γίνεται με μήλα, φέτες λεμόνι, φέτες πορτοκάλι και αχλάδια. Αλλά μπορείς να ψήσεις την τάρτα με την κρέμα και να βάλεις φρέσκα φρούτα φράουλες, ακτινίδια, με ότι μπορείς να φανταστείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω, πω, λατρεύω τα νεκταρίνια...
    θα τη δοκιμάσω τη συνταγή, πρέπει να είναι υπέροχη...
    καλησπέρα από ΝΖ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Artanis! Να την δοκιμάσεις! Περιμένω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ωωωωωω! Φιλενάδα με κολάζεις!!! Τι όμορφο πράμα είναι ετούτο;;; Την κρέμα ζήλεψα μέσα στην τάρτα! Δεν άντεξες να μη δοκιμάσεις τις μπίλιες ε; Χαχα! Είναι χαρά μου που στις έδωσα. Ξέρεις πόσο μου αρέσει να κάνω δωράκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κική μου, φώναζαν από το ντουλάπι! "-Δοκίμασέ μας!" Πως να αντάξω τις φωνές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πορτοκάλια μπορεί να μην έχετε στο χωριό σας :-)) καλή μου Αγγελική, αλλά έχετε άλλα ωραία μυρωδάτα και απολαυστικά φρούτα τούτην την εποχή!
    Ζηλευτή και κούκλα η τάρτα σου.
    Όσο για τα gazzets τι να πω;
    Το μόνο που αναρρωτιέμαι είναι αν έχεις και τόσα ντουλάπια που να τα χωρούν; Προσωπικά έχω αρχίσει να δυσκολεύομαι και ας έχω αρκετά μεγάλη κουζίνα!

    Λυπάμαι που τελικά δεν κατάφερα να έρθω σ' αυτήν την τελευταία συνάντηση. Ελπίζω σε μια άλλη φορά πάντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ναι Πηνελόπη μου! Εδώ τα φρούτα είναι άφθονα και πολύ νόστιμα! Αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν πορτοκάλια γιατί τελείωσαν όλες οι ντόπιες ποικιλίες!
    Τα γκάτζετς είναι καταναλωτική μανία! Όσα ντουλάπια και να έχεις στην κουζίνα δεν χωρούν!
    Κατά καιρούς πετάω άχρηστα, ορκίζομαι ότι δεν θα ξαναπάρω και με την πρώτη ευκαιρία αγοράζω νέες μπουρδίτσες...Έχω εξάρτηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την καλησπέρα μου επίσης!
    Εγώ έχω χαθεί το τελευταίο διάστημα από τις διαδικτυακές κουζίνες, λόγω φόρτου εργασίας, αλλά δεν σας ξεχνώ!
    Η τάρτα φαίνεται υπέροχη!
    Οι φωτογραφίες μου άνοιξαν την όρεξη!
    Καλό και γλυκό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καταλαβα δεν είμαι η μόνη που είχα χαθεί!
    Σε ευχαριστώ Dark Chef! Υπομονή με την δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Επέστρεψες Αγγελική με υπέροχη συνταγή βλέπω. Τώρα εγώ, γιατί ζηλεύω;
    Και που να βρω νεκταρίνια τέτοια εποχή;
    Να την κάνω αλήθεια με μήλα προστοπαρόν μέχρι να βγουν τα νεκταρίνια; Δεν θα έχει καμία σχέση όμως έτσι!!
    Την κρατάμε λοιπόν για αργότερα.
    Φιλιά, καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου Λίνα! Θα σου πρότεινα να την δοκιμάσεις με μήλα! λεπτοκομμένα φετάκια που να σκεπάζουν όλη την τάρτα! Και θα με θυμηθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή