Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Hout Bay, ένα ψαροχώρι στον Ατλαντικό!

Hut Bay, στα Άφρικαανς, σημαίνει ο κόλπος με τα ξύλα. Φαίνεται ότι οι πρώτοι άποικοι βρήκαν στην περιοχή αυτή δέντρα, που τα χρησιμοποίησαν σαν ξυλεία για να οικοδομήσουν το Κέιπ Τάουν.
Σήμερα δεν υπάρχει ίχνος δασικής βλάστησης στην περιοχή... Εκεί που έχει αναπτυχθεί ο οικισμός είναι ένας κόλπος προστατευμένος από τους ανέμους και τα κύματα του Ατλαντικού. Μέσα στο φυσικό λιμάνι έχει δημιουργηθεί ένα αλιευτικό καταφύγιο και ιχθυόσκαλα, για να εξυπηρετηθούν τα ψαράδικα, που αλιεύουν στον Ατλαντικό κοντά στις ακτές της Αφρικής. Δίπλα στο λιμάνι υπάρχει και μια καταπληκτική αμμουδιά που αποτελεί πόλο έλξης για αναψυχή και τουρισμό ιδιαίτερα στους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Hut Bay αποτελεί περιοχή παραθεριστικής κατοικίας όχι μόνο για την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την γεωγραφική του θέση στο Ακρωτήριο και γειτνίαση με το Cape Town! Στον χάρτη μπορείτε να δείτε πόσο μικρή απόσταση απέχει το Hout Bay από το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Cape Town και πόσο προστατευμένη από τον ωκεανό είναι η περιοχή του.
Εκτός από κολύμπι και γενικά δραστηριότητες αναψυχής, που έχουν σχέση με την θάλασσα, μπορεί κανείς από το Hout Bay να νοικιάσει καραβάκι και να πάει βόλτα σε βραχονησίδες στον Ατλαντικό, να δει τις φώκιες που ζουν εκεί!
Οι φώκιες της Ν Αφρικής λέγονται Cape fur seals ή Brown Fur Seal. Το είδος αυτό ουσιαστικά κατατάσσεται στα θαλάσσια λιοντάρια (sea lion). Κατά μήκος της Ναμίμπια και των ακτών της Νότιας Αφρικής υπάρχουν 24 αποικίες φώκιας, με έναν συνολικό πληθυσμό της τάξης των 650.000.
Το κυνήγι της φώκιας ήταν πολύ διαδεδομένο για την γούνα και το λίπος τους, αλλά ευτυχώς από την δεκαετία του '90 απαγορεύτηκε στην Ν Αφρική.
Παρά την απαγόρευση του κυνηγιού ο πληθυσμός τους συνεχίζει να μειώνεται, όπως μειώνονται από την υπεραλίευση τα ψάρια που αποτελούν την τροφή τους.
Πιο ανοικτά από τις νησίδες που ζουν οι φώκιες μπορεί να δει στις βραχώδεις ακτές του Ατλαντικού, το ναυάγιο μιας πλωτής εξέδρας, που δεν τα κατάφερε να φθάσει στον προορισμό της...
Όταν τα ψαροκάικα γυρίσουν από το ψάρεμα στον ωκεανό στο λιμάνι του Hout Bay, ρίχνουν τα ψάρια στον προβλήτα και, επιτόπου, έμποροι ψαριών διαπραγματεύονται την τιμή τους, με πλειοδοτικό τρόπο, φωνάζοντας την προσφορά τους!
Μόλις κατοχυρωθεί η αγορά, τα περισσότερα ψάρια καθαρίζονται και φιλετάρονται επιτόπου!
Η μυρωδιά των ψαριών βέβαια προσελκύει τις φώκιες! Πολλές κολυμπούν στο λιμάνι περιμένοντας τον μεζέ τους...
Διασκεδάσαμε αφάνταστα με μια φώκια πανέξυπνη, που την είχε εκπαιδεύσει κάποιος κάτοικος του χωριού. Της φώναζε "Come!" και εκείνη (που τον περίμενε από ώρα) έβγαινε από την θάλασσα και ανέβαινε στην προκυμαία!
Έκανε τις βόλτες της, άφηνε τον εκπαιδευτή της να την αγγίζει, ποζάριζε για φωτογραφίες, με άνεση φωτομοντέλου..
Και περίμενε την ανταμοιβή της...
Κεφάλια και σπάργανα ψαριών, που της έδωσε ο εκπαιδευτής της, έγιναν άφαντα σε δευτερόλεπτα!
Το μόνο που έδειχνε να την απασχολεί ήταν η παρουσία ενός σκύλου, που μάλλον θεωρούσε ύποπτο για καταπατητή της περιοχής δικαιοδοσίας της και ταυτόχρονα ανταγωνιστή στη λεία της!
Οι φώκιες καθορίζουν την περιοχή τους και την υπερασπίζονται δίνοντας μάχες με άλλες φώκιες που την διεκδικούν. Ακόμα και θηλυκά με αρσενικά ζώα μάχονται για την εδαφική κυριαρχία!
Είναι θηλαστικά και ζευγαρώνουν μια φορά τον χρόνο. Μια αρσενική φώκια διατηρεί χαρέμι με 25 ως 50 θηλυκά!!!!! Για να το διατηρήσει δίνει φοβερές μάχες με τα άλλα αρσενικά που διεκδικούν τις θηλυκές.
Οι αρσενικοί ζυγίζουν από 190 μέχρι 360 κιλά. Οι θηλυκές είναι πιο μικρόσωμες με μέσο βάρος γύρω στα 75 κιλά.
Τα μωρά τους γεννιούνται τέλη Νοεμβρίου αρχές Οκτωβρίου! Από αυτά ούτε τα μισά δεν προλαβαίνουν να ενηλικιωθούν.
Ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι ο Λευκός Καρχαρίας που θεωρεί τις φώκιες εξαιρετικό έδεσμα!
Άλλο αξιοθέατο στην περιοχή είναι ένας ζωολογικός κήπος που λέγεται "World of Birds" με θέμα τα πουλιά της Ν Αφρικής. Βέβαια όταν έχεις δει ελεύθερα αυτά τα υπέροχα πλάσματα στενοχωριέσαι που βρίσκονται σε συνθήκες αιχμαλωσίας. Αλλά οι συνθήκες είναι αρκετά καλές και δίνεται η ευκαιρία να τα δεις μαζεμένα...
Από τα ωραιότερα πουλιά που είδαμε είναι το Secretarybird (Πουλί γραμματέας). Ένα εντυπωσιακό ασπρόμαυρο πουλί, με μακρυά πόδια και εντυπωσιακή χαίτη! Νόμιζα ότι το όνομά του το είχε πάρει από την μορφή του, αλλά μου εξήγησαν ότι κάνω λάθος. Τρώει μεταξύ άλλων φίδια, που τα σκοτώνει χτυπώντας τα με το ράμφος (εκεί ρώτησα έκπληκτη "αυτός είναι ο λόγος της ονοματοδοσίας?", αλλά δεν ήταν αυτό). Η κίνηση του ράμφους τους εκείνη την στιγμή, λένε, μοιάζει σαν να χτυπά γραφομηχανή!
Στο ίδιο κήπο είδαμε και την πανέμορφη στρουθοκάμηλο της φωτογραφίας! Τώρα μπορείτε να καταλάβετε και εσείς γιατί οι καλύτερες ψεύτικες βλεφαρίδες γίνονται από φτερά στρουθοκαμήλου!

35 σχόλια:

  1. Τις φώκιες αυτές εδώ, τις λένε kekeno στα Μαορί...
    Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί λένε τον Σαγγιτάριο αετό, "πουλί γραμματέα"...
    Μου φαίνεται γελοίο...

    Τεσπά, οι φωτο καταπληκτικές...
    Την ζήλεψα την παραλία αυτή...
    Σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγγελική μου είσαι η National Geographic των απανταχού bloggers! Εγώ τουλάχιστον ταξιδεύω μαζί σου κάθε φορά που διαβάζω αναρτήσεις σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχχχχχ....ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ!!!!!
    ΑΝΑΣΑΝΑ σήμερα...
    Εδώ πέρα έφτασε ο βόμβος του ωκεανού, το επαναστατημένο του μούγκρισμα.
    ;-))))

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παντα περιμενω με αγωνια το επομενο ταξιδι σου, μια που παντα ταξιδευουμε ολοι εμεις μαζι σου.
    φοβερες εικονες, τοσο διαφορετηκες!!!
    νιωθω σαν να ειμαι και γω καπου εκει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ όμορφες εικόνες και η ανάρτηση όπως πάντα πολύ ενδιαφέρουσα! Δεν ξέρω τι να πρωτοθαυμάσω! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι όμορφα πράγματα μας παρουσιάζεις κάθε φορά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχες όπως πάντα. Τις αναρτήσεις σου τις βλέπω πάντα ξανά και ξανά. Είναι κάτι που βλέποντας το με ξεκουράζει και με ταξιδεύει.
    Πολύ θα ήθελα να ήμουν δίπλα στην Come και να την δω από κοντά. Είναι υπέροχη.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μοναδική παρουσίαση και εκπληκτικές φωτογραφίες!
    Να είσαι καλά Αγγελική μου!

    ΥΓ: εκείνα στο βάθος στις πρώτες φωτογραφίες, σύννεφα πρέπει να είναι όχι καπνοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγγελική μου οι πληροφορίες σου και οι φωτό σου υπέροχες. Τύφλα ναχει το national geographic

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Artanis ναι οι φώκιες αυτές ζουν και στην Ν Ζηλανδία! Kekeno λοιπόν!
    Το Secretarybird ονομάζεται όπως λες Σαγγιτάριος, στα λατινικά Sagittarius serpentarius. Σε ελεύθερη απόδοση ίσως είναι ο τοξότης που τρέφεται (?) με φίδια ή κάτι τέτοιο… Αετός δεν είναι απ ότι ξέρω. Πού κολλά η γραμματεύς? Είπαμε από τον τρόπο που χτυπά το ράμφος… Είναι τόσο όμορφο, επιβλητικό πουλί που ποτέ δεν σκέφτηκα το όνομά του σαν γελοίο. Έχω δει ζευγάρι στην κορφή ενός δέντρου να έχουν φτιάξει την φωλιά του και ήταν τόσο όμορφο! Έχετε και εσείς τέτοια πουλιά?
    Καλά να περνάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίλα, Γλαρένια, Ελευθερία, Big Mama, Βίκυ σας ευχαριστώ πολύ! Να συνεχίσω? Τι λέτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίνα, το μόνο πρόβλημα με τις φώκιες είναι η μυρωδιά τους… Ψαρίλα τρομερή! Στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν καθόμαστε κοντά στη θάλασσα και λέγαμε «όλα ωραία, αλλά ζέχνει ψαρίλα»! Τελικά ακριβώς κάτω από εκεί που καθόμαστε μια τεράστια φώκια στέγνωνε την γούνα της καθισμένη πάνω σε ένα λάστιχο από αυτά που κρεμούν για να μη χτυπούν τα καραβάκια στον μόλο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα Navarino! Σε ευχαριστώ! Στις πρώτες φωτογραφίες είναι σύννεφο! Αυτό το σύννεφο και η μουντάδα του ουρανού είναι χαρακτηριστική στις παραλίες του Ατλαντικού. Την έχω δει και στην Αγγλία και στην Πορτογαλλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλώς την Erifili! Είδα ότι έχουμε κοινά χόμπι! Θα έρχομαι να βλέπω τα κοσμήματά σου! Αφού σου αρέσει το φιλμ «Πέρα από την Αφρική» θα αναρτήσω κάποια στιγμή φωτογραφίες από την Τανζανία εκεί που γυρίστηκε το έργο….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγγελικη μου τι υπεροχες φωτογραφιες και ποσο μου αρεσαν οι πληροφοριες σου.Να εισαι καλα κοριτσι μου για οσα ομορφα μας μαθαινεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γεια σου Γιάννα μου, Σε ευχαριστώ!
    Εικόνες για να ξεφεύγει το μυαλό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχες οι φωτογραφίες σου. Και το ταξίδι που μας χάρισες επίσης. Καλό Σαββατοκύριακο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγγελική καλησπέρα και από μένα!
    Τα ποστ που βάζεις με τα τόσο όμορφα πλάσματα έχουν μια δόση τρυφερότητας απαραίτητη για την εποχή μας!
    Σε κάποια φωτογραφία η μουρίτσα της φώκιας μου θυμίζει σκυλάκι! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Elen σ ευχαριστώ! Καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα!

    Dark Chef, έχεις δίκιο ο σκύλος μας ο Μαξ έμοιαζε τρομερά με μονάχους-μονάχους! Στην φωτογραφία που αναφέρεσαι δέχτηκα κριτική από την αυστηρή "κριτική επιτροπή" μου… «μη την αναρτήσεις δεν είναι νεταρισμένη». Όμως εμένα μου φαινόταν τόσο αστεία η φώκια που έψαχνε τον εκπαιδευτή της, που σας την έδειξα και ας είναι θολή….
    Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έχω ξεπεράσει τα όρια μου για πολλούς λόγους, έτσι χαλάρωσα για λίγο με τις ωραίες σου φωτό αλλά και με την καταπληκτική σου παρουσίαση.
    Θα ξανά ρθω να τη διαβάσω και με μια άλλη διάθεση.
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ξανθή μου καλή Κυριακή να έχουμε! Σου στέλνω πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πανέμορφες εικόνες!!! Κι οι φώκιες καταπληκτικές! Άκου χαρέμι με 25 έως 50 θηλυκά! Κι έχει να δίνει και τις μάχες με τα αρσενικά! Πότε προλαβαίνει;;!! Καλό Σαββατόβραδο Αγγελική, νά'σαι καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Από όλα λάτρεψα περισσότερο τη φωκιούλα και την κούκλα τη στρουθοκάμηλο! Όπως πάντα, ενημερωτικότατο το ποστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό με την μυρωδιά δεν το ήξερα αλλά και πάλι.... είναι τόσο όμορφες που θα ανεχόμουν την μυρωδιά τους.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Κική μου, δεν υπάρχει πιο άσχημο ζώο από τη στρουθοκάμηλο! Ασύμμετρο σώμα, άχαρες κινήσεις, μες την βρώμα, γεμάτες με κουνούπια! Μη παρασύρεσαι από τις φωτογραφίες μου...

    Λίνα μου, ψαράκια είναι κατά κάποιο τρόπο! Τι θα μύριζαν? Πραγματικά όμως είναι πολύ συμπαθητικές…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγγελική δεν έχω λόγια.
    Καταπληκτική ανάρτηση όπως και όσες βάζεις.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αστεράκι σε ευχαριστώ! Εύχομαι καλή βδομάδα να έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πολυ ομορφη και ταξιδιαρικη η περιγραφη σου.Καλη εβδομαδα να εχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγγελική,μια ακόμη όμορφη ανάρτηση!Όμορφη παραλία και οι φώκιες πολύ χαριτωμένες!
    Να είσαι καλά που μας ταξιδεύεις σε μέρη εξωτικά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Δημιουργία και Ελένη σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή και δημιουργική βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μόλις το είδα και μπορώ να πω ότι ξετρελάθηκα.. Εισαι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ στις περιγραφές, στις φωτογραφίσεις και ειμαι τρελή fan,... και επειδή πρώτα διάβασα για τα ταρτακια... όση ώρα ταξίδευα στο ψαροχώρι ειχα και την ταρτούλα μου στο χέρι και μια φώκια τριβόταν επάνω μου να κλέψει μια μπουκιά... Είσαι το κατι άλλο κορίτσι μου .. σε ευχαριστώ πολυ..... μου έφτιαξες το βράδυ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Αφού σου άρεσε Νίκη μου σύντομα θα αναρτήσω την συνέχεια! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Πάντα θα με εκπλήσσεις τόσο ευχάριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Νένα μου, με κάνεις να νοιώθω αμήχανα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή