Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2009

Σοκολατένια ταρτάκια

Σήμερα γιορτάζουν οι Κατερίνες! Στην οικογένειά μας έχουμε αδελφή και ξαδέλφη με αυτό το ωραίο όνομα! Όχι μόνο συγγενείς αλλά και φίλες! Και μάλιστα την e-φίλη Κατερίνα και την Δημιουργία! Κερνάω λοιπόν ταρτάκια σοκολατένια για την γιορτή τους!
Για πολλά χρόνια όταν έλεγα γλυκό εννοούσα σοκολάτα! Μόνο τα τελευταία χρόνια έχω δεχτεί ότι υπάρχουν και άλλα γλυκά, αλλά συχνά επιστρέφω στις παλιές προτιμήσεις μου... Μου αρέσουν τα μικρά γλυκά, που σερβίρονται μετά το γεύμα, για να αλλάξουν την γεύση και όχι για να... χορτάσουμε! Για παράδειγμα φτιάχνω mini cupcakes για να γλυκάνω την τελευταία μπουκιά των καλεσμένων μου. Τα φορμάκια των μικρών cupcakes μου έδωσαν την ιδέα για τα ταρτάκια σοκολάτας! Με λιωμένη σοκολάτα έφτιαξα μικρές βάσεις τάρτας στα φορμάκια των cupcakes. Αφού τις ξεφορμάρισα, τις γέμισα με κρέμα και τις στόλισα με φρούτα. Θα μπορούσα να πασπαλίσω τις τάρτες με άχνη, ή να τις στολίσω με καραμέλα, λιωμένη σοκολάτα, ή αμύγδαλο φιλέ ή... Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι έκανα:
Χρειάστηκα για 12 mini φορμάκια περίπου τα παρακάτω υλικά. Επειδή τα έκανα με "το μάτι" γιαυτό λέω περίπου, σας το ομολογώ: τα υλικά της κρέμας είναι κατά προσέγγιση!
1 πλάκα σοκολάτα 85% cocoa (100γρ)
1 κουταλάκι του γλυκού σπορέλαιο.
50 γρ τυρί μασκαρπόνε
25 γρ άχνη
2 κουταλάκια του γλυκού λικέρ καφέ
φρούτα (σταφύλι, φράουλες, μπλου μπέρις, ρόδι ή ότι σας αρέσει)
φύλλα μέντας
 Έλιωσα την σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων. Έριξα μέσα το σπορέλαιο και ανακάτεψα να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Ετοίμασα τα φορμάκια. Τα δικά μου είναι σιλικόνης, όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φορμάκια χάρτινα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πέρασα τα φορμάκια με σπρέι λαδιού (ή με βούτυρο) για να μη κολλήσει η σοκολάτα.
Σε κάθε φορμάκι έριξα 1/2 κουταλάκι λιωμένη σοκολάτα και με ένα ξυλάκι (σουβλακιού) την άπλωσα σε όλη την επιφάνεια της φόρμας.
Άφησα για 2 λεπτά τα φορμάκια να κρυώσουν στο ψυγείο και άπλωσα ξανά υγρή σοκολάτα για να αποκτήσει ένα πάχος 2 χιλιοστών. Άφησα για μια ακόμα φορά τα φορμάκια στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί εντελώς η σοκολάτα. Σε ένα μπολ χτύπησα το μασκαρπόνε με την άχνη και το λικέρ, να γίνουν αφράτο μείγμα. Αντί για κρέμα μασκαρπόνε, που έβαλα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε μια κάσταρντ, μια κρέμ αγκλέζ, ή και σαντιγί. Επειδή η ποσότητα της γέμισης είναι 1 κουταλιά, είναι καθαρά τι προτιμάει ο καθένας!
Έβγαλα τα φορμάκια από το ψυγείο και προσεκτικά ξεκόλλησα την σοκολάτα από την σιλικόνη.
Με τον τρόπο αυτό σχηματίστηκαν οι σοκολατένιες βάσεις από τα ταρτάκια. Τις γέμισα με την κρέμα και τις έβαλα στο ψυγείο.
Στόλισα με φρούτα και φυλλαράκια και έτοιμες!
Είναι εύκολο, εύγευστο και εμφανίσιμο γλυκό!
Δοκιμάστε το! Κατερίνα χρόνια πολλά!

47 σχόλια:

  1. Aγγελική τέλεια τα μαφινάκια σου ασυζητητί!!!Χρόνια πολλά σε όλες τις Κατερίνες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια πολλά στις Κατερίνες ...
    Τέλεια τα ταρτάκια σου. Τόσο λαχταριστά ...άπλωσα το χέρι και πήρα.Είμαι στο γραφείο και κεράστηκα πρωϊ-πρωϊ!!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ τι μου κάνεις πρωί-πρωί!! Το καλύτερό μου!! Δεν έχουμε κι αεροδρόμιο στο Βόλο!! Είχα πάρει την πρώτη πτήση και σου ερχόμουν!!Να χαίρεσαι τις Κατερίνες σου, χρόνια τους πολλά και γλυκά (σαν τα ταρτάκια!). Καλημέρα όλη μέρα, Αγγελική μου.. (Καλά, η συγκεκριμένη συνταγή πρέπει να είναι υπέροχη!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λίλα μου, σε ευχαριστώ! Χρόνια πολλά σε όλους!

    Δημητρούλα να τις χαιρόμαστε τις Κατερίνες! Καλή σου μέρα!

    Καλημέρα Όλγα! Κόπιασε! Σε ευχαριστώ. Δοκίμασε τα ταρτάκια είναι υπέροχα και εύκολα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγγελικη μου υπεροχα τα γλυκακια.Εμφανιση τελεια και δεν εχω καμμια αμφιβολια για την γευση.Αχ ετσι μικρουλια που ειναι θα χωρανε τελεια σε φακελακι οποτε με το ταχυδρομειο μου στελνεις μερικα για την λιγουρα!Χα χα Χρονια πολλα σε οσες γιορταζουν σημερα και συ να εισαι καλα να φτιαχνεις γλυκακια για τους αγαπημενους σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σε ευχαριστώ Γιάννα μου! Στείλε διεύθυνση για το κούριερ! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελεια.Δεν έχω δει καλυτερα Θα τα φτιάξω σημερα κιόλας γιατί έχει και γενέθλεια η ζουζούνα την παρασκευη

    Αραγε θα μπορουσα να το κάνω σε μεγάλι φόρμα και να το κάνω σαν τουρτά ?

    Χρονια πολλά στις κατερινές χρονιά πολλά στην Κατερίνα μου στην κορούλα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να τις χαιρεσαι!! Πολυχρονες,με υγεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγγελική είναι καταπληκτικά.
    Εύκολα, ευπαρουσίαστα και φαντάζομαι ..... σλουρπ! ..... πεντανόστιμα.

    Χρόνια πολλά σε όλες τις Κατερίνες!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Βίκυ μου, καλή σου μέρα! Μπορείς να φτιάξεις την βάση σοκολάτας σε μεγάλη τούρτα! Πρόσεξε όμως την γέμιση που θα βάλεις. Αυτή του έκανα είναι αρκετά ρευστή. Και όταν κοπεί η τούρτα δεν θα είναι σταθερή η μερίδα. Άσε που θα κυνηγάς τα κεράκια…. Αν βάλεις μέσα μια κρέμα που έχει πχ ζελατίνη ώστε να γίνεται σταθερή θα είναι πολύ ωραίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πουαντερί σε ευχαριστώ! Και εσύ να χαίρεσαι όσους αγαπάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αστεράκι καλημέρα! Ευχαριστώ! Κάνε τα και τα λέμε! Εύκολα, ευπαρουσίαστα και γλυκούλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Περίσεψε τίποτε... ή δεν πρόλαβα πια τώρα που ήρθα!
    Χρόνια Πολλά και στις δικές σου Κατερίνες καλή μου Αγγελική.
    Και όπως πάντα τέλεια τα έργα των χειρών σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγγελική,το ίδιο κι εγώ,γλυκό ίσον σοκολάτα,αλλά τώρα τρώω κι άλλα.
    Είναι τέλεια,μια μπουκίτσα,μα θα χρειαστώ πάνω από ένα για να νοιώσω τη γεύση.Με το τυράκι τα προτιμώ,πιστεύω να έμεινε κάτι να γλυκαθώ.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επειδή και για μένα, ακόμα, γλυκό ίσον σοκολάτα, το γλυκάκι σου με ξετρέλανε! Θα το προσπαθήσω, έχω ένα ενδοιασμό αν βγουν τα σοκολατοταρτάκια εύκολα, γιατί είμαι και άγαρμπη! Ευτυχώς έχω ίδια σιλικονοθηκάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πηνελόπη μου, πάντα υπάρχει κέρασμα για σένα! Σε ευχαριστώ για τις ευχές!

    Ελένη μου κόπιασε να σε γλυκάνω!

    Big Mama μην έχεις κανέναν ενδοιασμό! Λάδωσε καλά τα σιλικονούχα φορμάκια (αν και δεν χρειάζεται απαραίτητα) και κάνε πιο χοντρή την στρώση της σοκολάτας στο πάνω μέρος της κάθε τάρτας. Δεν θα σπάσει με τίποτα στο ξεφορμάρισμα! Εσύ φτιάχνεις αριστουργήματα, σε αυτό θα δυσκολευτείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν είναι δυνατόν βρε παιδί μου: Να φτάνουν μέχρις εδώ οι νοστιμιές τους και τα αρώματα!!!
    Χρόνια πολλά στις Κατερίνες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μα τι υπέροχα που τα έφτιαξες!
    Τι όμορφα και πόσο ζωντανά τα χρώματα στα φρούτα! Λαχταριστά πραγματικά...
    Γειά στα χέρια σου και Χρόνια πολλά στις Κατερίνες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Navarino φαίνεται ότι ο άνεμος μεταφέρει τα αρώματα από τον Νοτιά! Σε ευχαριστώ για τις ευχές σου, είναι περίεργο όταν είσαι μακριά τέτοιες μέρες γιορτής!

    Betty μου, σε ευχαριστώ! Μη ξεχνάς εδώ είναι άνοιξη και τα φρούτα είναι στην εποχή τους! Γιαυτό έχουν τέτοια χρώματα (και αρώματα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Kάθομαι και θαυμάζω την ισορροπία της γεύσης σε αυτό το γλυκάκι που "χτίστηκε" τόσο σοφά, με τόσο μεράκι!
    Εύγε! Εξαιρετικό!(αν και φάτε μάτια ψάρια..) :)
    Επίσης χαρά στην υπομονή σου, γιατί τελευταία έχω γίνει πολύ ανυπόμονη..
    (Έφτιαξα νηστήσιμες καριόκες για τη γιορτή του αγ.Φιλίππου και το πανηγυράκι του ναΐσκου στο Θησείο και δεν είχα υπομονή να τις επικαλύψω..Σαν βραχάκια βγήκαν οι τελευταίες!!)

    -Να χαίρεσθε τις Κατερίνες σας και εσείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ευχαρίστησα; Δεν ευχαρίστησα για την ευγενική σου σκέψη και την αφιέρωση!
    (Σαν γύφτικο σκεπάρνι καμαρώνω σήμερα..) :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Κατερίνα μου, με κέφι τα έκανα! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή… Ακόμα και άτεχνα φτιαγμένα (βλέπεις τις ατέλειες στις φωτογραφίες) είναι χαριτωμένα μιας και είναι μικρά, δροσερά, με φρούτα κλπ!
    Χρόνια πολλά και από εδώ! Να σε χαιρόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καταρχήν σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σου και για το κέρασμά σου, μέσα από την καρδιά μου! Τα ταρτάκια σου είναι κουκλίστικα. Φαινονται σαν ψεύτικα! Χαρα στην υπομονή σου να τα φτιάξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δημιουργική Κατερίνα μου, χρόνια πολλά σου εύχομαι! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
    Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή για να φτιάξεις τα ταρτάκια... Επειδή έφτιαξα μια 12αδα δεν ήθελαν ιδιαίτερη προσπάθεια ή πολύ κόπο. Πίστεψέ με είναι εύκολα και δεν υπάρχει περίπτωση αποτυχίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μένω έκθαμβη και μου τρλεχουν τα σάλια! Τόσο από την παρουσίασή σου, αλλά και από τη νοστιμιά που θα έχουν! Θα τα φτιαξω και ελπίζω σύντομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κική μου, φτιάξε λίγα, γιατί διαφορετικά πάει η δίαιτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλέ τι απίθανα είναι τούτα, κρατώ τη συνταγή για όταν έρθουν τα παιδιά μου, κι ελπίζω μέχρι τότε να έχουν περάσει τα προβλήματα για να τα απολαύσω.
    Φιλάκια πολλά και χρόνια πολλά για όσους αγαπάς και γιόρταζαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγγελική μου ένα θα πω... Δεν με πειράζει που δεν με ταξίδεψες αυτη την φορά σε μερη μαγικα και ονειρεμένα... δεν με πειραξε καθόλου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Θα τα φτιάξω στη γιορτή του γιου για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα μείνουν!!! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ξανθή μου, με το καλό να τους δεχτείς! Όλα να πάνε καλά! Και φαντάζομαι τι νοστιμιές θα τους ετοίμασες! Και εγώ μαζεύω συνταγές για να τις κάνω στην Αθήνα, όταν με το καλό, θα βρεθούμε όλοι μαζί από τα 3 σημεία του ορίζοντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χαχαχαχα! Νίκη μου να σας γλυκάνω και συνεχίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Κική έχεις ενισχύσεις! Δεν παίζω!
    Άσε σήμερα έκανα χάλια την δίαιτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Αγγελική δεν μας λυπάσαι καθόλου βλέπω.χιχι
    Αυτά και αν είναι ΤΕΛΕΙΑ. Θα τα φτιάξω τις γιορτές που θα μπαινοβγαίνει κόσμος στο σπίτι.
    Όχι τώρα....να κάνουμε και λίγο κράτει γιατί.......καήκαμε.
    Φιλιά καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Λίνα μου, και εγώ τα κέρασα όσο πιο γρήγορα μπορούσα...
    Αν τα κάνεις πρόσεξε να πάρεις καλής ποιότητας σοκολάτα. Δεν είναι κουβερτούρα αυτή που χρησιμοποίησα. Είναι η αγαπημένη μου μαύρη σοκολάτα. Έτσι έχει ωραιότερη γεύση το ταρτάκι...Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. I made something similar for the kids one day, only with crumbled cake inside and my son has been asking for them over and over.

    It must be the CUTE factor!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Πάρα πολύ όμορφα, τέλειο κέρασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Teleia ta tartakia! Polu wraia idea ... eukola, nostima kai omorfa!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Υπέροχα πραγματικά.
    Θα φτιάξω την συνταγή σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Liz πολύ ωραία η ιδέα σου με γέμιση crumbled cake ! Στα παιδιά αρέσουν ιδιαίτερα αυτές οι γεύσεις… Βέβαια στην μικρή μου κόρη αρέσουν με σοκολάτα γάλακτος…

    Pandora σε ευχαριστώ!

    Μαρία μου, νομίζω ότι τα ταρτάκια ικανοποιούν και την γεύση και την αισθητική εύκολα!

    Καλώς την Fleur! Περιμένω να μου πεις αν σου άρεσαν! Θα είναι ωραία αν κανείς τα κάνει με 2 σοκολάτες άσπρη και μαύρη ανακατεμένες ελαφρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. μπορει σημερα να μην ειχε ταξιδι στον κοσμο του Cape Town, αλλα στον κοσμο της γευσης. πολυ καλη ιδεα θα τα κανω συντομα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ελευθερία μου, είπαμε μου αρέσει να τα ανακατεύω...
    Με το Ακρωτήριο δεν τελειώσαμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Αχ Αγγελικουλα τι μου κανεις... Πάει η διαιτα....απ την άλλη Δευτερα χεχε!!!
    Καληνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ε, πάει πια. Το χόντρυνες το παιχνίδι! Ζηλεύω πολύ την τέχνη σου και την υπομονή σου. ΄Αξια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Drosostalitsa ένας είναι ο τρόπος να κάνουμε δίαιτα να ασχολούμαστε αποκλειστικά με beading…

    Nena μου, το μόνο που χόντρυνα είναι το πάχος της «σοκο-τάρτας» για να μη σπάσει στο ξεφορμάρισμα! Τα άλλα ήταν απλά. Δεν χρειάστηκα την γαϊδουρινή υπομονή μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Πέρα από το ότι λατρεύω την σοκολάτα, το προτελευταίο έμοιζε με κόσμημα. Εγώ θα λυπόμουν να το φάω!

    Συγχαρητήρια για το μεράκι σου... (θα προτείνω το blog στα μέλη της οικογένειας που πιάνουν τα χέρια τους με τα γλυκά - βλέπε μητέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Theo μου, εγώ λυπόμουν για άλλο λόγο: που δεν τα έτρωγα!
    Τα κέρασα την ίδια στιγμή που τα φωτογράφισα για να μη μπω σε πειρασμό! Σε ευχαριστώ! Και καλως ήρθες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή