Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Boulders Beach η παραλία των Πιγκουΐνων

Η Boulders Beach (παραλία των ογκολίθων) είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο, στην ευρύτερη περιοχή του Κέιπ Τάουν. Είναι φημισμένη για την γεωμορφολογία της, για την πλαζ που είναι κατάλληλη για κολύμπι και κυρίως για την αποικία των πιγκουΐνων, που έχει εγκατασταθεί εκεί! Βρίσκεται νότια του Κέιπ Τάουν στον κόλπο False Bay, στην ανατολική ακτή του Ακρωτηρίου, δίπλα από την γραφική πόλη- λιμάνι Simons Town. Η Boulders Beach πήρε το όνομά της από τους γρανιτένιους ογκολίθους, που υπάρχουν εκεί... Οι βράχοι αυτοί μοιάζουν σαν τεράστια βότσαλα, ριγμένα άτακτα σε μια αμμουδιά. Όλη η περιοχή προστατεύεται, ανήκει στο Table Mountain National Park. Κοντά στην παραλία υπάρχουν παραθεριστικές κατοικίες και εγκαταστάσεις αναψυχής, που αναπτύσσονται με ήπιο τρόπο. Παρουσιάζεται χαμηλή δόμηση, καμιά πυκνοκατοίκηση, και οι χρήσεις της γης είναι ελεγχόμενες: δεν μπορείς να χτίσεις ότι θες, όπου σου αρέσει...
Η θάλασσα είναι κατάλληλη για κολύμπι, γιατί η θερμοκρασία της είναι επηρεασμένη από το θερμό ρεύμα Agulhas. Θα πρέπει να σας πω ότι, οι περισσότερες παραλίες στο Κέιπ Τάουν, είναι παγωμένες! Ενώ είναι πανέμορφες, δεν μπορείς να κάνεις μπάνιο, αν δεν φοράς στολή κατάδυσης… Aκόμα και το κατακαλόκαιρο, η θερμοκρασία του νερού τους θυμίζει την θερμοκρασία του καταψύκτη! Βλέπεις λοιπόν τον περισσότερο κόσμο να απολαμβάνει την καλοκαιρία, παίζοντας στην άμμο και ελάχιστους, με στολές ολόσωμες, να βουτούν, κυρίως για να κάνουν σερφ (υποθέτω για να βγαίνουν και να ζεσταίνονται στον ήλιο!). Στην Boulders Beach μπορείς να κολυμπήσεις (και χωρίς το παλτό σου)! Αλλά δεν κολυμπάς μόνος σου! Στην παραλία αυτή εγκαταστάθηκε, την δεκαετία του 1980, μια αποικία πιγκουΐνων! Λέγεται ότι, το 1982 εγκαταστάθηκαν δυο ζευγάρια πιγκουΐνων και σήμερα η αποικία έχει αυξηθεί σε περίπου 3.000 ζωάκια! Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση της εμπορικής αλιείας, με τράτες, στο False Bay, η οποία αύξησε την παρουσία ψαριών, όπως σαρδέλες και γαύρους, που αποτελούν κύριο μέρος της διατροφής του πιγκουΐνου. Βρήκαν λοιπόν τροφή και εγκαταστάθηκαν. Δεν ήταν μόνο η τροφή, ήταν και η ασφάλεια!
Οι Αφρικάνικοι πιγκουΐνοι ζουν στις νοτιοδυτικές ακτές της Αφρικής, κυρίως σε νησάκια. Φαίνεται ότι στα νησάκια δεν κινδυνεύουν (τουλάχιστον) από τα αιλουροειδή, που τους εξοντώνουν. Τα τελευταία χρόνια, με την παρουσία των ανθρώπων, απομακρύνθηκαν τα ζώα που τους κυνηγούσαν και κάποιες ακτές έγιναν ασφαλείς για τις αποικίες τους. Εκτός από την Boulders Beach, πιγκουΐνοι έχουν εγκατασταθεί σε χερσαίες εκτάσεις στην Ναμίμπια και στο Stony Point (όπου τους επιτέθηκαν λεοπαρδάλεις και έπαθαν μεγάλες απώλειες).
Οι πιγκουΐνοι είναι υδρόβια πτηνά. Κάπως προϊστορικά… Παρουσιάστηκαν στη γη την εποχή που εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι! Υπάρχουν πολλά είδη πιγκουΐνων. Οι αφρικάνικοι είναι σχετικά μικρόσωμοι έχουν ύψος 50 ως 70 εκατοστά και βάρος 2 ως 5 κιλά. Το χρώμα τους είναι ασπρόμαυρο, με αεροδυναμικές γραμμές και μικρές βούλες στη κοιλιά. Σε γενικές γραμμές έχουν μαύρο στην πλάτη και λευκό στην κοιλιά. Μόνο γύρω στα μάτια τους έχουν ροζ χρώμα. Τα χρώματα αυτά αποτελούν ένα αποτελεσματικό καμουφλάζ. Το άσπρο τους προφυλάγει από τα υποβρύχια αρπακτικά, που από το βυθό αναζητούν την τροφή τους προς την φωτεινή επιφάνεια της θάλασσας και το μαύρο από τα ιπτάμενα αρπακτικά, που κοιτάζοντας από ψηλά στο σκοτεινό νερό, δεν μπορούν εύκολα να τους εντοπίσουν!
Παρόλο που στην αρχή νομίζεις ότι είναι όλοι ίδιοι, τελικά ο καθένας έχει κάποια διαφορά από τους υπόλοιπους. Η φωνή τους μοιάζει με γκάρισμα γαϊδάρου! Γιαυτό τους λένε και Jackass Penguin… Τα πόδια τους είναι μαύρα και μοιάζουν σαν τα πόδια της πάπιας, με μεμβράνη ανάμεσα στα δάχτυλα. Μαύρο είναι και το ράμφος τους. Τα φτερά τους είναι δυσανάλογα και αστεία θα έλεγα.
Η κίνησή τους στην ακτή είναι άχαρη, σχεδόν αστεία! Κάτω όμως από το νερό, στη θάλασσα είναι εξαιρετικά επιδέξιοι κολυμβητές! Λέγεται ότι κολυμπούν με ταχύτητα 24 χλμ. ανά ώρα! Οι καταδύσεις τους φθάνουν και στα 35 μέτρα ! Ζουν περίπου 10 χρόνια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ως και 24 χρόνια! Όταν γίνουν περίπου 4 χρονών ζευγαρώνουν και γεννούν 1-2 αυγά τον χρόνο. Είναι μονογαμικοί, θέλουν να αναπαράγονται στις ίδιες φωλιές και φροντίζουν πολύ τους νεοσσούς τους! (Προϊστορικά ζωάκια είπαμε!)
Οι περιοχές που προτιμούσαν να φτιάχνουν τις φωλιές τους ήταν σε γκουανό. Τι είναι γκουανό? Τα νησάκια (βράχοι), που φωλιάζουν θαλασσοπούλια, καλύπτονται από κουτσουλιές… αιώνων. Με τα χρόνια τα περιττώματα των πουλιών γίνονται σκληρά και αποκτούν αρκετά μέτρα πάχος. Αυτό είναι το γκουανό, που δημιουργεί ένα περιβάλλον ιδανικό για την επιβίωση των πιγκουΐνων. Όμως, το γκουανό είναι πλούσιο σε φωσφορικά άλατα. Το ιδανικό λίπασμα! Άρχισαν οι άνθρωποι, από τον 19 αιώνα, να το μαζεύουν για να το αξιοποιήσουν στις καλλιέργειές τους. Με τον τρόπο αυτό καταστρέψανε τους βιότοπους των πιγκουΐνων. Αναγκάστηκαν λοιπόν τα ζώα να προσαρμοστούν σε άλλες συνθήκες. Φτιάχνουν τις φωλιές τους σε λακκούβες στην άμμο, για να προστατεύουν τα αυγά από τον ζεστό ήλιο.
Εχθροί τους είναι όλων των ειδών τα αρπακτικά. Αλλά το χειρότερο κακό, όπως φαίνεται, είναι ο άνθρωπος…. Παρόλο που οι πιγκουΐνοι είναι είδος προς εξαφάνιση, υπάρχουν «άνθρωποι» που τρων τα αυγά τους! Και τα θεωρούν ιδιαίτερη λιχουδιά… (Δεν σχολιάζω). Τώρα, οι τόποι αναπαραγωγής προστατεύονται, αλλά οι πληθυσμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά.
Άλλος κίνδυνος, που έχει να κάνει με τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος (κυρίως πετροχημικά που διαρρέουν, ναυάγια πετρελαιοφόρων, ή και απλοί καθαρισμοί δεξαμενόπλοιων ενώ ταξιδεύουν κλπ).
Αναφέρω χαρακτηριστικά ένα σχετικά πρόσφατο περιστατικό: Το 2000 ένα δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε κοντά στο Robben Island και τόνοι πετρέλαιο χυθήκαν στις περιοχές που αναπαράγονται οι πιγκουΐνοι.
Οργανώσεις που ασχολούνται με την διατήρηση των πιγκουΐνων οργάνωσαν ολόκληρη επιχείρηση για την διάσωση των ζώων. Μάζεψαν 18.000 περίπου λερωμένα από πετρέλαιο ζώα, τα μετέφεραν σε αποθήκες και τα καθάρισαν.
Ταυτόχρονα άλλοι 19.000 πιγκουΐνοι, που δεν είχαν λερωθεί, σε πρώτη φάση, μαζεύτηκαν και μεταφέρθηκαν στο Πορτ Ελίζαμπεθ, για να γλυτώσουν την μόλυνση. Από εκεί τους απελευθέρωσαν όταν οι πετρελαιοκηλίδες είχαν καθαριστεί. Οι πιγκουΐνοι επέστρεψαν στις φωλιές τους με καταπληκτική ακρίβεια!
Βέβαια, υπήρξαν πολλές απώλειες!
Πρώτη φορά εμείς τους είδαμε στο Boulders Beach, το 1998, όπου η μεγάλη κόρη μου κολυμπούσε δίπλα σε πιγκουΐνους, τους πλησίασε και ένας της πάτησε μια τσιμπιά, που ακόμα την θυμάται! Τώρα, 11 χρόνια αργότερα, συνεχίζει να υπάρχει η πλαζ για τους λουόμενους, αλλά ο πυρήνας της περιοχής των πιγκουΐνων στο Boulders Beach έχει περιφραχτεί, για να προφυλαχθούν τα ζώα (αλλά και τα σπίτια φαντάζομαι, τις αυλές των οποίων διεκδικούν τα πουλιά…).
Περιμετρικά από την περιοχή των πιγκουΐνων έχουν κατασκευάσει μια ξύλινη εξέδρα, από την οποία μπορούν οι τουρίστες να πλησιάσουν να φωτογραφίσουν ή να παρατηρήσουν τους πιγκουΐνους στις χερσαίες δραστηριότητες τους!
Μου κάνει εντύπωση που τα ζωάκια αυτά δεν μας φοβούνται ιδιαίτερα! Μπορείς να τα πλησιάσεις στο 1 μέτρο και να μη φύγουν! Πιο κοντά σε τσιμπούν!
Όσες φορές και να βρεθώ εκεί δεν βαριέμαι να τους παρακολουθώ πώς βγαίνουν από την θάλασσα, πώς περπατούν, πώς κάνουν ηλιοθεραπεία, να ακούω τα γκαρίσματά τους και να τραβώ άπειρες φωτογραφίες….

35 σχόλια:

  1. Με τρέλανες πάλι απόψε... πωπωωωωωω και ερωτώ... τελικά ειναι καλό να εισαι Ελληνας του εξωτερικού?? ή του εσωτερικού?? με ότι αυτο συνεπάγεται... Σε ζηλεύω απίστευτα αλλά σε ευχαριστώ που με ταξιδεύεις γιατί με έχει φάει μια κλεισούρα τελευταία.... φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι όμορφα που είναι!!! Λατρεύω τα πιγκουινάκια σε ολα τα ...μεγέθη!
    Τρώνε τ΄αυγά τους (οι άνθρωποι...); Άλλο και τούτο! Καταπληκτικές φωτο και πληροφορίες, όπως πάντα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγγελικούλα καλημέρα!!

    Χρόνια σου πολλά , γερή και δυνατή, να χαίρεσαι την οικογένειά σου!

    Γι αυτό πέρασα πρωί πρωί, αλλά κόλλησα στο καταπληκτικό σου "ντοκιμαντέρ" για τους πιγκουίνους της νότιας Αφρικής!!!
    Μέχρι τώρα είχα συνδυάσει τα πουλιά αυτά με τους πάγους και την Αλάσκα. Με εντυπωσίασες με αυτά που διάβασα εδώ.
    Φιλιά πολλά
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχα...Υπάρχουν κι εδώ πιγκουινάκια, αλλά είτε δεν τα βλέπεις εύκολα, είτε πρέπει να πας πολύ νότια, όπου εκεί τα πουλιά ζουν και φωλιάζουν μέσα στις αυλές των σπιτιών...
    Καταπληκτικό το ποστ...
    Καλημέρα και καλή βδομάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγγελική μου οι περιγραφές σου είναι τόσο γλαφυρές που νοιώθω οτι είμαι κι εγώ εκεί. Να εκεί πάνω, δεξιά είμαι, εκείνο το πιγκουϊνάκι το σκερτζόζικο! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλή βδομάδα!
    Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας! Να είσαστε καλά! Ακολουθώντας την οικογενειακή παράδοση γιορτάζω την 25η Μαρτίου, αν και Αγγελική, αλλά ελάχιστη σημασία έχει! Οι ευχές είναι καθημερινά καλοδεχούμενες! Ευχαριστώ!

    @Νίκη μου, θέτεις ένα ερώτημα που δεν έχει απάντηση! Υπάρχουν φάσεις που το εξωτερικό έχει τις χάρες του, έχει φάσεις που… άσε να πάνε! Η κλεισούρα έχει να κάνει με την «αγία οικογενειακή ρουτίνα» που όταν την ζω μουρμουράω, αλλά όταν την χάνω (υπάρχουν οδυνηροί τρόποι να την χάσεις) την λαχταράω σαν και τι!!!!

    @ Κική μου, σε παρένθεση άνθρωποι! Δεν μπορώ να το καταλάβω: προσπαθούν να φάνε ότι σπάνιο και ότι μοναδικό! Μου προκαλεί αηδία! Τι ευχαρίστηση είναι αυτή δεν καταλαβαίνω!

    @ Gvarvakis σε ευχαριστώ! Τα περισσότερα πιγκουϊνάκια ζουν στους πόλους, αλλά οι βιότοποί τους απλώνονται και σε ευρύτερες περιοχές. Η Artanis λέει ότι και στην Ν Ζηλανδία τους συναντάς στην νότια μεριά της χώρας.

    @Artanis βλέπεις οι χώρες που ζούμε έχουν πολλά κοινά! Σε ευχαριστώ καλή βδομάδα και σε εσένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίλα καλημέρα! Εσένα στόχευα όταν πάτησα το κουμπί της μηχανής! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγγελική μου χρόνια σου πολλά με υγεία. Να σε χαίρονται οι δικοί σου, αλλά και εμείς οι γείτονες σου.
    Τι να πω τώρα για όλο αυτό το υπέροχο ποστ. Είναι φανταστικό, οι φωτογραφίες, η αφήγηση, πάντα κολλάω σε όλη αυτή την ομορφιά που μας προσφέρεις τόσο απλόχερα.
    Σε ευχαριστώ πολύ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Λίνα μου, σε ευχαριστώ!
    Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτογραφίες και η συλλογή πληροφοριών για τους πιγκουΐνους! Τους βρίσκω τόσο χαριτωμένους που ήθελα να τους δείτε και σεις!
    Να σας δείξω και φώκιες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι τόσο όμορφοι και χαριτωμένοι, που τα σχόλιά μου μάλλον είναι περιττά.
    Αρκεί να θυμηθεί κανείς σκηνές από την πρόσφατη ταινία και θα χαμογελάσει, όσο και άκεφος να είναι. Ασε δε, εκείνη την χαριτωμένη σκηνή που χορεύουν παρέα με τον πολυτεχνήτη Μπερτ στην αγαπημένη μου Μαιρη Πόππινς.
    Φιλιά και Χρόνια Πολλά κι' ας μην γιόρταζες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Penelope μακάρι κάθε μέρα να γιορτάζαμε!

    Πραγματικά οι σκηνές που αναφέρεις από τα φιλμς είναι υπέροχες! Και εσύ με τον Θ. κάνεις επαναλήψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι όμορφο θέαμα! Πως να το βαρεθείς όσες φορές και να το δεις! Για άλλη μια φορά μας καθήλωσες με την ανάρτηση σου! Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χα,χα, σωστά Αγγελική μου.
    Είμαι στην φάση που "ξαναζώ" τα παιδικά μου όνειρα με ταινίες που αγάπησα.
    Είναι όμορφα και με κάνει να ξεχνώ πράγματα που θέλω να ξεχάσω, γιατί όσο πλησιάζουν Χριστούγεννα και μέρες γιορτών τα θυμάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγγελική καταπληκτική ανάρτηση!!!!!!!!!
    Να βάλεις κι άλλα .... να βάλεις κι άλλα :))
    Τέλειε είναι η φύση... τέλεια!!!! Γιατί δεν την αφήνουμε στην ησυχία της;;
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. οτι και να ηθελα να πω, με προλαβαν, ειναι οντως τελειο το μινι ντοκιμαντερ σου, ευχομαι να ειστε καλα, να κανετε εκδρομες και με την ευκαιρια να επωφελουμαστε και μεις
    τι να κανουμε "μαζι με το βασιλικο ποτιζετε και η γλαστρα"
    να εισαι παντα καλα, χρονια πολλα και καλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπάρχουν στην ανάρτηση σου κάτι πολύ σκερτσόζικες φωτογραφίες.
    Η παρουσίασα σου νομίζω ξεπερνά τα όρια επαγγελματιών, είδες τελικά που έχεις πάντα κάτι να ασχολήσαι;;
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπέρα Αγγελική και χρόνια πολλά όποτε κι αν γιορτάζεις!
    Να 'σαι καλά για το υπέροχο αυτό ποστ! Πραγματικά, χαμογελάς και μόνο που τους κοιτάζεις τους πιγκουίνους! Οι περιγραφές σου για μια ακόμα φορά άψογες! Ήθελα να ρωτήσω πως φέρονται όταν βλέπουν τους ανθρώπους αλλά η απορία μου καλύφθηκε... Κι ας μην μπορείτε να τους χαϊδέψετε, φτάνει που τους βλέπετε από κοντά. Αξιολάτρευτοι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγγελικη μου τι ομορφη περιγραφη!Νομιζα πως αν γυριζα λιγο το κεφαλι μου ενα μικρο πιγκουινακι θα μου εσκαγε μια τσιμπια.Μου αρεσει πολυ ο τροπος που γραφεις.Ειναι αμεσος,χωρις περιττα τερτιπια.Εχω αρχισει και ψαχνω γεωγραφιες και χαρτες για να ανακαλυψω λιγα ακομα πραγματα για τη χωρα που μενεις.Ποσο χαιρομαι.Τα φιλια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγγελική χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!
    Πανέμορφες οι φωτογραφίες σου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πηνελόπη μου, μη χάσεις την μοναδική ευκαιρία να κάνεις μαγικά τα Χριστούγεννα του Θ! Λίγες φορές θα έχεις την ευκαιρία να επηρεάσεις την ιστορία! Μη πάει χαμένη! Έτσι είναι ο κύκλος της ζωής! Εκτός από την Μαίρη Πόππινς υπάρχει και το Λάιον Κινγκ! Ο αέναος κύκλος της ζωής!

    Αστεράκι σε ευχαριστώ! Φώκιες λοιπόν σύντομα!

    Ελευθερία μου, πάντα μέσα μου μπέρδευα τους ρόλους! Ποιος είναι ο βασιλικός και ποια η γλάστρα? Έχω δυσκολια από παιδί στους ρόλους!!!!

    Ξανθή μου, πάντα προσπαθώ να είμαι δημιουργική, η μοναξιά είναι το θέμα…. Και όσο πιο μόνη είσαι, τόσο πιο δημιουργική γίνεσαι...
    Μα δεν είναι αστείοι οι πιγκουΐνοι ? Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες στις φωτογραφίες πχ τα άπειρα πατήματα στην άμμο, η χαλάρωση των πιγκουΐνων με την ζέστη του ήλιου στην πλάτη, η κίνηση που έμεινε στην μέση, κ.ά, που εμένα με κάνουν να χαμογελώ!

    Dark Chef ευχαριστώ και ανταποδίδω τις ευχές! Θα ήθελα πολύ να τους αγγίξω! Επειδή είμαι ήρεμη και τα αγαπάω, τα περισσότερα ζώα δέχονται μετά από λίγο ένα άγγιγμα μου… έχω χαϊδέψει τσίτα (γουργουρίζει περίπου όπως η γάτα), που θα πάει θα τα καταφέρω και με πιγκουΐνο…

    Γιάννα μου, η χώρα που μένω είναι σε έκταση όσο η Κεντρική Ευρώπη! Έχει τόσο διαφορετικά μέρη, τόσες διαφορές, τόσες ομοιότητες, που όσα χρόνια και να μείνω εδώ θα έχω να μαθαίνω και να λέω!

    Δημητρούλα μου σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγγελική μου, ΥΠΕΡΟΧΗ η ανάρτησή σου!!! Με μάγεψε... πραγματικά... Κι είχα από παιδί μια αδυναμία στους πιγκουίνους.. Άσε που πάντα μου έκανε εντύπωση που είναι μονογαμικοί! Νά'σαι καλά, ευχαριστούμε για την τόσο όμορφη παρουσίαση αλλά και ξενάγηση σ'αυτήν την εκπληκτική παραλία τη γεμάτη με τούτα τα μοναδικά υπέροχα ζωάκια... (Μα άκου να τρώνε τα αυγά τους!! Αν είναι δυνατόν πια!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όλγα μου, και εμένα πάντα μου άρεσαν οι πιγκουΐνοι! Την πρώτη φορά που τους είδα, κρατούσα την αναπνοή μου, να μη τους διώξω από δίπλα μου! Δεν μπορείς να φανταστείς πως είναι να κολυμπάνε δίπλα στα παιδιά σου, να αναδύονται από την θάλασσα και να περπατούν στο βράχο που κάθεσαι...

    Όσο για τους περίεργους που τρώνε ότι σπάνιο... Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί! Στα περισσότερα εστιατόρια της Ν Αφρικής προσφέρονται πιάτα από κρέας κούντου, αντιλόπης, ζέβρας, κροκόδειλου κλπ Υπάρχει ένα εστιατόριο, που λέγεται κάρνιβορ, όπου σερβίρονται μόνο τέτοιου είδους φαγητά... Εγώ δεν μπορώ και δεν θέλω, να δοκιμάσω. Πολύ ευκολότερα γίνομαι βετζετέριαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μα ναι, σαν παραμύθι μου φαντάζει, να κολυμπάς δίπλα στους πιγκουίνους!! Μαγικό... Ε, καλά, τόσα πράγματα υπάρχουν για να φάμε, τα αυγά των πιγκουίνων βρήκανε;! Αμάν πια.. (Εγώ γενικά, θέλω να αποφεύγω το κρέας, όχι να καταβροχθίζω και σπάνια είδη..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτό με τις φώκιες θέλω πολύ να το δω. Αγγελική θα το περιμένω πως και πως.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα Όλγα! Ξέρεις, ίσως να είναι και άγνοια! Πολλοί δεν σκέφτονται και πολύ! Αλλά, κυρίως, ο τυφλός εγωκεντρισμός δεν ξέρουμε τι τους συμβουλεύει...

    Λίνα καλημέρα! Φώκιες κυκλοφορούν σε μεγάλους αριθμούς στην περιοχή του Κέιπ Τάουν. Κάθεσαι στο λιμάνι σου μυρίζει ψαρίλα έντονη και βλέπεις μια τεράστια φώκια να ξύνεται πιο πέρα πάνω σε ένα από τα λάστιχα που κρεμούν για να μη χτυπάνε οι βάρκες στον προβλήτα... Αλλά υπάρχουν και βραχονησίδες που κατοικούν! Θα ανεβάσω φωτογραφίες…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Kαλησπερα .Ταξιδεψα ενα ταξιδι που δεν ξερω αν θαχω την ευκαιρια να το πραγματοποιησω καποτε...Υπεροχη ξεναγηση συντροφια με πιγκουινους...
    Να ειστε παντα καλα και να μας ταξιδευεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλησπέρα και καλώς ήρθες Θεσσαλονικιά! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
    Η Ν Αφρική είναι ένας εύκολος προορισμός για τουρίστες! Είναι ανεπτυγμένη χώρα, με καλές υποδομές, ενδιαφέροντες προορισμούς, σπάνια ομορφιά! Αν το προγραμματίσεις νωρίς, μπορείς να βρεις φθηνότερα εισιτήρια, να κλείσεις μέσω ίντερνετ υπέροχα μέρη για να μείνεις κλπ, ώστε να μη σου στοιχίσει πολύ ακριβά! Μέχρι να το πάρεις απόφαση, άσε με να σου δείχνω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτή κι αν είναι ανάρτηση! Τι ανάρτηση δηλαδή, πραγματεία. Δεν είναι μόνο που είσαι καλή στα μαγειρικά, είσαι και στη φωτογραφία αλλά και στην περιγραφή σκίζεις, αξιαγάπητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αγγελική μου αν και καθυστερημένα να σου ευχηθώ χρόνια πολλά,γερή και δυνατή να είσαι και να σε χαιρόμαστε όλοι!!!

    Υπέροχη η ανάρτηση σου, φοβερά ενημερωτικό και κατατοπιστικό κείμενο! Οι φωτογραφίες απίθανες!!!!
    Μας μετέφερες σε ένα μοναδικό περιβάλλον!! Διαβάζοντας όλα αυτά και βλέποντας τις εικόνες αναρωτήθηκα για μια ακόμη φορά πως τα καταφέρνουμε και καταστρέφουμε έναν τόσο όμορφο πλανήτη!!!!!!
    Μάλιστα αν δεν σε πειράζει σκεφτόμουν να χρησιμοποιήσω κάποιες από τις πληροφορίες σου και τις εικόνες σου για κάποιο από τα επόμενα μαθήματα του σχολείου!!!!!!

    φιλιά πολλά!!!!
    Περιμένουμε καινούριες ενδιαφέρουσες αναρτήσεις!!!!!
    καλά να περνάς!!!
    (Φαντάζομαι ότι είναι δύσκολο που είσαι μακριά από την πατρίδα, αλλά νομίζω ότι ο τόπος που βρίσκεσαι σε αποζημιώνει με το παραπάνω!!!!)
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Marian σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και τα καλά σου λόγια! Προφανώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι θες από το μπλογκ μου για τα μαθήματά σου! Αν χρειάζεσαι οτιδήποτε μη διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου στη διεύθυνση aggelikin@in.gr.
    Γράψε μου όμως παράλληλα και κάποιο σχόλιο σε οποιοδήποτε ποστ, μη μου ξεφύγει!
    Μόλις βρω ευκαιρία θα ανεβάσω άρθρο για τις φώκιες!
    Στην Αφρική υπάρχουν εξαιρετικά Ελληνικά σχολεία. Ακόμα και σε χώρες όπως η Ζιμπάμπουε η Ελληνική Παροικία έχει φτιάξει ένα από τα καλύτερα σχολεία στην Αφρική! Με υπέροχους δάσκαλους, εξοπλισμό που θα τον ζήλευαν τα ακριβότερα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, διαδραστικούς πίνακες κλπ Δεν το έχω επισκεφτεί ως τώρα γιατί αποφεύγω την Ζιμπάμπουε. Κάποια στιγμή πρέπει να πάω να το δω…
    Σχετικά με αυτό που λες για την πατρίδα. Προφανώς καμιά επιλογή δεν είναι απλή, ούτε τυχαία. Σίγουρα όμως η Αφρική δεν μας διάλεξε, εμείς την διαλέξαμε!
    Να περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Νένα μου, σου απαντώ τελευταία για να σου τονίσω πόσο σημασία έχει, για μένα, η καλή σου κριτική! Σε ευχαριστώ πάρα πολύ!
    Άσε με λοιπόν να σε ταξιδεύω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Οι φωτογραφίες σου είναι εξαιρετικές, δελεάζουν να αγγίξεις τους πιγκουίνους ή τουλάχιστον να μοιραστείς τη θάλασσα μαζί τους..

    Σου παραθέτω αυτό το γλυκό βιντεάκι..
    http://www.youtube.com/watch?v=-nQtRSHKDpg&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Marina μου, το video το απόλαυσα πραγματικά! Όσα χρόνια και να περάσουν πάντα θα νοιώθω σαν παιδάκι όταν το βλέπω! Σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή