Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Κοτόπουλο φρικασέ

Το φρικασέ μου αρέσει πολύ με αρνί ή μοσχάρι, αλλά η... παρέα μου έχει διαφορετικά γούστα και δεν το μαγειρεύω, γιατί ξέρω ότι θα το φάω μόνη μου!
Κοτόπουλο φρικασέ δοκίμασα για πρώτη φορά στο εστιατόριο ο "Σπύρος", στην Κηφισιά και πολύ μου άρεσε. Βρήκα λοιπόν την ευκαιρία τώρα, που είμαι μόνο με την μικρή μου κόρη, να το μαγειρέψω και έγινε καταπληκτικό! Εύκολο στην ετοιμασία του και λίγο ξεχωριστό! Ότι πρέπει για το Κυριακάτικο τραπέζι, αν οι συνδαιτυμόνες το τιμούν. Αλλά ας δούμε την συνταγή.
Κοτόπουλο φρικασέ.
1 κοτόπουλο, σε μερίδες
3-4 κουταλιές της σούπας λάδι
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό μαρούλι
1 μικρό ματσάκι άνηθο
1 μεγάλο λεμόνι
1 κρόκος αυγού
αλάτι, πιπέρι smoky peri peri ( ή μπούκοβο)
1/2 λίτρο νερό ζεστό περίπου

Τσιγάρισα το κοτόπουλο στο λάδι και πρόσθεσα το ξερό κρεμμύδι. Άφησα να μαραθεί λίγο το κρεμμύδι ανακατεύοντας. Έσβησα με το κρασί και έριξα το νερό (όχι όλο μαζί, σιγά σιγά προσθέτω στην διάρκεια του βρασμού). Έβαλα το απαραίτητο αλάτι, το πιπέρι, λίγο πέρι-πέρι και άφησα το φαγητό να σιγοβράσει 45-50 λεπτά. Ο χρόνος είναι ανάλογος με το μέγεθος των μερίδων.
Πρέπει να είναι καλά ψημένο το κρέας και να ξεκολλούν εύκολα τα κόκαλα από το ψαχνό, όταν ολοκληρωθεί ο βρασμός. Παρακολουθούσα και συμπλήρωνα νερό όταν χρειαζόταν. Αντί για νερό, θα μπορούσα να βάλω ζωμό κοτόπουλου, αλλά δεν είχα σπιτικό ζωμό, οπότε το απέφυγα.
Στο μεταξύ ψιλόκοψα τα αρωματικά χορταρικά και τα πρόσθεσα στο κοτόπουλο. Τα άφησα να βράσουν 10-12 λεπτά. Αφού βεβαιώθηκα ότι το κοτόπουλο ήταν καλά ψημένο, το κατέβασα από την φωτιά.
Έστυψα το λεμόνι. Σε ένα μεσαίο μπολ χτύπησα τον κρόκο του αυγού, με τον χυμό και 1 κουταλάκι νερό και έφτιαξα το αυγολέμονο. Έριξα στο μείγμα του αυγού λίγο ζωμό (2 κουτάλες σερβιρίσματος της σούπας) από το φαγητό, σιγά σιγά, ανακατεύοντας με το πιρούνι, ώστε να αυξηθεί η θερμοκρασία του μείγματος του αυγού, χωρίς να ψηθεί και να γίνει ομελέτα.
Αφού ανακατεύτηκαν καλά τα υλικά, έριξα το μείγμα του αυγού στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο. Έχει σημασία να ρίξουμε το μείγμα του αυγού με σιγανή ελεγχόμενη ροή μέσα στην ζεστή σάλτσα και το υπόλοιπο φαγητό, για να μη ψηθεί το αυγό και κόψει το αυγολέμονο. Καθώς το ρίχνουμε πρέπει να κουνάμε την κατσαρόλα, ώστε να ανακατεύεται σε όλη την σάλτσα. Όταν το ρίξουμε όλο συνεχίζουμε να κινούμε την κατσαρόλα ώστε να ανακατευτεί καλά η σάλτσα αυγολέμονο. Έβαλα ξανά την κατσαρόλα ανοιχτή σε χαμηλή φωτιά, για λίγα λεπτά, για να ζεσταθεί το αυγολέμονο, αλλά προσεκτικά να μη φτάσει σε βρασμό. Αυτό ήταν! Έτοιμο! Μια ωραία πρόταση για ένα αρωματικό πιάτο με κοτόπουλο!

28 σχόλια:

  1. Το φαγάκι σου είναι ένα πολύ νόστιμο και μυρωδάτο πιάτο, ειδικά όταν έχει πιεί σωστά τα υγρά του και έχει μείνει με λίγη πηχτή σαλτσούλα, όπως στις φωτό σου. Εμείς το συνηθίζουμε με αρνί, με κοτόπουλο δεν το χω δοκιμάσει αλλά είμαι σίγουρη ότι είναι εξ ίσου καλό...Καλή σου μέρα Αγγελική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα. Γεια στα χεράκια σου Αγγελική. Πολύ νόστιμο το φαγητό σου. Το έχω φάει χωρίς μπούκοβο αλλά τώρα μου έβαλες την ιδέα μιας και είμαι πολύ του καυτερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με κοτόπουλο δεν το έχω φτιάξει ποτέ,
    αλλά έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα δεν αρέσει στους υπόλοιπους της οικογένειας κι έτσι σπανιότατα δοκιμάζεται.
    Νοστιμότατο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Betty αν δεν έχει πιεί τα υγρά του μπορείς να δέσεις την σάλτσα με λίγο άνθος αραβοσίτου στο αυγολέμονο. Με το κοτόπουλο η γεύση είναι πιο ελαφριά απ ότι με κόκκινο κρέας. Δοκίμασέ το!

    Λίνα και εσύ του καυτερού? Στην σωστή δόση το μπούκοβο δίνει άλλη νοστιμιά!

    Ξανθή άμα δεν αρέσει στους δικούς σου... Να κανονίζουμε να το μαγειρεύουμε και να συναντιόμαστε να το γευόμαστε :-)) (Τι είναι 9 ώρες ταξίδι με το αεροπλάνο για ένα καλό φρικασέ?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πραγματικά πρωτότυπη η εκδοχή του κοτόπουλου, σίγουρα θα είναι νόστιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γαστεροπλήξ είναι και δεν είναι πρωτότυπη εκδοχή το φρικασέ με κοτόπουλο. Στο εξωτερικό το φρικασέ γίνεται συχνά με κοτόπουλο. Απλά στην Γαλλία φτιάχνουν την σάλτσα με κρέμα γάλακτος αντί με αυγολέμονο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε περιμένει ένα ακόμα βραβείο στο blog μου...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγγελική,ωραία η ιδέα για κοτόπουλο φρικασέ!Δεν έχω δοκιμάσει,αλλά αυτή η γεύση πολύ μ΄αρέσει!

    Κι ένα σχόλιο για τον υπέροχο κήπο σου!Μα τι όμορφα τον σχεδιάσατε και τον περιποιείστε!Ηεπιλογή των φυτών εκπληκτική!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υπέροχο το φαγητό σου και η συνταγή για το κοτόπουλο!!!
    Και επειδή το blog σου είναι πραγματικά υπέροχο και αξιαγάπητο, ένα βραβείο και από μένα!!!(δεν ήξερα ότι με πρόλαβαν!!!)
    καλή βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πεινάωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωωω!!

    Φ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία συνταγή, την έχω ξαναδεί...θα την αντιγράψω όμως για να την έχω, και θα την φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία...
    (Θα σου γράψω κριτική...)
    Σε φιλώ, πάω για αντιγραφή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όντως πρωτότυπη συνταγή.Ταιριάζει το λεμόνι στο κοτόπουλο,οπότε είμαι σίγουρη ότι θα έχει τέλεια γεύση.Με τη πρώτη ευκαιρία θα το δοκιμάσω και θα σου πω!
    Πολλά φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγώ πάλι αντίθετα με την αγαπητή Γαστεροπληξ, δεν είχα σκεφτεί ποτέ το κοτόπουλο ως φρικασέ Αγγελική μου. Θα δοκιμαστεί πολύ σύντομα η εκδοχή σας.
    Σας έχω δε, ένα μικρό δωράκι (αν κοπιάσετε από το blog μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και εγώ έφτιαξα κοκκινιστό κοτόπουλο και μου βγήκε άνοστο και σκληρό! Τελικά, μου λείπει το μεράκι και η υπομονή (ιδιαίτερα όταν πεινάω...).

    Γ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το φρικασέ μας αρέσει πολύ!!
    Με κοτόπουλο δεν μπορούσα να το φανταστώ, γιατί όχι όμως??
    Πραγματικά πρωτότυπο!
    Καλή βδομάδα Αγγελικούλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κόπιασε απο το blog μου σου έχω ενα βραβείο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λατρεύω το φρικασέ. Θα το δοκιμάσω και με κοτόπουλο για αλλαγή γιατί ο μικρός μου δε συμπαθεί το αρνάκι. Νομίζω θα του αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Betty μου, σε ευχαριστώ πολύ και ανταποδίδω!Είναι τιμή μου!

    Ελένη μου αν σου αρέσει το φρικασέ δοκίμασέ το! Για τον κήπο σε ευχαριστώ πολύ! Η επιλογή των φυτών είναι δύσκολη ιστορία. Πρέπει να ξεκαθαρίσεις: αν αντέχουν το κλίμα, πόσο νερό χρειάζονται, πότε ανθίζουν, σε τι ύψος φτάνουν, τι χρώμα είναι κλπ Καλή βδομάδα να έχεις!

    Marian σε ευχαριστώ διπλά! Και για τα καλά σχόλια στην συνταγή και για το βραβείο, που επίσης στο ανταποδίδω!

    Φ έρχομαιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!

    Artanis περιμένω την κριτική! Καλή βδομάδα να έχεις!

    Λίλα μου δοκίμασε και πες μου! Φιλάκια

    Πηνελόπη μου, ούτε εγώ θα το είχα σκεφτεί, αν δεν το είχα φάει σε εστιατόριο! Σε ευχαριστώ για το βραβείο με τιμάς και ανταποδίδω!

    Γ. φάγαμε τον γάιδαρο... Υπομονή!

    Μαμά σε ευχαριστώ πολύ είσαι πολύ γλυκιά! Ανταποδίδω το βραβείο!

    Delicieuses αν είναι μόνο το αρνάκι το πρόβλημα θα του αρέσει για τί στον δικό μου δεν αρέσει ούτε το αρνί ούτε το αυγολέμονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. καλε μου ελυσες τα χερια με την προταση σου!
    ..σου χω ομοιο δωρο με την Πουαντερι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ε, λοιπόν, ούτε εγώ είχα φανταστεί το κοτόπουλο φρικασέ.

    Αλλά, αν το κοτόπουλο είναι ελευθέρας βοσκής (και όχι απ΄αυτά τα κίτρινα από το στρώμα λίπους που διαθέτουν τα ορνιθοτροφείου), με τις αναλογίες υλικών που δίνεις είναι σχετικά low-fat (για φρικασέ).

    Ωραία ιδέα, λοιπόν, Αγγελικούλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ontos fainetai polu wraio to faghto. Ki egw exw dkimasei mono arni h mosxari frikase alla kai to kotopoulo fainetai fantastiko.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα ...από την πόλη των μανιτάριαων. Σήμερα βρέχει από το πρωϊ και δεν είχα ιδέα τι να μαγειρέψω.Με τη συνταγή σου μ΄έβλαλες από τη δύσκολη θέση.
    Δεν έκανα άλλη φορά κοτόπουλο φρικασέ και εντυπωσιάστηκα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μου έτρεξαν τα σάλια ορέ Αγγελική! Να ήξερες πόσο μ' αρέσει και δεν το κάνω επειδή δεν τρώνε αυγοκοφτά τα παιδιά.... Αμ θα το κάνω! Και με κοτόπουλο σίγουρα είναι λιγότερο λιπαρό! Τι καλή ιδέα! Η μάνα μου μας το έκανε ακόμα και με χοιρινές μπριζόλες και μαρούλια, τόσο που μας άρεσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Λούνα, χίλια ευχαριστώ! Στο ανταποδίδω με όλη μου την καρδιά!

    Συνονοματούλι με αλανιάρικο κοτόπουλο δεν ξέρω αν θα είναι low fat σίγουρα όμως θα είναι συγκλονιστικό το φρικασέ!

    Μαρία (με το ωραίο μπλογκ) δοκίμασέ το!

    Δήμητρα πολύ χαίρομαι πες μου αν σου άρεσε! (Με την βροχή βγαίνουν περισσότερα μανιτάρια?)

    Κική μου, ξέρω και παραξέρω! Μόνο που σε μας, δεν είναι τα παιδιά το πρόβλημα! Ο καλός μου δεν τρώει τα αυγοκοφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. I love frikase! to gnoriso mono me moschari. fainete oraio me kotopoulo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγγελικούλα γεια!

    Καιρό έχω να σε δώ αλλά κάτι επισκευές που κάνουμε στο σπίτι έχουν κάνει το σπόρ του surfing λίγο δύσκολο!

    Εξαιρετική η ιδέα με το φρικασέ!
    Το κάναμε τον χειμώνα με μπούτι γαλοπούλας και βγήκε καταπληκτικό. Η συνταγή παρόμοια αλλά χωρίς τσιγάρισμα του κρέατος και έλειπε και το μπουκοβο. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω.

    Πολλά φιλιά.
    Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Tobias αν σου αρέσει το φρικασέ δοκίμασέ το με κοτόπουλο ή με γαλοπούλα όπως λέει ο φίλος Dim!

    Dim σε καταλαβαίνω! Και εγώ τράβηξα προβλήματα υγείας παππούδων, επισκευές, μετακομίσεις... Και γύρισα στην Αφρική να ξεκουραστώ!
    Ωραία η ιδέα της φρικασέ γαλοπούλας! Αν και τα παιδιά μου θα γκρινιάζουν ότι μπερδεύω τα Χριστούγεννα με το Πάσχα...
    Φιλάκια σε όλους σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή