Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Το βασικό ψωμί του αρτοπαρασκευαστή και ψωμί με καλαμποκάλευρο

Τo 2007 είχα αναρτήσει στο ΧΦΛ ένα άρθρο με τίτλο "το ψωμί του αρτοπαρασκευαστή". Επαναλαμβάνω την ανάρτηση, γιατί πολλές φορές κάνω αναφορά στον αρτοπαρασκευαστή και θα ήθελα να υπάρχει και εδώ το άρθρο μου, που αφορά στην λειτουργία του και συμπληρώνω μια νέα συνταγή. Ο αρτοπαρασκευαστής μου έλυσε το πρόβλημα του φρέσκου ψωμιού, χωρίς κόπο! Είπα λοιπόν, να σας τον παρουσιάσω. Είναι μια συσκευή πολύ βολική, που το μόνο κακό της είναι, ότι είναι αρκετά ογκώδης! Εκτελεί δυο λειτουργίες: ζυμώνει και ψήνει.
Αποτελείται από έναν θερμικά μονωμένο χώρο ψησίματος, με καπάκι, στο οποίο υπάρχει παραθυράκι, για να παρακολουθούμε την προετοιμασία του ψωμιού. Εκτός από το θερμαντικό στοιχείο, που ψήνει το ψωμί, έχει και ένα μοτέρ, που λειτουργεί το ζυμωτήριο. Στο επάνω μέρος της συσκευής είναι τοποθετημένος ο πίνακας ελέγχου. Εσωτερικά έχει μια φόρμα με χειρολαβή, που προσαρμόζεται στην συσκευή.
Στην βάση της, η φόρμα στερεώνεται με το μοτέρ και έχει ένα πτερύγιο, που περιστρέφεται και ζυμώνει. 
Επιλέγουμε ανάμεσα σε 12 προγράμματα, το είδος του ψωμιού, που επιθυμούμε να ετοιμάσουμε (πολυτελείας, γαλλικό, ολικής άλεσης, γρήγορο, κέικ, ζύμη, μαρμελάδα, ψήσιμο, ψωμί χωρίς γλουτένη, σάντουιτς, κλπ). Επίσης, από τον πίνακα ελέγχου, έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε το βάρος της φραντζόλας, που θέλουμε (700 ή 900 γραμμάρια, ανάλογα με το αλεύρι που βάζουμε) και το χρώμα της κόρας.
Ρίχνουμε μέσα στην φόρμα νερό, αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη, λάδι, ξηρή μαγιά, ελιές, ντομάτες λιαστές, τυρί, μυρωδικά και ξηρούς καρπούς, σύμφωνα με την συνταγή μας. Διαλέγουμε το πρόγραμμα, πατάμε έναρξη και αυτό είναι όλο!
Ανάλογα το πρόγραμμα σε 1 έως 3.40 ώρες το ψωμί μας είναι έτοιμο!
Α! Ξέχασα να πω ότι ο αρτοπαρασκευαστής μπορεί να προγραμματιστεί, ώστε να έχει έτοιμο ψωμί μια συγκεκριμένη ώρα. Πχ θέλουμε φρεσκοψημένο ψωμί στις 7 το πρωί? Βάζουμε τα υλικά, το βράδυ στην φόρμα, τον ρυθμίζουμε και το μηχάνημα μπαίνει σε λειτουργία την κατάλληλη ώρα, ώστε στις 7 να είναι έτοιμο, ζεστό, το ψωμάκι μας!
Επίσης, μας ζυμώνει ότι θέλουμε, αφήνει την ζύμη να φουσκώσει και στην συνέχεια εφόσον το επιθυμούμε μπορούμε να μεταφέρουμε την ζύμη σε άλλο ταψί και ψήνουμε στον κλασσικό φούρνο της κουζίνας μας (πχ ετοιμάζουμε την ζύμη της πίτσας ή τα κουλουράκια μας).
Το μηχάνημα φτιάχνει και μαρμελάδες, αλλά δεν έχω κάνει ποτέ!
Για το λευκό βασικό ψωμί που έφτιαξα χρησιμοποίησα:
270 ml νερό
1 κουταλιά της σούπας λάδι
400 γρ αλεύρι λευκό για κάθε χρήση
1 κουταλιά της σούπας γάλα σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
Έβαλα όλα τα υλικά στην φόρμα του αρτοπαρασκευαστή, με την σειρά που τα έγραψα, διάλεξα το πρόγραμμα για ψωμί πολυτελείας, 700γρ βάρος, με μέτρια κόρα και σε 3 ώρες ήταν έτοιμο! Εδώ στη Ν Αφρική, το αλεύρι ολικής άλεσης που βρίσκω, δεν είναι... της προκοπής, γιαυτό προτιμώ το λευκό. Στην Αθήνα έφτανα καταπληκτικό ψωμί ολικής άλεσης εμπλουτισμένο με ξηρούς καρπούς!
Πρόσφατα έφτιαξα ένα πολύ νόστιμο ψωμί με αλεύρι καλαμποκιού που αξίζει να δοκιμάσετε! Χρησιμοποίησα τα παρακάτω υλικά:
 210 ml γάλα
100 ml νερό
1/4 κούπας μαργαρίνη
1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
1 κούπα αλεύρι καλαμποκιού για πολέντα
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αν έχετε Cake Flour)
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 1/2 κουταλάκι αλάτι
3 κουταλάκια ξηρή μαγιά

 Έβαλα στον αρτοπαρασκευαστή όλα τα υλικά με την σειρά που γράφονται, ρύθμισα στο πρόγραμμα quick, για φραντζόλα 700γρ και το άφησα στην ησυχία του να ετοιμαστεί!
Μόλις ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα έβγαλα το ψωμί από την φόρμα και το άφησα σε σχάρα να κρυώσει!
Είναι πολύ νόστιμο! Δοκιμάστε το.

33 σχόλια:

  1. Αγγελική καλημέρα.
    Όπως σου είχα γράψει και σε άλλη ανάρτηση εγώ από το 2000 έχω αυτό το "μαγικό" μηχάνημα, μάλιστα το είχα φέρει από Γερμανία, κι έχουμε σωθεί.
    Πλέον δεν τρώμε ψωμί από κανένα φούρνο!!
    Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια είναι η προμήθεια σωστού υλικού δηλαδή αλεύρι.
    Εμείς έχουμε την τύχη να ταξιδεύουμε συχνά λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων στα πάτρια εδάφη κι έτσι αγοράζουμε κατευθείαν από μύλο. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι μεγάλες ποσότητες δεν ενδείκνυνται για τη ζέστη της Αθήνας, αλλά έχω βρεί τις λύσεις.
    Έχω κάνει όλων των ειδών τις ζύμες αλλά όχι μαρμελάδα,αλώστε οι ποσότητες που κάνω δεν χωρούν στον κάδο!!χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ξέχασα τώρα διαθέτω και δεύτερο δώρο των παιδιών μου από προσφορά μεγάλου S/M

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το ζεστό ψωμάκι πάντα είναι ευπρόσδεκτο, αν υπάρχει και καλό αλεύρι όπως λέει η Ξανθή, τότε ακόμη καλύτερα, τώρα ο άνδρας μου θα συμπλήρωνε, "να φέρω και ένα τρίκιλο αγελαδινό βούτυρο, θα δεις τι θα πάθει το ψωμί", η αλήθεια είναι ότι και εμένα το ζεστό ψωμί μου θυμίζει παιδικά χρόνια στη γιαγιά, όπου το τσάκιζα με βουτυράκι.....
    αρτοπαρασκευαστή κάθε φορά που αποφασίζω να αγοράσω, η σκέψη ότι δεν υπάρχει ούτε χώρος για καρφίτσα στην ελάχιστη κουζίνα μου με προσγειώνει απότομα,
    ζυμώνω παραδοσιακά στο χέρι και περιμένω να περάσουν 2-3 χρόνια ακόμη για να κτίσω ένα σπίτι σε χωριό, όπου σκέφτομαι να κάνω μια τεράστια κουζίνα να βγάλω τα απωθημένα των τελευταίων χρόνων, που αναγκάζομαι να ζω σε κουζίνα τρύπα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν και με τα ζυμάρια έχω μια αγάπη θέλω να τα πιάνω και να τους αλλάζω τα φώτα με τα χεράκια μου.. θα δοκιμάσω την συνταγή σου για να ξεσκονίσω τον αρτοπαρασκευαστη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγγελική καλησπέρα!
    Τρώγομαι εδώ και καιρό να αγοράσω αρτοπαρασκευαστή και κρατιέμαι μόνο και μόνο γιατί φοβάμαι ότι δεν θα κάνει σπουδαία δουλειά!!!
    Βλέποντας όμως αυτά που μας παρουσιάζεις σήμερα, μ΄εχεις ξεσηκώσει!!!
    Λέω να δοκιμάσω μιας και στα ζυμώματα δεν τα πάω πολύ καλά!!!!

    Καλό σου απόγευμα και καλή βδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οπως ξέρεις έχω κι εγώ το μηχάνημα αν και το έχω σε αχρηστία εδώ και μήνες. Πιο βολικό μου είναι να ζυμώσω στο χέρι, παρά να βάλω τα υλικά στο μηχάνημα. Παρόλα αυτά, είναι καλή λύση.
    Για τη μαρμελάδα, τα είχα πει και τότε και θα τα ξαναπώ. Δεν νομίζω ότι αξίζει. Άσε που φουσκώνει η μαρμελάδα και εμένα τότε μου ξεχύλησε και παιδεύτηκα για να τον καθαρίσω.
    ΤΟ καλαμποκόψωμο ακούγεται υπέροχο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Ξανθή μου, και εγώ σπάνια αγοράζω ψωμί έτοιμο...
    Πραγματικά είναι πρόβλημα να βρεις καλό αλεύρι. Παλιά αγόραζα από το κέντρο της Αθήνας, πίσω από το Δημαρχείο. Προσπάθησα να πάω τελευταία και το έβαλα κυριολεκτικά στα πόδια βλέποντας πως έχει καναντήσει η περιοχή στα 3 χρόνια που λείπω...
    @ Γαστεροπλήξ έχεις δίκιο, ο αρτοπαρασκευαστής είναι ογκώδης συσκευή και αν δεν τον έχεις κάπου πρόχειρο, θα πάει χαμένος! Το να ζυμώνεις είναι υπέροχη λύση! Η αίσθηση της ζύμης είναι μοναδική! Μόνο που εγώ είμαι τεμπέλα και μου αρέσουν οι εύκολες λύσεις... Δεν μου κακοφαίνεται να έχω ζεστό φρέσκο ψωμί για το πρωινό μου χωρίς να κουνήσω (σχεδόν) το δάκτυλό μου!
    @Μαμά, όπως είπα και στην Γαστεροπλήξ, η ζύμη στο χέρι είναι άλλο πράγμα! Δεν το συζητώ!
    @Μαριάν και εγώ τον φοβόμουν πριν τον αποκτήσω... Φτιάχνει όμως ωραίο ψωμί! Λίγες δοκιμές χρειάζεται να βρεις την αναλογία των αλεύρων που σου αρέσουν! Είναι τόσο εύκολη η Παρασκευή του ψωμιού που δεν θα το πιστεύεις! Μόνο να ξέρεις το ψωμί του μηχανήματος είναι αφράτο, δεν έχει το «σώμα» που έχει το ζυμωτό στο χέρι ψωμί!
    @ Κική μου, εσύ έχεις ντοκτορά στο ψωμί! Άμα έχεις τόση εξοικείωση ίσως να είναι ευκολότερο να ζυμώνεις παρά να χρησιμοποιείς την μηχανή! Όμως είπαμε εγώ είμαι τεμπέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα είναι διαφήμηση αν μας πεις και τη φίρμα του -δοκιμασμένου ήδη- αρτοπαρασκευαστή; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγγελική μου τι να πω. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τις λεπτομερής πληροφορίες που μας έδωσες για τον αρτοπαρασκευαστή, γιατί μου φαίνεται πως είμαι η μοναδική που δεν ήξερε τις λειτουργίες του και δεν τον έχω πάρει ακόμα. Δεν ήξερα ακριβώς τι κάνει, κάτι σε μέσες άκρες είχα μάθει από την Ξανθή κυρίως αλλά τώρα που το βλέπω έτσι το κατάλαβα.
    Και πάλι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξέχασα να πω για το ψωμάκι .....φαίνεται τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Κατερίνα μου, η μάρκα δεν έχει μεγάλη σημασία! Ο αθηναϊκός αρτοπαρασκευαστής μου είναι φθηνός, άγνωστη σε μένα μάρκα (Yokohama Elecronics) και ο Αφρικανός είναι Kenwood. Το ψωμί που κάνουν είναι το ίδιο καλό. Η διαφορά είναι στην ποιότητα των υλικών του μηχανήματος. Ο Kenwood μοιάζει ότι θα έχει μεγαλύτερο κύκλο ζωής από τον Yokohama που έχει αρχίσει, μετά από 6-7 χρόνια που τον έχω, να έχει έντονα σημάδια εξωτερικής φθοράς. Όμως μπορώ να ξαναπάρω και δεύτερο, πληρώνοντας λιγότερο από ότι θα είχα ξοδέψει αν στην αρχή έδινα του κόσμου τα λεφτά που κόστιζαν κάποια ακριβά μοντέλα. Θα πρόσεχα να είναι ισχυρό μηχάνημα (από 800W και πάνω). Θα υπολόγιζα ο εξωτερικός όγκος του να είναι τόσος, που κάπου να μπορεί να μπει (γιατί κάποιοι είναι ακόμα πιο ογκώδεις). Αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι η καλή κατασκευή της φόρμας του ψωμιού, που έχει επάλειψη τύπου τεφλόν (οπότε προσέχουμε την χώρα προέλευσης και αποφεύγουμε τα Κινέζικα). Αν έβρισκα αρτοπαρασκευαστή με φόρμα χωρίς τεφλόν, θα αποκτούσα και τρίτον... Κατά τα άλλα είναι απλά μηχανήματα (ένα μοτέρ και μια αντίσταση σε ένα θερμικά μονωμένο κουτί) και δεν αξίζει ιδιαίτερη προσοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ Λίνα μου το ποστ αυτό το έχω ανεβάσει γιατί και εγώ πριν αποκτήσω το φουρνάκι δεν μπορούσα να καταλάβω πως δουλεύει και αν είναι αποτελεσματικό.
    Ήθελα λοιπόν να κάνω μια σχετική ενημέρωση, γιατί το βολεύτηκα.
    Αν έχεις μεγάλη εξοικείωση με τις ζύμες, μην το πάρεις! Έχεις λυμένο το πρόβλημα ψωμί και έχεις μάθει σε άλλη υφή και άλλο σχήμα ψωμιού. Αυτό το μηχάνημα είναι ιδανικό για κάποιους που θέλουν νόστιμο σπιτικό ψωμί, αλλά δεν έχουν χρόνο, δεν έχουν εξοικείωση, βαριόνται να γεμίζει αλεύρι η κουζίνα τους, έχουν χώρο να βάλουν κάπου εύκολα την συσκευή και θέλουν το πρωί να έχουν φρέσκο της ώρας ψωμί χωρίς να βγουν από το σπίτι τους!
    Και εγώ σε ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παντα μου άρεσε αυτό σου το πόστ, ετσι δε που το έχεις με την μαρμελάδα είναι απίθανο !!

    καλή σου μερα Αγγελικούλα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλό μεσημέρι Αγγελική μου, κι΄εγώ το έχω ξαναγράψει, ο αρτοπαρασκευαστής μου έλυσε και μένα τα χέρια, με απάλαξε απο την σκέψη αν θα θυμηθώ να αγοράσω ψωμί, αν θα είναι στην γεύση που θα θέλω κ.λ.π.
    Εχω πειραματιστεί κι' εγώ αρκετά τον τελευταίο χρόνο, κυρίως ως προς τις γεύσεις. Πολλές εκδοχές: μαστίχα με γλυκάνισο, με τζίντζερ σκονη, με κύμινο και ρίγανη, με πατέ ελιάς και ρίγανης, με τυρί τριμμένο καθώς και γλυκές εκδοχές. Είχα γράψει κάποιες απο αυτές στο HFL και οι οποίες ήταν πολύ - πολύ γευστικές.
    Οσο για το καλαμποκάλευρο έχεις πολύ δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαράκι Μ και με μαρμελάδα και με τυράκι και σε σπα σαλτσούλας το ψωμάκι είναι τέλειο!

    Πηνελόπη μου για την φαντασία σου έχω να το λέω! Όρεξη για πειραματισμούς να έχεις!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το ζεστο ψωμακι παντα ευπροσδεκτο.Προς το παρον ,εγω τουλαχιστον, ζυμωνω ακομα στο χερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δημιουργία μου είπαμε: Αν έχεις μεγάλη εξοικείωση με τις ζύμες το ποστ δεν γράφτηκε για σένα!
    Οι ζύμες είναι υπέροχες! Από την ώρα που έχεις αρχίσει να τις δουλεύεις, τίποτα δεν σε σταματά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγγελική το ψωμάκι σου είναι τόσο αφράτο που μοιάζειμε κέικ και μάλιστα δεν χρειάζεσε ούτε μαρμελάδα ούτε τυράκι για να το φας!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχεις δίκιο Δήμητρα! Σαν ελαφρύ κεκάκι είναι αλλά όχι τόσο γλυκό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλή ιδέα αλλά αν θέλουμε ψωμί με προζύμι, πώς το κάνουμε;

    Κατερίνα Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κατερίνα αν θες να κάνεις ψωμί με προζύμι υπάρχει στα μαγαζιά με βιολογικά προιόντα ξηρό προζύμι που το προσθέτεις στο αλεύρι σαν την ξηρή μαγιά. Έχει οδηγίες πάνω στην συσκευασία.
    Αν φτιάχνεις κανονικό προζύμι από αλεύρι αναπιασμενο κλπ τότε βάζεις 200γρ προζύμι και 500γρ αλεύρι, 1 κουταλάκι αλάτι και 2 κουταλες λάδι και προσθέτεις σιγά σιγά το νερό στο πρόγραμμα για ζύμη. Αφού ετοιμαστεί το ζυμάρι (παρακολουθείς το φούσκωμα μη ξεχειλίσει) το βάζεις στο πρόγραμμα του ψησίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. εγώ θα ξαναπώ ό,τι είχα πει και την πρώτη φορά: αχ αυτό το χρυσαφένιο φως της 1ης φωτό! τελείως ντίσνευ ειδύλλιο:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Και θα απαντήσω: Το φως στην Αφρική είναι μοναδικό! Θυμήσου πχ το "πέρα από την Αφρική" για να ολοκληρωθεί το ειδύλλιο! :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΕΧΩ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ. ΤΟ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΣΤΙΜΟ, ΑΛΛΑ ΤΡΙΒΕΙ. ΤΙ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΦΟΥ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑ ΒΑΖΩ ΣΩΣΤΑ. ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΞΕΡΟΨΗΜΕΝΟ;
    ΡΟΥΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα Ρούλα! Με γειά το μηχάνημα! Για να βοηθήσω πες μου περισσότερες λεπτομέρειες. Τι πρόγραμμα χρησιμοποιείς, πια συνταγή, τι αλεύρι! Αυτό που λες "τρίβει" αν καταλαβαίνω καλά έχεις πολλά ψίχουλα όταν το κόβεις? Είναι πορώδες? Αν είναι αυτό δεν έχει σχέση με περισσότερο ψήσιμο. Το μυαλό μου πάει αλλού: σε πολύ νερό στη ζύμη ή λίγο αλάτι. Για γράψε μου λεπτομέρειες μήπως μπορέσω να βοηθήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Γεια σας και από εμένα!!! χχχχ πόσο να σας ευχαριστήσω;;;;; Έχω δίδυμα και έφτιαξα το καλαμποκίσιο ψωμάκι.... Πέρα από το ότι μύρησε όοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοολη η πολυκατοικία τα παιδιά μου ξετρελάθηκαν!!!!! ο άντρας μου υποθέτω ότι θα πάρει κανέναν 10κιλο γιατί το έχει τσακίσει με βιταμάκι και μελάκι θυμαρίσιο λαχταριστό..... και εγώ έχω κλείσει τα μάτια ου και απλά γυρνάω πίσω στις εποχές που η γιαγιάκα μου έφτιαχνε ψωμάκι στο χωριό και μύριζε όλη η πλάση......

    αυτό που μου χαρίσατε με αυτή τη συνταγή δεν ξεπληρώνεται.... οι ανμνήσεις είναι κάτι που δεν ξεπληρώνεται....

    Σας ευχαριστούμε οικογενειακός!!!!!
    Κυριακή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κυριακούλα σε ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι που σε βοήθησα να κάνεις το ψωμάκι που αγαπάς! Πολλά φιλιά σε όλη την οικογένεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Γειά σας, είμαι νέα στο νοικοκυριό και στη χρήση του αρτοπαρασκευαστή. Στο Ντουπάι που κατοικώ δεν βρίσκεις ψωμί όπως το ξέρουμε... Προσπαθώ λοιπόν να φτιάξω το δικό μου. Θα ήθελα παρακαλώ,αν κάποιος από εσάς μπορεί να μου εξηγήσει ποιο είναι το πρόγραμμα πολυτελείας που περιγράφει στην συνταγή του για το λευκό βασικό ψωμί. Στο βιβλίο μου περιγράφονται με Αγγλικές ονομασίες και Αριθμούς προγραμματων. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Λουίζα! Με γεια ο αρτοπαρασκευαστής! Το πρόγραμμα πολυτελείας στο δικό μου μηχάνημα είναι το Νο1 Basic.
      Αν μπορώ να σε βοηθήσω σε οτιδήποτε αφορά το ψωμί άσε μου σημείωμα εδώ.
      Σου εύχομαι καλή επιτυχία στο ψωμί σου και Καλό Πάσχα!

      Διαγραφή
  29. Γεια σας και από μένα. Έχω τρία χρόνια τον αρτοπαρασκευαστή και τον έχω υπέρ ευχαριστηθεί. Έχω επίσης και την τυχη να είναι ο αδελφός μου μυλωνας και να με προμηθεύει το καλλίτερο αλεύρι. προχθές μου έφερε και καλαμποκάλευρο και χάρηκα που είδα αυτή την συνταγή. Όταν την φτιάξω θα σας αναφέρω τις εντυπώσεις μου. ΙΩΑΝΝΑ ΑΠΟ ΧΙΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς ήρθες Ιωάννα! Καλή επιτυχία στο ψωμάκι σου! Είσαι τυχερή για τον αδελφό σου που σε φροντίζει!!!! Περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  30. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ! ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΓΩ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΤΡΙΒΕΤΕ ΤΟ ΨΩΜΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΒΩ? ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΑ ΒΑΖΩ ΣΩΣΤΑ.ΣΤΟ ΕΝΑ ΚΙΛΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΙΣ ΣΟΥΠΑΣ ΑΛΑΤΙ ΞΗΡΗ ΜΑΓΙΑ ΚΑΙ 500 ΜΑΙΛ. ΝΕΡΟ ΧΛΙΑΡΟ. ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ. ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΒΟΗΘΗΣΤΕΜΕ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου litsa litsaki! Τώρα είδα το σχόλιό σου και θα προσπαθήσω να βοηθήσω. Το ψωμί το ζυμώνεις στο χέρι? Αν ζυμώνεις στο χέρι, μια κουταλιά ξηρή μαγιά σε ένα κιλό αλεύρι είναι λίγη. Χρειάζεται τουλάχιστον το διπλάσιο. Φίλες μου βάζουν ζυμώνοντας στο χέρι 1 φακελάκι μαγιά των 8γρ σε 500γρ αλεύρι. Προτιμώ να βάζω λίγο λιγότερη μαγιά και να αφήνω περισσότερη ώρα να φουσκώσει. Αν χρησιμοποιείς αρτοπαρασκευαστή επειδή ζεσταίνει διαφορετικά την ζύμη, ανάλογα με τον τύπο του αλευριού θέλει 1 κουταλάκι ως 1,5 στα 700 γραμμάρια αλεύρι. Πρόσεχε επίσης το αλάτι να μην έρχεται σε στενή επαφή με την μαγιά γιατί την καταστρέφει. Ζύμωσε δυνατά να αναπτυχθεί η γλουτένη. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πρόβλημά σου, χωρίς βέβαια να είμαι φούρναρης! Δοκίμασε και πες μου να ξέρω και εγώ!:)

      Διαγραφή