Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Μπάομπαμπ

Πρόσφατα στο blog Αφρική είδα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Νικολέτας Χρίστου, που δημοσιεύτηκε στην "ΑΛΗΘΕΙΑ", στις 28-05-2009, με τίτλο Baobab. Στο άρθρο χαρακτηρίζει το Μπάομπαμπ σαν ένα δένδρο -θαύμα για τον άνθρωπο, γιατί έχει φαρμακευτικές ιδιότητες, έχει βιταμίνες, αποθηκεύει εκατομμύρια λίτρα νερού και αποτελεί καταφύγιο για ανθρώπους και ζώα. Με αφορμή την ανάρτηση αυτή θυμήθηκα τα πανέμορφα δέντρα, που είχαμε δει και φωτογραφίσει στην Τανζανία! Τα περισσότερα τα είδαμε στο Εθνικό Πάρκο Tarangire στην Βόρεια Τανζανία.
Είχαμε την τύχη στο Taragire, να μείνουμε σε έναν ξενώνα, που η κεντρική μονάδα του ήταν χτισμένη γύρω από ένα τεράστιο Μπάομπαμπ! Τα δωμάτια ήταν "δεντρόσπιτια". Ξύλινα δωμάτια πάνω σε δέντρα!
Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι στο εσωτερικό του κορμού του συχνά φιλοξενούνται μελίσσια Οι χωρικοί καρφώνουν στον κορμό του μικρούς πασσάλους και δημιουργούν σκαλοπάτια για να σκαρφαλώνουν και να μαζεύουν το μέλι! Θυμήθηκα που λένε, ότι ο Θεός καθάριζε τον Παράδεισο και όπως σκούπιζε, πέταξε το δέντρο αυτό από ψηλά. Το Μπάομπαπ έπεσε ανάποδα στην γη, γιαυτό φυτρώνει έτσι! Επίσης, κάθε φορά που βλέπω Μπάομπαμπ, θυμάμαι τον Μικρό Πρίγκιπα, του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, που συναντά την αλεπού και του λέει το μυστικό της. "Είναι πολύ απλό: δεν βλέπει κανείς πολύ καλά παρά μονάχα με την καρδιά. Αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά δεν μπορούν να τα δουν τα μάτια "

19 σχόλια:

  1. Πραγματικά ωραίες εικόνες και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις Αγγελικούλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Elie μου, δεν είναι πανέμορφα δέντρα? Όταν τα συγκρίνεις με τα διπλανά τους δέντρα στις φωτογραφίες, μπορείς κάπως να καταλάβεις το μέγεθός τους! Αυτές οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον χειμώνα γιαυτό δεν υπάρχουν φύλλα. Κάθε φορά που τυχαίνει να δω ένα, μου δημιουργεί δέος!
    Στην Ν Αφρική δεν έχω βρει. Όμως τα έχουμε συναντήσει στην Μποτσουάνα, την Ζιμπάμπουε και την Τανζανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλενα, σε ευχαριστώ!
    Τα φύλλα του μπάομπαμπ έχουν γεύση σαν σπανάκι (λένε). Αν μας έπεφταν στο χέρι, φαντάζεσαι συνταγούλες που θα σκαρώναμε? Τάρτα Μπάομπαμπ με πράσο... Ή Μπαομπαμπ σωτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...ή Αδανσονία
    Η ονομασία Αδανσονία δόθηκε απο τον Γάλλο βοτανικό Μισέλ Αντανσόν που πρώτος ανακάλυψε το είδος, το 1724.
    Στο διαδίκτυο βρίσκεις πολλά στοιχεία, όπως ότι δεν πρόκειται στην Ευρώπη να γευτούμε αυτούσιο το φρούτο αλλά μόνο ο χυμό του.

    ΄Εχω ήδη φυτέψει σπόρους που έφερε ο Γλαρος μου από Ν. Αφρική. ΄Εχουν σκληρό καφέ σκούρο περίβλημα και σχήμα στρογγυλοποιημένης καρδιάς, σε μεγεθος νυχιού.
    Το κακό είναι πως δεν τους φωτογράφισα πριν τους φυτέψω.

    Είναι να μη μου μπει η ιδέα και ...ξεχώσω έναν για να δω σε τί κατάσταση βρίσκεται ύστερα από 1,5 μήνα.
    ;-)

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειάζεται ειδική επεξεργασία ο σπόρος Αδανσονία (μπαομπαμπ) πριν το φυτέψεις.
      Ενδιαφέρομαι να βρω σπόρους, που μπορώ να βρω;

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά δεν ξέρω! Στην Ν Αφρική δεν υπάρχουν πολλά μπαομπαπ. Στην Τανζανία τα φωτογράφισα. Θα ρωτήσω σε ένα φυτώριο εδώ στο Σάντον μήπως ξέρουν και θα σου πω!

      Διαγραφή
  5. Φύρδην Μίγδην, σκέφτομαι ένα μπάομπαμπ να μεγαλώνει σε έναν ελληνικό κήπο και γελάω! :-))

    Όποιος ρωτά θα λέτε "το έφερε ο Γλάρος μου!" Πότιζέ τους καλά (αλήθεια, πώς?) και άσε τις ιδέες για το... ξέχωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καταπληκτικές φωτογραφίες αλλά κι οι πληροφορίες σου πολύ ενδιαφέρουσες.
    Φύρδην Μίγδην θα πρέπει να περιμένουμε φωτογραφίες από την εξέλιξη του σπόρου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "ωχ, το δέντρο του μικρού πρίγκιπα!" αναφώνησα μόλις μπήκα στο σπίτ-e σας Αγγελική!:) Τα έχετε φωτογραφήσει υπέροχα όπως πάντα, ποιο φόντο να πρωτοδιαλέξω, το κόκκινο, το μπλε, δεν ξέρω! ονειρικά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξανθή μου, δεν έγραψα περισσότερες πληροφορίες, γιατί το άρθρο στο μπλόγκ Αφρική περιέχει ήδη πολλές!

    Καρδούλα, εγώ προτιμώ το μπλε! Όσο για τον μικρό πρίγκιπα... έχω κάνει τόσες επαναλήψεις που ήξερα από μικρή πως τα μπαομπάμπ δεν είναι μικρά δεντράκια αλλά μεγάλα δέντρα, ψηλά σαν τις εκκλησίες και πως ακόμη κι ένα ολόκληρο κοπάδι από ελέφαντες, το κοπάδι εκείνο δεν θα τα κατάφερνε να φτάσει στην κορφή ενός μονάχα μπαομπάμπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θέλω να το αγκαλιάζω αυτό το δέντρο,είναι το πρώτο που σκέφτηκα μόλις το είδα,περίεργο δεν είναι, γιατί δεν το είχα ξαναδεί.
    Ωραία μας ταξιδεύεις.Εικόνες υπέροχες,χρώματα της γης,παράξενα δέντρα,ιστορίες του μικρού Πρίγκηπα.
    Σ'ευχαριστούμε
    Την καλησπέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελική πάντα μας ταξιδεύεις με τις υπέροχες φωτογραφίες και τις πληροφορίες που δημοσιεύεις.
    Εγώ τουλάχιστον τρελαίνομαι για αυτά και μπορεί να τις βλέπω και να τις ξαναβλέπω για αρκετές φορές.
    Σε ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μόνο αφού διάβασα τα σχόλιά σας πρόσεξα πόσο τεράστιο είναι.
    Όμως γιατί λες αυτή την ιστορία περί Θεού και πως το πέταξε ανάποδα;. Το λένε επειδή τα κλαδιά του μοιάζουν με ρίζες όταν είναι γυμνά, ή τα κλαδιά του κατεβαίνουν και γίνονται ρίζες; Αυτό το είχα δει σε ενα δέντρο στη Σικελία. Το πιο περίεργο δέντρο που είχα δει!
    Υπέροχες οι φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είδα την απάντηση στο μπλογκ Αφρική. Όντως τα κλαδιά του βγάζουν ρίζες! Μετά στρέφονται προς το έδαφος και μπαίνουν στη γη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. υπέροχες φωτογραφίες, κάθε φορά που το βλέπω σε ντοκυμαντέρ μου προξενεί δέος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Lila μου για να αγκαλιάσεις ένα μπάομπαμπ χρειάζεσαι παρέα! :-) Είναι τεράστιο! Εγώ πάλι έχω το ίδιο αίσθημα όπως όταν βλέπω ελέφαντα: Είμαι στην Αφρική!

    Λίνα χαίρομαι που σας αρέσουν! Καμιά φορά αναρωτιόμουν αν ενδιαφέρεται κάποιος για τα ίδια πράγματα που με συναρπάζουν ! Και εγώ σε ευχαριστώ

    Κική μου είναι πελώριο δέντρο! Αρκετά μεγαλύτερο από τα μεγάλα πλατάνια της Ελλάδας. Ποτέ δεν το έχω δει μικρό! Σε ερώτηση που έκανα μου είπαν ότι τα μικρά τα τρων οι ελέφαντες γιατί είναι ιδιαίτερα νόστιμα. Όμως εμένα δεν με κάλυψε η απάντηση...Τότε τα μεγάλα πως τα κατάφεραν να ζήσουν 400 ή 800 χρόνια? Νομίζω ότι τα κλαριά είναι μικρά σε σχέση με τον κορμό και μοιάζουν με ριζικό σύστημα. Το άρθρο όμως άλλα λέει, δεν το έχω δει να γίνεται...

    Ναι Γαστεροπληξ εκφράστηκες σωστά! Δέος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μου εφεραν μερικους σπορους μπαομπαπ απο την Αφρικη. Μεχρι τωρα εχουν φυτρωση καποιοι απο αυτους. Ειμαι αισιοδοξος πως θα τα "παει" καλα στην χωρα μας. Το email μου ειναι: kiriakpan@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή