Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Αρπαχτικά...


Καύσωνας στην Ελλάδα λένε τα δελτία! Οι περισσότεροι θα είσαστε σε διακοπές! Και εμείς μια μικρή διακοπή κάναμε! Πέρασα με τον Γ. το Σαββατοκύριακο μου στο Πάρκο Madikwe. Σας έχω μιλήσει και άλλες φορές για αυτό το πάρκο προστασίας της φύσης. Το Madikwe βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Μποτσουάνα, βορειοδυτικά από το Γιοχάνεσμπουργκ, σε απόσταση περίπου 380Km. Είναι απόσταση που εύκολα αποφασίζουμε να κάνουμε για να περάσουμε ένα τριήμερο σε... άλλη διάσταση!

Αντίθετα με την Ελλάδα εδώ έκανε πολύ κρύο, αλλά είχαμε ετοιμαστεί κατάλληλα για να το αντιμετωπίσουμε. Ζεστά ρούχα, ισοθερμικά, κασκόλ, σκουφιά, γάντια και έτοιμοι με τις φωτογραφικές μας, πριν χαράξει ο ήλιος, να κάνουμε βόλτα στο πάρκο και να φωτογραφίσουμε ότι μας τραβήξει το ενδιαφέρον!





Η πιο εντυπωσιακή συνάντηση του τριημέρου αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες μας την τελευταία μέρα! Μια λεοπάρδαλη σκότωσε μια αντιλόπη (ευτυχώς δεν το είδα). Αλλά έμεινε με την όρεξη! Ένα άλλο ισχυρότερο αρπακτικό πήρε το σκοτωμένο ζώο. Μια νεαρή λέαινα με 3 λιονταράκια ηλικίας 3 μηνών απομάκρυνε την λεοπάρδαλη και κατασπάραξε την αντιλόπη, μαθαίνοντας στα κουταβάκια της να τρων κρεατάκι... 


Το φαγοπότι κράτησε πολλές ώρες! Τα κουταβάκια φοβόντουσαν το αυτοκίνητο μας και δεν μπόρεσα να τα φωτογραφίσω καλά. Αλλά η μητέρα τους δεν μας έδινε καμιά σημασία! Ήταν απόλυτα αφοσιωμένη στο ροκάνισμα της αντιλόπης, που είχε πέσει στα δόντια της χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια!


Τα λιοντάρια τα είχαν εντοπίσει οι άνθρωποι του πάρκου από το Σάββατο το απόγευμα. Επειδή το φως της ημέρας πέφτει πολύ γρήγορα τον χειμώνα στην Ν Αφρική, το Σάββατο δεν μπορέσαμε να τα αποτυπώσουμε. Το καταφέραμε το ξημέρωμα της Κυριακής.


Γύρω από το σημείο που είχε σκοτωθεί η αντιλόπη, κυκλοφορούσαν και άλλα αρπακτικά! Γυρόφερναν και παραμόνευαν η λεοπάρδαλη που είχε κάνει το χτύπημα και μια καφέ ύαινα! Η λέαινα έπρεπε να προστατεύσει την λεία της, αλλά και τα τρία μωρά της, που θα μπορούσαν να γίνουν ωραιότατο γεύμα των αρπακτικών, που καραδοκούσαν πεινασμένα στην περιοχή!


Το βράδυ του Σαββάτου καταφέραμε να δούμε την λεοπάρδαλη! Ήταν σκοτάδι και δεν φωτογραφίσαμε το πανέμορφο αρσενικό ζώο, παρόλο που καθόταν σε απόσταση 2-3 μέτρων από το αυτοκίνητο του πάρκου, που μας μετέφερε. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι μεγάλα διασκευασμένα τζιπ, με 4 σειρές καθισμάτων, εντελώς ανοικτά, με μια θέση ανιχνευτή εμπρός επάνω στην μηχανή. Εμπρός στην θέση του παρμπρίζ, ο οδηγός έχει ένα μακρύκανο  όπλο, για προστασία των τουριστών, που σε εμένα προκαλεί τόσο τρόμο, όσο δεν έχω νοιώσει από τα άγρια ζώα!


Η λεοπάρδαλη είχε μήκος πάνω από 2 μέτρα. Η γούνα της ήταν πανέμορφη! Αυτό το χρώμα το κιτρινωπό με τα σκούρα στίγματα- ρόδακες είναι εξαιρετικό! Μου έκανε εντύπωση ότι το κεφάλι της ήταν σχετικά μικρό στην αναλογία με το υπόλοιπο σώμα! Επίσης τα πόδια της, σχετικά με το μήκος του σώματός της, ήταν κοντά και δυνατά! Η ουρά της ήταν πολύ μακρυά και κατέληγε σε μια άσπρη φουντίτσα! Δεν την τρόμαζε η παρουσία του αυτοκινήτου, ήταν πολύ ήρεμη. Βέβαια, σαν αιλουροειδές που είναι, ήταν καταπληκτική η κίνησή της! Γρήγορη, ευκίνητη, με απαράμιλλη χάρη. Μπορεί εύκολα να σκαρφαλώσει σε δέντρα και συνήθως εκεί ανεβάζει τα θηράματά της, για να μη τα διεκδικούν τα άλλα δυνατότερα αρπακτικά της περιοχής. Μπορεί να μεταφέρει κάθετα πάνω σε δέντρο θήραμα δυο φορές πιο βαρύ από εκείνη! Το κρεμάει στο κλαρί και το τρώει με την ησυχία της. Έχουμε δει στην Κένυα λεοπάρδαλη να ξεκουράζεται πάνω σε δέντρο με το σφαχτό δίπλα της! Επίσης έχουμε δει το θήραμα κρεμασμένο, χωρίς να εντοπίσουμε την λεοπάρδαλη, που κρυβόταν κάπου εκεί γύρω...


Η καφέ ύαινα είχε πλησιάσει πολύ κοντά στο αυτοκίνητό μας.  Την βλέπετε στην φωτογραφία! Η γούνα της είναι καφετιά και το κεφάλι της γκρίζο με μεγάλα αυτιά! Έχει κοντά πόδια σε σχέση με το σώμα της και το μήκος της είναι 1-1,20 μ. Είναι σπάνιο είδος και κινδυνεύει να εξαφανιστεί! Συνήθως τρέφεται από τα απομεινάρια των ζώων, που σκοτώνουν τα άλλα αρπακτικά. Όμως είναι αρκετά δυνατή και κάποιες φορές επιτίθεται σε τσακάλια, αλεπούδες, τσίτα, ακόμα και σε λεοπαρδάλεις!


Τα λιοντάρια στο Πάρκο Madikwe είχαν πολλαπλασιαστεί τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια που δημιούργησαν πρόβλημα στα άλλα ζώα του πάρκου. Σκότωσαν όλες τις spotted (στικτές?) ύαινες, όλα τα τσίτα (θυμόσαστε που σας είχα δείξει φωτογραφία του τελευταίου τσίτα στο πάρκο? Πάει αυτό...), κόντεψαν να φάνε τα πάντα!
Αν υπάρχουν συρματοπλέγματα, όσο μεγάλες και να είναι οι εκτάσεις των πάρκων, κάποια είδη υπερισχύουν και διαλύουν το οικοσύστημα. Έτσι οι υπεύθυνοι του πάρκου πήραν μέτρα!



Συνέλαβαν τους φονιάδες και τους απομάκρυναν σε άλλα πάρκα, που δεν είχαν αρκετά λιοντάρια! Έτσι λένε ότι επήλθε κάποια ισορροπία στο Madikwe!



Για μια φορά ακόμα οι παντοδύναμοι άνθρωποι ανέλαβαν τον ρόλο του Θεού! Απέδωσαν δικαιοσύνη και σωστά προγραμματικά μεγέθη!


Μόνο που κανείς δεν παίρνει μέτρα όταν το αρπακτικό είναι ο άνθρωπος...


Αγαπητή λέαινα, enjoy your meal! Για αρκετές μέρες εξασφάλισες την ζωή σου και τα μωρά σου!


Ο τρόπος που τρως το κεφαλάκι της αντιλόπης είναι ανατριχιαστικός, για μας που το μαγειρεύουμε!


Από κάποιες γωνίες φαίνεται σαν να πρόκειται για βαθύ φιλί ζωής!


29 σχόλια:

  1. Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση!!Aπο τα ντοκυμαντερ τα βλεπουμε εμεις και εσυ ζωντανα!!!σουπεεερ!!
    Εδω η ζεστη υποχωρει σιγα σιγα....ετσι δειχνει!Αμην γιατι θα λιωσουμεεεε χαχαχα
    πολλα φιλια και να περνας πολυ ομορφααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μισιρλού σε ευχαριστώ πολύ! Πραγματικά και εγώ δεν το πιστεύω ότι όλα αυτά τα έχω δει!
      Άντε να δροσίσει λίγο, αν και λατρεύω την ζέστη!
      Πολλά φιλιά και εσύ να περνάς ...καλοκαιρινά (=φωτεινά και ξένοιαστα!)!

      Διαγραφή
  2. Συγκλονιστική ανάρτηση. Όσο σκέφτομαι ότι αυτά τα φωτογράφησες εσυ! Που σημαίνει ότι ήσουν εκεί και τα έβλεπες σε κοντινή απόσταση!! Εμείς άντε νε κανα national geographic να τα δούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Χριστίνα!
      Ζω στην Αφρική, οπότε βλέπω και τέτοιες εικόνες! Η απόσταση μου από την λέαινα ήταν γύρω στα 5 μέτρα. Οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες με τηλεφακό. Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Θα τα λέμε!

      Διαγραφή
  3. Αγγελική δεν θα μπορούσα να τις δω αυτές τις σκηνές, ανατριχιάζω!!!
    Κρύο έχει εκεί;εγώ προτιμώ εδώ την ζέστη και την θάλασσα, το κρύο δεν το αντέχω πολύ.
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Mari δεν σε κατηγορώ! Δεν συνηθίζονται...
      Και εγώ προτιμώ το καλοκαίρι σαν και σένα! Είπα να γυρίσω Ελλάδα, μα το ανέβαλα...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  4. εδω ειλικρινα τα λογια ειναι φτωχα...μοναδικές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Σοφάκι! Πραγματικά μπροστά σε αυτές τις εικόνες τα λόγια είναι θόρυβος...

      Διαγραφή
  5. Συγκλονιστικές οι φωτογραφίες σου Αγγελική μου, όπως συγκλονιστική ήταν φαντάζομαι και η συγκεκριμένη εμπειρία!
    Για τον Κωστή η επίσκεψη σε ένα τέτοιο πάρκο είναι όνειρο ζωής, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι εγώ τρομάζω λίγο στην ιδέα!
    Πάντως πραγματικά οι άνθρωποι είμαστε πολύ μικροί για να καταλάβουμε τους νόμους με τους οποίους λειτουργεί η φύση!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου ζω 6 χρόνια στην Αφρική. Έχω πάει πολλές εκδρομές σε πάρκα και αγαπάω την φύση. Για να καταλάβεις τους νόμους της, πρέπει να τους σεβαστείς!
      Η επίσκεψη από την Ελλάδα σε ένα πάρκο της Αφρικής προγραμματισμό θέλει! Βέβαια και κάποια λεφτά, αλλά αν το κανονίσετε πχ ένα χρόνο πριν τα εισιτήρια είναι πιο οικονομικά. Αν ενδιαφέρεσαι πες μου να σας πω ιδέες...
      Πολλά φιλιά και από μένα!

      Διαγραφή
  6. Τι συναρπαστικη εμπειρια Αγγελικη μου! Σκληρες οι εικονες σκληρη και η πραγματικοτητα, αλλα ετσι λειτουργουν οι νομοι της φυσης... Σκεψου να την επιαναν οι ευαισθησιες τη λεαινα, θα πεθαινε της πεινας... Τι ομορφο ζωο, φανταζομαι και την λεοπαρδαλη, τα αιλουροειδη εχουν αλλη χαρη.
    Φιλια και καλα να περνατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου, όπως το λες! Έτσι είναι η φύση! Δεν είναι "κακά" ζώα τα αρπακτικά. Έτσι είναι πλασμένα! Σκέψου την φρίκη των φυτών, όταν βλέπουν μια αντιλόπη ή έναν ελέφαντα...
      Πολλά φιλιά και ευχές για την χθεσινή σου γιορτή!

      Διαγραφή
  7. Συναρπαστικές, συγκλονιστικές φωτογραφίες Αγγελική μου! Εικόνες σκληρές αλλά τόσο ρεαλιστικές για τους νόμους της φύσης αν και δεν μπόρεσα να αποφύγω συνειρμικά τη σκέψη ότι κάπως έτσι είναι και στην Ευρώπη αυτή την εποχή!!
    Η εμπειρία σου πολύ έντονη πρέπει να ήταν. Να περνάς καλά και φιλιά από Θεσσαλονίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή τη φορά δεν θα συμφωνήσω! Κική μου, η λέαινα κάνει αυτό που θα την κρατήσει στην ζωή και θα διατηρήσει το είδος της. Τα λιοντάρια δεν σκοτώνουν αν δεν πεινούν, αν δεν απειλούνται, ή αν δεν προστατεύουν την περιοχή τους. Στην Ευρώπη δεν είναι το ίδιο...
      Ο άνθρωπος είναι το πιο αιμοδιψές είδος...

      Φιλιά και από μένα!

      Διαγραφή
  8. Φανταστικές εικόνες.
    Ομολογώ πως όταν βλέπω σε ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση το κυνήγι αυτών των άγριων ζώων που πιάνουν τις καημένες τις αντιλόπες και τις ξεσκίζουν έτσι, ανατριχιάζω και δεν μπορώ να τα βλέπω,
    Αλλά έτσι είναι ο νόμος της φύσης. Απόλυτα φυσιολογικό.

    Ωραία εμπειρία Αγγελική μου.

    Νασαι καλά
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μάριον! Η σκηνή του κυνηγιού έχει μια άγρια ομορφιά, που με απωθεί. Δεν ξέρω τον λόγο, αλλά πάντα είμαι με την πλευρά της αντιλόπης... Κλείνω τα μάτια μου και τα αυτιά μου και παρακαλάω να γλυτώσει... Και ας είναι φυσιολογικό...
      Αφού έχει γίνει το "κακό" μπορώ να βγάλω φωτογραφίες...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  9. Αγγελική μου το είδα το post και το διάβασα χθες αλλά δεν πρόλαβα να σου γράψω σχόλια (με τραβολογουσε ο μικρός να φυγουμε), πραγματικά συγκλονιστικές οι φωτογραφίες αλλά και το κείμενο σου. νόμος της φύσης σκληρός μα απαραίτητος!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Έρη μου, χαίρομαι που σε ενδιέφερε το άρθρο μου!
      Πολλά φιλάκια.

      Διαγραφή
  10. ✿彡✿¸.•°
    Fotografias bonitas.
    Como disse o filósofo:
    "O homem é o lobo (porque não leão?) do homem.
    Beijinhos.
    Brasil
    ✿彡✿⊱╮¸.•°

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ Αγγελική μου τι συγκλονιστικές εικόνες που ίσως ποτέ μου να μην έβλεπα αν δεν ήσουν εσύ να τις μοιραστείς μαζί μας!!!
    Εγώ μόνο μια απλή χωριάτικη σαλατούλα έχω να σας χαρίσω ενώ εσύ μας έκανες μεγάλο δώρο!!!
    Φιλιά πολλά από Αθήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο αξίζει μια καλή χωριάτικη σαλατούλα δεν αξίζουν οι φωτογραφίες Ρένα μου! Χαίρομαι που τις βρήκες ενδιαφέρουσες!
      Πολλά φιλιά και από μένα!

      Διαγραφή
  12. Πολύ όμορφες εικόνες, η φύση είναι πάντα όμορφη! Τι ενδιαφέροντα πράγματα που βλέπεις και βλέπουμε και εμείς μαζί σου! Να 'σαι καλά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλέεεεεεεεε! Τώρα κατάλαβα τι έτρωγε στη φωτό που μου είχες δείξει! Μπρρρρρρρρ!
    Τι όμορφα που είναι τα άτιμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εμείς εδώ μόνο αγριογούρουνα και αλεπούδες βλέπουμε! Και πράγματι κάνει ΠΟΛΥ ζέστη. Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ♡¸.°.¸♫♫♪

    Bom domingo!
    Boa semana!
    Beijinhos.

    ♡彡♫♪°.¸.•°`

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλησπέρα!!!! σούπερ ρεπόρτερ, άψογες φωτό, απίθανη ανάρτηση!!!!

    συγκλονιστικό θέαμα ε????

    φιλάκια από την καυτή Πάτρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. απίθανη ανάρτηση!!! φοβερές φωτογραφίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγγελική μου, καλημέρα!
    Επειδή δεν βρίσκω στη σελίδα σου email σου γράφω στέλνω από εδώ: χάρηκα που είδα σχόλιό σου στην Ξανθή και σκέφτηκα ότι είσαι καλά!
    Χάθηκες, δεν υπήρχαν νέα σου και μου έχεις λείψει!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή