Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012

Φρέσκα φασολάκια με κίτρινες πιπεριές και άρωμα πορτοκαλιού

Ακούω ότι έχετε καύσωνα στην Ελλάδα! Το φαγάκι που σας παρουσιάζω είναι ότι πρέπει για τέτοιες μέρες, παρόλο που εγώ το έφτιαξα μέσα στον χειμώνα...
Είναι στο πλαίσιο των προσπαθειών να τρώμε πιο σωστά, χωρίς να νοιώθουμε μίζεροι! Περιλαμβάνει λαχανικά που έχουν μαγειρευτεί σε χαμηλές θερμοκρασίες και γρήγορα, χωρίς πολλά νερά, για να μη χαθούν οι βιταμίνες τους. Συνδυάζονται με πορτοκάλι, ώστε η απορρόφηση του σιδήρου να είναι καλύτερη. Τέλος περιέχουν και λίγα λιπαρά για να αφομοιώνονται ευκολότερα οι λιποδιαλυτές  βιταμίνες που ελπίζω ότι περιέχουν τα λαχανικά.
Είναι ένα φαγητό που κανονικά γίνεται πολύ γρήγορα και απλά! Εγώ βέβαια το έκανα βασανιστικά αργά, για λόγους άσχετους με το μαγείρεμα... 
Μπορείτε να μου πείτε γιατί συμβαίνουν αναποδιές, όταν απουσιάζει το κατάλληλο πρόσωπο?

Για πρώτη φορά τελείωσε η φιάλη του γκαζιού, ενώ ο Γ. δούλευε... Βρέθηκα λοιπόν μπροστά σε μια πελώρια φιάλη γκαζιού άδεια και μια δεύτερη ευτυχώς γεμάτη, μες την σκόνη, σε θέση που δεν βόλευε να συνδεθεί...
"Αφού δεν υπάρχει κανείς άλλος πρόθυμος να το κάνει, εμπρός καλά μου χεράκια!" είπα... Έψαξα στο γκαράζ να βρω τα κατάλληλα εργαλεία, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Θυμήθηκα ότι οι βίδες σε όλες στις εγκαταστάσεις γκαζιού είναι ανάποδες, απ ότι είναι όλες οι άλλες, έκανα χάλια τα χέρια μου και τα κατάφερα! Η μόνη που συμφωνεί με τον ενθουσιασμό μου για το αίσιο αποτέλεσμα, είναι η καλή μου σκυλίτσα, η Ίρμα, που με παρακολουθούσε σε ότι έκανα, προσπαθώντας να καταλάβει και να συμμετέχει στο καινούργιο μας παιχνίδι "πηγαίνω και έρχομαι από την πίσω αυλή στο γκαράζ, κρατώντας νέα εργαλεία"... Ελπίζω να τα έχω κάνει καλά... Πάντως η κουζίνα δούλεψε!!!



Το φαγάκι μου είναι φρεσκότατα, στρογγυλά, πράσινα φασολάκια με κίτρινες πιπεριές και άρωμα πορτοκαλιού! Ένα διαφορετικό πιάτο που τρώγεται ευχάριστα ζεστό και κρύο σαν κύριο πιάτο, αλλά και σαν σαλάτα. Είναι υπέροχο με μια φέτα σπιτικού ψωμιού και κάποιο τυράκι! 
Πώς τα έφτιαξα? Πολύ απλά!

Φρέσκα φασολάκια με κίτρινες πιπεριές και άρωμα πορτοκαλιού

Χρειάστηκα
3 κουταλιές λάδι
500γρ πράσινα στρογγυλά φασολάκια
1 κρεμμύδι κομμένο
2 πιπεριές κίτρινες σε λωρίδες
τον χυμό ενός ζουμερού πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κούπα φύλλα σπανάκι και ρόκα
1 σφηνάκι ξύδι λευκό μπαλσάμικο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Έβαλα τα καθαρισμένα φασολάκια σε καλαθάκι και τα έβαλα σε κατσαρόλα με νερό που έβραζε. Τα μαγείρεψα στον ατμό για 7-8 λεπτά, για να παραμείνουν τραγανά.
Έβαλα το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι, να ζεσταθεί και σωράρισα ελαφρά το κρεμμύδι. Όταν γυάλισε, πρόσθεσα τις πιπεριές  και τα φασολάκια. Έριξα το πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα) και το ξύδι. Μαγείρεψα σε χαμηλή φωτιά, ίσα να μαραθούν λίγο τα λαχανικά. Ανακάτεψα, έβαλα το αλατοπίπερο και λίγο πριν τα κατεβάσω από την φωτιά, πρόσθεσα τα φύλλα του σπανακιού και την ρόκα. Ανακάτεψα άλλη μια φορά και σέρβιρα!


 Η γεύση του φαγητού ήταν δροσερή! Το άρωμα του πορτοκαλιού έδενε εξαιρετικά με την πιπεριά και το ξύδι. Τα χρώματα τα βλέπετε! Αλλά αυτό που μου άρεσε πολύ, ήταν το τραγανό της υφής των λαχανικών!

 Δοκιμάστε τα, είναι ότι πρέπει για καλοκαίρι (αλλά και για χειμώνα!) :))

21 σχόλια:

  1. Είδες που μια χαρά τα κατάφερες και χωρίς την βοήθεια του Γ.?
    Πάντως, από κάτι τέτοια μικρά και χαζά εκτιμάμε καλύτερα τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας (ή μήπως γι'αυτο το λόγο τους έχουμε, χεχεχε).
    Σε φασολάδα έχω συναντήσει χρήση φλούδας πορτοκαλιού, σε φασολάκια πρώτη φορά ακουω και βλέπω και πιστεύω ότι πρέπει να προσθέτει πολύ ωραία νότα και να νοστιμεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. thegreenmixer όλα τα καταφέρνουμε στο τέλος! Είναι ωραίο όμως κάποιος να σε βοηθά και να σε στηρίζει!
      Ναι τα νοστιμεύει! Δοκίμασε! Περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  2. Και Ελλάδα και Ιταλία παντου σκάμε και λιωνουμε οι ερμοι

    Κι εγω εχω φασολάκια για απόψε αλλα λαδερά ;)

    φιλιιααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και λοιπόν; Είναι ωραία τα λαδερά φασολάκια! Απλά για μια αλλαγή κάνω πρόταση!
      Φιλάκια και από μένα!

      Διαγραφή
  3. Τι ωραία, φρέσκια κ αρωματική συνταγή Αγγελική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μαστόρισσα λοιπόν η Αγγελική μας!
    Τώρα που τα φασολάκια είναι πολύ στα επάνω τους, σκέφτομαι πώς αλλιώς μπορώ να τα φτιάξω εκτός από την κλασική εκδοχή τους με μπόλικη ντομάτα!
    Η συνταγή σου ήρθε ακριβώς πάνω στην ώρα! Ομολογουμένως αλλιώτικος συνδυασμός υλικών, αλλά με υλικά που μου αρέσουν πολύ!
    Μου φαίνεται εξαιρετικό για σαλάτα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ερμιόνη μου, δοκίμασέ τα! Θα σου αρέσουν! Βέβαια η κλασσική εκδοχή έχει βαθιές ρίζες, και όχι άδικα!
      Φιλάκια από το παγωμένο Σάντον

      Διαγραφή
  5. Τα φασολάκια είναι αγαπημένα μου και ειδικά σα σαλάτα.
    Μ' άρεσε πολύ και χρωματικά ο συνδυασμός με την κίτρινη πιπεριά,
    φώτιζε το πιάτο!
    Θα το κάμω, θα το κάμω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάρθα μου, περιμένω την γνώμη σου!
      Χρωματικά είναι πολύ δυνατό πιάτο!
      Φιλάκιααααααααααααα

      Διαγραφή
  6. εξαιρετικό πιάτο!!! φοβερός συνδυασμός!!!!θα δοκιμαστεί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέπη μου να είσαι καλά! Σ ευχαριστώ! Γράψε μου πώς σου φάνηκε!

      Διαγραφή
  7. Πολύ ωραία και διαφορετική η συνταγή σου με τα φασολάκια. Εχουμε συνηθίσει να τα μαγειρεύουμε με ντομάτα. Νομίζω πως πρέπει να την δοκιμάσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάσω μου, είναι εντελώς άλλη προσέγγιση στο ζήτημα "φασολάκια φρέσκα"! Περιμένω εντυπώσεις!

      Διαγραφή
  8. Πολύ πρωτότυπος και ωραίος ο συνδυασμός σου Αγγελική μου...κι όσο για τις αναποδιές, νομίζω ότι τελικά χρησιμεύουν για να μας αποδεικνύουν ότι τα καταφέρνουμε κι εμείς με τα δικά μας χεράκια... Μπράβο σου καλή μου για τη συνταγή που πρέπει να είναι υπέροχη και θα τη φτιάξω οπωσδήποτε, για τις φωτό και για την ...νέα σου εκπαίδευση (χαχαχα). Πολλά φιλιά από Θεσ/νίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου τι έγινε? Στην πέσανε? Προσπάθησα να μπω στο μπλογκ σου και τρομοκρατήθηκα με το μήνυμα που βγήκε! Ελπίζω να μην έχεις ζημιές!

      Μπορεί με το γκάζι να τα κατάφερα, αλλά χρειάζομαι και άλλη εκπαίδευση...
      Πολλά φιλιά και καλά ξεμπερδέματα...

      Διαγραφή
  9. Πράγματι ότι πρέπει για το καλοκαίρι! Μόνο με ντομάτα τα μαγειρεύω αλλά όλα τα υλικά σου είναι πολύ αγαπημένα μου! Σίγουρα θα το δοκιμάσω:)
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι και εγώ με ντομάτα άντε και σωτέ τα έφτιαχνα! Απαιτούνται όμως και άλλες προσεγγίσεις διαφορετικού χρώματος:))
      Φιλάκιααααααααααααα

      Διαγραφή
  10. poli wraio blog!!!!!kalws irtha stin parea sou!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγγελική μου, αυτή η συνταγή μου φαίνεταιεξαιρετική! Θα την δοκιμάσω το Σάββατο που θα προμηθευτώ φρέσκα φασολάκια!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή