Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012

Πανεύκολα ταρτάκια-μπουκίτσες λεμονιού από σπίτι...

Πιο εύκολα ταρτάκια μπουκίτσες από σπίτι δεν γίνονται! 
Είπαμε, αποφεύγω τα γλυκά, αλλά όλο και θέλω να προσφέρω μια γλυκιά μπουκίτσα στους καλεσμένους μου μετά από ένα δείπνο! Χρειάζεται κάτι μικρό, ιδιαίτερο, που να αλλάζει την γεύση, χωρίς να βαραίνει άλλο το στομάχι!
Τι έκανα? Έφτιαξα μια πατ μπριζέ λίγο γλυκιά έφτιαξα μικρά ταρτάκια, τα γέμισα με lemon curd, τα στόλισα και έτοιμα. 
Την συνταγή?
ταρτάκια-μπουκίτσες λεμονιού από σπίτι...
Για την βάση
100γρ κρύο βούτυρο, σε κομματάκια
200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
60γρ άχνη ζάχαρη
1 αυγό
3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό (από το ψυγείο)
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού.
Γέμιση και στόλισμα
1 βαζάκι lemon curd των 300γρ
φρουτάκια

Έβαλα το αλεύρι, την άχνη, το αλάτι και το ξύσμα στον επεξεργαστή τροφίμων και τα ανάμιξα. Πρόσθεσα τα κομματάκια του βουτύρου και τα ανακάτεψα μέχρι να γίνουν σαν ψίχουλα. Πρόσθεσα το αυγό και το νερό και χτύπησα ελαφρά να γίνει μια ζύμη. Έβγαλα την ζύμη από τον επεξεργαστή, σχημάτισα μια μπάλα, την πίεσα να γίνει σαν δίσκος και την έβαλα στο ψυγείο για 1 ώρα.
Άνοιξα χοντρό φύλλο με τον πλάστη (3 χιλιοστά περίπου) και έκοψα δίσκους με κουπ πατ διαμέτρου περίπου 6,5 εκ. Τοποθέτησα την ζύμη σε φορμάκια για mini muffins (αυτά που χωρούν 1 κουταλιά της σούπας υγρό) στο εσωτερικό έβαλα χαρτάκια και τα γέμισα με μπίλιες για τάρτες (ή φασόλια ή ρύζι). Προσοχή: Μη παραλείψετε αυτή τη διαδικασία, γιατί η ζύμη θα φουσκώσει και θα γίνει σαν μπισκότο, όχι σαν βάση ταρτούλας! Την έχω πατήσει...
Έψησα τα ταρτάκια για 16 λεπτά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Έβγαλα τις μπίλιες και τα χαρτάκια και συνέχισα το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα!
Γέμισα τα ταρτάκια με έτοιμη Lemon Curd. Αν δεν θέλετε την έτοιμη λύση ετοιμάστε την ωραιότατη κρέμα λεμονιού της Martha Stewart!
Στόλισα τις μικρές τάρτες με φρούτα (έβαλα φράουλες και Gooseberries) και ξύσμα λεμονιού!
Με την ζύμη μπορούμε να φτιάξουμε περίπου 30 ταρτάκια. Μπορούμε αν θέλουμε, να μην τα φτιάξουμε όλα μαζί!
Ψήνουμε πχ 12 και διατηρούμε τα υπόλοιπα στην κατάψυξη μέχρι να έρθει η στιγμή να τα χαρούμε φρεσκοψημένα! 
Για να φαίνονται σπιτικά δεν προσπαθώ να τα κάνω πολύ "επαγγελματικά". Νομίζω ότι βάσεις αν μοιάζουν σπιτικές είναι πιο λαχταριστές! Η υπερβολική τελειότητα παραπέμπει σε έτοιμα...
Βέβαια μπορούμε να κάνομε χιλιάδες παραλλαγές! Με διαφορετική κρέμα, χωρίς φρούτα, με άλλα φρούτα, μαρέγκα, ζελέ κλπ κλπ! 
Είναι υπέροχα! Δοκιμάστε τα!

37 σχόλια:

  1. Α πολύ όμορφα και σκίζουν και οι φωτογραφίες! Η ομορφιά είναι στις ατέλειες πιστεύω και όχι στην ομοιομορφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ ευχαριστώ πολύ! Συμφωνούμε σε όσα γράφεις για την αισθητική! Η βιομηχανική αισθητική μας κούρασε!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  2. Eγώ για να ικανοποιηθώ θέλω όλο το δίσκο με τις μπουκίτσες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα Λίλα μου σαν να έχεις δίκιο!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Τέλειαααααααααα!!!! Φανταστικές φωτογραφίες, Αγγελική μου μπράβο σου!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έρη μου σε ευχαριστώ πολύ!
      Φιλάκια και από μένα!

      Διαγραφή
  4. Αγγελική μου είναι τέλειες οι λεμονομπουκίτσες σου, όσο για τις φωτογραφίες τι να πω;;Μπράβο!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσαν Ελένη μου!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  5. Υπέροχα Αγγελική μου! Και οι φωτογραφίες καλοκαιρινές, φωτεινές και πανέμορφες! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Jenny μου, κάθε φορά "ψαρεύω" το σχόλιό σου από το κάδο των ανεπιθύμητων, που για κάποιο ανεξήγητο λόγο τα στέλνει ο μπλόγκερ...
      Σ ευχαριστώ! Μόνο που οι φωτογραφίες μου είναι χειμωνιάτικες! Μη ξεχνάς ότι είμαι στο νότιο ημισφαίριο! Απλά,το φως της Αφρικής είναι μαγικό, ανεξαρτήτως εποχής!!!!
      Πολλά φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Αγγελική είναι υπέροχα! Αλλά και οι φωτογραφίες σου καλύτερες από κάθε άλλη φορά! Πες μου κι εμένα τι να κάνω που είμαι ανεπίδεκτη :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγελιώ μου σ ευχαριστώ! Οι φωτογραφίες σου είναι μια χαρά! Σιγά μην είσαι ανεπίδεκτη!
      Φιλάκιαααααααααααααααα

      Διαγραφή
  7. Τραβήξου Λίλα, θέλω και εγώ το δίσκο! :)

    Υπέροχα Αγγελική μου, έτσι όπως τα βλέπω και τέτοια ώρα μάλιστα κάτι μου'ρχεται ...παλι στα κουταλιού θα ξεσπάσω! χαχχαχααχα! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα! Έφη μου με έκανες και γέλασα, έτσι που γράφεις, τις δύσκολες τούτες ώρες...
      Φιλάκια χαχαχα

      Διαγραφή
  8. Αγγελική μου,ξαναδοκίμασα μικρά ταρτάκια σου, αλλά όχι μ' αυτή τη ζύμη. Οπότε, αυτή θα δοκιμαστεί λίαν προσεχώς και γεια στα χεράκια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Μάρθα μου! Τα ταρτάκια μπορούν να γίνουν ακόμα και με σφολιάτα ή και με φύλλο κρούστας!
      Πολλά φιλάκια

      Διαγραφή
  9. μου φαινονται πολυ ωραια και θα τα δοκιμασω σιγουρα. μια ερωτηση μονο. οταν τα τα φτιαξω, αγεμιστα πως μπορουν να διατηρηθουν? τα βαζω σε καποιο ταπερ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Μπορείς να τα διατηρήσεις σε κουτί που κλείνει αεροστεγώς. Εξαρτάται η καλή διατήρησή τους από την υγρασία που έχει η ατμόσφαιρα στην περιοχή που ζεις. Όσο πιο ξηρή τόσο καλύτερο.
      Σε κάθε περίπτωση προτιμώ τα φρεσκοψημένα. Γιαυτό τα κρατάω στην κατάψυξη και τα ψήνω την τελευταία στιγμή.

      Διαγραφή
  10. έχω κολλήσει με τις φωτογραφίες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    δε στέλνεις μερικά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο email σου Πέπη μου? Ευχαρίστως!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
    2. μπα...μου φαίνετε θα διακτινιστώ στο δροσερό Σάντον!!!!!

      Διαγραφή
  11. λατρευω τα ταρτακια λεμονι, οτι καλυτερο για να τελειωσεις ενα γευμα!οι φωτογραφιες σου υπεροχες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρήνη μου σε ευχαριστώ πολύ! Συμφωνούμε!
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  12. Αχ βρε Αγγελικούλα! Άμα θέλεις είσαι μια γλυκύτατη καταστροφή!
    Χαζεύω τις φωτογραφίες σου και θέλω να απλώσω το χεράκι μου και να πάρω κι εγώ μια μπουκίτσα!
    Πόσο τέλειες πρέπει να έγιναν με την υπέροχη λεμονάτη κρέμα τους και τα απίθανα φρουτάκια να τα στολίζουν;
    Εύγε!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε Ερμιόνη μου! Σκέφτομαι καταστροφικά... Όλο λέω να μη φτιάχνω γλυκά και όλο κάνω ζαβολιές...
      Φιλάκια

      Διαγραφή
  13. Υπέροχη ιδέα, εύκολη εκτέλεση, θεαματικό αποτέλεσμα, και από γεύση...είμαι σίγουρη ότι θα είναι θεϊκή!!!
    Ευχαριστούμε καλή μου ! Σίγουρα θα το δοκιμάσω μιά απ'αυτές τις ημέρες.
    Φιλιά από την καυτή Αθήνα !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την! Marie Anne περιμένω εντυπώσεις! Είναι τόσο εύκολα, εύγευστα και εμφανίσιμα που είμαι σίγουρη ότι θα τα ευχαριστηθείς!
      Φιλάκια από το δροσερό Σάντον!

      Διαγραφή
  14. Φαίνονται πραγματικά ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ και ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ....ότι πρέπει για το καλοκαίρι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά Έλενα! Είναι πολύ καλά νομίζω!

      Διαγραφή
  15. Το Λονδίνο φέτος με έκανε να αγαπήσω και θα έλεγα να ποροθώ με όλα τα λεμονογλυκά...έχω εθιστεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε Σοφάκι μου, οι Αγγλοσάξονες συνοδεύουν το τσάι τους με τρομερά λεμονογλυκάκια... Τέτοια βλέπω και εμπνέομαι!

      Διαγραφή
  16. Ώραίο γλυκάκι Αγγελική.
    Αυτά τα ταρτάκια πολύ μου αρέσουν. Για ευκολία εγώ τα κάνω με ετοιμη ζύμη.
    Φρέσκα φρουτάκια και μαρμελάδα.
    Ωραία η ιδέα με τη lemoncurd. Πεντανόστιμα
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο Μάριον! Με έτοιμη ζύμη είναι ακόμα πιο εύκολα:)
      Φιλάκιααααααααα

      Διαγραφή
  17. Τελεια φαινοντε
    μου αρεσουν πολυ τα ταρτακια θα παρω ενα αυτο με την φραουλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ωωωωωω τι τέλεια που δείχνουν!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Είναι πολύ όμορφα τα ταρτάκια σου, συγχαρητήρια!
    Φαντάζομαι και στην γεύση θα είναι εξίσου ωραία, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή