Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Τάρτα με μεθυσμένα δαμάσκηνα...

Λατρεύω τις τάρτες ! Μου αρέσει η ανάλαφρη υφή τους και η ελαφριά γλυκύτητα τους! Είναι το τέλειο συμπλήρωμα σε έναν αχνιστό καφέ ή ένα αρωματικό τσάι! Το κακό τους είναι ότι κρύβουν μέσα τους αρκετά λιπαρά! Για τον λόγο αυτό καλό είναι να τις μοιραζόμαστε με φίλους, ώστε να απολαμβάνουμε ένα κομματάκι που είναι κάπως πιο αβλαβές!
 Έφτιαξα πρόσφατα μια τάρτα με μεθυσμένα δαμάσκηνα για να την προσφέρω σε φίλους! Είναι πολύ γευστική και είπα να σας την παρουσιάσω! Για να πετύχω την βάση της τάρτας χρειάστηκε κάποια...προϋπηρεσία χρόνων! Διάβασα και εκτέλεσα άπειρες συνταγές για να πετύχω την τριφτή ζύμη (Shortcrust Pastry ή pâte brisée). Η ζύμη αυτή έχει αναλογία αλεύρι προς βούτυρο τουλάχιστον 2:1 και μπορεί να φτιάξει μια βάση για τάρτα που δεν φουσκώνει ιδιαίτερα, αλλά τρίβεται εύκολα! Το αλεύρι που χρησιμοποιούμε δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό. Καλύτερα να το κοσκινίζουμε μαζί με το αλάτι και την άχνη, για να έχει περισσότερο αέρα μέσα του. Το βούτυρο δεν πρέπει να είναι πολύ παγωμένο, αλλά ούτε και σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί τότε δουλεύεται πιο δύσκολα και τελικά θα πετύχουμε το αντίθετο από αυτό που θέλουμε: θα ζεσταθεί από την προσπάθεια και θα κολλήσει στο αλεύρι. Επίσης δεν χρειάζεται να διαλυθεί εντελώς στο αλεύρι. Αν παραμείνουν μικρά κομματάκια βουτύρου στο αλεύρι, η ζύμη θα είναι πιο τριφτή όταν ψηθεί. Η θερμοκρασία του ζυμαριού, όπως είπαμε πρέπει να παραμένει χαμηλή, ώστε το βούτυρο να μη λιώνει εντελώς μέσα στο αλεύρι. Καλό είναι τα χέρια μας να είναι κρύα όταν ετοιμάζουμε την ζύμη. Όπως παγωμένο πρέπει να είναι και το νερό που βάζουμε. Σε πολλές συνταγές αντί για νερό βάζουν μπράντυ. Επειδή η τάρτα μου είχε αλκοόλ στην κρέμα, είπα να μη το παρακάνω! Πρέπει να προσέξουμε να μη ζυμώνουμε πολύ τη ζύμη, για να μη δημιουργούνται δεσμοί γλουτένης, που σφίγγουν την βάση της τάρτας. Αφού ενώσουν τα υλικά της ζύμης να αφήνουμε το ζυμάρι στο ψυγείο για να ξεκουράζεται, δηλ. να χαλαρώνουν οι δεσμοί της γλουτένης που έχουν δημιουργηθεί. Ταυτόχρονα στο ψυγείο παγώνει ξανά το βούτυρο, ώστε όταν ψηθεί η βάση να δημιουργούνται επίπεδα στο ψημένο ζυμάρι, σαν πολλά φύλλα.
Επειδή προτιμώ οι τάρτες να είναι λίγο άγλυκες δεν βάζω ζάχαρη στην ζύμη τους. Όμως αυτό είναι θέμα γούστου! Πολλοί δεν βάζουν καν αυγό στην βάση, ή βάζουν μόνο τον κρόκο. Εγώ χρησιμοποιώ αυγό για να δένει το ζυμάρι, χωρίς ζύμωμα.
Ας δούμε την συνταγή:
Για την ζύμη
 220 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 g βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό μια πρέζα αλάτι προαιρετικά
2 κουταλιές ζάχαρη άχνη
2-3 κουταλιές παγωμένο νερό
  Για την γέμιση
 60ml λικέρ cointreau
250 g αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
100 g ζάχαρη
1 αυγό
2 κρόκους αυγών.
 βανίλια
250 ml κρέμα γάλακτος
ξύσμα ενός πορτοκαλιού

 Ξεκινάμε με την ζύμη. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την ζάχαρη και τα κοσκινίζουμε. Τρίβουμε γρήγορα το μείγμα αυτό με το βούτυρο με τα δάκτυλα. Στόχος μας είναι να ανακατευτούν τα υλικά, χωρίς να ζεσταθεί πολύ το βούτυρο. Το μείγμα γίνεται σαν ψίχουλα ψωμιού. Φτιάχνουμε με τα "ψίχουλα" ένα βουναλάκι, δημιουργούμε μια τρύπα στην κορυφή και εκεί ρίχνουμε τα υγρά υλικά, δηλ το αυγό και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό κουταλιά κουταλιά. Ενσωματώνουμε τα υλικά σε μια ζύμη. Δεν παραζυμώνουμε! Απλά ενώνουμε τα υλικά προσπαθώντας να παραμείνουν κρύα! Αφήνουμε την ζύμη τουλάχιστον 1 ώρα στο ψυγείο, να ξεκουραστεί τυλιγμένη σε μεμβράνη ή πετσέτα. Όταν έρθει η ώρα να την βάλουμε στην φόρμα, την βγάζουμε από το ψυγείο και την αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε χοντρό φύλλο διαμέτρου 25 εκατοστών περίπου. Ξεκολλάμε το φύλλο από την επιφάνεια εργασίας και πάντα με την βοήθεια του πλάστη τοποθετούμε το φύλλο στην ταρτιέρα.
Διαμορφώνουμε τις πλευρές της τάρτας. Βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά να κρυώσει ξανά η ζύμη. Αν κρυώσει η ζύμη μαζεύει λιγότερο κατά το ψήσιμο. Την τρυπάμε με πιρούνι στην βάση και τα πλάγια για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.
Στρώνουμε στην βάση ένα χαρτί και γεμίζουμε την τάρτα με κάποιος βάρος (κεραμικές μπίλιες, ή φασόλια ή ρύζι) και ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Βγάζουμε το χαρτί με το βάρος και ψήνουμε άλλα 10-15 λεπτά την τάρτα άδεια, να πάρει ελαφρά χρώμα.
Ετοιμάζουμε την γέμιση.
Βράζουμε σε μικρό κατσαρολάκι τα δαμάσκηνα με το λικέρ για 2-3 λεπτά. Στραγγίζουμε τα δαμάσκηνα και κρατάμε το λικέρ. Τοποθετούμε κυκλικά τα δαμάσκηνα στην μισοψημένη βάση της τάρτας.
Με το μίξερ χτυπάμε το λικέρ, την ζάχαρη, το αυγό και τους κρόκους με την βανίλια να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κρέμα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ρίχνουμε το μείγμα στην βάση. Αν έχουμε χρόνο στην διάθεσή μας, αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για να μην έχει φουσκάλες στην επιφάνεια. Εγώ βιαζόμουν και κακώς δεν έδωσα σημασία....
Ψήνουμε το γλυκό στους 190 βαθμούς για 25-30 λεπτά, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση.
Έτοιμη η τάρτα! Τρώγεται κρύα με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή και χωρίς!
Το μόνο που είναι απαραίτητο, είναι καλή παρέα για να την μοιραστείτε και να την απολαύσετε σε μικρότερη δόση και με λιγότερες τύψεις!

33 σχόλια:

  1. Αγγελική καλημέρα!
    Με τον πρωινό μου καφέ πήρα ένα κομμάτι από την τάρτα σου!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!!!
    Υπέροχη η τάρτα σου Αγγελική μου.
    Και εύκολη. Και τα δαμάσκηνα είναι η αδυναμία μου.
    Αλλά λόγω του ποτού θα την αποφύγω προστοπαρών, γιατί ο μικρός άμα την δει, δεν θα αφήσει ψίχουλο και δεν κάνει. Φαντάζεσαι να μου αρχίσει το χικ χικ!! χαχα
    Φιλάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,
    Πολύ ωραίο το blog σου και η τάρτα σου μπαίνει στις αγαπημένες μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και με μεθυσμένες φράουλες μπορώ ε; Και μαλλον την προτιμώ!

    Αλλά έχεις δίκιο, είναι από τα πολύ ωραια παρείστικα γλυκά, αλλά και αρκετά δύσκολο!

    φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγγελική μου!
    Καλημέρα φαίνεται πολύ νόστιμη και ζουμερή!
    Τα δαμάσκηνα λατρεμένα!
    Εκτός από cointreau μπορώ να βάλω άλλο λικεράκι φαντάζομαι...!
    Φιλάκια πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φοβερή συνταγή. Θα τη δοκιμάσω και θα βάλω και άλλα φρούτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγγελική πάρα πολύ ωραία η τάρτα σου! Και η ζύμη φαίνεται να σου πέτυχε τέλεια.
    Είδα κα τα ταρτάκια σου, όντως η ιδέα μοιάζει. Με τα φρουτάκια από πάνω φαίνονται γλύκα!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ λαχταριστή! Τις τάρτες στο πατρικό μου δεν τις φτιάχναμε καθόλου, εγώ τις φτιάχνω πολύ συχνά. Αλμυρές, γλυκές, ότι να είναι! Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου για τη ζύμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Δήμητρα,
    Μακάρι να μπορούσαμε να πίναμε παρέα το καφεδάκι μας ! Αφού δεν γίνεται καλό είναι να το απολαύσουμε εξ αποστάσεως! Φιλάκια και από μένα!

    Λίνα μου είναι τάρτα για μεγάλα παιδάκια… Το σωστό να λέγεται!

    Taste Advisor καλώς την! Χαίρομαι που σου άρεσε και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Aggeliki, h tarta fainetai poli nostimo kai exei Cointreu mesa....thelo mikro kommati gia na mh methiso.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Coula μου θα το κάνω με φράουλες και θα σου πω! Θα σκίζει και σε εμφάνιση! Μόνο που θα πρέπει να βρω το κατάλληλο λικέρ ή μάλλον μπράντι… Δεν είναι δύσκολο γλυκό! Απλά έγραψα μαζεμένες όλες τις υποδείξεις για την βάση της τάρτας που έχω μαζέψει από μικρή…. Φιλάκιααααα

    Eva μου, γεια σου! Νομίζω ότι η συνταγή αυτή γίνεται σε ότι προσαρμογή μπορείς να φανταστείς! Μπορώ να την φανταστώ με μπράντι, με λικέρ πορτοκάλι, με αμαρέτο, με ότι σου αρέσει!

    Efi μου, οι τάρτες με τα φρέσκα φρούτα είναι η αδυναμία μου! Αυτή τη φορά ήθελα να μεθύσω ξερά φρούτα και οδηγήθηκα στα δαμάσκηνα που έχουν τις προδιαγραφές. (ξερά σύκα δεν έχω βάλει ποτέ σε τάρτα και θα ήταν ωραία με κάποια κρέμα τυριού…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μάγδα μου καλή ήταν η βάση της τάρτας. Επειδή βιαζόμουν δεν την άφησα με την φόρμα στο ψυγείο και μάζεψε λίγο στο ψήσιμο… Όσο για τα ταρτάκια με την σοκολατένια βάση μπορούν να γίνουν σε χίλιες παραλλαγές! Η εκδοχή σου είναι… συναρπαστική! Θα ήταν ωραία και με ανακατωμένες σοκολάτες άσπρη και μπίτερ σε δυο στρώσεις! Να περνάς καλά!

    big mama και στο πατρικό μου δεν υπήρχε καν σαν έννοια η τάρτα! Η Γαλλική κουλτούρα μου με επηρέασε και άρχισα να το ψάχνω συστηματικά το θέμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γεια σου Πήτερ! Μικρό κομμάτι όπως επιθυμείς! Αλλά για να μεθύσεις δύσκολο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. δελεαστική η μεθυσμένη, αγαπημένα τα δαμάσκηνα, μούρλια φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κι εγώ σ' αυτή την αναλογία περίπου έχω καταλήξει Αγγελική.
    Η τάρτα σου μοιάζει εξαιρετική και δε θα της δώσω πολλά περιθώρια αναμονής :))
    Φιλιά πολλά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αυτή τη στιγμή θα ήθελα ένα κομματάκι και και μια πολυθρόνα να πέσω μιας κι είμαι πολύ κουρασμένη.
    Από φθινόπωρο με βλέπω να μπορέσω να τη φτιάξω.
    Πολλά φιλιά Αγγελική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σε ευχαριστούμε Αγγελική μου μοιράζεσαι μαζί μας, την πολύτιμη αυτή συνταγή για ζύμη, αφού σε δυσκόλεψε για να την φτιάξεις όπως ήθελες, αλλά βέβαια τα κατάφερες και τώρα εμείς θα την φτιάξουμε και θα φάμε και ένα κομμάτι στην υγειά σου, χα χα!! Λατρεύω τις τάρτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δαμάσκηνα αγαπημένα, Shortcrust pastry αγαπημένο το μόνο που μου μένει είναι να βρω χρόνο να το φτιάξω..!! Μπράβο για το όμορφο μπλόγκ σου! Καλώς σε βρήκα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γαστεροπλήξ, μπέκρω η άτιμη η τάρτα! Μπέκρω αλλά δελεαστική :))

    gvarvakis συχνά βλέπω περισσότερο βούτυρο σε συνταγές τάρτας! Να φτάνουν κοντά σε αναλογία 1:1,5! Αλλά δεν μου αρέσει για δυο λόγους: Μου φαίνεται τρομακτικό να χρησιμοποιώ τόσο βούτυρο και δεν βελτιώνεται η βάση της τάρτας! Περιμένω εντυπώσεις!

    Γεια σου Ξανθή μου! Μακάρι να είμαστε κοντά να στην έφτιαχνα! Να προσέχεις και να ξεκουραστείς! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Manousina λατρεύεις και εσύ τις τάρτες? Σε άλλο ένα πράγμα που μοιάζουμε! Φιλάκια!

    Picky καλώς ήρθες! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πωπωωωωωωωωωωωω την ζήλεψα!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Ζβουριχτά σμουάτςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Asteri μου τι ευκολότερο από το να την φτιάξεις! Φιλάκια και από μένα γλυκιά μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Αχ να είχα ένα κομμάτι και αχ να το έτρωγα μαζί σου με καφέ! Να πω κι ένα τιπ; Αν έχετε φτιάξει λικέρ δαμάσκηνο, χρησιμοποιήστε τα μεθυσμένα δαμάσκηνα για την τάρτα! Δεν θα θέλουν ούτε βράσιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η ζύμη τάρτας θέλει κι αυτή την τεχνική της! Μάλλον το βούτυρο δεν πρέπει να είναι εντελώς κρύο, έχεις δίκιο! Ίσως γι' αυτό εμένα δεν μου πετυχαίνει πάντα. Έτσι περιγραφική και αναλυτική όπως είσαι όμως, μάλλον το έχεις ψάξει πολύ το θέμα.
    Σίγουρα θα λάβω υπόψη μου τις συμβουλές σου την επόμενη φορά!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. φαίνεται πολύ λαχταριστή και προπαντός λατρεύω τα δαμάσκηνα!
    Οι φωτο σου είναι εκπληκτικές...και όλη η παρουσίαση υπέροχη σε όλες τις συνταγές:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Λατρεύω τις τάρτες, αλμυρές ή γλυκιές! Μεθυσμένη δεν έχω δοκιμάσει....αλλά μια ροπή στα αλκοολούχα την έχω!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. με δαμάσκηνα δεν έχω φάει....βασικά είναι ένα φρούτο που τρώω σπάνια,δεν ξέρω γιατί

    καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγγελική μου, πολύ χρήσιμη και ενημερωτική η ανάρτησή σου! Δεν έχω αποπειραθεί ποτέ να φτιάξω τάρτα για τους λόγους που είπες κι εσύ, ότι είναι κάπως δύσκολη και απαιτεί εμπειρία για να πετύχει! όταν έχω τον χρόνο όμως θα ασχοληθώ και θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου! Με τα δαμάσκηνα κι εγώ δεν έχω καλή σχέση και πάντα προτιμώ τις τάρτες που έχουν φράουλες! Φαίνεται πάντως υπέροχη εμφανισιακά

    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Συγνώμη, εχει μείνει ένα κομμάτι για μένα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μακάρι Κική μου! Ας αρκεστούμε στην ψηφιακή παρεούλα ! Πραγματικά με το λικέρ δαμάσκηνο θα ήταν μούρλια (αλλά το λικέρ που μου έφερες έχω πιεί, χικ!) Πρέπει να μας μάθεις να το φτιάχνουμε….
    Dark Chef ναι, θέλει την τεχνική της! Αλλά δεν είναι δύσκολη αν της πάρεις τον αέρα! Στην αρχή μια γαλλίδα μαγείρισσα μου έδειξε τα βασικά! Το βούτυρο πρέπει να είναι κρύο, αλλά όχι παγωμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. magdalini36 καλώς ήρθες! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Μου έδωσες και την ευκαιρία να δω την πολύ ξεχωριστή δουλειά σου στα κοσμήματα!

    Λίλα δοκίμασε! Τα μπράντι και τα λικέρ δίνουν μια ξεχωριστή νότα και στις τάρτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Και λοιπόν καλησπέρα! Τα δαμάσκηνα είναι ένα φρούτο πολύ ιδιαίτερο! Τα αποξηραμένα είναι ένα σνακ που δεν παχαίνει ενώ γλυκαίνει! Γιαυτό τα έχω σε πρώτη ζήτηση!

    Emmanouela γεια σου! Εσύ που μαγειρεύεις τόσο ωραία, δεν υπάρχει περίπτωση να μη την καταφέρεις! Απλά στις συνταγές για τις τάρτες δεν λένε λεπτομέρειες για να την πετύχεις και στην αρχή απογοητεύεσαι!
    Και εγώ λατρεύω τις τάρτες με φράουλα αλλά μη ξεχνάς ότι εδώ είναι χειμώνας και δεν έχουμε (παρά μόνο εισαγωγής από Ισπανία...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει κομμάτι για την Ελλάδα? Και να μην υπήρχε θα έφτιαχνα ολόκληρη τάρτα για το χατίρι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή