Το κοινό της συναυλίας ήταν κυρίως νέοι και νέες μαύροι. Έφτασαν καθυστερημένοι, χαρούμενοι, ντυμένοι πολύχρωμα, κάνοντας φασαρία και από την ώρα που μπήκαν, ενώ σχεδόν είχε αρχίσει η μουσική, δεν έπαψαν να μιλούν, να συμμετέχουν τραγουδώντας δυνατά, χορεύοντας όρθιοι στις θέσεις τους ή στους διαδρόμους του θεάτρου, κάνοντας αστεία με τους μουσικούς, δίνοντας «παραγγελιές» για τα αγαπημένα τους τραγούδια! Στην αρχή ξαφνιάστηκα και ενοχλήθηκα από την συμπεριφορά τους. Βλέπετε είμαι συνηθισμένη να ακούω τζαζ σε απόλυτη ησυχία, σαν ελάχιστο δείγμα σεβασμού στους δημιουργούς εκτελεστές μουσικούς! Σύντομα όμως κατάλαβα την φρεσκάδα και την συμμετοχή του κοινού στο ρυθμό και την μουσική! Και επιπλέον η τζαζ στην Ν Αφρική δεν έχει μεγάλη σχέση με την Ευρωπαϊκή ή την Αμερικάνικη τζαζ, που έχω συνηθίσει να ακούω. Έχει πολλά στοιχεία από Mbaqanga (Ζούλου τζαζ μουσική που αναπτύχθηκε στα γκέτο της Ν Αφρικής), jazz/funk, swing κλπ. Άλλωστε ο Masekela για τους Αφρικανούς δεν είναι απλά ένας εξαιρετικός μουσικός, είναι ένας στρατευμένος καλλιτέχνης. Αποτελεί σύμβολο μιας περιόδου, ενός αγώνα, μιας νέας εποχής.
Ο Masekela γεννήθηκε το 1939 σε μια μικρή πόλη της επαρχίας Mpumalanga, στην οποία κύρια δραστηριότητα είναι η εξόρυξη άνθρακα… Είχε ταλέντο στην μουσική από μικρό παιδί έπαιζε πιάνο. Όταν έγινε 14 χρονών ο εφημέριος της περιοχής του χάρισε μια τρομπέτα και τον σύστησε σε μουσικούς για να του μάθουν τα βασικά! Δούλεψε σκληρά και διακρίθηκε σαν συνθέτης και ερμηνευτής! Από το 1954, Masekela γράφει και παίζει μουσική που αντανακλά τις βιωματικές του εμπειρίες. Το 1959 ο Masekela με τους Abdullah Ibrahim, Kippie Moekesti, Makhaya Ntshoko , Johnny Gertze σχημάτισαν το πρώτο νοτιοαφρικανικό τζαζ συγκρότημα. Έδωσαν αρκετές παραστάσεις, που σταμάτησαν απότομα, γιατί η τότε Κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις… Το 1960, έλαβε μέρος σε εκστρατείες κατά του απαρτχάιντ και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την χώρα του και να καταφύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου σπούδασε κλασική τρομπέτα (1960 με 64). Έκανε πολλές συναυλίες στην Αμερική και την Ευρώπη. Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του τραγουδιού που έγραψε το ‘72 «Home Is Where the Music Is». Την δεκαετία του 80 γύρισε στην Αφρική με ανανεωμένο το ενδιαφέρον του για τις ρίζες του. Το ενδιαφέρον του αυτό τον οδήγησε να συνεργαστεί με μουσικούς της δυτικής και κεντρικής Αφρικής, και, τέλος, να επανασυνδεθεί με μουσικούς της Νότιας Αφρικής. Έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο "Bring Him Back Home", που αποτελούσε έκφραση της λαϊκής απαίτησης για απελευθέρωση του Μαντέλα, το τραγούδι αυτό έγινε ύμνος του αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Το τραγούδι του "Soweto Blues", τραγουδήθηκε από την πρώην σύζυγό του, Miriam Makeba και αναφέρεται στο μακελειό των ταραχών στο Soweto, το 1976.
Μετά την πτώση του καθεστώτος του απαρτχάιντ, ο Masekela επέστρεψε στη Νότια Αφρική, όπου ζει και εργάζεται. Η αγωνία, η φτώχεια, ο ρατσισμός, η σύγκρουση, η εκμετάλλευση από την κυβέρνηση του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής ενέπνευσαν και επηρέασαν την μουσική του δημιουργία. Διαμαρτυρήθηκε με την μουσική του για το απαρτχάιντ, τη δουλεία , τη φτώχεια και τις κακουχίες που ζούσαν και ζουν οι Αφρικανοί. Αυτή η έκφραση έχει μεγάλη απήχηση σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, που δεν ξεχνά τι συνέβη στο παρελθόν, αλλά και σε εκείνο που συνεχίζει να υποφέρει από την φτώχεια. Ο Hugh Masekela συνεχίζει με νέους δίσκους και κυρίως συναυλίες, να κάνει γνωστή την μουσική του σκορπώντας το μήνυμα του μουσικού της ειρήνης, της αρμονίας και της ενότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τραγούδι του που ακολουθεί είναι το Coal Train και αναφέρεται τα τραίνα που μετακινούν φτωχούς εργάτες από όλην Αφρική για να δουλέψουν στα ορυχεία της Ν Αφρικής, μέτρα (ή και χιλιόμετρα) κάτω από την γη για ένα κομμάτι ψωμί .
Ακούστε τον...
Δεν είναι τυχαίο που έβαλα στην ίδια ανάρτηση το θεματικό πάρκο, casino που έχει απομίμηση Ευρώπης, τζόγο, κιτς, αναψυχή και τέχνη ... Έτσι ανακατεμένα είναι όλα!
Να 'ξερες πόσο θα ήθελα ένα ταξίδι τώρα, πόσο ανάγκη το έχω. Ευχαριστώ για την βραδυνή μου βόλτα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά! Έλα να αλλάξεις περιβάλλον! Φιλάκια
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι υπέροχο ποστ βρε Αγγελική μου. Έμαθα τόσα πράγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα efi μου! Χαίρομαι που σου άρεσε! Είναι ένα ποστ που απευθύνεται σε ειδικό κοινό! Να αγαπάει την μουσική και να ενδιαφέρεται να γνωρίσει μια άλλη κουλτούρα.
ΑπάντησηΔιαγραφή