Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Λαζάνια με κολοκύθα!


Η Αλεξάνδρα είχε αναρτήσει στο μπλογκ της, το γλυκό... από σπίτι, μια ωραιότατη συνταγή για Λαζάνια με Kολοκυθάκια! Έχει έναν ωραίο συνδυασμό λαχανικών, αρωματικών χόρτων με πάστα, που μου φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστικός! Αποφάσισα να τα φτιάξω!
Πήγα λοιπόν στο σούπερ μάρκετ για τις σχετικές προμήθειες...
Υπάρχουν μέρες που όλα έρχονται κάπως ανάποδα. Η χθεσινή ήταν τέτοια! Ίσως έφτεγε ότι ήταν Τρίτη και 13... Από την πρώτη στιγμή άρχισαν οι μικρο-αναποδιές!
Σε ένα πελώριο σούπερ μάρκετ, που υπάρχει ότι βάλει ο νους του καταναλωτή, είδα ότι υπήρχε μόνο ένα κουτί λαζάνια στο ράφι και αυτό σε κακή κατάσταση... Σχισμένη η χάρτινη συσκευασία, μισοσπασμένα τα φύλλα... Δεν ήταν για να μπουν σε φαγητό μας...
"Σιγά το πρόβλημα" σκέφτηκα "θα φτιάξω λαζάνια home made"! Που να φανταστώ την συνέχεια... Έψαξα για κολοκυθάκια... Δεν έβρισκα εκεί που συνήθως τα βρίσκω. Όμως σε μια άλλη θέση κάτι πήρε το μάτι μου! Η συσκευασία τους μου φάνηκε κάπως διαφορετική, αλλά δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Διάβασα ότι ήταν εισαγωγής (πληροφορία που δεν μου άρεσε), αλλά μόνο αυτά είχε! Έριξα 1 κιλό στο καλάθι μου και συνέχισα.
Αγόρασα και όλα τα άλλα που χρειαζόμουν και βιαστικά πήγα να φύγω! Πλησίασα στο ταμείο να πληρώσω και τότε διάβασα καλά τι έγραφαν στη συσκευασία τους αυτά που είχα πάρει για... κολοκυθάκια: cucumber! Ήταν αγγουράκια και όχι κολοκυθάκια... Στραβωμάρα! Βέβαια και πάλι σκέφτηκα θετικά!
"Πάλι καλά που το είδα έστω και την τελευταία στιγμή και δεν τα αγόρασα!" Τι θα τα έκανα 1 κιλό αγγουράκια? Όμως πως θα έκανα τα λαζάνια, χωρίς κολοκυθάκια?
"Που θα πάει, θα βρω αλλού! Σιγά το πράγμα!" σκέφτηκα!
Πήγα σε άλλο μανάβικο, σε άλλο σούπερ μάρκετ, σε άλλο εμπορικό κέντρο, πουθενά κολοκυθάκια! Είδα την αναποδιά ξανά θετικά, σαν ευκαιρία για μια ακόμα αλλαγή στην συνταγή της Αλεξάνδρας! Αντί για κολοκυθάκια θα έβαζα κολοκύθα! Πήρα λοιπόν κίτρινη κολοκύθα, την καθάρισα, την έτριψα και χρησιμοποίησα την νοστιμότατη κίτρινη σάρκα της, αντί για τα τρυφερά κολοκυθάκια!

Την συνταγή της γέμισης και την εκτέλεση δεν την ξαναγράφω, θα δείτε την πρωτότυπη εδώ.
Θα σας πω μόνο πως έκανα τα φρέσκα λαζάνια!
Με 250γρ αλεύρι σκληρό, 1/2 ποτήρι περίπου νερό και ελάχιστο αλάτι έφτιαξα μια ζύμη. Έβαλα το αλεύρι σε λοφάκι πάνω στον πάγκο. Έκανα στην κορυφή μια λακκούβα, όπου έριξα σιγά σιγά το νερό (όχι όλο μαζί). Ανακάτεψα κυκλικά να ενσωματωθούν τα υλικά και να ετοιμάσω μια ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. Ζύμωσα καλά την ζύμη έχοντας πασπαλίσει με λίγο αλεύρι τον πάγκο, σταθερά για κανένα εικοσάλεπτο!
Έκανα την ζύμη μια μπάλα με την άφησα στο ψυγείο να ξεκουραστεί τουλάχιστον 1/2 ώρα τυλιγμένη σε μια πετσέτα.
Αφού ετοίμασα την γέμιση των λαζανιών, όπως γράφει η Αλεξάνδρα στην συνταγή της, έβγαλα την ζύμη από το ψυγείο. Μόλις πήρε θερμοκρασία δωματίου ζύμωσα λίγο την ζύμη να γίνει ελαστική και την χώρισα σε 2 κομμάτια.
Για να ανοίξω το φύλλο χρησιμοποίησα την γνωστή μηχανή για σπιτική πάστα. Πέρασα διαδοχικά τα κομμάτια της ζύμης, ανάμεσα στα ρολά της μηχανής (που της είχα ρίξει λίγο αλεύρι, για να μη κολλά η ζύμη πάνω της), ρυθμίζοντας κατάλληλα, σύμφωνα με τις οδηγίες της μηχανής! Κάθε κομμάτι ζύμης το πατάω στον πάγκο να γίνει κάπως επίπεδο και στην συνέχεια το περνώ ανάμεσα στους κυλίνδρους της μηχανής, γυρίζοντας την μανιβέλα. Η μηχανή έχει 9 ρυθμίσεις, με διαφορετική θέση- πλάτος μεταξύ των κυλίνδρων της. Πέρασα το ζυμάρι 5 φορές από τη θέση 1 (την φαρδύτερη), ώστε να πάρει κανονικό σχήμα. Μετά άλλαξα κλιμακωτά την ρύθμιση και ξαναπέρασα το φύλλο άλλες 2 από κάθε μια από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις. Στην θέση 7 κατάφερα να φτάσω στο πάχος του φύλλου που επιθυμούσα. Όχι υπερβολικά λεπτό, για να σταθεί ανάμεσα στην γέμιση της κολοκύθας. Με τον τρόπο αυτό είχα με κάθε κομμάτι ζύμης ένα φύλλο αρκετά λεπτό, ελαστικό, πλάτους 12 εκατοστών και μήκους 30 εκατοστών περίπου.
Έκοψα το φύλλο σε κομμάτια και το έστρωσα στο πυρέξ, το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να το καλύψουν σε στρώσεις! Ακριβώς όπως έκανε η Αλεξάνδρα με τα έτοιμα λαζάνια!

Φωτογραφίες όταν έφτιαχνα το φύλλο δεν έβγαλα, για να μην κάνω την μηχανή αγνώριστη, πασπαλισμένη με αλεύρι και για να μη σας απογοητεύσω δείχνοντας πόσο άνω κάτω γίνεται η κουζίνα με τα αλεύρια... Σε όλα τα άλλα ακολούθησα την αρχική συνταγή! Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο! Σας συνιστώ να δοκιμάσετε αυτά τα λαζάνια! Είναι υπέροχα!

Βέβαια οι αναποδιές δεν σταμάτησαν στα ψώνια... Ο Γ. μου τηλεφώνησε τελευταία στιγμή ότι δεν θα έτρωγε σπίτι, γιατί θα γευματίσει με κάποιον συνεργάτη του... Έτσι έχουμε ένα πυρέξ φαγητό να δούμε αν τρώγεται την επομένη μέρα ...

28 σχόλια:

  1. Η κίτρινη κολοκύθα μου αρέσει πολύ, το χειμώνα έφτιαξα ένα σωρό συνταγές με αυτήν. Τα λαζάνια τα σπιτικά θέλουν πολύ κόπο, χαρά στο κουράγιο σου! Η συνταγή είναι όντως φανταστική!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παρά τις αναποδιές το φαγάκι φαίνεται να έγινε τέλειο, όλα τα υλικά του είναι αγαπημένα, κρίμα που δεν το φάγατε αμέσως, βέβαια την επόμενη μέρα σε τέτοια φαγητά δένουν περισσότερο οι γεύσεις και είναι καλύτερα, περιμένουμε τις εντυπώσεις της δεύτερης μέρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λίλα μου, εδώ χειμώνας είναι και κολοκύθες έχει παντού! Τα σπιτικά μακαρόνια δεν είναι δύσκολα. Να τους πάρεις τον αέρα χρειάζεται… Το μόνο που με προβληματίζει είναι το αλεύρωμα…

    Γαστεροπλήξ καλημέρα! Θα σου πω όταν το δοκιμάσω!

    Ελευθερία κόπιασε! Δεχόμαστε με χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φανταστικη συνταγη! τρελαινομαι για πιτες!!!
    αγγελικη μου βαλε σε παρακαλω καμια περιεργη συνταγη απο ν. αφρικη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να'μαι κι εγώ!!!

    Τι τράβηξες καλή μου για να φτιάξεις τη συνταγή....
    Το αποτέλεσμα όμως...για πες...όλα τα λεφτά;

    Να σου πω εγω που τα έχω φάει και κρύα οτι είναι εξίσου νόστιμα αλλά μπορεις να τα ζεστάνεις και ελαφρά και να τα απολαύσεις λες και είναι φρεσκοψημένα!!!

    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ που εμπιστεύτηκες και δοκίμασες τη συνταγή μου και που μου έδωσες και μια ωραία ιδέα για ενναλακτική ;)

    Πολλά φιλάκια Α:γγελική μου
    Καλή σου μέρα!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Apinkdreamer όλο το λέω να κάνω ένα αφιέρωμα στην κουζίνα της Ν Αφρικής και όλο το αναβάλλω... Δεν έχω μάθει κάτι "περίεργο" εδώ. Η κουζίνα τους είναι οι κουζίνες όλων των εθνών που έχουν σχηματίσει την Ν Αφρικάνικη κοινωνία. Ένα μείγμα Ολλανδικής κουζίνας, Αγγλικής, Ελληνικής, Ιταλικής, Ισπανικής, Ινδικής, Β. Αφρικανικής κλπ
    Τώρα που το ζητάς θα ανεβάσω κάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλώς την Αλεξάνδρα! Σε ευχαριστώ πολύ για την ωραία συνταγή! Το «όλα τα λεφτά» δεν εκφράζει τον ενθουσιασμό μου! Τα λαζάνια με τα λαχανικά (δεν λέμε ποια) είναι ΤΕΛΕΙΑ!
    Το τι τράβηξα είχε να κάνει με την ημερομηνία (Τρίτη και 13) δεν υπάρχει άλλη ερμηνεία...:)) Η συνταγή είναι τόσο απλή! Και το αποτέλεσμα υπέροχο!
    Εγώ σε ευχαριστώ για τις ωραίες ιδέες! Δεν είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω συνταγές που δημοσιεύεις, στο έχω πει! Να είσαι καλά!
    Πολλά φιλιά από Ν Αφρική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα!!
    Λαζάνια έχω φτιάξει ανοίγοντας το φύλλο με πλάστη, τη μηχανή μου την έκαναν δώρο τα παιδιά την πρωτοχρονιά και μόνο μια φορά την έχω βάλει σε λειτουργία ελπίζω να μην το διαβάσουν!!
    Καλέ αυτό κι αν ήταν Τρίτη και 13 αν και δεν τα πιστεύω.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα Ξανθή μου,
    Προφανώς ούτε εγώ πιστεύω σε Τρίτες κλπ Πλάκα κάνω, γιατί χθες όλα πήγα λίγο ανάποδα!
    Φύλλο ανοίγω με πλάστη, αλλά όχι με άνεση. Γιαυτό χρησιμοποιώ την μηχανή (αραιά και που)! Μεταξύ μας όλα αυτά τα τζάντζαλα είναι για να γεμίζουν τα ντουλάπια της κουζίνας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Αγγελική!
    Μ'αρέσει πολύ η κολοκύθα, συνήθως την βάζω σε ριζότο. Είμαι σίγουρη πως στα λαζάνια θα είναι πεντανόστιμη. Θα το δοκιμάσω κάποια στιγμή, όταν σταματήσει αυτός ο καύσωνας και μπορώ να αντέξω να είμαι στην κουζίνα πάνω από 10 λεπτά!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλα για καλό γίνονται. Αν έβρισκες κολοκυθάκια δεν θα είχαμε αυτή την πολύ ωραία παραλλαγή. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μου λαζάνια, μάλλον πρέπει να το τολμήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εχω τριμμένη κίτρινη κολοκύθα στην κατάψυξη. Βρε λες; Πολύ με εξιτάρησαν τα φρέσκα λαζάνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μάγδα εδώ λατρεύουν τις κολοκύθες και έμαθα να τις απολαμβάνω! Τις χρησιμοποιώ σε χίλιες δυο συνταγές: σε σούπες, ριζότο (όπως σωστά λες), σε λαχανικά στο φούρνο, σε πίτες, σε πουρέ, σε κάρυ, σε γλυκά, παντού!
    Εγώ είμαι παγωμένη από το κρύο που κάνει μέσα στο σπίτι και μου φαίνεται τρελό να σας ακούω να λέτε για καύσωνα στην Ευρώπη! Κουράγιο θα περάσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τις λατρεύω τις συνταγές με κολοκύθα. Φοβερή αυτή κανελίτσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. manousina βλέπω και εσύ σκέφτεσαι θετικά! :))
    Τα λαζάνια είναι πολύ ωραία! Η συνταγή με τον κιμά είναι πιο λιπαρή. Την λατρεύουν συνήθως τα παιδιά! Όμως λύσεις με λαχανικά είναι τέλειες! Με κολοκυθάκια, κολοκύθα, σπανάκι είναι εξαιρετικές λύσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κική μου, λέω, λέω! Δοκίμασε! Είναι τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχω άπειρες συνταγές και για γλυκά και για φαγητά με κολοκύθα! Κυρίως στα αγγλικά, καθώς σε Αμερική και Αγγλία (νομίζω) την αγαπούν ιδιαίτερα! Ακόμα δεν έχω πειραματιστεί αρκετά μαζί της όμως... Καλή ιδέα αυτά τα λαζάνια!
    Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χμ χμ πότε θα μποτρούσα να περάσω να πάω την μεριδούλα μου; χεχεχεχε
    Φανταστικό φαγάκι αλλά και τα λαζάνια που έφτιαξες ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ!
    Σμουάτςςςςςςςςςςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Efi μου, νομίζω ότι η κολοκύθα είναι και πολύ καλή τροφή! Εσύ βέβαια είσαι η ειδική σε αυτά τα θέματα!
    Καανελίτσα είναι το λουλουδάκι μου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Dark Chef πραγματικά στην αγγλοσαξονική κουλτούρα/κουζίνα οι κολοκύθες έχουν ξεχωριστή θέση! Μέχρι και… άμαξες τις κάνουν :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Γεια σου Αστεράκι! Θα λείψω 6-7 ότι άλλη ώρα θες έλα! (Α Τι ωραία που θα ήταν να μπορούσαμε....)

    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγγελικη μου εισαι απολαυση.Περιγραφικη και με χιουμορ.Τελικα η γευση της κολοκυθας μπορει να ηταν και καλυτερη απο τα κολοκυθακια.Τωρα βεβαια ενα ταψι λαζανια δεν ξερω πως θα τα καταφερετε αλλα παντα η προσπαθεια μετραει.Φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ μου αρέσει αυτήν η συνταγή!!!!
    Προτιμάω την κολοκύθα από τα κολοκυθάκια!!!
    Φιλάκια Αγγελικάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γιάννα μου, ο θυρωρός μας βοήθησε με χαρά να καταναλωθούν τα λαζάνια! Ο ανθρωπάκος έχει δοκιμάσει τις πιο γκουρμέ ανησυχίες μου και μάλιστα αδιαμαρτύρητα...

    Eva μου δεν μπορώ να ξέρω! Όταν φτιάξω λαζάνια με κολοκυθάκια θα σου πω! Πάντως με την κολοκύθα ήταν μια χαρά και την δεύτερη μέρα!
    Φιλάκια και από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα από τη Νέα Υόρκη Περαστικός από το σπιτικό σου αγαπητή μου Αγγελική να πω μιά καλημέρα. Όμως με έπνιξαν οι ευωδιές της μαγειρικής σου Και τι να πρωτοδοκιμάσω.Θαυμάσια όλα αν και οι ικανότητές μου στην μαγειρική δεν είναι και μεγάλες.
    Σε προσκαλώ και στο δικό μου σπιτικό.
    http://eftanhsa.blogspot.com
    Νάσαι καλά
    Ντένης Από 7/νησα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλησπέρα Dennis! Καλώς ήρθες στην Ν Αφρική! Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Δέχομαι την πρόσκλησή σου με χαρά! Θα τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Λυπήσου με! Χειροποίητα λαζάνια και κολοκύθα; Πεινάωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή