Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Κέικ σε ότι μέγεθος θέλετε!

Πολύ συχνά οι συνταγές των κέικ που έχουμε, μας δίνουν ένα γλυκό μεγαλύτερο ή μικρότερο από τις ανάγκες μας! Θέλουμε ένα γλυκό για λίγα άτομα (ή για πολλά) και δεν είναι απλό να προσαρμόσουμε την συνταγή κατάλληλα! Και άμα μείνει το κέικ δεν τρώγεται! Πρέπει να είναι αφράτο και φρέσκο!
Έχω βρει δυο συνταγές, που έχουν την δυνατότητα να προσαρμοστούν σύμφωνα με τις ανάγκες μας! Μου έχουν φανεί ιδιαίτερα χρήσιμες τώρα που μένουμε σε διαφορετικές χώρες από τα παιδιά...
Κέικ με μετρήσεις βάρους.
Το κέικ που προκύπτει με μετρήσεις βάρους το είχα βρει πριν από χρόνια στην Εφημερίδα Ελευθεροτυπία από τον Κοσμά Βίδο (αν θυμάμαι καλά).
Ζυγίζετε 1 ή 2 ή 3 ή 4 ή τέλος πάντων όσα θέλετε αυγά με τα τσόφλια Χωρίζετε τα ασπράδια από τους κρόκους.
Ζυγίζετε ποσότητα ζάχαρης ίση με το βάρος των αυγών.
Επίσης ζυγίζετε ίση ποσότητα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και ίση ποσότητα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.

Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν συνεχίζετε το χτύπημα με τους κρόκους και την βανίλια. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια και φτιάχνετε μαρέγκα σφιχτή. Τώρα βέβαια αν το κέικ είναι πολύ μικρό (με ένα αυγό), δεν ξεχωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι. Ρίχνουμε ολόκληρο το αυγό στο μείγμα του βουτύρου-ζάχαρης και προσθέτουμε μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ. Ενσωματώνετε την μαρέγκα στο μείγμα των υπολοίπων υλικών με απαλές κινήσεις και αν θέλετε βάζετε βανίλια, κάποιο ποτό, τριμμένα αμύγδαλα ή και ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού ή σοκολάτα ή καφέ ή ότι άλλο προτιμάτε.
 Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια κατάλληλου μεγέθους φόρμα για κέικ και ρίχνετε μέσα την ζύμη. Η ζύμη πρέπει να φθάνει στα 2/3 του ύψους της φόρμας.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για χρόνο ανάλογο με το μέγεθος του κέικ που κάνετε.
H Μάγδα πολύ σωστά παρατήρησε σε σχόλιό της ότι αυτό είναι το κλασσικό Pound cake! Έριξα μια ματιά και είδα ότι το κέικ αυτό έχει ένα Pound από κάθε υλικό που απαρτίζεται: αυγά, ζάχαρη, αλεύρι και βούτυρο! Στα Γαλλικά λέγεται "quatre-quarts" τέσσερα- τέταρτα και γίνεται με τον ίδιο τρόπο Ο δεύτερος τρόπος για κέικ "σε ότι μέγεθος θέλετε" γίνεται με μέτρηση όγκων. Την συνταγή την έχω βρει στο ίντερνετ, αλλά δυστυχώς δεν έχω κρατήσει την διεύθυνση...
Κέικ με μέτρηση όγκων
Παίρνετε τρία ίδια ποτήρια. Βάζετε στο πρώτο όσα αυγά χρειάζεστε, στο δεύτερο ίσο όγκο αλευριού και στο τρίτο ίσο όγκο ζάχαρης!
Χτυπάτε τα αυγά με την ζάχαρη να γίνουν ένα αφράτο μείγμα και προσθέτετε το αλεύρι να ομογενοποιηθεί! Αν θέλετε βάζετε αρωματικά βανίλια, ξύσμα εσπεριδοειδών, ξηρούς καρπούς τριμμένους, σοκολάτα, καφέ κλπ Βάζετε την ζύμη σε κατάλληλου μεγέθους βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και ψήνετε στους 170! Ο χρόνος είναι συνάρτηση της ποσότητας της ζύμης! Το κέικ αυτό είναι ένα κλασσικό sponge cake (λίγο γλυκό για το γούστο μου γιαυτό μειώνω την ζάχαρη ελαφρά) και ιδιαίτερα ελαφρύ μιας και δεν έχει βούτυρο!

Για το τέλος άφησα μια φωτογραφία! Το τέλειο σκηνικό για ένα ονειρεμένο δείπνο στην Ν Αφρική!

16 σχόλια:

  1. Εξαιρετικές ιδέες!! Αυτό το sponge cake πολύ μου αρέσει! Θα το δοκιμάσω μ.Ν.! (μετά Νηστεία)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγγελική καλημέρα.
    Πράγματι πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου για το κέικ και τις ποσότητες των υλικών.
    Η φωτογραφία ...γεύμα για δύο...καταπληκτική.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Μαργαρίτα, πραγματικά είναι βολικό να μην είσαι υποχρεωμένη να φτιάξεις την σταθερή δόση ζύμης κέικ με τα 4 αυγά!

    Κατερίνα μου, δοκίμασέ το, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Το έφτιαξα τελευταία με 2 αυγά, τα ¾ της κατ όγκον ποσότητας σε ζάχαρη, λίγο Αμαρέτο και 2 κουταλιές της σούπας τριμμένα αμύγδαλα! Ήταν υπέροχο! Δεν το φωτογράφισα και δεν έχω πειστήρια… :-))

    Δήμητρα, το έχω ρίξει σε πρακτικές λύσεις…
    Ωραία δεν είναι η φωτογραφία? Προσπαθώ να πείσω τον άντρα μου ότι έτσι θα ήθελα να τρώω, αλλά χωρίς αποτέλεσμα… Φταίει η άμμος νομίζω:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελική καλημέρα. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση. Είναι η βάση για κέικ που ο καθένας μπορεί να ρυθμίσει το μέγεθος του κέικ καθώς και το τι θα προσθέσει για γεύση. Πολύ χρήσιμο!!!
    Το δείπνο για δύο μ άρεσει πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση σου Αγγελική! Την τυπώνω για να τη μελετήσω με την ησυχία μου, μια και το ιντερνετ μου κάνει κόλπα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπου χου χου! Δεν μπορώ να το τυπώσω! Δεν πειράζει, θα το μελετήσω από εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aγγελική,τι καλά!Πολύ πολύ χρήσιμο,ειδικά για μένα που πελαγοδρομώ με τις μετρήσεις!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α τι καλά αυτό είναι ότι πρέπει για μας.Ακόμα τρώμε το κέικ της περασμένης βδομάδας που δε λέει να τελειώσει,οπότε άλλη φορά θα κάνω μικρότερο έτσι ώστε να έχω τη δυνατότητα για επόμενο διαφορετικό.
    Πολλά φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ωραίο post Αγγελική. Χρησιμότατες οι πληροφορίες για τους τρόπους παρασκευής κέικ!
    Το πρώτο κεικ νομίζω πως ονομάζεται pound cake αν δε κάνω λάθος.
    Ωραίο το σκηνικό δείπνου!
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Elen γεια σου! Στις μέρες μας που οι οικογένειες γίνονται πιο μικρές νομίζω ότι είναι απαραίτητο να ρυθμίζεις την ποσότητα και να έχεις μεγαλύτερη ποικιλία από τέτοια καλούδια! Σε ευχαριστώ πολύ!
    Big Mama στην έστειλα να την τυπώσεις να μη βασανίζεσαι! Δεν φταίει το ίντερνετ δικό μου το φταίξιμο!
    Eleni τα πράγματα πρέπει να είναι απλά και πρακτικά! Να κάνουμε εύκολη την ζωή μας!
    Ξανθή μου η ανάρτηση αυτή έγινε έχοντας υπόψη ένα σχόλιο σου στο μπλογκ του φίλου μας του Γιώργου… Έλεγες ότι θα φτιάχνεις μάφινς γιατί δεν καταναλώνετε το κέικ… Αυτό λοιπόν μου έδωσε την ιδέα του ποστ! Αφιερωμένο εξαιρετικά λοιπόν!
    Μάγδα έχεις απόλυτο δίκιο! Θα το συμπληρώσω στην ανάρτηση! Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστώ πολύ!!!μα δεν είναι να ξαναφτιάξω έτσι μεγάλο αύριο θα το πετάξω πλέον.
    Και κάτι που ξέχασα το πρωί πολύ ωραίο το τραπέζι για δύο!!!
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγγελική καλημέρα ..
    εδώ τώρα στην Αθηνα η ώρα είναι 3.45..σε λίγο πια θα αρχίζει να ξημερώνει .κι εγώ διαβάζω συνταγές σου..αχ τι μου κανεις ..εν όψη δίαιτας ..μα την βρήκα τόσο ωραία που δεν νομίζω να αντισταθώ και πολύ....
    Οσο για το τραπεζάκι στην άμμο ..όνειρο ..
    Ξερεις πάντα έβλεπα ταινίες με Αφρικη.. με οικογένειες που ζούσαν εκεί και αναρωτιόμουν πάντα πως μπορούν μέσα στην άμμο ,να στρώνουν τραπέζι στο λεπτό και μάλιστα να χρησιμοποιούν κοφτά τραπεζομάντηλα, πορσελάνες , ασημικά ...
    αλλά βλέπω δεν είναι μόνο προς χάριν των ταινιών ....
    είσαι υπέροχη ...
    θα σου πω εντυπώσεις από το κέικ ,...
    Σ ευχαριστώ για τη επίσκεψη και τα όμορφα λογια ...
    το σπιτικό μου θεώρησέ το και δικό σου...
    Μια αγκαλιά ,μια καλημέρα και πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτά κι αν είναι χρήσιμα Αγγελική! Το είχαμε σηζητήσει μια φορά στο παρελθόν. Κρατάω και τους δύο τρόπους γιατί είναι βολικότατοι! Η φωτό τέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή