Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Crème brûlée

Μια crème brûlée ( όπως λέμε στα Ελληνικά: καμμένη κρέμα) και ένας ωραίος καφές εσπρέσσο είναι από τα ωραιότερα τελειώματα ενός καλού γεύματος! Όμως, όλα τα ωραία έχουν τα κακά τους! Δυστυχώς, η crème brûlée έχει μπόλικες θερμίδες, γιαυτό πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή (και τις περισσότερες φορές, μετά το γεύμα, να απολαμβάνουμε σκέτο τον καφέ)... Σε μικρή ποσότητα και αραιά, για να έχει νοστιμάδα… 
Τι χρειάζεται για κατασκευή της?
Για 6 μερίδες απαιτούνται:
 600ml κρέμα γάλακτος
6 κρόκοι αυγού
60 γραμμάρια ζάχαρη
1 φασόλι βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη.

Χωρίζουμε στα δυο το φασόλι της βανίλιας και με το μαχαίρι βγάζουμε τα σποράκια της βανίλιας.
Βάζουμε την κρέμα σε κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα σποράκια και το φασόλι της βανίλιας. Ζεσταίνουμε την κρέμα και την βγάζουμε από την φωτιά πριν να βράσει. Αφαιρούμε το φασόλι της βανίλιας.
Προφανώς, αν δεν έχουμε φασόλι βανίλιας, δεν χάλασε ο κόσμος, χρησιμοποιούμε 1 1/2 κουταλάκι εσάνς ή σκόνη βανίλιας.
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά την ζάχαρη, το αλάτι και τους κρόκους μέχρι να ενώσουν. Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να χτυπήσουμε δυνατά, για να μη πάρει αέρα μέσα στο μείγμα.
Σταδιακά, ρίχνουμε αργά την ζεστή κρέμα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ενώσουν. Πρέπει να προσέξουμε να μην ρίξουμε γρήγορα την ζεστή κρέμα και ψηθεί το αυγό, σαν ομελέτα. Σιγά –σιγά ανακατεύοντας, να ενώσουν και να γίνουν μια κρέμα.
Περνάμε την κρέμα από λεπτή σίτα και την αφήνουμε να κρυώσει. Για να μην υπάρχουν φουσκάλες μέσα στην κρέμα, την αφήνουμε να σταθεί στο ψυγείο αρκετές ώρες. Εγώ την άφησα όλη την νύχτα. Για να λέμε την αλήθεια, αυτά τα τελευταία είναι λίγο υπερβολικά και μπορούν να παραληφθούν, χωρίς να υπάρξουν συνέπειες....
Όταν η κρέμα είναι έτοιμη, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Η κρέμα θα ψηθεί μέσα σε νερό, μπαιν μαρί.
Βάζουμε σε ένα ταψάκι μια πετσέτα και ακουμπάμε επάνω της τα φορμάκια (ramekins). Το κόλπο με την πετσέτα το κάνουμε για να μην έρχονται σε επαφή τα ramekins με το μεταλλικό ταψί και παραψήνεται-καίγεται το αυγό που υπάρχει στη κρέμα.
Ρίχνουμε στα ramekins την κρέμα και προσεκτικά (για να μη χυθεί μέσα στις κρέμες) προσθέτουμε ζεστό νερό μέσα στο ταψί γύρω στα φορμάκια. Το νερό πρέπει να φτάνει στα ¾ του ύψους των ramekins.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά. Η ψημένη κρέμα δεν είναι σφικτή, όταν βγει από τον φούρνο.
Αφήνουμε τα ramekins να κρυώσουν, σε θερμοκρασία δωματίου και μετά, τα βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσουν καλά, τουλάχιστον για 4 ώρες.
Λίγο πριν τα σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια κάθε κρέμας με καστανή ζάχαρη. Δεν βάζουμε παχύ στρώμα ζάχαρης, γιατί, όταν καεί, γίνεται πολύ σκληρή η επιφάνειά της και δεν σπάει εύκολα στο σερβίρισμα.
Αν έχουμε φλόγιστρο, ανάβουμε την ζάχαρη μέχρι να καραμελώσει, αλλά χωρίς να ζεσταθεί η κρέμα. Αν δεν έχουμε φλόγιστρο, ανάβουμε το γκριλ του φούρνου μας, τοποθετούμε τα ramekins μέσα σε ένα ταψί και τριγύρω ρίχνουμε παγάκια (για να κρατήσουν κρύες τις κρέμες). Τοποθετούμε το ταψάκι στο ψηλότερο σημείο του φούρνου, κάτω από το αναμμένο γκριλ μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και απλή, λεπτή ζάχαρη για την καραμέλα, απλά η καστανή καραμελώνει ωραιότερα, σύμφωνα με το γούστο μου!
Από την στιγμή που καίγεται η ζάχαρη πρέπει σε μια ώρα το πολύ να σερβιριστεί το γλυκό. Αλλιώς χαλάει η καραμέλα, γιατί υγραίνεται.
Εμείς ολοκληρώσαμε το γλυκό μαζί με τους καλεσμένους μας που είχαν και ενεργό συμμετοχή στο κάψιμο της κρέμας (το σπίτι την γλύτωσε…). Στην αρχή, δεν έστρωσα σε όλη την επιφάνεια της κρέμας ομοιόμορφα την ζάχαρη και χρειάστηκε να συμπληρώσω στα κενά.
Η crème brûlée είναι πολύ απλό γλυκό στην προετοιμασία του και πολύ γευστικό! Δοκιμάστε το! Αλλά, όπως είπαμε, με μέτρο!
Για την crème brûlée διάβασα συνταγές από ίντερνετ, το βιβλίο South African Cookbook, Heritage Publishing 1985 και το περιοδικό Food and Home, April 09 και έμαθα τα tips που γράφω, μα έκανα και τις διασκευές μου στις δοσολογίες...

21 σχόλια:

  1. Αγγελική μου τι να πω!!!!!!!!
    να σχολιασω την συνταγή ?? την παρουσίαση ??? την υπέροχη φωτογράφιση ???
    Απλά συγχαρητήρια για όλα,
    τα σέβη μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πωωωωω!!!
    Απίθανο!!! Από τα πολύ αγαπημένα γλυκάκια του γιόκα μου!!
    Πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου Αγγελικούλα μου, κάνεις την παρασκευή της να φαίνεται πραγματικά απλή.
    Γεια στα χεράκια σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από τα πιό αγαπημένα γλυκά της γυναίκας μου. Για να μην πω το νοστιμότερο ... Πάρα πολύ ωραία και η συνταγή σου αλλά και η ανάρτηση σου στο σύνολο. Συγχαρητήρια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγγελική,τι να πρωτοθαυμάσω:το γλυκάκι,τη λεπτομερή ανάλυση και επεξήγηση της παρασκευής,τις όμορφες φωτογραφίες!
    Έχω δοκιμάσει,είναι τέλεια,ανάλαφρη!Πρέπει να φτιάξω,ειδικά η καραμελωμένη ζάχαρη μ΄αρέσει.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Love a good creme brulee!
    I was looking for your email to contact you about something, but I can't find it anywhere. Any help ?
    Η συνταγή τέλεια ! χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Μαράκι κοίτα ποια μιλάει! :-)
    Εσύ και η Έλενα λέτε για παρουσίαση! Καλέ δασκάλες, πλάκα με κάνετε?

    @ Έλενα και στις κόρες μου αρέσει αυτό το γλυκό και τις περιμένω για να τους το ετοιμάσω! Πραγματικά είναι πολύ εύκολο! Ακόμα και για αρχάριο μάγειρα, όχι για σένα! Σε ευχαριστώ!

    @ Λάμπρο σε ευχαριστώ! Να είσαι καλά! Χαίρομαι για τα καλά σου λόγια, γιατί ξέρω από τον ψαρότοπό σου τι... ψάρια πιάνεις!

    @Ελένη μου είναι τόσο απλή η προετοιμασία της crème brûlée , που θα σου πετύχει 1.000% ! Ένα ευαίσθητο σημείο έχει: εκεί που ρίχνεις την ζεστή κρέμα γάλακτος στο μείγμα των κρόκων. Αλλά κάποιος που έχει υπομονή μπορεί να το κάνει εύκολα! Σ ευχαριστώ!

    @ Daffy φαίνεται ότι μας αρέσουν ίδιες γεύσεις! Σε ευχαριστώ! Η διεύθυνσή μου είναι aggelikin@in.gr, ότι θες τα λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τι νόστιμο γλυκάκι η καμένη ζάχαρη μέχρι εδώ μύρισε!!!!!

    τέλειο μόνο που όσα έφτιαξες ο άνδρας μου τα τρώει μέχρι το απόγευμα....

    εγώ πρέπει να φτιάξω καμμιά 30 αριά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαχαχα Γαστεροπλήξ! Πλάκα κάνεις! Να σου πω και εγώ ΘΘθθθαααααα μπορούσα να το κάνω, αν δδδδδεν ....

    Τι λέω τώρα! Το Σάββατο το έφαγα και είμαι με σαλάτες από τότε...

    Σε ευχαριστώ!:-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιο πολύ και από την συνταγή με εντυπωσίασε η "ολοκλήρωση" του γλυκού! Φαντάζομαι την πλάκα που θα κάνατε!
    Εξαιρετικές φωτογραφίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι, Χουανίτα είχε πλάκα! Αφού ήταν να τελειώσει το γλυκό, όταν οι καλεσμένοι ήταν στο σπίτι, καλύτερα να τους βάλεις στο παιχνίδι! Και τι παιχνίδι! Με την φωτιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δηλώνω φαν των φωτό, των περιγραφών και των συνταγών. Πολύ θα ήθελα να έπαιζα μαζί σας με το φλόγιστρο! χαχα! Τέλεια φιλενάδα όλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πυρομανής και συ? Χαχαχα!
    Κόπιασε, Κικίτσα, θα σε περιμένω με όλα τα... αξεσουάρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγγελικη μου
    τι ποιημα η αναρτηση!....τελειες οι φωτο,μα ειδικα η πρωτη...δεν την εχω φτιαξει ποτε,μπελαλιδικη μου φαινοταν παντα...μα τωρα με εβαλες σε πειρασμο!(μονο που πρεπει να παρω πρωτα πυριμαχα μπολακια...)
    αληθεια,βαζεις πετσετα βαμβακερη ή βετεξ?(ειδες απορια εγω!!)
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κουκίτσα, είχα σχεδόν τα ίδια προβλήματα και δεν τολμούσα! Δεν είχα μπολάκια, νόμιζα ότι θέλει μεγάλη προσπάθεια και επιπλέον δεν είχα φλόγιστρο! Τελικά μόνο τα μπολάκια χρειάζονται! Όλα τα άλλα είναι απλούστατα και η "πετσέτα" βαμβακερή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πω-πω μπορεί να με "κακιώσετε" καλή μου Αγγελική, αλλά προσωπικά "κουράστηκα" με τις τόσες φάσεις, για να φάω μόνον ΕΝΑ μπολάκι!!!
    Γι' αυτό δεν την φτιάχνω την αφιλότιμη την crème brûlée.
    Τόσος κόπος, τόση αναμονή, τόσες θερμίδες για ΕΝΑ μπολάκι που θα μου αναλογεί. ΟΧΙ και πάλι ΟΧΙ... Θα φάω ένα λεμονογλυκό παγωμένο...για να πάνε κάτω τα φαρμάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πηνελόπη μου, γιατί να σε κακιώσω? Έχεις δίκιο να προτιμάς το λεμονογλυκό, που λες!
    Όχι γιατί έχει δυσκολία η ετοιμασία της κρεμ μπρουλέ, αλλά γιατί ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του!
    Εμένα μου αρέσει πολύ, σε ένα τραπέζι γιορτινό, να προσφέρω κάτι που δεν το κάνω κάθε Κυριακή. Με τον ίδιο τρόπο που θα στρώσω το τραπέζι όχι μόνο με το άσπρο τραπεζομάντηλο, αλλά και με ράνερ, ασορτί πετσέτες, λουλούδια κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο, ή χειρότερο! Με βγάζει από την ρουτίνα μου, δοκιμάζω κάτι που μου αρέσει, φτιάχνω την διάθεση των καλεσμένων μου, κάνω ατμόσφαιρα κλπ
    Όσο για τις ποσότητες, έχω αποδεχτεί τις μικρές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αγγελικούλα η creme brulee είναι η αγαπημένη της Φωτεινής! Θα το δοκιμάσουμε πάραυτα!
    Νομίζεις ότι θα αποτύχει οικτρά αν αντι για κρέμα γάλακτος βάλουμε πλήρες γάλα; (γεωργικής σχολής)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είσαι απίστευτη!
    Με την ευκαιρία να σας πληροφορήσω πως ο κ. Στ. Παρλιάρος πολύ σύντομα θα εισάγει και θα πωλεί, ζάχαρη ειδική για κρεμ μπρυλέ που όμως ΔΕΝ θα χρειάζεται φλογοβόλο. Θα μπορεί κανείς να την κάψει μ ένα αναπτήρα. Όσες και όσοι ειστε εκτός Ελλάδος, ψάξτε μήπως τη βρείτε. Ρώτησα τον ίδιο πως λέγεται αυτή η "ποικιλία" αλλά δεν πήρα απάντηση, εννοείται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Dim επειδή έχω διαβάσει πολλές συνταγές, πουθενά δεν την έχω δει με σκέτο γάλα. Νομίζω ότι δεν θα δένει η κρέμα. Δοκίμασε να δέσεις το γάλα με corn flour και να προσθέσεις τα αυγά (όπως λέμε να γίνει μια custard) και να συνεχίσεις. Αν το κάνεις πες μας αποτελέσματα!

    @ Νένα μου, απίστευτο τι σκέφτονται για να προωθήσουν πωλήσεις! Η ζάχαρη για να καεί και να γίνει καραμέλα χρειάζεται να ζεσταθεί στους 160 βαθμούς. Πως να γίνει αυτό με αναπτήρα? Άρα η "ζάχαρη" που λέει ο Παρλιάρος δεν είναι εντελώς ζάχαρη. Νομίζω η φρουκτόζη καραμελώνει σε χαμηλότερη θερμοκρασία...Δεν έχω προσπαθησει να την κάψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή