Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009
Στην Αφρική θα πάω με τους Μασάι!
Όχι δεν έχει να κάνει με την Έλλη Κοκκίνου… Για τους πραγματικούς μιλάμε!
Οι Μασάι είναι μια αφρικάνικη νομαδική φυλή, που έχουν σαν βασική απασχόληση την κτηνοτροφία.
Ζουν κυρίως στην Κένυα και την βόρεια Τανζανία, όπου τους συναντήσαμε στο ταξίδι που κάναμε τον χειμώνα.
Είναι φυλή στηριγμένη στην πατριαρχία. Στην κοινωνική ζωή κυριαρχούν οι ηλικιωμένοι άντρες, σοφοί, που παίρνουν αποφάσεις για την ομάδα, και έχουν πολιτική και εκτελεστική εξουσία (δικάζουν πρόστιμα κλπ.)
Κάθε άντρας Μασάι έχει δικαίωμα να παντρεύεται 7 ως και 10 γυναίκες. Για να παντρευτεί προσφέρει, σαν προίκα, στην οικογένεια της γυναίκας μια ή περισσότερες αγελάδες! Επομένως όσο περισσότερες αγελάδες έχει στην κατοχή του, τόσο περισσότερες γυναίκες μπορεί να παντρευτεί και προφανώς τόσο πιο ισχυρός είναι στην κοινωνία των Μασάι. Η δύναμή τους εξαρτάται όχι μόνο από τις αγελάδες αλλά και από πόσα παιδιά αποκτούν.
Υπάρχει όμως και πολυανδρία ταυτόχρονα. Μια γυναίκα παντρεμένη μπορεί να δέχεται και άλλους άντρες στην καλύβα της και τα παιδιά, που ίσως προκύψουν, μεγαλώνουν μαζί με τα «νόμιμα», χωρίς διακρίσεις.
Στους νέους άνδρες γίνεται με πρωτόγονο τρόπο περιτομή και σε αρκετά από τα κορίτσια (38%) κλειτοριδεκτομή, παρόλο που απαγορεύεται από τις εθνικές νομοθεσίες των χωρών που ζουν…
Ο άντρες ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και διοίκηση και την ασφάλεια της ομάδας. Ενώ, οι γυναίκες με το «σπίτι», μάζεμα ξύλων και νερού, την προετοιμασία του φαγητού και τα παιδιά. Οι γυναίκες χτίζουν μόνες τους τις καλύβες τους, κάθε γυναίκα με τα παιδιά της έχουν την δική τους καλύβα σε έναν περιφραγμένο χώρο. Οι άντρες φτιάχνουν την εξωτερική περίφραξη με ξύλα μπηγμένα στο χώμα. Σε περιφραγμένο χώρο προστατεύονται και τα κοπάδια των ζώων. Η καλύβα φτιάχνεται από ξύλα, κλαριά, φύλλα σκεπασμένα από λάσπη, φτιαγμένη από χώμα, περιττώματα αγελάδας, ούρα και νερό! Το σχήμα της κάτοψης της καλύβας είναι κυκλικό (3 ως 6 μέτρα), για την ακρίβεια σχηματίζει μια σπείρα. Στο κεντρικό σημείο της σπείρας υπάρχει η φωτιά, για να ζεσταίνονται και να μαγειρεύουν. Η καλύβα έχει ύψος γύρω στο 1,5 μέτρο, πρέπει να μπεις σκυφτός, ενώ οι Μασάι είναι ψηλόλιγνοι. Όταν κάνει κρύο, στην καλύβα μπαίνει και η αγελάδα, όχι μόνο για να προστατευτεί το ζώο, αλλά για να προσφέρει ζωική θερμότητα και πρωτεΐνη. Τρυπούν λίγο τον λαιμό της και πίνουν το αίμα της για να τραφούν. Στην συνέχεια κλείνουν με λάσπη την πληγή του ζώου, για να μην μπει σε κίνδυνο η ζωή του… Βασικές τροφές τους είναι επίσης λίγο κρέας, το γάλα και το καλαμπόκι.
Οι άντρες Μασάι είναι φημισμένοι πολεμιστές. Αλείβουν το σώμα τους με βότανα! Τα βότανα αυτά κρατούν μακριά ακόμα και τα λιοντάρια που, έχοντας κακή εμπειρία από τις συναντήσεις τους με του Μασάι, τους αποφεύγουν!
Ντύνονται διαφορετικά ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και την κοινωνική θέση. Είναι τυλιγμένοι με υφάσματα σε έντονα χρώματα (κυρίως καρό μπλε με κόκκινο) που τους προσδίδουν μια χαρακτηριστική μοναδική φόρμα! Οι γυναίκες έχουν ξυρισμένα τα κεφάλια τους και στολίζονται με πολλά κοσμήματα και χάντρες. Τρυπούν τα αφτιά τους, στους δυο λοβούς και τα διακοσμούν με πολλά σκουλαρίκια.
Τα παιδιά, όσο είναι μωρά, μεταφέρονται δεμένα στην πλάτη της μητέρας τους, συνήθεια που υπάρχει στις περισσότερες φυλές της Αφρικής.
Υπάρχει μεγάλη παιδική θνησιμότητα, αλλά όταν ξεπερνούν την παιδική ηλικία δεν έχουν ασθένειες. Στην κοινωνία τους, μας έλεγαν ότι, δεν υπάρχει καρκίνος, καρδιόπαθεια ή χοληστερίνη! Αμερικανοί μελετητές προσπάθησαν να ζήσουν μαζί τους, για να μελετήσουν τον τρόπο ζωής τους και να βρουν τον λόγο, που δεν έχουν αυτές τις ασθένειες. Όμως η προσπάθεια εγκαταλείφθηκε σύντομα, γιατί ήταν αδύνατο οι μελετητές να προσαρμοστούν στην καθημερινή ζωή των Μασάι!
Είναι άγρια και περήφανη φυλή και είναι δύσκολο να τους πλησιάσεις. Δεν θέλουν να ενταχθούν στο τρόπο ζωής των χωρών, που ζουν, παρά τις προσπάθειες που κάνουν οι κυβερνήσεις τους. Δύσκολα στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Έχουν επιπλέον προβλήματα στις σχέσεις με τα κράτη, γιατί τους ζητούν να απομακρυνθούν από περιοχές που παραδοσιακά ζούσαν, μετατρέποντάς τις σε πάρκα προστασίας της φύσης. Στα πάρκα αυτά υπάρχουν άγρια ζώα, που προστατεύονται από την λαθροθηρία. Στα πλαίσια αυτής της προστασίας απομακρύνονται οι φυλές που ζούσαν στην περιοχή…
Δυστυχώς η εξάπλωση του τουρισμού δεν τους έχει αφήσει ανεπηρέαστους. Έναντι κάποιου μικρού ποσού επιτρέπουν τις φωτογραφήσεις. Συνήθως δεν φωτογραφίζω πρόσωπα για να μη κάνω τους ανθρώπους τουριστική ατραξιόν… Αυτή τη φορά όμως πληρώσαμε είσοδο και μπήκαμε στο χωριό!
Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζω είναι από το Γκορογκόρο, στην Τανζανία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Α,τι όμορφη ανάρτηση!Πόσες πληροφορίες μας δίνεις από αυτή σου την εμπειρία.Πρέπει να ήταν πολύ όμορφα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι κοντινές φωτογραφίες στα πρόσωπα,υπέροχες!
Φιλια!
Σ ευχαριστώ Ελένη μου! Η εκδρομή στην Τανζανία ήταν μοναδική εμπειρία! Δεν μπορώ να την μεταφέρω ούτε στο ελάχιστο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο επόμενη πες μας για τος Zoulou, που μένουν στο Zoulouland προς Ινδικό (Durban κλπ) Είναι και αυτή μια πολύ ενδιαφέρουσα φυλή
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
Καταπληκτική ανάρτηση Αγγελικούλα μου, μοναδικές οι φωτό σου!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίστευτη εμπειρία πρέπει να υπήρξε η γνωριμία σου με έναν λαό τόσο πολύ διαφορετικό σε ήθη,έθιμα, νοοτροπία, συνήθειες!!
Και μας δίνεις πραγματικά τόσες πολλές πληροφορίες για τους Μασάι!!
φυλή με ιδιαιτερόττες ...
ΑπάντησηΔιαγραφήμερσί για την ενημέρωση και τις πλούσιες πληροφορίες.
@Φύρδην-Μίγδην δεν έχω πάει στην Ζούλουλαντ! Έχεις πληροφορίες ότι αξίζει? Οι Ζούλου, που έχω γνωρίσει, είναι μια φυλή απόλυτα εκσυγχρονισμένη και ενσωματωμένη στην Ν Αφρικάνικη κοινωνία. Ο Ζούμα, που θα είναι σε λίγο ο πρόεδρος της χώρας, Ζούλου είναι! Έχουμε και έναν φίλο Ζούλου χορτοφάγο και του κάνουμε αστεία για τις διατροφικές επιλογές του σε σχέση με την καταγωγή του!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Έλενα γλυκιά μου, πάντα με ένα καλό λόγο!
@Νατάσα θα ακολουθήσουν και άλλα αντίστοιχα ποστ! Ευχαριστώ!
Ένα οδοιπορικό που αξίζει πολλά... Ξέρεις άλλωστε την άποψη μου εδώ και καιρό. Τα εντυπωσιακά προσωπα των γυναικών με τα τόσια στολίδια τους, είναι εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠηνελόπη μου, τις περισσότερες φωτογραφίες στις είχα δείξει! Το νέο ήταν το κείμενο για σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τις γυναίκες οι εικόνες είναι καταπληκτικές, αλλά πόσο πληρώνουν αυτά τα στολίδια... (και δεν το ξέρουν....)
Καταπληκτικές φωτό και πληροφορίες. Μερικές φωτό τις έχω ήδη δει αλλά εξακολουθούν να με εκπλήσσουν και να μου αρέσουν. Αραγε οι δίσκοι στους λαιμούς των γυναικών, σημαίνει κάτι ή είναι μόνο διακοσμητικοί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η χώρα, δεν σταματά να με εκπλήσσει πάντως...
Κική μου, έχω δει σε κάποια φυλή που ζει στην Ν Αφρική, ότι παλιά οι γυναίκες φορούσαν στον λαιμό τους (και στα πόδια τους) χαλκάδες που τις εμπόδιζαν να κινούνται! Θα σου δείξω φωτογραφία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα στολίδια στον λαιμό των γυναικών Μασάι δεν εμποδίζουν την κίνηση. Αλλά, ποτέ δεν ξέρεις πως ξεκίνησαν!
Αυτα με τους χαλκάδες τα έχω δει. Προσθέτουν μάλιστα με τα χρόνια αν δεν κάνω λάθος και με αυτόν τον τρόπο μακραίνει και ο λαιμός. Κάτι συμβόλιζε εκεί. Νομίζω το έκαναν για ομορφιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Αγγελική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετική ανάρτηση, φωτογραφίες και κείμενο.
Η φωτογραφία που μου άρεσε περισσότερο είναι η τελευταία!
Πολύ όμορφη στη σύλληψη, στα χρώματα και στην...πόζα της ανθρώπινης φιγούρας.
*Η τεχνική της κατασκευής της καλύβας σε μορφή σπείρας, έχει να κάνει με τις θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί;
@Κική τα στολίδια ποτέ δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν! Δεν ξέρεις πώς ξενικούν και που καταλήγουν! Σίγουρα άλλες είναι οι φυλές που έχεις στο νού σου!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Z σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εμένα μου αρέσει πολύ η τελευταία φωτογραφία. Η όμορφη αυτή γυναίκα δεν μας ήθελε στο χωριό, μπήκε στην καλύβα της και την τράβηξα την στιγμή που προσπαθούσε να δει αν είχαμε φύγει... Μου αρέσει που φαίνεται η δομή του τοίχου της καλύβας, τα χρώματα, το ύφος, η φυσικότητα της στιγμής...
Οι άλλες γυναίκες σχεδόν ποζάρουν!
Δεν ξέρω να σου απαντήσω για το σχήμα της καλύβας! Πρέπει να είναι συνδυασμός πραγμάτων: στατική επάρκεια του υλικού κατασκευής, ανάγκη επέκτασης υπάρχουσας κυκλικής κατασκευής, προστασία για επιθέσεις θηρίων, κλιματολογικές συνθήκες (όπως λες), καμιά φορά μπορεί να έχει να κάνει και με θρησκείες... Ποιος ξέρει...
Απίστευτες φωτογραφίες και ωραίες πληροφορίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι εμπειρίες αυτά τα ταξίδια!
Elie, μια και είμαι εδώ το απολαμβάνω! Το ταξίδι στην Τανζανία ήταν καταπληκτικό! Θα σας πω και θα σας δείξω και άλλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω δει πολλα ντοκιμαντερ με θεμα τους Μασαι και παντα με εντυπωσιαζουν.Οι φωτογραφιες καταπληκτικες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικούλα μου ήρθα να σου ευχηθώ και στο "σπιτάκι σου"
ΑπάντησηΔιαγραφήΧιλιόχρονη, πάντα γερή και τυχερή στη ζωή σου!!!
Πολλές πολλές ευχές για τα γενέθλιά σου!!!!!
Δημιουργία, χαίρομαι που σου άρεσαν!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Έλενά μου, σε ευχαριστώ για τις ευχές σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚόπιασε για κέρασμα!
Και τι όμορφος λαός!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή(για την ποιότητα των φωτογραφιών τι σχόλιο να κάνω πια!...)
Συνονοματούλι, να δεις και πόσο ψηλοί είναι! Με περνούσαν δυο κεφάλια και έχω αρκετό ύψος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι φοβερές ψηλόλιγνες υπάρξεις! Και με τα υφάσματα που φορούν κάνουν την φόρμα τους ακόμα πιο εντυπωσιακή!
Σε ειδικές περιπτώσεις φορούν κάποιες "περικεφαλαίες-μάσκες", που στηρίζονται στους ώμους τους. Στο ύψος του πραγματικού κεφαλιού τους είναι ο λαιμός της μάσκας και το κεφάλι της είναι πιο πάνω, σε ύψος 2.80 μ! Αν τους συναντήσεις σε ανοικτό χώρο, με τέτοια περιβολή, θα σου κοπεί η λαλιά (και το αίμα)!
θα ηθελα να ευχαριστισο την Αγγελικη Ν διοτι με τις πληροφοριες που δημοσιευσε με βοηθησε να κανω την εργασια μοθ σχετικα με τοθσ μασαι
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστο